Протестът има само един ход | webcafe.bg
Webcafe

Протестът има само един ход

Зелен Бетон
13.01.2014, 12:22 (обновена 16.01.2014, 08:58)
протест

За възпитанието, казват, били особено важни първите седем години. През 90-те обаче не бяхме наясно, че трябва да си възпитаме властта - и я оставихме на самотек. И я изтървахме, разбира се. Сега трябва да се разправяме с 24-годишен дангалак, който си мисли, че всичко му е позволено

Протестът не е инструмент за корекция на държавното управление. Той е аларма, сирена, внезапна спирачка - която се задейства, когато стане ясно, че този, който управлява страната, я води към катастрофа.

Задейства се от обикновения пътник/гражданин - който, дори да не е особено сведущ в политическите дела, усеща как го возят (а ако е с акъла си, усеща и накъде го возят).

В развитите демокрации алармата я задействат даже когато започне просто да друса. Тук - едва когато стане очевидно, че отиваме към пропастта. Въпрос на критерии.

Пътникът удря бутона на алармата или дърпа ръчната спирачка (респ. пациентът стиска зъболекаря за топките), без да е длъжен да разбира как се управлява държава или как се лекуват зъби. Не можеш да му кажеш "дай алтернатива", това е абсолютна наглост.

Ти (управляващият, лекуващият) си длъжен да му предложиш алтернативи - и да му обясниш с какво са по-добри, и то на език, който той разбира. Затова си сложен там.

А да му кажеш: "Образувай партия или излъчи лидери, за да можем да си приказваме", е чиста проба опит за скатаване. На протеста не му е работа да дискутира с властта (камо ли да "постига компромис"), това не е профсъюз. Протестът единствено казва - "има аварийна ситуация, вземи мерки". Точка. Това му е функцията.

И трябва да бъде чут, разбран, и да се направи необходимото. От тези, които са длъжни не само да се справят с подобни ситуации, а и въобще да не допускат появата им. В този смисъл самият факт, че възниква граждански протест срещу властта, вече е лош атестат за нея: това е недвусмислено предупреждение, че тя не си върши работата.

Затова всички приказки колко "безплоден" бил протестът, както и всички умувания как протестиращите да направят едва ли не паралелна власт, за да свършат работата на официалната, са пълни глупости. Протестът може да се усъвършенства само в една-единствена насока: да става по-ефективен.

Тоест, да започне да реагира по-бързо, сирената да стане нетърпимо силна, внезапната спирачка да заковава на място, хватката върху топките на зъболекаря да е още по-здрава. С две думи, протестът трябва да стане такъв, че да не е възможно да се пренебрегне.

Ако механизмът на протеста е ефективен, който и да управлява или да ти оправя зъбите, много ще внимава да не прави дивотии - без значение дали са вигите или торите, демократите или републиканците, левите или десните. Защото ще знаят, че ако не си вършат работата както трябва, ще стане лошо.

И ще кандидатстват само такива, които са достатъчно компетентни и отговорни, за да имат увереността да поемат този риск. Стигнем ли дотам, можем вече да си ги избираме по концепции, идеологии, платформи и прочее по-луксозни подробности. Даже и по симпатия, ако щем.

За възпитанието, казват, били особено важни първите седем години. През 90-те обаче не бяхме наясно, че трябва да си възпитаме властта - и я оставихме на самотек. И я изтървахме, разбира се. Сега трябва да се разправяме с 24-годишен дангалак, който си мисли, че всичко му е позволено.

Няма да е лесно, кой е казал, че ще е лесно? Но ако не набием в главата на дангалака поне санитарния минимум от дисциплина и отговорност (за начало), утре може да продаде къщата. Или да я запали, защото тъй му скимнало.

