Видово многообразие на българския началник | webcafe.bg
Webcafe

Видово многообразие на българския началник

Дъчес оф Бизнес Парк
21.06.2017, 15:03 (обновена 22.06.2017, 17:34)
крещящ мъж

Снимка: © Getty images

Какви началници ражда, раждала е и ще ражда нашата родина!

Българският началник е древен, почти легендарен вид. Първото писмено свидетелство за български началник датира от Именника на българските ханове - "И Авитохол живя триста години".

От именника и други каменни извори става ясно, че синергията, колаборацията и експанзията на международни пазари е заложена още преди хиляди години в прабългарския генерален директор - Кубрат с пръчките и Аспарух с корпоративното преселване.

През вековете сме свидетели, че и моделът със саморазправата на най-силния с нелоялни членове на борда на директорите също е проиграван нееднократно.

Например обезглавяването на 52-ма знатни провинциални меринджеи от Княз Борис, в името на корпоративното бъдеще и новите "визия, мисия, ценности", срещу които се бунтуват недалновидните боляри.

И ето ни днес, с може би най-богатото видово разнообразие на модели на управление. Управление на кръстопът, попило хилядолетни традиции на князе, царе и обезглавявания, избождане на очи, отрязвания на езици, пиене на вино от черепи.

Векове сменящи се чуждестранни модели - византийски, османски, европейски и руски, военния пример на воеводски цървул или генералски ботуш, тоталитарни образци, номенклатури, милиционерски школи и отскоро - американски мениджмънт практики.

Сякаш може американците да ни дават акъл, с техните никакви 200 години управление, при това прекарани половината в крясъци на каубои, където решението взима един единствен мениджър - хладният спусък на мистър Самюъл Колт. Сякаш не им знаем на американците какъв баш Биг Бос си избраха тази година... Смешници.

А какви началници ражда, раждала е и ще ражда нашата родина:

Началникът-Локомотив

Началникът-локомотив е разпространен корпоративен вид от края на 20-и век и началото на 21-ви. Екстровертен и непретенциозен, той обикновено е дошъл в столицата заради Университета за Национално и Световно Стопанство и е направил много бърза кариера по стълбите на международна компания, благодарение на шумната си локомотивна свирка, голямата си активност и захапката на булдог при преследване на цели.

Този вид много бързо напуска националното стопанство и намира тих пристан в световното такова, обичайно в регионалните центрове на корпорацията в Русия, Румъния, Унгария или - в най-добрия случай - в Амстердам.

Оттам нататък не ни е известно дали поведението му се видоизменя, но е известно, че родният клон на компанията от една страна си отдъхва от неговото катапултиране, от друга - името и делата му продължават да бъдат цитирани от урва на урва и от век на век. Така той завинаги остава в Именника на корпоративните ханове.

Служителите с носталгия си спомнят как ги е водил на дълги сутрешни брейнсторминги, прерастващи в празнични обеди по случай плода на екипната колаборация. Обеди, прерастващи във вечери, на които за пръв път са опитали лангуста (която преди това сте бъркали с мангуста, на което Началникът-локомотив щедро и незлобливо се е смял със седмици, а вие - горди че сте го развеселили - сте се обогатили, че мангустата е гризач, а лангустиното - рак).

Около локомотива вагоните тръпнат от мотивираща енергия, с желание се подреждат зад него, а той ги влачи ли влачи към пазарни дялове с тъп ъгъл от питката на слайда, към питки в битови таверни с дип от мащерка, люта чушка и розе, с които се отбелязват рекордните продажби.

И към световните офиси на луксозното гастарбайтерство, разбира се.

Началник-С-Чувал

Началникът-с-чувала се родее с началника-локомотив само по щедростта, с която подписва трицифрени фактури с основание "ДАДЕН ОБЯД" и "ДАДЕНА ВЕЧЕРЯ".

Разликата е в това, че харчи не чуждите пари на световна компания, а собствените си, доколкото е официален успешен предприемач.

Има забулена в мъгла биография и никога няма да го чуете да споделя за студентски години. Той е българският вариант на самосъздалия се(self-made) бизнесмен, който се е издигнал от снабдител на кварталната лафка с ей тез две ръце и затова сега е изключителен ценител на лукса и качеството.

