Недосегаемите в енергетиката | webcafe.bg
Webcafe

Недосегаемите в енергетиката

Зелен Бетон
30.05.2014, 17:02 (обновена 31.05.2014, 08:07)
зелена енергия

Timeo Danaos et dona ferentes... Страхувай се от гърците, дори когато носят подаръци

ДКЕВР поиска промяна на договорите за изкупването на електроенергия от т.нар. американски централи ТЕЦ "Марица - изток" 1 и "Марица - изток" 3.

По принцип правилно. И за американските ТЕЦ-ове, и за твърде щедрото държавно спонсориране на ВЕИ-тата.

Американските централи от дълго време са дразнител за общественото внимание - с това, че хитро си подписаха договорите много отрано. Още по времето, когато енергетиката не беше станала толкова нервна тема, а и още си мислехме, че всичко, което хвърчи, се яде. И с това, че някак си оставаха винаги незасегнати от иначе разгорещения дебат по енергийни теми, продължавайки спокойно да си печелят.

Битият - бит, ...

Точно заради това впечатление, че са недосегаеми, се породиха и теориите за тяхна връзка с отрано изнесени в Щатите „червени" капитали. Иначе дори заклетите противници на американското влияние у нас не понечиха да ги разглеждат като стратегически отвъдокеански инвестиции с някакъв специален статут, поради явната несъстоятелност на такава теза.

ВЕИ-тата също дразнят - с това, че интензивното им поникване у нас няма нищо общо със съвестното подпомагане на „зелената" енергия от загриженост за околната среда, а е просто възползване на „наши хора" от грижливо създадената за тях възможност да смъкват пари от държавния бюджет.

Европейските политики бяха само формално оправдание: не беше логично точно България да се хвърли да изпълнява в аванс задълженията си по директива 2009/28/ЕО за тези все още скъпи (т.е. луксозни) начини за добив на електроенергия. Особено като се има предвид незавидното техническо състояние на енергопреносната ни система, както и административният хаос в нея, който само се засили вследствие на масовото присъединяване на фотоволтаици и перки.

Така че ревизия в тези две посоки трябваше да има.

Същественият въпрос обаче е: Защо точно сега?

Същите аргументи, които изтъква ДКЕВР, бяха валидни и преди година, и преди две и повече. Значи, този милиард на година можеше да бъде прибран в бюджета и по-рано. Или поне да се направи такъв опит.

Идват ми наум три хипотези

Първата е свързана с резултатите от изборите и още по-отслабената след тях позиция на правителството. БСП и ДПС са наясно, че новината за новия 3-милиарден заем ще им навреди още повече, и са се видели принудени да търсят вътрешни резерви с надеждата да го намалят.

Включително чрез ограничаване на течовете от бюджета и там, където преди по различни причини не са искали да разбутват работещите схеми.

Втората е отново свързана с изборните резултати. Управляващата коалиция разбира, че дните й са преброени, и иска да създаде колкото може повече проблеми, които Борисов да наследи заедно с властта.

Ако сега създадат впечатлението, че са тръгнали решително да действат в полза на бюджета, всякакво отстъпление или дори колебание на следващото правителство по въпроса би се превърнало в удобен повод за атаки.

И то по една от най-популистките теми - цената на тока

При третата хипотеза интифата идва отвън. Едва ли някой се съмнява в наличието на силно и активно кремълско лоби в българската политика. Също не вярвам някой да се съмнява в неотслабващия апетит на Путин и Сие за засилване на руското влияние у нас.

Ако руското лоби е мотиваторът на тази инициатива, тя има две страни

Първо, показно преследване на всякакви американски интереси в „изконната руска сфера на влияние" - което Путин прави с нарастваща интензивност.

И второ, раздухването на тлеещи конфликти в българската енергетика работи (пряко или непряко) в полза на всички спорни руски проекти в тази сфера у нас. Това е един вид „наследство", което БСП бърза да остави, преди да бъде лишена от възможността за това.

В допълнение, може би ходът е донякъде и лично отмъщение на Станишев срещу Вашингтон и Брюксел заради явното отдръпване на подкрепата за него. Той беше наричан „Мистър Клийн" отвъд океана и стана председател на ПЕС не защото е особено ценен или перспективен като политик - а срещу ангажимента да опази БСП от прекалена русофилия и да задържи България на все пак прилична дистанция от Москва (защото алтернативата беше Първанов, който би направил точно обратното). Видимо обаче тази сделка приключи.

Разбира се, да се смята, че инициативата е на ДКЕВР, е несериозно. В сегашния си вид тази комисия не само че не е независим орган, а си е точно политическа маша - тъй че нейните действия няма как да не са продиктувани от политически интереси и одобрени от действащата в момента власт.

С две думи - самите идеи за предоговаряне са разумни (и дори закъснели). Не може да не поражда съмнение обаче моментът, в който се лансират, и това кой точно ги лансира. Timeo Danaos et dona ferentes...

Oще: веи  дкевр  енергетика  заем  зелени централи  икономика  русия  тец  ток  централи 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

1 dedo adji | 31.05.201413:15

ДКЕВР поискал предоговаряне. Сетила се Мара да се побара.
Не знам какви, червени, зелени или оранжеви капитали са изкупили Марица Изток, но все едно, това не са български капитали и не дават една стотинка или един цент национален доход. И не е вярно, че е минало без протести. Още тогава националистите (много преди появата на Атака) изнесоха, че ТЕЦовете се продават за жълти стотинки и им се осигурява преференциално изкупуване на тока. За да обезпечи преференциите Иван Костов закри два блока от Козлудуй а алчното старче от Мадрид още два. Всъщност, май че и 4-те ги обеща циганинът и ги натресе на наследника си, не помня вече. Той ни ощастливи и с ЕРП-тата. И Марица Изток бълва облаци прах, сажди и серен двуокис. (сега по европейски - диоксид) Фотоволтаиците са ни вече от бате Бойко и няма не искам, няма недей - ще им плащаме 15 пъти по-скъпо от Козлудуй.
А сега, вижте колко е лош Путин. Иска да хвърли няколко милиарда свои и европейски пари, само да неутрализира евро-американското влияние и да накаже непослушната Украйна. Я, да си седи в Сибир!!! Ние сме бедни, но горди. Радваме се и на няколко цента, но демократични и от сърце. (комисионните да не ги броим - не е хубаво да гледаш в паничката на другарчето си)
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.