КорЕгирай това | webcafe.bg
Webcafe

КорЕгирай това

Мария КасимоваМария Касимова
12.08.2015, 13:27 (обновена 13.08.2015, 13:01)
гараж

Снимка: © Facebook / Балканите в надписи, табели и графити

Бърза доза правопис?

С пълното съзнание, че днес все по-малко пишем и все повече говорим, както и че опростачването на нацията е факт - с или без конспиративен план за нея - публично се възмущавам от липсата на елементарни познания по български език, граматика и правопис.

Никой вече не знае къде точно се слагат запетайките и как се отделят подчинени изречения или обособени части, това е ясно.

Вероятно и сред дипломираните филолози има такива, които не са разбрали какво е сказуемно определение, кога се използва пълен член и що е първа, втора и трета палатализация - та то това си е направо висш пилотаж.

Ама да си мълча, когато отвсякъде ни заливат елементарни граматически и правописни грешки, няма да мога.

Затова прилагам кратък списък на най-честите грешки в говоримата и писмената употреба на българския език, заедно с работещо обяснение какво всъщност не е наред и кое е правилното.

ОбЕснявам

Не знам на кого му хрумна да напише тази дума, като на мястото на Я сложи Е. Казва се обЯснение, затова и обЯсняваме нещо. Коренът на думата не идва от "беся" и затова "обЕснявам", а има значението на "правя нещо да стане по-ясно - "об-ясня-вам". 

КорЕгирам

Колкото и да ви се струва тясна връзката между корЕкция и глагола, който произлиза от нея, правилно е да се изговаря и пише корИгирам. Обяснението за това влиза в територията на историческата граматика, която, уверявам ви, не е за всеки, така че го приемете на доверие.

Незнам

Омръзна ми да получавам есемеси и мейли от приятели и случайни хора, в които нещо "незнаели"...

"Не знам" се пише отделно, тъй като основният глагол е ЗНАМ, а с НЕ отпред се маркира неговото противоположно действие или липсата на действие изобщо.

Казвате "ям" и "не ям", "спя" и "не спя", "ходя" и "не ходя", "пиша" и "не пиша", нали? А не „неям", „неспя", „неходя" и „непиша"! Е, научете го най-после!

Очуден

Не, не сте "очудени", нищо, че вероятно сте толкова емоционални, че възкликвате "О!", когато нещо ви изненада. Всъщност сте Учудени. Това е положението.

Ходиме, пишеме, правиме...

С това първо лице, множествено число на глаголите няма оправяне! Да уточним само, че в тази категория са глаголите, които в първо лице единствено число завършват на А или Я - ходЯ, пишА, правЯ, пеЯ, мислЯ, четА.

Във въпросното първо лице множествено число те завършват на М и толкоз! ХодиМ, пишеМ, правиМ, пееМ, мислиМ, четеМ!

За да не правите тази тъпа грешка, просто си кажете глагола мислено и вижте дали биха ви разбрали, че говорите за много хора, сред които сте и вие, ако спрете до М и не е нужно да прибавяте Е - МЕ. Нали е ясно, че НИЕ четеМ?

Защо тогава да казваме или пишем НИЕ четеМЕ? Запомнете тази логика - най-лесно е.

Освен ако не сте от шопския край, където в първо лице, единствено число, казвате Я ПИШЕМ (аз пиша), та затова в множествено число имате нужда да кажете НИЕ ПИШЕМЕ... Иначе нямате оправдание.

Въпреки, че

Ето тук и сега го започнете - запетайка се слага преди ЧЕ, но не и когато е в комбинация с ВЪПРЕКИ или МАКАР. Тогава те не се разделят, като женени са! Запетайката е ПРЕДИ цялото нещо - "Карам кола, ВЪПРЕКИ ЧЕ не обичам задръстванията."

ПълниЯТ член

Знам, че всички обяснения с подлог / извършител на действието ще ви объркат. Затова ви давам най-простата система - където се съмнявате дали трябва да се сложи пълен или непълен член, заменете с ТОЙ или НЕГО.

Ако на мястото на думата пасва ТОЙ, членът е пълен. Ако пасва НЕГО - непълен.

Например "Мъжът подкара трактора." Ако замените "мъжът", подходящо ще е да е с ТОЙ - "ТОЙ кара трактора". Следователно членът е пълен.

