Фойерверки от метан в българските медии и политически централи | webcafe.bg
Webcafe

Фойерверки от метан

Атанас Кръстев
15.09.2014, 18:25 (обновена 15.09.2014, 19:01)
Петър Волгин

Снимка: © БНР

Свободата се дължи на достатъчно голям брой големи усти - дори да не си съгласен с тях.

Голямата уста на Волгин беше затворена. На най-интересното журналистическо явление (да ме прощават и отляво, и отдясно) беше профилактично затъкнат мръсния парцал на типично българската автоцензура, докато за пореден път изнасилват българския народ.

Трябва, обаче, да се знае едно - свободата се дължи на достатъчно голям брой големи усти. Тиранията, при която няма ляво и дясно и чиято политическа посока е само надолу, се прави от преобладаващ брой задници.

Не споделям, ама въобще, политическите възгледи на Волгин.

Както и това, че ни ги сервира доста безцеремонно. Но и не съм очаквал друг стил от него.

Често ми се иска да реагирам, да му се противопоставя, да го оборя, но единственото средство, за което съм се сещал е да напиша и да кажа своето мнение. И, ако не съм го направил, за това съм си виновен само аз.

Сега, едни лица, известни единствено с любовта си към политически безопасния спорт, решиха да свършат нещо, с което си въобразяват, че правят услуга на моята пасивна негативна позиция. Решиха да помогнат на десни жертви като мен и да вкарат звяра в клетката, докато спокойно се разхождам в зоологическта градина на българската политика.

Грешка! Голяма грешка!

Тези журналистически херострати ще останат в историята само с този си акт, плод на нискочелата комбинативност на държавните апаратчици, които нагаждат подобни безличия начело на държавните медии като предпазен клапан за спокойното си угояване от несекващото изобилие на народната трапеза.

Бездарието ликува. Неговата болка от липсата на аргументи, талант и просто акъл е уталожена. Няма вече кой да дразни посредствеността, която заля общественото пространство чрез медии и интернет, и която се взе твърде насериозно.

На тази умствена и политическа посредственост, която

истерично се кичи с десни етикети и се разхожда чорбаджийски из публичното пространство,

следва да припомним, че когато Волгин защитаваше свободата на словото, сиреч, свободата и демокрацията, когато се опълчваше на всеки следващ нахален властник, просто защото имаше самочувствието на интелигентен и свободен журналист, който смята, че това му е работата, но и чиито предизвикателства е едновременно гордост да посрещнеш.

В цялата си кариера допреди последните избори Волгин всъщност беше типичен либерал. Смятам, че и той няма да го отрече. Той и сега не е антилиберал. Той е антинеолиберал, каквото и да значи това.

Тази негова настояща позиция всъщност е една болезнена носталгия към либералните мечтания и възторзи на предишните години, когато имаше надежда, че и България има потенциал да стане демократична, нормална държава и която с младежки ентусиазъм споделяше и той.

Защото смел е този, който има надежда.

А Волгин беше смел. Сега е по-скоро отчаян и прави някакви депресивни изхвърляния. Колкото по-ясно се провиждаше илюзорния характер на тези очаквания, толкова по-наляво отиде и Волгин.

За неговото разочарование от либералните перспективи и направо за неговото отвращение са виновни повечето от тези, които сега го корят и го разпъват на позорни стълбове - нелепият остатък от разгрома на либерализма в България, отпадъците от излъганите мечти на хората за справедливост и морал, тези които сега се кичат като десни, но схващат дясното само като неприкосновена частна собственост като основа за безгранично трупане на пари.

На този фон позата на Волгин е една силна и нужна провокация към т. нар. дясно. Нещо като:

А сега да те видим! Излез и се бий като мъж!

И ако у нас има десни, има либерали, каквито и да са - класик, нео, екстра, нека се покажат, нека отговорят на това предизвикателство. Но както се полага на такъв вид изява - с оръжията на либерализма - словото, убеждението, аргументите, анализа, критиката.

