Лексиконът на ДАНС | webcafe.bg
Webcafe

Лексиконът на ДАНС

Webcafe
27.09.2017, 16:40 (обновена 29.09.2017, 17:45)
the americans

Ще ви попитат дали сте поддържали постоянни служебни или приятелски контакти с чужденци през последните 3 години. Сама по себе си - безобидна информация, но никога не се знае, знае ли се.

Живели ли сте в чужбина за период, по-дълъг от 10 дни?

Случвало ли ви се е да се напиете до помрачаване на съзнанието?

А бихте ли били така добри да дадете имената, точния адрес, телефон и месторабота на трима души, които ви познават повече от поне 3 години?

Не, това не е "входното ниво" на кастинга за честни политици на Слави Трифонов.

Това е само част от официалния въпросник, по който служби като ДАНС и ДКСИ преценяват дали сте надеждно лице. С други думи - дали имате право на достъп до класифицирана информация.

Интригите около това кой може да чете папките с държавни тайни (и кой го прави, без да има право) винаги са били с висока степен на взривоопасност. Скандалите с гриф "секретно" не просто имат свойството да "бухват" в най-сгоден момент, но и често петната от тях остават да красят репутацията на замесените лица с години (справка: безкрайното дело срещу бившия премиер Сергей Станишев за "изгубените" 7 документа).

Сега интересът се изостри с нова сила около атаката от страна на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров срещу "Дондуков" 2 заради предполагаемо нарушение на правилата за достъп до секретна дипломатическа шифрограма от началника на кабинета на Румен Радев - Иво Христов.

Какво чете и какво не - никога не би се превърнало в новина, ако не беше предисторията. А именно, странният случай с отказа на Христов да се подложи на проверката, която да му даде (или да му откаже) право на достъп до специфични документи.

Въпросната проверка всъщност не е съвсем лека, бърза и безболезнена, а данните, които службите изискват, засягат не само цялата лична история на конкретното лице, а и най-близкия му семеен и приятелски кръг.

Проверка за "надеждност" може да се прави само с доброволно искане кандидата - и то само за служебни цели, т.е. случаен гражданин без позиция в държавни институции няма причина да се подлага на подобна манипулация.

Освен стандартните документи - като диплома за образование, свидетелство за съдимост, бележка от Следствието за липса на текущи разследвания и медицинско удостоверение - ще трябва писмено да разрешите сваляне на банковата и данъчната си тайна пред службите за сигурност.

И тук идва моментът с "онзи" въпросник, който сте длъжни да попълните съвестно, ако искате достъп до най-високо ниво класифицирана информация.

Службите искат от вас саморъчно попълнени данни за име (включително предишно), дата и място на раждане, гражданство, военна книжка, лична карта, месторабота и допълнителни източници на доходи за последната календарна година, надхвърлящи общо 5000 лв. (наеми, лихви, хонорари за публикации, хазартни печалби над 3 средни работни заплати, други договори...).

Почти същият обем на тази информация трябва да предоставите и за своите родители, братя/сестри, деца над 14-годишна възраст, брачни партньори или други лица, с които съжителствате на съпружески начала. От службите ще ви питат и дали някое от тези лица живее постоянно в чужбина или е напускало България за повече от 3 месеца (независимо кога).

Ще ви питат и дали имате заеми, ипотеки, данъчни задължения, недвижими имоти, дялове в дружества, и др.

Страдали ли сте от психическо заболяване. Постъпвали ли сте в психодиспансер? Употребявате ли или употребявали ли сте наркотици или други контролирани упойващи вещества?

Какви, кога, продължавате ли да го правите? А през последните 10 години употребявали ли сте алкохол в количества, причиняващи помрачаване или загуба на съзнание?

Имайте предвид, че службите си правят насрещна проверка, така че по-добре да бъдете откровени. Всяко умишлено прикриване на истина или потвърждаване на неистина е достатъчно основание да бъде отказан достъп до класифицирана информация.

Последната част от въпросника е посветена на това да разбере какви са контактите ви с чужденци и чужди институции.

Например - питат ви дали след навършване на 18-годишна възраст сте били извън България за повече от 10 дни ("Знам какво направих миналото лято в Халкидики"), дали сте работили срещу заплащане по време на престоя си навън, включително - дали се е налагало да бъдете разпитвани от чужди власти по "теми, свързани с въпроси на сигурността или отбраната на страната".