Ако се съмнявате за "трактора", заменете отново - не може "Мъжът кара ТОЙ", но чудесно става "Мъжът кара НЕГО", следователно "трактор" в този случай се ползва от непълния член, колкото и сексуално подценявано да ви звучи това. Ако заменим и двете думи, изречението логично ще звучи така "ТОЙ кара НЕГО" - ТОЙ = ЯТ /ЪТ и НЕГО= Я/А.

ПолЮлей и сУшоар

Тези два примера са от първи курс на специалност "Българска филология". Казва се полИлей, защото думата е гръцка и идва от "поли" и "елеи" ("много" и "зехтинови свещи"), а не от това, че се "полюлява" на тавана. Същото е със сЕшоара - думата е френска (гл. sécher = суша, изсушавам) и означава точно това - изсъхвател, изсушител. В корена й определено не се съдържа "суша", както вероятно ви се струва.

Толкова на първо време. За онези грешки от типа "ходи те ли", "фАстъци" и "мЕрише" все се надявам да не се налага да обяснявам. Но ако и това ни дойде до главите, готова съм.

Oще: български език  грешно произнасяне  език  запетайки  как се пише  корекция  литература  неграмотност  незнам  образование  правопис  правописни грешки  пълен член  често срещани правописни грешки 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.01.2015, 18:38

30 Winora | 14.08.201519:21

Снощи, докато чаках Киро да излезе от банята, ето на какво попаднах, препрочитайки "Критий" на Платон: Как да си приготвим "зехтинова свещ": Необходими продукти: зехтин екстра върджин от дюкяна на Йоргос на агората в Атина, под Акропола - половин кютюле(около 135 мл); конопена връв 1 средна педя; тръба от печена глина, на дължина среден фалос( една педя) и с диаметър 1/6 от дължината(благословени са били древните гъркини).
Начин на приготвяне: Запушваме единия край на глинената тръба с мека пръст. Напълваме я със зехтина; пускаме вътре конопената връв, като за единия край връзваме малко камъче, за да потъне. Така приготвената композиция подставяме в камерата на хладилник "Дженерал Илектрик", на - 42 градуса по Целзий( да, знам, и аз бях шокирана, но така пишеше).На другия ден свещта е готова за ползване. За какво, не става ясно, защото точно тази част от текста не е запазена. Предполагам, за полюлей.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

29 паяка | 14.08.201518:33

Мисля, въпреки франкофонското обяснение на Мария, че тъй като сме българи в България, логично е електроуредът за сушене на коса да се нарича сУшоар, пък както ще да звучи на френски. Машината за сушене на пране, хич не е заимствала сЕшуарно - коафьорско - изисканото, нищо не значещо на български, звучене, например.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

28 паяка | 14.08.201515:44

Ха, гръцките букви не ги приема уебкафето.
Добре, ще ги напиша по друг начин
свещ - kerí
много - pollá
зехтин - elaiólado
маслина - eliá
миро - ágio mýro
елей - ládi
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

27 паяка | 14.08.201515:38

Такаааа. Значи добрият учител, за да запази уважението към себе си и интересът на учениците си към материята, би трябвало да отговори на любознателния си ученик. Ако не е в състояние веднага поради липса на време, поради некомпетентност в момента или поради лошо настроение, поне след отстраняване или заобикаляне на тези пречки, добре било да го направи, за да не се компрометира. Въпреки търпението ми, въпреки неуместното свинско адвокатстване, нямаше обяснение на моето питане, което всъщност наистина ме интересува. Жалко. Естествено, че мога да прочета и другаде отговора. Но това пък ме накара да се огледам и за обяснението за полилеите.
За "поли" - няма спор. Обаче по-натам...
свещ - κερί
маслина - ελιά
зехтин - ελαιόλαδο
елей - λάδι

Зехтинови свещи?

Абе нещо такова звучи, ама май не е баш това.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

26 Дракон с кисело зеле | 14.08.201500:08

На Rowan не му е проблемът нихилизмът, а това, че се държи като злобно и комплексирано старче. А дори не отговаря на възрастовите изисквания Усмивка

Има някои неща, които ме дразнят, и реагирам съответно. Понякога не е правилно.

