Най-предвидимата трагедия | webcafe.bg
Webcafe

Най-предвидимата трагедия

Letiashtata Kozzila Erato*
26.04.2015, 11:17 (обновена 27.04.2015, 20:41)
Детско отделение

Виждала съм сестри, които истински ме мразят. Защото лежа, защото създавам проблем, защото ожаднявам, защото бебето ми реве. И искат да ме боли.

Една акушерка ужаси цяла България с поведението си. Особено потресени бяха жените - майки, които сякаш не могат да повярват, че подобно нещо е възможно.

В интернет пространството се появи видеозапис, на който ясно се вижда как акушерката малтретира пеленаче. Той, заедно с информацията за действията на акушерката, отприщиха вълна от ярост, отвращение и емоции. И най-вече изумление. "Как е възможно това? Какъв човек трябва да си, за да удариш бебе?"

Подобна реакция би била разбираема за хора, които идват от космоса, където няма нито едно българско АГ отделение.

Останалите бих искала да попитам: "Какво ви учудва, дами и господа? Кога започнахте да се учудвате?"

Всяка втора жена в България (ако не и почти всяка) има история за насилие и ужасно отношение в родилно отделение.

Но тези истории са като историите от казармата - на никой не му се слушат болезнени, досадни разкази за изморени, притеснени жени и техните шевове, рани, системи, килограми, бебета, кръв и белези.

Жените си ги разказват една на друга, опитвайки се да се преборят с травмите. Разказват ги на бременните си приятелки, които слушат наплашени и парализирани, както между децата се разказват страшни истории за вещици и дяволи. Повтарят ги в годините като развалени плочи на всеки, който би ги чул - с малко срам, с малко ирационална гордост, с мъка.

И нищо не се променя.

Аз имам три деца и също имам истории. Съвсем, съвсем обикновени. През 2004 година бях изморена, бременна и огромна.

Лежах и чаках един доцент да намери време да ме прегледа.

Когато той дойде, санитарката ме изкара с крясъци от стаята "По-бързо, по-бързо, доцентът няма да те чака". И аз тичах с всичките си 115 килограма, боса, през януари.

Тичах по коридора. В кабинета 20 човека ме гледаха и пак крясъци "Защо си по гащи?" "Какво се мотаеш?","Айде, стига лигавщини".

След като родих в изолатора, където лежах, имаше една малка медицинска сестра, на около 23, която изпитваше огромно удоволствие да върти абоката във вената ми, да ме щипе и да ме измъчва, докато ме гледа усмихната.

Никой не ми вярваше. Бях с 39 градуса температура, оперирана, безпомощна и сама в стая. Звънецът в стаята не работеше!

Професорът, който ме прегледа, ме нарече "прасе" пред 20 студента и ме попита "Какво ревеш?", докато аз седях в леглото и плачех.

Останалото ме е срам да разкажа, защото има и още. Бях уплашена, млада и готова на всичко, за да изляза жива от там с детето си.

Колко жени познавате с подобни истории?

Колко жени са били карани "да спрат да се лигавят", "да се стегнат", крещяно им е и са били изоставяни без обезболяващи при операция? Колко пъти са били неглижирани и обвинявани за всичко: ако искат да си починат - че са мърли и не искат да си гледат децата; ако си искат веднага децата - че са капризни и нахални; ако искат хапче- че НЕ МОЖЕ; ако искат да кърмят... ако не искат.

Виждала съм сестри, които истински ме мразят. Защото лежа, защото създавам проблем, защото ожаднявам, защото бебето ми реве. И искат да ме боли.

Да, жива съм. Децата ми също.

Вероятно това има предвид персоналът в почти всяко АГ отделение, когато ме гледа критично в шест часа сутринта, когато влезе с шут в стаята, светне огромните лампи и с дебелашки глас се провикне "Айдеее, ставайтее! Кърмиш ли? Я да видя!" (ощипва ти зърното на гърдата с пръсти, ти пищиш) Не се лигави, ставай!"

Това го търпим всички. Бащите - безпомощни и изолирани по чакални, неадекватни. Майките - в болки, изпълнени със страхове и обзети от постродилна тъга. Децата...

Внезапно всички сме потресени. От какво?

Вместо да се шокирате и изумявате - помнете и говорете.

Разкажете на всички, разкажете тук, с коментар. Говорете, дори да не ви се говори. Кажете на мъжете си, или на други роднини, според случая.

