Не е от демокрацията | webcafe.bg
Webcafe

Не е от демокрацията

Letiashtata Kozzila Erato
12.05.2014, 16:00 (обновена 12.05.2014, 16:30)
ндк 1984

След 1989 година държавата била изпаднала в културен колапс? Дали?

Днес, в пространен, писмен вид ми беше обяснено как, видите ли, след настъпване на демокрацията, държавата била изпаднала в културен колапс и навсякъде властвала чалгата, лошото възпитание и обезценяването на истинските културни придобивки.

Това бил, също така, един процес, причинен от политическата неразбория и абдикацията на държавата от развитието на културата след и в контраст с времето от преди 1989.

Аз, уви, имам други спомени и отчитайки феноменално късата памет на българския гражданин, искам да отбележа няколко неща:

1. Чалга в България имаше. Тя беше сръбска и беше забранена. Слушаше се на касетки, които се носеха от Югославия или се купуваха на черно от Битака.

2. Държавата не подкрепяше артистите и хората на изкуството според изкуството, а според това до каква степен те можеха да обслужат режима. Затова скулпторите и художниците, които изпълняваха поръчки за партизански ансамбли, бяха възнаградени с жилища и солидни заплати, а майка ми, която беше прима балерина, живя със семейството си на свободен наем 13 години, докато не й отпуснаха панелка, защото дъщерята на тогавашния министър беше решила да става балерина.

3. Силикон и ламе нямаше, защото ... НЯМАШЕ. Имаше сиви, грозни дрехи - за деца и възрастни. Да намериш розова рокличка на сини цветя за дете беше невъзможно, камо ли да се изтипосаш с "Долче и Габана" някъде.

4. Българските филмови продукции третираха предимно битови драми и комедии, свързани с живота в кооперация, прокарване на парно, отглеждане на прасе в блока и други весели, простовати истории. Задълбочени сюжети за вътрешния свят на човека на изкуството и неговата крехка природа аз поне не помня.

5. Стремежът да се чете висока литература, да се слуша класическа музика и да се философства, бяха заклеймявани като безделничество, буржоазия и излишество.

6. Човекът на изкуството нямаше никакъв специален статут. Специален статут имаха плочкаджиите, водопроводчиците и всички работници, които работеха "час-пром" и се посрещаха от българската домакиня с баница, ракия, шоколадови бонбони и ефирно бельо. Работникът в завода или на полетo беше въздигнат в култ, неговото чело беше високо, а погледът - ведър.

7. Никъде и по никакъв повод нямаше достъп до информация за западните културни течения. Всичко, което се разбираше, се процеждаше до родината посредством хора, пътуващи в чужбина и докато навън се случваха културни революции, тук Лили Иванова караше валяк по софийските улици.

8. Хачо Бояджиев.

И когато си зададете въпроса "Защо, аджеба, народът така простовато го дава?", да знаете, че не е от демокрацията.

Не е.

(статията е от блога на Letiashtata Kozzila Erato - kozzila.com )

Oще: българия  демокрация  държава  култура  ценности 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

24 Galina Aleksandrova | 15.05.201413:22

'Условията за култура и творчество никога не са били по-добри в България ,в цялата й история, от времето на социализма'

Искаш да кажеш, че никога не е било по-сигурно, че ще вземат някой лев за изкуството си, независимо дали стават за чеп за зеле, или не стават. Щото нали това е стремежът - изкуството да се продаде, парАта да се вземе. Обаче комунизъма свърши, 5-те сигурни лв на калпак вече ги няма. Сега голям проблем - не сме задължени да купуваме българско 'изкуство' (в комплект със съветско), както е било едно време, и 'великите' артисти трябва да вадят хляба с истински труд.
Кво се правите на ощипани, все едно кой знае какво невероятно изкуство е имало преди и има сега?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

23 deowin | 14.05.201418:36

*Изрекъл, естествено. Коментарът ми беше към Бойчо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

22 deowin | 14.05.201418:34

>Условията за култура и творчество никога не са били по-добри в България ,в цялата й история, от времето на социализма

ВТФ??
Ебаси глупостта си изрекла.
Огромното болшинство от българското "изкуство" от соца беше, точно както казва статията, изцяло подчинено на режима - пропагандно и възхваляващо прекрасния социалистически строй и светлото комунистическо бъдеще. Затова беше и откровено халтурно - помисли колко от него оцеля падането на строя. Да, сигурно ще се сетиш за няколко малобройни примера, главно дисиденти и прочие хора, силно недолюбвани от строя, и вечно с единия крак в Белене.
Ако изобщо някой от социалните аспекти на това време може да се нарече ок, това беше образованието. Култура, изкуство, наука - заеби.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

