Mъчните мъжки ритуали | webcafe.bg
Webcafe

Mъчните мъжки ритуали

лебовскиМартин Дамянов
05.01.2016, 18:05 (обновена 11.01.2016, 18:24)
Мъжко хоро

Снимка: © Добринка Стоянова

И кучетата ни щяха да са истински мъже, ако някой не ни беше забранил тричането

Внимание! В текста се закръгля на око

Честит Йордановден на всички! Днес българският мъж показва мъжеството си като заедно с други мъже навлиза в студена вода и играе хоро в нея.

Нарича се Богоявление, защото се явяват богове. Защото българският мъж е бог!

Бог на скарата. Бог на кебапчетата и кюфтетатата! Бог на лучеца! Още и на карбураторите е бог! На всички карбуратори - с низходящ поток на горивната смес, с възходящ, с хоризонтален поток, с вътрешно горене, с външно горене, с горене отстрани, леко вдясно така!

Разбира се, българският мъж не е бог в нищо.

Той греши, мързел е, облича се повърхностно - тоест, облича каквото се намира най-отгоре на купчината с дрехи, и се храни... страстно, да кажем.

Това всичкото, обаче, на практика е ръждясало възпитание, което се оправя с желание и безизходица. Това е лесната част на съграждането от некалцирана мъжка рожба в монолитен, функционален мъж.

Трудната част е да носи на болка, да е целеустремен и като му е гадно, да си трае.

Българският мъж е като Нала от Цар лъв - той "се смее в лицето на опасността, ха-ха-ха-ха". Защото тука животът не те маже с ласки и обноски, а със свинска мас да не се подсичаш!

На него още от малък не му се обяснява нищо.

Като е направил лошо в живота си: преди майка му и баща му директно са го почвали с шамари без излишни диалози, сега пък на жена му "нищо ѝ няма", а той през цялото време е Беър Грилс и се ориентира по звездите.

А ракията? Ракията? Лесно ли се пие ракия? Не се пие лесно ракия!

Кои други народи правят ракия - японците, руснаците, мексиканците, шотландците... Все отвързани хора, юнаци. Я вземете сега един французин или италианец. Майка му да хвърлиш във водата, няма да влезе да я извади. Лигльо с лигльовците!

Ей, като хвана една сопа!...

Той за можене може и да може, ама не се събира с приятели по този повод, нали. И да, може и да не си бърше устата в пердетата и да си вика "Ба, тия хора какви големи кърпи имат, на тавана чак са ги закачили", но е по-лесно да се научиш да не правиш нещо, отколкото да правиш нещо ново.

Общо взето, всички български мъжки традиции включват, освен софрата, и някакъв тегав и мъчен ритуал.

На Петльовден се дава на младо момче да убие животно, на Мъжка сватба ергените излизат в женски дрехи, за да се изложат пред цялото село, а днес се гази в ледена вода. Сериозни неща са това.

И кучетата ни щяха да са истински мъже, ако някой не ни беше забранил тричането. Ама айде, как да е. Ще го преживеем, защото сме истински мъже.

А бай Ганьо не е глупав. Той чисто и просто не знае.

Просто не знае, че има и друго; няма кой да му покаже, че при него е така, пък на други места е иначе, защото еди-какво си.

И вие като влязохте за първи път в тоалетна с фотоклетка, гледахте като Сашка Васева в Лувъра. Иначе е мислещ човек, това, че разсъждава грешно - не е от глупост.

Отидете днес да гледате как вадят кръста. То е за здраве.

Това, разбира се, съвсем не означава, че ще сте здрави през цялата година. По-скоро отидете малко на чист въздух, да ви стегне малко студът, да ви се насълзят очите, да зачервите бузи.

Също така, когато си хортувате с приближени и се стигне до спекулации, че може да се случи нещо лошо, не чукайте на дърво и прочее - нека дойдат повече, ние мразим да ни е скучно, нищо че кафетата са пълни.

И когато някой ви попита дали конят се храни с боб, кажете му че се храни. Не много възпитано, но се храни с боб.

Oще: бог  богоявление  вода  йордановден  калофер  кръст  ледена вода  мъже  мъжко хоро 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

67 Pavur Pezev | 08.01.201613:28

герАнова,язе си ''моржувам''всека зима ако съм си дОма-къпем се в морето зимата,на седмицата по два пъти и после пием чайче с коняче.няколко пъти.температура,хрема и гърло не съм пипвал от години и аспирини и разните му тайлолхоти и фервекси не ги и поглеждам.ай стига с тез йофтини ''иронии''.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

66 паяка | 08.01.201611:47

Активните оплювковци на етноса ни и неговите нрави и обичаи как днес са пропуснали да зачекнат и бабинден? Ама то има време де, до довечера да се отчетат, щото си е пълна простотия и елементарщина начинът на отбелязването му. Повод да се изпонапият легитимно женюрята, ръийшли начи такоата.