Викайте полиция, ако можете, на място. Оплаквайте се!

Посочете конкретни лица и се борете с тях. Плачете, викайте и помнете, че никой не може да ви "пляска", "стяга", "дисциплинира" или "вразумява".

Не може дори да ви докосва без ваше позволение, да ви стиска за ръката, да ви дърпа.

Имате правото да родите обградена с уважение и добро отношение и да излезете от болницата усмихната и с добър спомен.

Това е ваше право!

Отстоявайте го, наместо да се учудвате, защото все някъде по тази верига сте била жертва и това, което стана при сегашния инцидент с бебето Никол, беше повече от закономерно. То беше напълно предвидимо.

П.П. Най-малкото, което можем да изискаме от властимащите, е максимално бързо да бъдат поставени камери във всички болнични помещения, в които има бебета и родилки. Сега.

* Текстът е от блога на автора

Oще: аг  акушер-гинекология  акушерка  акушерка пребива бебе  бебе  болница  български лекар  детско отделение  лошо отношение към родилки  раждане 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.03.2013, 13:57

25 Радослав Топузанов | 28.04.201509:05

ТОВА Е САМО ВЪРХА НА АЙСБЕРГА...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

24 dedogo6 | 27.04.201522:48

Подкрепям авторката.И сега - моята история (тази на жена ми).
Дойде ред да ражда.Преди това сме посещавали платено проследяване на бременността в същата болница, в която роди.Като сме платили, това което получих като екстра, е малко по разширените изследвания, за възможни наследствени заболявания, и други там страхотии.На теория, като си бяхме платили, трябваше като имаме запазен час за ехо, да ни взимат в именно този час (аз бях на всяко едно посещение с жена ми).
Ко?Нье.
Висяхме си като паяци заедно със всички родилки пред кабинета (да речеш че ехото е едно,ама не , имаха ПЕТ кабинета за това) ама явно другите ги ползваха за частни предимно.Е хубаво де , нали съм платил?Голем праз... Чуди се
Та, въпреки всичко, си ходехме , и към 6-ти месец стана ясно, че бебето е голямо, жена ми е с тесен таз, и и записаха в картона (това го направи шефката на отделенито!!) че е за секцио.Така и 7,8 и 9ти месец.
Приеха я , вече , с малки контракции, и какво мислите че стана?!
Почнаха да я мъчат да ражда по нормалния начин , въпреки записите в картона...
5 часа са я мъчили, и най на края са направили секциото, защото бебето се било заклещило... (има господ, здраво ми е детето).
Питате защо - ми щото не си избрах екип , да им дам (тогава) 900 лв.За това.
Резултата от тая простотия (осен че са я навиквали , че е лигла, и не са прочели ш*бания картон) беше , че в в последствие детето се оказа с херния, и двата тестиса много на вътре в коремната кухина... Бесен Бесен Палав

Последваха две операции в Пирогов (благодаря на супер професионалистите там!!!) и там ме разпитваха това-онова.Като чуха как е трябвало да роди, и какво е станало, единия лекар, тоя дето оперира детето, ме попита защо не съм ги съдил... и че е можело да стане нещо много страшно.Аз си прехапах езика, и си мълчах, но и до ден днешен още изтръпвам от тази история.

Другарю Тъп, не е хубаво това което ще ти пожелая , и за това няма, но си помисли върху простотиите ,които си написал.И се моли на господ, да попаднеш на читави лекари, защото като пациент, аз имам пълното право да бъда уважаван, да уважавам и аз, да не ме боли и да ходя бос, това ясно ли ти е бе?!!?
Докато ми удържат пари за така нареченото здравно осигуряване, аз имам ПРАВА, и смятам да си ги търся.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.03.2012, 16:52

23 Мария Василевска-Григорова | 27.04.201517:36

Авторката е безкрайно права! !! А нормализирането на подобно поведение, на което съм била жертва и аз и много мои близки, е също толкова достойно за отвращение, колкото и самото поведение!
Драги майки и бащи, заради децата ни поне трябва да променим отношението си и да се взимат мерки!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2015, 15:40