Но не се появява нищо подобно, а само дебилни крясъци - Разпни го! Наритай го! Отрежи му главата! Изгръгни му езика! Тури му чувала! Да излезе някой от тълпите професионални идеолози и да убеди българското общество, че либерализмът не е мръсна дума, че у нас няма такива неща, че българският политик изповядва по-скоро някаква храносмилателно вулгарно-материалистична страст към плюскане и трупане.

Че нашата действителност е срам за идеологията, която донесе на човечеството свобода, светлина, порядък и постижима справедливост. Че в либерализма има много повече социално съчувствие, отколкото при социализма. Че за нашата болка лекарството не е социализъм.

Че социализмът е много по-опасен от всеки вид либерализъм, че още сърбаме неговата попара и още неговите духовни недоносчета ни управляват, че е жалко и нелепо да кръщаваме либерали тези глутници от ненаситни плячкаджии, които не знаят какво е това чест, добро име, нравствени принципи, духовност. Че без тези качества няма либерализъм бил той и нео. Това сигурно все още иска да чуе Волгин, това искаме да чуем и ние от публиката.

С парцал в устата

Вместо това едни жалки подлоги на това нео-хищничество запушват устата на Волгин с мръсното си бельо. Това ли са либералите, господин Волгин?! Борисов, Кунева, незнайните вече лидери на синьото, Близнашки?

Това ли са последователите на Марк Аврелий, Мартин Лутер, Русо, Адам Смит, Джон Лок, Джон Стюарт Мил, цялата плеяда дейци на американската революция?!

Но всички мълчат като некрасовата Волга, която си тече и безмълвно носи страданието на руския народ. И вместо да сведат гузно глави пред поредната българска бруталност, простотия и ганювска дебелащина, пред това погазване на крехката българска демокрация в името на... демокрацията, и да отговорят някак си, да защитят в лицето на колегата си свободата на словото, те ни гощават радостно и с чувство на

самодоволство от добре изпълнен дълг към блатото на българската политическа действителност.

И ето как демократичното ръководство на БНР, загрижено за спокойното и мирно поредно вкарване на народа в кошарата на властта, вместо да го пази от вълците, пред очите на цялата страна, пъха смрадливия административния парцал в устата на един журналист, заслужил единствено слава.

И вместо само да го акламират, и да правят журналистика според възможностите си, свирят на медени кавали забавна музика.

И във времето на интернет и телевизия - предават по радиото мачове, докато овцете се нижат отново на топло и сухо в кошарата на нашенските неграмотни балкански диктаторчета, съпроводени от гръмките метанови фойерверки на българското необездарие.

Oще: автоцензура  бнр  волгин  деконструкция  дясно  журналист  журналистика  идеология  избори  либерализъм  ляво  медии  неолиберализъм  петър волгин  политика  предаване  свобода на словото 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

27 Frida | 16.09.201418:27

това предаване месец - два не го слушам - нивото е толкова паднало, че даже не дразни, само досажда и губи време за други по-полезни занимания на вниманието.
волгин, янкулов с другат простотия - часът на директора -, дачков - ами това са последният комсомолски набор избраници за радиото - имат известна ерудиция и бързи реакции - и толкова. за съжаление никой не направи стабилна журналистическа кариера, заради редица липси - морални най-вече.
иначе да се правиш на преследван и на жертва, че са те спрели временно, ей тва го могат. то си е наследено от сладкия соц.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

26 daysydogy | 16.09.201418:18

Добре ще е българските журналя да препрочитат Ботев, щото писаното от него макар и по разни поводи и преди толкова време, носи в себе си и универсални истини...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