Бабин ден е чисто женски празник и мъжете се крият вкъщи.
Той е краят на поредицата празници, свързани с Рождество Христово.
Празникът е посветен на родилната помощ, акушерките, родилките и здравето на децата. Българинът на този ден почита "бабата", опитната жена, която е изпълнявала ролята на акушерка в миналото. Тогава бабата става рано и посещава домовете на децата, които е изродила през годината, а понякога къпала до 40-ия ден – до тогава според българските вярвания не се знае дали детето принадлежи на този или на онзи свят. В къщите бабата идва с червен и бял конец, които завързва на децата, както и вълна, от която прави брада на момчетата и коса на момичетата, символизиращо пожеланието и да остареят и побелеят.
След като посети всички деца, на които е помогнала да се родят, бабата се прибира и се подготвя да посрещне родилите през годината майки, които идват "да полеят" на бабата. Поливат и да се измие, даряват я с пешкир и сапун, като в пешкирите винаги има завързана пара. Също носят погача, сирене, някаква гозба, вино или ракия. Сядат на трапезата и се гощават. Развеселени жените стават да играят хора, като си пеят, а бабата, с една лопатка, на която има жива жар и стрит цвят от различни билки, ги прекажда.
Бабин ден е чисто женски празник и мъжете се крият вкъщи, защото, щом излезлите на мегдана развеселени жени видят мъж, хващат го и започват да го разсъбличат, докато не плати на музиканти да им свирят и не ги почерпи с кафе или нещо друго. Само на този ден в миналото на жените се разрешавало да пият в кръчмата.
Жените закарват бабата на река, езеро или кладенец, където се извършва обредното къпане. Всички са накичени с червени чушки и вълна. Песните, които се пеят са с еротични мотиви. На празника не се допускат мъже. Жените се закачат и шегуват със срещнатите по пътя мъже. При водата окъпват бабата и я връщат на ръце в дома.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

65 Mako | 08.01.201611:10

Крив Макарон | 08.01.201610:55
Коментарът на ГЕТИ ме накара да се изсмея. Онзи ден питах нещо един колега компетентен по религиозните въпроси. Той ми вика; да ходи на изповед и причастие.
*************************

Попитал си "нещо" и са те посъветвали някой да ходи да се изповяда и причести?
Уаууууу, убийствено интелигентен разговор си провел!
Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

64 Крив Макарон | 08.01.201610:55

Коментарът на ГЕТИ ме накара да се изсмея. Онзи ден питах нещо един колега компетентен по религиозните въпроси. Той ми вика; да ходи на изповед и причастие. Гети, ти като разбирач по темата за опазване на традициите имаш ли отношение към ритуали като изповед и причастие, или по-често ти се върти в главата ти се въртят онези със "завирането на конус в задника"? За един преател питам... Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

63 GETI | 07.01.201623:20

реплика на пасквила..
цитирам:
''Защо клетите "автори" се опитват да оспорят, да принизят, да унищожат традициите ни? Да осмеят тези спомени, действия, тези национални традиции и събития, които ни правят българи, които обединяват българската нация?
Какво им пречат Богоявление, Йордановден, Ивановден, 1-ви март, 3-ти март, 24-ти май, 6-ти септември, 23-ти октомври ? Същите тези, които вият и пищят до небето за липса на "толерантост", ако някой си позволи да оспори и да се усъмни в ценността "гейпарад". Ако оспори "традицията" някой да си завира пътен конус в задника, покачен на ремарке от ТИР, заобиколен от неразпознаваеми и неразличими по пол и раса "граждани на света".

Същите тези, за които ценност и норма е това, пиян циганин да си развее патката в Първомай пред кръст и свещенник. Те ще го защитят, ще мотивират убедено тази висша либерална ценност, а вас ще нарекат "фашисти", "расисти" и "ксенофоби".