Ако ви интервюира за служител, на въпроса му: "Кой е първият и най-сигурен начин за финансиране на дружеството?", отговорете с "Да не си изплаща задълженията, разбира се", след което сладко се засмейте.

Тъй като е минал през огън и лед, управленските му методи са психологически виртуозни, често придобити от адепти на класическите образци на бай-тошовия модел. А именно - раздрусването на чувала.

Раздрусването на чувала представлява модел на управление, при който началникът фаворизира и издига последователно различни членове на екипа си, често на лотариен принцип, но на даден период внезапно оттегля благоволението си от вече размекналия се любимец и обръща имперския си палец надолу.

Клетникът, който досега е кусал от шепата на шефа, въпреки че дотогава е виждал много пъти как бившите довереници биват примляснати на арената от лъвовете, е успял да си самовнуши, че с него ще е различно.

И, разбира се, вече се е самозабравил, защото такива са синовете человечески, самозабравят се на втория даден обяд.

Началникът-Скъперник

Този вид е много различен от предните два. Той може да е експат с "отличен пакет" и да "не е от тук и да е за малко". Но може и да е локална супернова, която се е изстреляла прекалено бързо по органиграмата и няма натрупвания от работа с хора.

Този вид всеки ден демонстрира корпоративна спестовност като изключва непрекъснато лампите в тоалетната, ксерокса и кафе-машината, не дава на служителите да ползват офисен Wi-Fi и пише на гърба на стари презентации.

Ако от него зависи в какъв офис ще е фирмата, той винаги ще предпочете open space. Отвореното пространство представлява едно общо офисно помещение за 70+ служители, в което, когато Коцето системния администратор от единия край е настъпил лайно, на Ивайла от счетоводството в другия край цял ден й се повръща.

И никой не яде нищо с чесън в обедната почивка.

Началникът-Юпи

Този високотехнологичен вид тайно вярва, че малко прилича на Ричард Брансън, Стийв Джобс, а напоследък и на Илон Мъск.

Той е завършил престижен западен университет, или поне е специализирал, може би дори има ЕMBA. Тъй като не се е издигал от рецепционист като повечето свои колеги, през цялото време му се налага да прикрива несигурността си сред обикновените служители със сложни маневри, помощ от приятел и драматични сценични изяви.

Тъй като в България последните са в недостиг, а началникът-юпи е научен още като freshman как да грабва аудиторията, с времето той става незаменим за бизнес форуми, телевизионни предавания и когато има да се обещае нещо ефектно, но неизпълнимо.

Парадоксът е, че в цели 60% от случаите това неизпълнимо нещо наистина се реализира, затова и казваме, че началникът-юпи е и малко нещо магьосник.

Началникът-Sugar-Деди

Ако имате такъв началник, прогнозата е силно благоприятна. Това е най-приятният за подчинение вид. Той няма да ви спретне интрига, няма да ви ограничава и ще се радва на прогреса ви почти до края. Той обича да пуши в офиса, да има красиви работливи момичета наоколо и тъй като е много интелигентен, постига големи резултати без истерии и напъване.

В неговия екип никога няма търчащи през котлон хлебарки в ден на дедлайн или мейли с ескалации, в които са копирани 12 души. Слабо място: тщеславен е и се поддава на ласкателство.

Началник-Не-Основан-На-Пола

Макар и по-рядък екземпляр, това е всъщност жена-началник. Може да се срещне по-често в държавни структури, учебни заведения, политически партии и по-рядко в западни корпорации, производства и финансови къщи.

Ако все пак в корпоративния свят CEO-то (си-и-о-то) е дама, а не само HR (ейчар) директор. Това означава, че тя наистина притежава екстраординерните човешки качества на Маргарет Тачър, физическата енергия на Валентина Терешкова и психологическата устойчивост на майката на Сталин.

Oще: български мениджъри  български началници  видове български шефове  как се управлява екип в българия  кой е шеф  корпоративен шеф  корпорация  началник  началник тип  управление  шефове в бизнес парка 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

1 Citizen X | 27.06.201713:02

Ау, Дъчес, умрях да се смея! Смее се Смее се Смее се

Типичните шефчита на бизньеспарка. Джус, братя! Намига
   

оценка

+0 -0