Телефон все ни свързва, телефон ни дели... | webcafe.bg
Webcafe

Телефон все ни свързва, телефон ни дели...

Милко Георгиев
26.09.2015, 12:48 (обновена 27.09.2015, 16:44)
Забрана за телефоните в училище

Снимка: © Getty Images

Новината, че българският парламент е забранил използването на мобилни телефони в часовете доведе до много странна за мен буря сред моите познати в социалните мрежи. С много малко изключения, почти единодушно всички изглеждат да са "против".

Ще започна с това, че явно от разстояние нещата изглеждат различно. И без да претендирам за изчерпателност, бих искал да обясня защо мисля, че тази забрана, макар и не на място, е правилна. И моля, не ме убивайте с камъни.

Преди всичко мобилните телефони са вече преимуществено „смарт". Притежаването на смарт телефон означава не само достъп до интернет и приложения, което е основният аргумент на противниците на забраната.

Доводът, че достъпът до интернет и приложения може да е много добър педагогически инструмент е валиден. Но смарт телефоните са преди всичко приложения като Snapchat, WhatsUp, игри, Facebook (който вече далеч не е основен приоритет на тинейджърите, между другото), SMS и всякакви други фактори, които драстично намаляват вниманието на учениците.

„Гардиън" цитира проучване, което категорично показва, че забраната за ползване на телефони в клас осезаемо увеличава успеваемостта в училищата, които са я въвели.

Забраната води до увеличение със седмица на ефективното време в училище в рамките на една учебна година. Изследването е направено от London School of Economics.

Други изследвания показват, че т.н. екранно време (screen time) има доста противоречиви, често и негативни последици за умственото развитие на децата. Непрекъснатото използване на смарт-устройства води до сензорно претоварване (sensory overload).

С радост насочвам читателите си към Ива Александрова, наша добра семейна приятелка и любимият ни логопед, която води тази битка от дълго време - повече за нея може да научите на logopedika.eu. Когато преди пет години имахме проблем с проговарянето на сина ни, нейната първа и категорична забрана бяха таблетите, телефоните и телевизията.

И резултатите бяха почти мълниеносни - за по-малко от шест седмици Алек започна да проговаря.

Ако и това не ви е убедително, опитайте се да си спомните как изглежда една вечеря у вас. Позволявате ли на децата си (а и на себе си) да ползват телефоните на масата? Ако да, способни ли сте да проведете нормален разговор?

Несъмнено смарт устройствата имат и преимущества. Провеждани регулярно във Великобритания проучвания за ползването на таблети в училище показват, че при подходящи условия и строг контрол от страна на учителите таблетите позволяват множество преимущества - по-добро персонализиране на съдържанието, индивидуални задания, следене на работата в реално време, спестяване на време за проверка, по-висока ангажираност и на деца, и на родители.

Същевременно, за да могат тези ползи да бъдат постигнати, е необходимо наличието на инфраструктура и съдържание, адекватно за тези устройства. И не на последно място ясни правила за ползването им.

И тъй като не исках да започвам този текст с аргумента „а тук правят така", ще го спомена като последен. В двете училища, в които са нашите деца тук, са забранени мобилните телефони. Не само за децата, но също за родителите и учителите. Причината не е само във от вредите от телефоните, но и възможността те да правят снимки.

Разрешението да се снима едно дете дава неговият родител и не всички от тях са издали това изрично съгласие.

За сметка на това в класната стая има оборудван компютърен кът, в който например се провеждат заниманията по математика. Така се дават и домашните - онлайн, като детето може да ги прави и на таблета. Училището праща на родителите елементарен, но много информативен newsletter всяка седмица, има сайт с интеграция с календара на Гугъл и всякакви други дребни ИТ благинки.

Не мисля, че ИТ културата на децата страда от забраната да се ползват телефоните в училище, а в случай на спешност родителите са незабавно извикани от администрацията на училището без ученика да звъни сам.

В заключение ще призная, че реших да напиша този текст поради една проста причина - безусловното отричане на това решение от страна на голяма част от моите приятели.

Съгласявам се, че поставянето на такава забрана в закон изглежда нелепа. Но контактът ми с учители в България показва, че има пълна абдикация от отговорността да се прилага училищният правилник, а учителите търсят линията на минимално съпротивление с родителите.

Залагането на забраната в закон, според мен, има, макар и нереалистичната цел, да освободи учителите от необходимостта да се обясняват пред родителите.

Несъмнено, като всичко друго във Великобритания, и тук законоприлагането ще куца. Но това важи за всички закони в държавата и не е тема на тази дискусия. От друга страна смятам, че ако учител намери начин да интегрира успешно таблети и телефони в учебния процес, това може да стане абсолютно без да се нарушава забраната, която е за ползването им в часовете.

И не на последно място, имам усещането, че реакцията беше просто инстинктът, който развихме през годините на прехода да се съпротивяваме на всеки нов административен идиотизъм, наложен без да има дискусия в обществото и проучвания, които да внесат рационални аргументи в една нормална дискусия.

*Текстът на Милко Георгиев е публикуван в блога му Fernweh

Oще: забрана на телефоните в училище  закон за образованите  образование  смартфон  технологии в училище  учебен час  ученици  училище 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

1 iii_krv | 27.09.201516:32

Откога и как така върнаха коментарите?
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.