Тези лицемери, които ви говорят за либерализъм и търпимост към другите, но смятат, че е уместно и редно да се подиграват с вашите традиции, с вашите ценности, с важните за вас неща. За тях спасяването на кръста е "примитивен ритуал", а размахването на голи патки и завирането на конус в задника, посред бял ден, на центъра на града, е висша проява на "либерализъм" и "свобода".
Те винаги наричат Отечеството "Kleta Maika Balgaria". А всички вас, всички нас, "обезателно" - патрЕоти. Дразнят се, не, влудяват се от всичко национално, всичко традиционно, всичко българско. Стараят се да го омаловажат, до го унизят, да го унищожат. Бърка им в задниците по-дълбоко, отколкото сами могат да си бръкнат сами.

За тях мъжкото хоро, усилието, традицията, пеенето на народни песни, носенето на народни носии са нещо ретроградно, излишно, нелиберално. Виж гей-парада си е друга работа. Само сравнете двете събития.
Между другото - до 1989 тези традиции бяха забранявани и преследвани от анти-националната комунистическа власт. Днес този текст има същата цел. Същата задача.

Пиша този коментар, не за да развалям настроението на хората, които се чувстват горди и достойни българи, тъкмо напротив. Пиша го, защото текстът е жалък, примитивен, слаб. Защото не може да ми развали настроението. Въпреки тези текстове и клетите им автори. Въпреки тяхната злоба, ехидност, антинационални напъни.

Защото днес, на Богоявление, отново бяха осветени бойните знамена-светини, символи на българската бойна слава. Защото днес, на стотици места в Отечеството, хиляди млади българи облякоха народни носии, взеха трибагреника в ръце и отново изпълниха традицията. Показа национално единство и уважение към националното, към българското. Въпреки пиянски изцепки, въпреки поведението на неинтегрираните "индобългари", висша "ценност" за платени проеврогейски от НПО медии."
Честито на всички, които празнуват, желая им крепко здраве и семейно щастие.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

62 Mako | 07.01.201623:17

krismin | 07.01.201612:24

Мако, водя те в класацията за най-желан събеседник
**************************************

Аз па та мразя много-по, отколкот ти ма водиш, зарадтуй, че ма водиш! И ако ми паднеш - бих те тричал като помияр по Тодоровден - до пълна авитаминоза, тъй както другарчето шоково се девитаминизира, веднага щом му споменах някой работй, къде и те изискват ено разширено до антидиверсанти чуству за хумур Бесен

Намига Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

61 Manuela Gerenova | 07.01.201619:50

Каква точно ценностна система демонстрира да се накиснеш в ледена вода през януари и то, нерядко, солидно почерпен? Повечето ни традиции не доказват абсолютно никаква ценностна система, да не говоря за тричането, кланета и курбани...
И, не, не е вярно, че няма ценности. И, между другото, тези с "няма ценности" са деца баш на тия с най-големите претенции за имане. Слочаеност? Не мисля...
   

оценка

+1 -11

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

60 МарКом | 07.01.201618:04

Макароне, и аз съм отпаднал явно въпреки участването в многоиот посочените от теб ритуали :-)
Ето на - Деоуин не ме ще! Ама никак. Филмите ми били стари... идеята е важна не филма.
Просто когато се разрушава една ценностна система е важно каква се насажда.
Проблема е че при нас сме си останали в "преход" - едните ценности са разрушени а другите ги няма. Затова сме така - всеки се спасява по единично.
А за тези които се опитват да се обединят има такива които да забият клин между тях. Те са добре платени и организирани (явно от външни сили).
Забелязвам и тук такива. Някои пишат статии, други коментари.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

59 Крив Макарон | 07.01.201614:41

До колкото разбирам има доста строги изисквания, за да бъдеш приет сред българите. Нещата изглеждат малко плашещи за мен, нищо-не-подозиращия и непредубеден читател, на който му е любопитно да експериментира. Примерно експериментирах с служба в българската армия. Научих се да марширувам, и да стоя мирно. Но това се оказа, че не е достатъчно. Експериментирах с висше образование. Научих се да мисля хем аналитично, хем абстрактно. Но и това се оказа недостатъчно. После експериментирах да работя за малко пари, и да плащам разни дългове. Научих се да живея в ограничения без да се оплаквам. Сега се оказва, че трябва да се науча и на разни ритуали, за да стана мъж?! Освен да вдигна ръце, и да призная, че от мен мъж не става Объркан За винаги ще си остана средностатистически гражданин лишен от правото да се нарича "мъж" според категоризацията наложена чрез ритуалите Реве или много тъжен
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

58 rare case | 07.01.201613:39

Не, бе крисмин, не се ласкай толкова! С въпросния примат Макак сте един дол дренки, но вярно, ти като женска, може и да си по-красива. пръц - хръц
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.