Не пишете никакви подробности по този въпрос във формуляра, предупреждават службите. Те ще бъдат обсъдени лично по време на "беседата" със проверяващия служител. Разбира се, че има и беседа.

Ако сте установявали някога интерес към вас от чужди служби, полиция или пък организирана престъпна група (каквото и да значи това) - и тази информация ще трябва да изповядате пред ДАНС.

И не само: ще ви попитат още дали сте поддържали постоянни служебни или приятелски контакти с чужденци през последните 3 години.

Сама по себе си - безобидна информация, но никога не се знае, знае ли се...

За финал, ще трябва да дадете контактите на трима свои близки, които не са ви преки роднини, не обслужват правните ви интереси и не са ви доверени служители. Беседи ще се проведат и с тях, така че имайте едно наум кого предавате в ръцете на агентурата.

Дори да дадете разрешение за проверка, имате право да го оттеглите по всяко време на проучването, което ДАНС и ДКСИ организират. Това обаче ще сложи 1-годишна забрана за кандидатстване за длъжности и задачи, които изискват работа с класифицирана информация.

Самата проверка може да отнеме около 2 месеца с възможност за удължаването й до 20 дни, ако искате достъп до най-високото ниво на защита (т.нар. специално проучване).

Трима души в държавата имат право на пълен достъп до всякакъв вид класифицирана информация - в момента това са Румен Радев, Бойко Борисов и Димитър Главчев. Само ако е "необходимо да се знае" и по определен в закона ред: секретни документи без предварителна проверка могат да четат вицепремиери и министри, депутати; съдии, членове на КС, следователи, прокурори и адвокати (но само по конкрентни дела); и членове на ВСС и съдебни инспектори.

За други позиции обаче отказът (или отнемането) на достъп до класифицирана информация може да означава предизвестие за уволнение или край на кариерата (справка: сагата около Георги Гатев, зам.-председател на Бюрото за СРС).

Ако все пак минете през гореописаните девет планини в десета, поздравления, вече можете да четете докладите на службите от първа ръка.

Ексклузивно,... или поне докато не са изтекли в WikiLeaks.

Oще: данс  дкси  иво христов  класифицирана информация  тайна информация 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

3 TheRock | 27.09.201722:41

Каракачанов от хибридна руска конференция: Религията далече от политиката

Заради кремълското събитие, патриотът е подминал конференцията "Бъдещото на въоръжените сили 2024"
"Трябва да се лицензира Ислямският институт в България и той да обучава кадрите си по учебна система, утвърдена от Министерството на образованието. Всеки един български гражданин, завършил другаде, трябва да минава за лицензиране през образователното министерство, за да получи правото да преподава", заяви министърът по време на XIII-та Международна конференция "Тероризъм и електронни медии". Любопитно е, че въпросната конференция се организира от Международната академия за телевизия и радио при подкрепата на Федералната агенция по печата и масови комуникации на Руската федерация. С две думи - кремълска пропаганда като част от хибридната война у нас.

Каракачанов изтъкна още, че бъдат взети и мерки, свързани с финансирането на вероизповеданията. Имамите, които проповядват сега, ще минат изпит по новите изисквания.
Сред гостите на форума се оказа и посланикът на Русия Анатолий Макаров, активистът на АБВ Румен Петков, флагманът на русофилите Светлана Шаренкова, червените депутати Елана Йончева, Иво Христов и Тома Томов. Петър Волгин също се оказа важна фигура на конференцията. Източници от военното министерство коментират с недоумение, че министърът на натовска държава е предпочел съмнителен руски форум, а е подминал провежданата в същото време в ЦВК международна научна конференция "Бъдещото на въоръжените сили 2024". Тя е преминала без министъра, защото патриотът е бил зает с руската инициатива.
http://www.faktor.bg/bg/articles/karakachanov
============
ДАНС, кога ще арестувате Каракачанов?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

2 TheRock | 27.09.201722:38

Разбиха руска престъпна организация, опитвала да се добере до политически ръководители в Испания

Сред арестуваните при спецакция е Александър Гринберг - "лидер на една от главните структури, създадени в Испания
http://www.faktor.bg/bg/articles/8-rusnatsi-sa-arestuvani-v-ispaniya-pri-operatsiya-sreshtu-prane-na-pari
======
ДАНС хайде на уроци в Испания!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

1 Виктория Пенелопова 07 | 27.09.201720:28

И защо ли Христов е отказал да попълни въпросния, напълно резонен, формуляр?
Някой да има мнение? Чуди се
   

оценка

+2 -2

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.