Oще: бсп  власт  дпс  народно събрание  оставка  политика  политици  протест 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

19 Оня Дето Го Трият | 14.01.201420:32

Разсъжденията са ти в стил - живота е много тежка болест, защото винаги завършва със смърт.
Аз лично не виждам нито една дума лошо нещо в тоя така наречен план. Проблемите в тия 20 години ги търси на съвсем други места. Не във простата снимка на ситуацията, което представлява тоя план.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

18 John Smith | 14.01.201418:26

Спокойно Оня, от 20 год. работим по тоя план, само че в български вариант, съчетан с корупция Усмивка.
Резултатите са видни...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

17 Оня Дето Го Трият | 14.01.201415:40

Ако тези мерки са част от тоя прословут план Ран Ът, то трябва още десет такива плана да се напишат и приемат НЕЗАБАВНО !
Па нека си мучат параноиците, че някой им затрива хубавата държавица
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

16 John Smith | 14.01.201413:19

Оня, ясно е,че любимата ти тема е за конспирациите , ама ще трябва да те разочаровам. Написал съм "мислехме,че е конспирация", не че е конспирация.
Националната стратегия"Ран Ът" си е съвсем реален 600 страници документ.
Bulgarian Strategy Is Made in U.S.
By DAVID BINDER, Special to The New York Times
Published: October 09, 1990
A group of American experts has taken on the moribund economy of newly democratic Bulgaria and has drawn up a plan for transforming it into a supply-side, free market.
Their work, under the auspices of the United States Chamber of Commerce, was hailed by President Zhelyu Zhelev, who said during a visit here last month that major features of the American plan would be adopted and incorporated into Bulgarian law later this month.
целият текст :
http://www.nytimes.com/1990/10/09/business/bulgarian-strategy-is-made-in-us.html
текста на плана на български:
http://old.omda.bg/bulg/Ran/ran_new/data/page6.html
Извадка:
За незабавно прилагане
• Да се приеме и започне приватизационна програма, включително и
на селското стопанство.
• Да се започне основна парична реформа и да се позволи свободно об­ръщение на чуждестранна валута.
• Да се премахне контролът на заплатите и цените.
• Да се вземат мерки за защита на най-бедните слоеве на населението
от неизбежните трудности в преходния период.
• Да се постигне съгласие относно основните принципи на данъчната реформа и размерите на данъците.
• Да се приемат нужните промени в Търговския кодекс и законите за
съвместни предприятия. За прилагане в средносрочен план
• Да се реформира банковата система.
• Изцяло да се реформира данъчната система.
• Да се промени конституцията, включително и да се приеме нова кон­ституция.
• Да се проведат широки законодателни реформи, за да се премахнат пречките пред стопанската дейност, включително и пред дейността на чуждестранните инвеститори и външната търговия.

Предвидени са и протестите Усмивка
Петото необходимо действие - защитата на най-бедните членове на обществото по време на преходния период - е от критично значение както по хуманитарни причини, така и за да се предотвратят евентуални самоунищожителни обществени вълнения.

Тоя план съчетан с корупцията доведе до това , което е днес:
"Според Джоузеф Стиглиц оправдавайки се с „условията на МВФ”, политическите лидери, вместо да продават държавните предприятия, по-скоро „подаряват” енергийните, водните, транспортните и телекомуникационните компании на своята страна. „Да можехте да видите как им светват очите пред перспективата да получат 10% комисионна по сметка в швейцарска банка срещу смъкване на цената на националните активи с няколко милиарда”."
България!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

15 KingoftheROAD | 14.01.201412:42

John Smith Това не са и "лидерчета". Нямат качества на водачи и обединители, това са вождчета. И за вождове нямат качества. Мерят си разни разни работи, дето така или иначе ги нямат. И така между другото, никой от тях и презиндента, и олигархски не забеляза кончината на Нелсън Мандела, и как той е обединил нацията в РЮА. Нямат и акъла да се сетят. При тях си е както си е било от време оно - разделяй и владей, и моето си мое, а чуждото - пак мое. Не се интересуват, не се самообразоват, не работят върху себе си. ВИнаги някой друг им пречи, трябва им враг и противник, някой друг да им е виновен, и да опира пешкира. Е по този начин ще си живеем в същата джунгла, или кочинина, без значение как се нарича... неслучайно сложих този цитат по-горе/долу.....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

14 Оня Дето Го Трият | 14.01.201412:08

Джон Смит

Любимата ми тема Смее се
Понеже обичаш световната конспирация искаш ли да ти напиша един план Ран-Ът в няколко реда и за теб в личен план:

Ако сега си на 40, твърде вероятно е след 20 години да си на 60 и нещата които отсега виждам, че са ти зле, тогава да бъдат катастрофално зле, а пък след още 10 години може и да умреш от тях.