Иначе - да, за мен статията в този й вид е напълно безполезна и безсмислена, да не говорим, че в следващите, примерно, три дни на този сайт ще бъдат публикувани предостатъчно статии, които да я деноминират напълно.
Безполезна и безсмислена е, защото - и това е очевидно - има за цел да бъде урок по правопис и граматика, обаче не систематизирана изобщо и не дава достатъчно информация. Започваме с правописни грешки, минаваме на граматика, после пак на правопис, после на други граматични правила, после пак на правопис...
Получаваме каша, от която ще вдянат нещо единствено хората, които нямат нужда от уроци по правопис и граматика.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

25 deowin | 13.08.201523:40

Дракон, всъщност малко ме притеснява склонността към силен нихилизъм, която проявяваш от време на време. Мислех, че по-скоро не би ти се искало след 15 години да си същия като Rowan в това отношение. Не ме разбирай погрешно - не апелирам към празноглав оптимизъм, но мисля, че си стъпил на земята достатъчно здраво, и умерени дози обмислен оптимизъм биха ти били по-полезни от залитания към цинизъм. Никой не харесва jaded хора, включително (и най-важно) самите те.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

24 deowin | 13.08.201523:21

>една статия с правила няма да помогне изобщо, след като авторката на статията сама ще ги наруши в следващия си труд

Твърдението ми относно слабия ефект на ученето от пример подлага горното под силно съмнение.
Също, очевидна логическа грешка е, че ефектът на статията, днес и сега, няма как теоретично да бъде повлиян от бъдещо събитие като писането на следващия й труд. Би могъл да спориш, че ефектът от следващия й труд би бил негативен и би компенсирал всеки възможен положителен ефект от тази статия, но това няма отношение към това дали ефектът от тази статия всъщност е положителен или не е - смесваш сумарния ефект от всичките й статии с ефекта на тази конкретна.

>никой няма изведнъж да стане грамотен, след като я прочете

Отново изглежда, че възлагаш прекалено големи изисквания върху статията, видимо за да можеш по-лесно да я отхвърлиш след като тя очевидно няма как да ги изпълни. В този вид разсъждение перфектното е враг на доброто - щом не може да се постигне нещо идеално, значи никой опит не си струва. Хлъзгав наклон, който води към песимизъм, цинизъм, апатия.

>Може пък да напише нещо за заливащата ни от медиите неграмотност - което аз се опитах да направя. (И не успях.)

Може, да. Но в тази статия пише за друго, което също е полезно.
Този вид разсъждение води към това, че няма смисъл да пишем статии за каквито и да било проблеми, защото винаги има по-големи - защо да говорим за пълния член, след като деца мрат в Африка?
Апропо, според мен успя да пишеш за "заливащата ни от медиите неграмотност" - например, аз те прочетох и определено се замислих над проблема.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

23 Дракон с кисело зеле | 13.08.201522:44

Аргументът ми е, че една статия с правила няма да помогне изобщо, след като авторката на статията сама ще ги наруши в следващия си труд.

Всъщност, от описването на граматични правила в подобна статия - според мен - няма никаква нужда и никаква полза. Именно по причините, които споменаваш - никой няма изведнъж да стане грамотен, след като я прочете. Далеч по-интересно би било да се удари в причините за масовата неграмотност. (Тя не е толкова масова, всъщност, но това е отделна тема.) И далеч по-полезно. Може да погледне към образованието, където вместо да дадат на ученика сбор от ясни и лесни за следване граматични правила, му пълнят главата с академична терминология, от която няма нужда и която може само да го обърка.

Може, като филолог, да обърне внимание на чисто лингвистичните причини за някои от най-досадните грешки - защото зад писането на "Й" в множествено число, примерно, стоят именно такива. (Затова и всеки му се поддава по някое време.)

Може пък да напише нещо за заливащата ни от медиите неграмотност - което аз се опитах да направя. (И не успях.)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

22 Bichkiiata | 13.08.201522:33

няма лошо, благодарение на ботушите с прасето и паяка обръщам специално внимание на члена

п.п.
добре, че не пишем на френски, че на тоз език мамата си уебало, стандарта да минеш epreuve uniforme de francais в колежа беше да допуснеш в текст от 3000 думи максимум една грешка на 29 без значение пунткуационна, логична или граматична
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

21 deowin | 13.08.201522:11

>Защото хората се учат от пример

Сори, това го бях пропуснал, но намирам наивността му за силно несъответстваща на годините ти.
Хората не се учат от пример, не и след ранна детска възраст. Особено не се учат от пример, когато става въпрос за дори бегло абстрактни неща като граматика.
Наистина ли мислиш, че ако дори 95% от коментиращите използваха пълния член перфектно, то останалите 5% щяха някак си да екстраполират правилата и евентуално да се научат инстинктивно да слагат правилния член?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.