Кел файда от години хуманитарно образование | webcafe.bg
Webcafe

Кел файда от години хуманитарно образование

MacAllister
12.06.2012, 10:56 (обновена 12.06.2012, 10:59)
сянка, силует

Няма как да стане без подготовка в естествените науки

М-да - ето за това говоря, няма хуманизъм, ако няма човек, пък една от най-важните черти на човека е интелектът му. Кел файда от години хуманитарно образование, ако то не научава хората да мислят самостоятелно, а точно това се случва без подготовка в естествените науки.

Да ме извиняват (както се казва) хората с хуманитарно образование, но с много малки изключения те дори си нямат идея какво се учи по математика извън основната програма в училище и колко променя човека.

Все още живеем в свят, в който се счита за нормално да ръководят не хората, които мислят, конструират и не на последно място - умеят да фантазират, а хората, които хвърлят основните си усилия в усъвършенстване в традиционни социални взаимоотношения и наричат, без срам, "наука" дисциплини, които се базират единствено на угаждане на настроения на други.


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.12.2011, 15:24

12 everafterification | 13.06.201217:17

Авторе, бих се радвала на малко повече разгръщане на идеята, защото така, както си я изложил, не ми изглежда с "кратко, точно и ясно" да е постигната някаква цел. Идеалната цел на хуманитарните науки далеч не е "усъвършенстването в традиционни социални взаимоотношения", а напротив - изучаването им, за да е възможно впоследствие да бъдат деконструирани в нещо ново, евентуално по-добро. Да се отхвърля ролята на хората с хуманитарно образование е смешно. А това, че в България на хората, които искат да се занимават с наука, се гледа с пренебрежение, е друг въпрос.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

11 deowin | 13.06.201217:09

peta_wawa, правиш невероятно тъпи обобщения.
Изобщо работил/а ли си с "иранци, филипинци, руснаци, българи, кубинци", че да говориш за качествата им? Или отговорът, технически погледнато, е "да", защото си работила с едни от изброените, тоест - с българи?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

10 peta_wawa | 13.06.201216:58

Кажи ми откъде си а не какво си учил, за да ти кажа дали можеш да управляваши да работиш с хора, това е истината. Хора израснали в диктатури, били те иранци, филипинци, руснаци, българи, кубинци и какви ли не си носят един мръсен багаж в главата, имат необратими морални увреждания, независимо дали са математици или берачи на портокали. Ако излязат от токсичната среда, след години терапия и самоусъвършенстване може да има промяна, но няма излекуване. Тарикатлъка и далаверата ходят както по математиците, така и по съдиите, та до последния мангал. Така ще си караме, не се заблуждавайте.
Ще ви дам цитат от един лекар, работещ в Ню Йорк, не защото е в чужбина, но наистина там лъсва най-явно : "Българите се измятат, не си удържат много на думата.
В Америка не можеш да оцелееш с този манталитет –
да закъсняваш с половин час, да поемеш ангажимент и
да не изпълниш обещание. В Америка най-важното което
имаш, е кредит доверие. Ако го загубиш, губиш всичко.
Англосаксонската етика е етика на контракта – дадена
дума, скрепена с подпис, понякога и без подпис, което
е кръвообращението на всяка икономика. Защото без
доверие има бандитизъм и взаимно надлъгване.
В крайна сметка хитрият е глупав. Така е и в
психиатричната литература и практика. Възможно е
един олигофрен да е много хитър и да надхитри един
професор по математика и даже да го ограби, но от
това в крайна сметка страда и самият олигофрен.
Така че хитростта, подлостта и взаимното лъготене,
тази византология по пътя на приобщаването на
България към цивилизования свят – като един кромид
с безкрайно много люспи, многоетажна постройка,
базирана върху взаимното лъготене, отлюспване безкрай,
на дъното на което няма никаква истина. Това е препъни
камъкът на българина. Излаз от лъжата към доверието.
Възлизане от магарето към суровата красота на искреното
отношение към другия. "
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 26.05.2011, 12:57

9 greenstreet | 13.06.201214:22

А не-математиката учи какво е синекдоха (числа - математика), метафора, алегория. Това е и причината светът да не се управлява от инженери - силата им е в очевидното, но половината от човешкото съзнание е още по-сложна и там издишат.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

8 паяка | 13.06.201212:25

Грийнстрийт, математиката е не толкова числа, колкото правила, спазването им и логика.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.09.2010, 21:24

7 Lyuba Boncheva | 13.06.201211:03

Браво на автора!Кратко и ясно, науките са ЦСКА И ЛЕВСКИ- който е от ЦСКА е тъп и не трябва да управлява.Звучи като измислено от Цецо.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.05.2011, 12:57

6 greenstreet | 12.06.201220:27

Много щастлив По-задръстено мнение не бях чувал по-скоро. Коя сфера на знанието превърна света в цивилизовано място, в което не можеш да убиеш някого безнаказано - математиката или правото? Съвсем прост пример как естествените науки могат да станат ненужни, ако няма кой да осигурява ред на планетата.
Щастлив съм че, че светът ми не е само числа, макар че специалността ми има тясна връзка с тях. Който си мисли, че става само с естествени науки е пропуснал Просвещение, Кант и т.н. Което в България си е така де, ние тогава освен с овце с друго не сме се занимавали, за съжаление... Векове по-късно май пропуснатите уроци от световната история излизат наяве.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

5 deowin | 12.06.201217:01

Ще повторя вкратце, че позицията срещу хуманитарното образование е ограничена и тесногръда.

Трябват ли ни езиковеди, които не могат да сметнат 2 и 2? Не.
Такива ли са повечето? Не.

И аз съм инженер, но ми се струва твърде грубо с лека ръка да се отхвърлят хората с хуманитарно образование като безполезни паразити.

Аналогичното крайно мнение, маргинализиращо нас, хората от точните науки, би могло да звучи като 'каква полза от задръстени математици и физици, като те нямат никакви социални умения и нямат души?'. Не звучи приятно, нали?
Хайде тогава просто да заебем крайните полярни изказвания, щото в тях истината е пренебрежимо малко.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

4 peta_wawa | 12.06.201216:28

Кой трябва да ръководи какво и защо е спорен въпрос. Българите, колкото и добре да са подготвени по математика, информатика и каквито и да било точни или неточни науки получават ниска оценка като ръководни кадри навън, а явно и в България както се вижда, заради социалната си и емоционална незрялост и неподготвеност. Снобизъм на точните науки ли да наречем групирането на всички хуманитарни науки като някакъв си "начин да се угадят настроенията на другите" или най-обикновено невежество Шокиран ? Да се угадят настроенията на другите и да се предизвикват и поддържат определени настроения е всичко.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.10.2010, 13:31

3 leibstandarte | 12.06.201212:46

Кул Кхъ, безмилостна позиция Намига Аз, да си призная, въпреки че съм с икономическо образование, винаги съм чуствал математиката като бич Божий; много мъка видях с нейните разновидности Много щастлив За сметка на това, още от училище, съм голям любител на историята и главно на възможността, която тя ти дава да проследиш процесите които водят до конкретни събития и катализират големи промени. Жалко е, че се преподава някак стерилно, като архив от информация - имена, дати и това е, вместо да помогнат на децата да вникнат реално в тия процеси, които и до сега и за в бъдеще ще управляват съдбите им.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.