Къде се виждате след 5 години? | webcafe.bg
Webcafe

Къде се виждате след 5 години?

Webcafe
02.01.2017, 17:07 (обновена 03.01.2017, 17:27)
интервю за работа

Снимка: © Getty Images

Какво предпочитате - да бъдете уважаван или да се страхуват от Вас?

Къде се виждате след пет години? Разкажете ми за случай, в който сте проявили лидерски умения. Каква е най-голямата ви слабост?

Това са стандартни въпроси, които получават кандидатите при интервю за работа. На тях, разбира се, интервюиращият получава и стандартни отговори: „Най-голямата ми слабост? Твърде работлив съм".

Затова и колкото по-високо се изкачвате в йерархията, толкова по-сложни стават въпросите, на които трябва да отговаряте.

Нова година е времето, в което мнозина обмислят промяна на работното място, затова ви предлагаме да се запознаете с въпросите, задавани от мениджърите на някои от най-големите компании по света на интервю за работа.

Какво предпочитате - да бъдете уважаван или да се страхуват от Вас?

Това е любимият въпрос на Майкъл Грегоар, изпълнителен директор на софтуерната компания CA Technologies. Според него този въпрос наистина разкрива какво мислят кандидатите за своя управленчески стил. Въпросът няма правилен отговор - всичко зависи от позицията, за която човекът кандидатства. Ако става дума за среда, в която трябва да се работи в екип, да бъдеш уважаван е по-важно. В друг случай обаче тоягата може да е по-полезна от моркова.

„Защо си тук днес?"

Отговорът може да бъде всякакъв, но Гордън Уилсън от Travelport очаква един конкретен отговор - да разбере дали кандидатът търси предимно собствена облага или смята, че би бил полезен на организацията. Според Уилсън съотношението трябва да е 75:25 - ако работиш за компанията, ще получаваш резултати и в личен план.

Мечтата на живота ти?

Това е любимият въпрос на Чжан Син - съоснователката на SOHO Китай. Познавайки историята й, никой кандидат не трябва да се страхува от твърде амбициозни отговори. Самата тя става милиардер от нулата.

Как се отнесе към Вас?

Това не е въпрос към самия кандидат, а към хората, които са се срещали с него по пътя му към интервюто с Рик Гойнс, главния изпълнителен директор на Tupperware. „Говоря с шофьора, който го е докарал от летището до офиса, асистента ми, рецепционистът, който го е посрещнал. Питам как се е отнесъл към тях. Така научаваш как действа този човек", казва Гойнс.

Кой е любимият ти квартал в „Монополи" и защо?

Кен Молис - основател и главен изпълнителен директор на Moelis & Co, обича да задава този въпрос, защото така може да разбере какво мислят хората за рисковете и възнаграждението.

Разкажи ми за провала си.

Човек, който може да говори открито, честно и конкретно за своя личен провал е атрактивен, но само ако може да обясни и как в резултат от това е станал по-добър човек, партньор, лидер и мениджър от това" , казва Роджър Крандал, от застрахователната компания MassMutual.

Разкажи ми за себе си на седем или осем години. Какъв искаше да бъдеш?

Барбара Бърн, заместник-председател по инвестиционно банкиране в Barclays, казва, че щом кандидат е достигнал до интервю с нея, значи е умен. Той трябва обаче да премине и „самолетния тест" - „Мога ли да стоя до теб в самолета от Ню Йорк до Лос Анджелис, без да ми стане скучно?" Според нея детските мечти са добър старт за разговор в подобна ситуация.

Тестът с винен лист

Чарли Филипс от софтуерната компания Infor извежда кандидатите за високи позиции на вечеря заедно с още няколко от висшите мениджъри на компанията, за да види как се държат кандидатите в неформална обстановка. Най-важният елемент от теста е в началото на вечерята - Филипс подава на кандидата винения лист и очаква от него да избере виното. След това следи реакцията - дали избира най-скъпата бутилка, дали пита за помощ или се преструва, че разбира от вина. Следи и отношението му към сервитьора. Друга част от теста е въпрос към края: „Разкажи ми виц". Това разкрива не само дали човекът има чувство за хумор, но и дали може да мисли на мига в нестандартна ситуация.

Oще: въпроси  големи компании  интервю за работа  компании  мениджъри на големи компании  офис  работа  служители 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

2 Дракон с кисело зеле | 03.01.201717:38

Доста тъпо, всъщност.
Само веднъж съм попадал на интервю за работа, водено от wanna-be психолог, който ми задаваше такива въпроси. Къде съм се виждал след пет години, ако бях животно, какво щях да съм, провали, хобита и прочие простотии. В "Макдоналдс", за сервитьор. Когато ме попита готов ли съм да си отрежа косата, за да работя там - а тя гъста и дълга, та по улиците понякога ме спират перукери и ми предлагат разни суми да я продам - рекох, че съм готов - стига да ми предложат достатъчно пари. И интервюиращият прекрати интервюто почти веднага.

За сериозна работа - не. Там ми искаха портфолио, умения, способност да работя под напрежение и да си предавам работите в срок. Плюс тестов клип или текст за превод. Което, мисля, е правилно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 02.01.201722:37

Бла-бла. Интервюто е вид оценяване. Водещото при оценяването е субективизмът. За съжаление. Има 9 субективни критерия, които влияят на оценката на даден субект, включително и гласът на изпитвания. Оценява ли човек, а не машина, субективизмът не може или е безкрайно трудно да бъде избегнат. Затова няма и е трудно да бъде измислен идеален вид оценяване, съответно и перфектно интервю.
Човешкият фактор е водещ и не бива да се подценява.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.