21 veselavesela | 14.05.201401:04

Съгласна съм с авторката! Целият този фарс наречен "народна власт" си влачи своите трагични последици. Какво може да се иска от хора принизявани до стадо години наред. Ма, били сме по-добре образовани. Да, разбира се -политкоректно.
Пълното информационно затъмнение или умишлена пропаганда, какво мислене могат да сформират у допълнително мачканият и манипулиран човек?!
Защо не питате за жестоките гонения на религиозните хора и отказът да им дадат работа. Защо не коментираме своеволията, безнаказаните убийства и тормоз на хората не подкрепили деветосептемврийското безумство. Защо не говорим за убитите по лагери и по границата ни, хора дръзнали да имат собствено мнение или опитали се да вкусят вкуса на свободата. Да, свободата! Защото затварянето на човек в рамките на България си беше висша форма на репресия и потъпкване на всякакви човешки права. Затвор! Питайте хилядите разплакани майки, чиито деца са успяли да се спасят от това кощунсто, питайте ги какви писма са били принуждавани да пишат и собственоръчно да подписват. Какво ли е било на една майка да пише: "Сине , ти си предател на родината и аз се отказвам от тебе". А, тормозът над останалите членове на семейтвото - изселване, невъзможност да се образоват, следене, малтретиране...
Кражбата на имоти, добитък и какво ли не от хората, грижа ли е или безумие.
Какво им е било да работят после за жълти стотинки за да пълнят гърнето с жълници на "зарижените за народа"?! Долно, гнусно, подло...
Не, не е от демокрацията!
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 25.03.2014, 20:07

20 Yovka Dimitrova | 13.05.201423:27

„„статията е от блога на Letiashtata Kozzila““ Страхотно име „Летящата коза“ Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

19 Оня Дето Го Трият | 13.05.201423:16

Смит

Тъп си като гъдулка, братле.
Трудно ще е да ти се обясни, че думите имат и друг смисъл освен тоя буквалния им.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 26.02.2014, 22:26

18 tatu | 13.05.201422:35

Абе, чиче, не ти ли писна да те трият. луд!?!?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

17 John Smith | 13.05.201422:19

"А да не забравяме, че естрада произлиза от страдам "
Простак си Оня....и простак ще си останеш... Идея
Естрада (фр. estrade) е невисока (1-3 м) платформа на открито, вид сцена. Обикновено има временен характер, пригодена е за лесно сглобяване и разглобяване с цел преместване и няма защита от атмосферните условия. Понякога може да бъде изградена в закрити помещения и е по-ниска (0,5-1,5 м). Използва се за изява на оратори или музикални изпълнители.

От предназначението на естрадата произлиза и значението и на събирателно понятие за сценични изкуства, предимно забавно-развлекателни. От тук и произлиза терминът естрадна музика - развлекателна музика, която се пее често на естрада.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

16 Оня Дето Го Трият | 13.05.201421:16

Честно казано предпочитам да плуваме в дрога и наркотици, отколкото да се баламосваме, че с естрадата на Лили Иванова по телевизията и дует Ритон по радиото са били доказателство за разцвета на културата през соца.
То като се замисля и сега тия са постоянно на екран, та май не се е променило много.....който иска култура, ей ти я.

А да не забравяме, че естрада произлиза от страдам рев
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

15 NannyOgg | 13.05.201417:36

"Класическа музика- опера , симфонии- заемаше поне половината от времето на радиото и телевизията.
Автора лъже безсрамно и разчита на това , че повечето читатели са млади и не знаят как беше.
Условията за култура и творчество никога не са били по-добри в България ,в цялата й история, от времето на социализма, и никога няма да бъдат!Колкото и да боли автора- нямаше нито чалга, нито наркотици.Новия режим след 1989та донесе тотално опростачване и циганизация."

Има нещо странно в това твърдение - донасянето на тотално опростачаване и циганизация. В смисъл, преди 1989 - та, високо културните български граждани едва ли не сътворявали световна култура /няма как да е иначе, при тези условия за култура и творчество, а-ха и знаме на мира, мда/, а после, след 1989-та, с магическа пръчка, се превърнали в простаци /възможно е да е от някакви специални наркотици/. Децата им пък, на същите тези културни граждани, ставащи с Достоевски и заспиващи с Перголезе /междувременно преизпълняват плана за петилетката, разбира се/, сега се въргалят по дискотеките, опиянчени като свине. Вината за тези странни явления, след една иначе културна половинвековна соц. история, разбира се е на демокрацията.

Изводи: ако някой вече не прави секс, по много, както по културното социалистическо време, вината е на демокрацията. Т.е., ако сте идиот и не си възпитавате децата, ако вече не правите любов и/или секс, да знаете, че е виновна пак демокрацията.

Още нещо, много важно - и през соц-а, освен високата култура, имаше салам. И хората не си заключваха къщите, нямаше и престъпност. Защото нямаше демокрация.
   

оценка

+3 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.