Ни антракс ял, ни антракс мирисал | webcafe.bg
Webcafe

Ни антракс ял, ни антракс мирисал

Били кон Карне
23.07.2015, 17:08 (обновена 27.07.2015, 14:04)
Пържоли на скара

Снимка: © Getty images

Фаталният случай от село Малка Гвардия трябва да светне червената палма за качеството на храните изобщо

Да си представим следната житейска ситуация: на море сте, жегата ви мори, солните изпарения се смесват с аромата на скарите, получавате остър пристъп на глад и понеже в родните курорти кюфтетата са на особена почит, набързо вземате една тройка с ПКС и бегом към плажа да не би бирата да се е стоплила.

Мила родна картинка. Хапвате, дремвате, обаче една сутрин се събуждате с болки в стомаха, пустули по кожата и разбирате, че нещо в тези кюфтета няма да е било какво трябва. И ако не потърсите навреме медицинска помощ, това може да се окаже фатално.

Заразата се нарича антракс и се пренася чрез консумация на заразено месо по Северното Черноморие.

Това е същият този антракс, който преди години терористи пращаха по пощите на западни посолствата под формата на прах или писма със заразени спори, а през 30-те години на миналия век усилено се е разработвал като биологическо оръжие.

Тук историята е много по-прозаична. Започна с нелюбезно мъртва крава и цяла верига от грешки.

Белята става, защото въпросната крава не е имунизирана, следователно се разболява, а стопанинът й, по стара традиция в подобни случаи, решава да я отърве мъките. В крайна сметка заразеното месо убива мъжа в село Млада Гвардия. Това е само началото на трагедията.

Първоначално се знаеше, че пастирът споделил месото с няколко приятели. После се оказа, че всъщност то е минало през транжорна, за да се превърне в наденици - за собствена консумация и за раздаване на близки хора. Това се случва, без да са предоставени никакви ветеринарни документи.

Ако месото беше тествано, антраксът със сигурност щеше да се установи.

Вместо историята да свърши дотук, тоест в Млада Гвардия, защото и без това не е приятна, тя се заплита и докара голям проблем. Опасното месо оставя следи по работните плотове в предприятието и няма смисъл да уточняваме, че цялата последваща продукция е имала контакт с бацила.

Първоначално Агенцията по безопасност на храните твърдеше, че заразата е овладяна, но изведнъж се оказа, че изобщо не е така.

В района на Варна, включително Добрич и Бяла, както и в хотел в курорта „Златни пясъци", да кажем сумарно в 23 търговски обекта - от баничарници до магазини и хотели, изплува съмнителното месо, доставено от фирма „Дари".

Собственикът Пламен Илиев гарантираше, че в неговите цехове няма опасно месо, но уви, нашата мъртва крава се оказа там, а той - в ареста заедно с още трима души. Явно човекът е смятал, че като излъже, пробите няма да отчетат антракса и ще се отърве на косъм, а произведените месни продукти - кучета ги яли.

Сега здравните власти обикалят нощем магазини и затварят кухни - след дъжд качулка, - и никой не знае колко души изобщо са изложени на риск.

И тук се връщаме в началото на историята. Вие си хапвате съвсем спокойно, защото дори да сте чули за някаква мистериозна крава - убиец, надали това ви е притеснило. Може би сте махнали пренебрежително с ръка, може би сте си спомнили за странния случай на дивите крави - бегълци, заразени с шап, които досущ като в екшън от Холивуд бяха преследвани с хеликоптери и снайперисти в Странджа.

И този път Агенцията по безопасност на храните, здравните власти, разследващите, областната управа - изобщо всички намесени институции, допуснаха да бъдат разигравани.

Трябваше да минат няколко дни преди да установят, че в цеховете на Пламен Илиев върлува опасната бактерия Bacillus anthracis. И то, защото имало само непотвърдени слухове от фермерите в село Малка Гвардия къде евентуално и случайно би могло да се окаже месото от болната крава.

Ами работата им не е ли именно да потвърдят тези слухове?

Веднага да проверят и запушат всички канали за разпространение на бактерии, които предизвикват смърт? Навременно, много е важна думата навременно, да осигурят обществената безопасност.

Сега пак се заговори за промени в закона, за да не може стопаните да продават безконтролно месо на черния пазар, частните ветеринари, с които имат договор, да пропускат проверки, а собствените на цехове да си осигуряват суровини на ниска цена.

Тук виждаме тоталното неглижиране от страна на фермерите, бизнеса и институциите. Ние, обикновените консуматори, отдавна не се надяваме на първокласно качество на храните, обаче бихме помолили, ако може и все пак ако е удачно, да не играят хазарт със здравето ни.

Oще: агенция по безопасност на храните  говеждо месо  зараза с антракс  инфекционна болест  качество на храните  крава  малка гвардия  месо  смъртен случай  хранителна индустрия 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

1 straight | 25.07.201503:43

Това показва колко липсва държавата и институциите й у нас. Всичко изглежда върви на самоход, освен неспирното разграбване. И, разбира се, никой за нищо не носи отговорност.
Само преди няколко дни, един виден корифей от ВМА - проф. Камен Плочев, увери по национална тв, че трябва да забравим за случая с антракс. Същият този медиицински капацитет се изказва многократно при различни инфекциозни заплахи. Защо поне веднъж не му се потърси отговорност за подвеждащите изказвания? И защо все търпим доказани мошеници да ни сочат пътя??!!
   

оценка

+1 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.