25 daysydogy | 16.09.201418:11

„...Нашите редактори в програмите си обещавали са златни гори на читателите си, но тутакси след тези обещания, след тези сладки и медени, вестникът им замязва на голо поле без цел, без характер, на кое наместо обещаните гори читателят вижда някакви си тръни, случайно накачени с безцветни дрипи от разни материи, приготвени за дреха на оголелия народ. И робът, който чака да му покажат враговете на неговото нравствено и политическо освобождение, да види помощ във вековната си инстинктивна борба срещу тях, вижда само пилинките в очите си увеличени в куб квадрат, а горите, що тежат на плещите му и възпират дишането му, означени с едни само точици. “... (Хр. Ботев, „Наместо програма“)
Е, Волгин е от същата пасмина журналисти... Папионката от СЕМ се опита да му каже, че не може с парите на данъкоплатеца да кани в предаването си само „едната страна“, защото противоречи на закона, но той не се заслуша... А ако някой се опита да анализира волгиновите и на неговата любима коментаторка разсъждения, ще открие множестно логичиски противоречия...
Да го върнат предаването, та да му гледаме сеира...
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

24 Ролинс | 16.09.201415:54

Че кой нормален човек под 80 години слуша радио ? Не трябваше да го премахват, оставете го в изгнилото БНР, за да стане видно в какво състояние е тази институция. Като БНТ, дето държаха Пепито Василев като коментатор толкова години с неговите комунистически клишета от 70-те. :mhihi:
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

23 Conspirator | 16.09.201415:46

Ончо,като лаеш след всеки коментар,който правя само повишаваш интереса на четящите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

22 Оня Дето Го Трият | 16.09.201414:13

Конспиратор

Ама да знаеш пък колко си смешен като под всяка статия се пънеш да изкараш черното бяло. Сам ли са те оставили днес, Шраика и другите коя смяна са?
   

оценка

+2 -4

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

21 abductor | 16.09.201413:23

Очаква се в тая тема да се запише целия хор (по-скоро файтон) сини болшевики, зомбита и обикновени малоумници, които да квичат в радостен екстаз, че били уволнили някакъв си "комунист" от радиото, даже вече половината се отчетоха, очакваме Ролинс и Скритио, като видни демократи и либерасти Усмивка . Не че ми пука, така или иначе никога не съм го слушал, пък и Волгин си е платен автор, както и някои от пишещите тука ;) Поне покажете малко солидарност към колегата ви Много щастлив
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

20 Conspirator | 16.09.201413:05

Колкото и минуси да ми ''набива''агитката на ''Ройтерс''истината е очевидна.Привел съм линк към темата от 18.01 2014 г.Волгин е качен на пързалката още в началото на годината,когато Dance With Me загина геройски в собствената си глупост и безсилие.Нали си спомняте около Нова година каква пародия се заформи в Софийския университет.Два-три шемета с неустановена сексуалност се опитаха да блокират занятията,а Радан Кънев от ДСБ се появи с делегация,която в пъти превъзхождаше по брой ''протестиращите''.
Там се въртяха хиените на Бисер Петното,тъпанарите на Бареков и двама-трима комунисти за цвят.
На Волгин му затвориха устата/временно/защото е напълно наясно с НПО мрежата,оплела като паяжина псевдо-интелектуалният ни елит.Когато започна да ЦИТИРА в ефир КОЙ КОЛКО е получил КЕШ в долари на много наемници им прималя.Доц Огнян Минчев взе да бръщолеви нещо за някакви си 250 хиляди лева ,дето ''усвоил''за една година.Кришнарят Генов за едни долари.Антоанета Цонева и тя започна да се гъне и суче...
Е,как да му простят,че им брои доларите изкарани с ''честен''НПО труд.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

19 Boicho Boichev | 16.09.201412:17

Я обяснете-вие неолиберали ли сте, неоконсерватори или неопедераси?И каква е разликата между първото второто и третото?Или сте идиоти които се боят от истината, от това че някой ще им каже нещо което нежните им мозъчета не могат да понесат?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 16.05.2010, 15:31

18 tomys | 16.09.201412:17

какви простотии е сътворил тоя кръстев...от къде го изкопахте?
   

оценка

+1 -4

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.