Горе долу това представлява и прословутия план Ран-Ът за България, но не пречи на изключително глупавото население по тия земи да го приема като световен заговор луд!?!?!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

13 Борката | 14.01.201411:12

John,
плюс от мен Удивителна
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

12 John Smith | 14.01.201410:16

Бетоне, поговорките дето си дал за пример не се отнасят за казаното от мен.
"Бързата кучка, слепи ги ражда", "Бързата работа ,срам за майстора"- ето това казвам.
Разсъжденията ти са като на хирург, дето иска да изроди жена в 3 тия месец, щото има бебе. Казвам ,че трябва време за узряване, сега не сме готови. 20 години са малко в исторически план. Протестите за тока миналата година, дойдоха от решение взето 1990год., така наречената "шокова терапия", обезлюдяването и опростяването дойдоха от Националната стратегия "Ран–Ът", дето преди 20 години си мислихме ,че е конспирация. Сегашните протести са абсолютно манипулирани и са подменени исканията. Искаме някакъв хипотетичен морал. Трябва да се иска промяна на конституцията, президентска република с лесни референдуми. В кризисни ситуации, войни и т.н. се спазва принципа на Единоначалието, иначе става "докато умните се наумуват, лудите се налудуват".
Остава проблема откъде да намерим силен и обединяващ нацията президент. Според мен,от матрял раснал в среда като нашата , не става. Трябва да се внесе, това са направили по времето на Търновската конституция. Нямаме Лидер, имаме 4 "лидерчета" и нацията е разделена между Болен, ББ, Гея и чалмата.
И докато има хора дето им минава през главата мисълта , да си купят гласове и мажоритарните избори не са спасение.Затова казвам, че трябва да минат години и на вашите внуци, израснали в друга среда и отгледани с вашите пари, няма даже им мине мисълта да купуват гласове.
И никъде не съм казал да се бездейства. Казах начина- прави пари, образовай си децата и ги пращай навън. Във всеки обществен строй има 2 класи- бедни и богати, и при феодализма,и при "демокрацията" е хубаво да имаш пари.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

11 KingoftheROAD | 14.01.201409:50

цитат от друг форум

"....Ако бащата може да наглее по такъв безпардонен начин пред лицето на морала, защото с изказването си той не просто не признава вината на комунистическата партия, към която принадлежи и в лоното на която е израснал, той не признава и се подиграва дори на самата възможност за морално говорене. Самото морално говорене той осмива. Та, ако казвам бащата си позволява да наглее по такъв начин пред лицето на морала, нима в неговия личен свят, света, в който е израснал и неговият син, са мислими вече някакви норми, някакви задръжки?!
Всичко е закономерно. Престъпленията на сина са последица от неразкаяността на бащата. Престъпленията на сина са дори наказание за наглостта на бащата. Дайте си сметка, уважаеми читатели, за чудната история на тази фамилия. Това са три поколения. Първото - това на бащата на самия Филип Боков, е поколението, за чиято вина питат сина. Престъпленията на това поколение са притъпили по такъв начин съвестта, че синът се надсмива над всеки, който се възмущава от тях. Синът следователно утежнява престъпленията на баща си, като ги приема за нещо нормално, нещо неподсъдно. Като не просто не приема, но и се присмива на моралния съд над тях. Ето защо третото поколение - това на сина на сина - по един закономерен начин вече изобщо няма в хоризонта на съзнанието си каквито и да било морални категории...."
край на цитата
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

10 pepe | 13.01.201421:16

Бойчо, това, дето го казваш е само наполовина вярно - вярна е половината, дето "на Запад" се живееше по-добре, защото "елитите" ги беше страх и даваха на работниците повече.
Не е съвсем вярно за "на Изток", където "елитите" се бяха обявили за "пътеводна светлина" на въпросните работници и на никой нищо не даваха, а който работник смееше да иска, обявяваха го за кривнал от правия път, начертан от въпросните елити като задължителен правилен път за следване от всички работници по целия свят и му разгонваха фамилията - в буквалния смисъл.
Та доброто за едните ставаше в известна степен за сметка на другите.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.