22 Jana Hristova.679887564 | 27.04.201516:01

Авторката е права. Какво се чудим всички и сме втрещени от действията на акушерката? Та всеки, който е лежал в болница, родилкни, болни пенсинери, малди хора, има подобни олаквания. Грешкта е в нас естествено, защото мълчим, защото в България медицинските лица се постявят на педастал, а не трябва да е така. Къде в западните страни пациенти се мъкнат с торби с уискита, шоколади и бонбониери...къде? Отговорът е НИКЪДЕ! Това го няма по света. Сега ще кажете "Ама то от благодарност", е да ама вие като си свършите рабоата, никой не ви благодари с глезотиийки на стойност минимум 50 лева, нали? Някой друг ще каже "Е, ама те са учили с години да спясват и да помагат на хората, заслужават почерпки и разни други облаги, а ние сме прости секретарки" /примерно/ и точно това мислене кара повечето медици да се чувстват безнаказани и по-виши от останалите, тоест ние, невежите в техните очи пациенти. Ще кажа, че имам близки познати лекати и сестри, достойни хора, залужаващи уважение, но те такивата са все по-малко, останалите са надути, корумпирани и безмислостни същества, които някмат грам съчувствие и разбиране към пациетните и техните роднини. Виждат ни само като доходоносни клинични пътеки и чанти с ракия и луканка. По белия свят пациентите са информирани, обгрижвани, в България такова нещо е почти невиждано. Така че не се чудете на дейтвията на тази акушерка и се замислете следващия път когато решите за "благодарите" на някой, който си е свършил работата и НЕ МЪЛЧЕТЕ ако ви третират като парцал!!! Промяната ще дойде с действия!
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

21 Bozo Kosmev | 27.04.201515:29

Разбира се, горната статия с голяма вероятност е нагнетяване на напрежението, за да се трупат коментари.
Ако все пак не е, а е действителна история, тогава имам съвет към авторката - зарежи го тоя мухльо, дето си се събрала с него. Всеки нормален мъж, ако партньорката му каже за такива работи в болницата, ще направи съответните лица трудни за рисуване...
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

20 тъп | 27.04.201514:54

плювни ad hominem, отдавна не ме впечатляват. виж приятно съм изненадан, че някой, който не съм аз с друг ник, ме защитава по принцип. имало още малко (нормални) хора в бг-то. комплименти! Много щастлив
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

19 My Majesty | 27.04.201500:36

Подкрепям всяка дума, написана от автора.
Лично съм потърпевша от отвратително отношение в "Майчин дом", което за малко не коства моя живот и този на бебетата ми, и прекрасно отношение в държавна болница в Солун.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.04.2015, 15:56

18 Е.Т. Елеонора.1484525480 | 26.04.201522:48

Разбирам, какво твърдите.. Но не разбирам защо посланието от изначалния ми коментар е изтълкувано като хленч.Освен това, отново се оптах да обясня и да защитя достойно мнението си. Безуспешно. Посланието ми породено от темата си остава непроменено. Не трябва със страх за живота на децата и своя собствен да раждаме, търпейки унижения. А и последвалите коментари дали наистина е така в подобни дискусии. Жените раждаме и жените най- добре знаем това. Колко коства да станеш майка в България.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

17 Mako | 26.04.201522:04

Е.Т. Елеонора.1484525480 | 26.04.201521:28
От коментарите на ТЪП нездравия български дух на необоримия негативизъм.
...................................................

ОК, за българския негативизъм няма да спорим, имаме го очевидно. Ето, например, Вашия пост: започвате като отрицател на въпросното морално леке върху дрехата на нацията ни, а после следват цитираните Ваши позитивистични етикетирания на визирания събеседник:
1."Женомразец";
2. "Не желае да се репродуцира";
3. "Страхлив анонимник";
4. "Безполов";
5. "Не говори по темата";
6. " Безразборен демагог" /?/;
..............................................

Малко странно практикувате позитивизма, не мислите ли?
Въпрос
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.04.2015, 15:56

16 Е.Т. Елеонора.1484525480 | 26.04.201521:28

От коментарите на ТЪП нездравия български дух на необоримия негативизъм. Може и да е женомразец, все пак. Може да не желае да се репродуцира. Допустимо е. А и самата анонимност е признак на страх да бъде разкрит. Не може да се говори дори и за пола. Не говори по темата. Дори не се е изказали във връзка с нея. Считам това за безразборна демагогия на средностатистическия анонимен българин по форумите и не се налага тя да се оборва. Тя съществува.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.