Непостижимото у нас го е постигнала Финландия | webcafe.bg
Webcafe

Непостижимото у нас го е постигнала Финландия

Magic
29.11.2012, 15:34 (обновена 29.11.2012, 15:36)
сянка, силует

Регнах се, само за да опонирам на Гризли, който няколко пъти повтори, че няма държава, в която да е реализирана успешна интеграция на циганския етнос в близките 500-600 години.

Има, държавата е Финландия, изключително млада държава.
Още когато бях съвсем малка, майка ми, която е живяла около година във Финландия през 60-те години на миналия век, ми разказваше за финландските цигани и аз не можех да повярвам, че това е истина.

Но има една особеност, направо очевАдна. Във Финландия учителската професия е издигната в култ. Там можеш да бъдеш приет по-лесно в юридически факултет, отколкото в педагогически. Много от финландските политици имат дълга учителска кариера.

Най-голямото постижение на един финландски циганин е да стане помощник-учител. И циганите там се стремят към това. Във Финландия няма гета. Забранени са. Няма и частни училища с обучение до 8-ми клас, тоест началното и основно образование е само държавно, както и задължително. Циганите там си водят чинно децата на училище, защото няма как да избегнат голбите, които ще платят в противен случай.

И някак си в тази държава е постигнато непостижимото у нас - спазване на законите.

Oще: интеграция  финландия  цигани 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.12.2013, 18:01

27 Tanya Petkova | 06.12.201319:14

До колкото видях тук са коментирали хора, които само са чували, че във Финландия циганите са интегрирани. Е, аз живея във Финландия, комшиите са ми цигани и са всичко друго, но не и интегрирани. Разликата между финландските и българските цигани е в това, че живеят в апартаменти както всички тук, в жилищата им е абсолютна чистота, досега не съм видяла циганка с повече от две деца около нея, не слушат по цял ден чалга. От друга страна и тези тука не работят, карат на помощи(помощите им стигат за да живеят добре), не се съобразяват с хората около тях, просто не ги интересува че някой може да си почива - викат и се карат постоянно, събират се по много хора и говорят на висок тон по всяко време на деня и нощта. Дали си водят децата на училище не мога да свидетелствам, просто моето дете е още малко и нямам досег с тази област. За разлика от повечето наши цигани, тези тук са добре облечени и чисти, покрай тях не може да се мине от миризмата на парфюм(чак задушава). Ама според мен циганина вари го, печи го все си остава циганин. Ако има как да те прецака, да те излъже, да открадне - ще го направи. Тук като влязат циганки в магазина и след тях тръгва някой от персонала да ги следи да не откраднат нещо. Носят едни широки и дълги поли, под които можеш да скриеш какво ли не - това им е носията.
Мнението на самите финландци за тях е, че по-добре да им плащат помощи отколкото да ги накарат да работят. Като ги попитахме каква тогава е ползата от тях, отговора беше че обогатяват финландската култура. Така че по това съдя, че и тук ги считат за хора, от които няма полза.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.05.2011, 12:05

26 Dora Apostolova | 04.12.201221:22

Адимрации на коментар 16 на Boicho Boichev ! Там е казано най- верно за нашите цигани.
А в статията е казано само 1/100 от истината за финландските цигани.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

25 Govedo13 | 03.12.201200:35

"Оня дето го трият>То и мойта душа е необятна и ми се живее волно, ама ме карат да бачкам всеки ден за да не стоя гладен.
Кой ме кара - ами системата, държавата, българите ме карат.
А мангала българите не го карат."

Това е истината за съжаление. Законите и държавата не важат ако си циганин.
Българите са дискриминирани в България не циганите.
Аз също не изгарям от желание да плащам по 190 Евро ток на месец но ако не го плащам ще стоя на тъмно и без топла вода. Ако бях мангал в БГ щях да ползвам без да плащам докато балъците плащат. Същото важи за ходенето на работа.
Защо няма 1 разследващ журналист който да проучи как циганите живеят без да работят? Какви ресурси ползват? Каква е тайната да оцелееш като безработен циганин в бедна България? Може би оня тип дето се оплакваше,че не му дават да наеме жилище ще разкаже...
Въпрос
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

24 Bichkiiata | 01.12.201205:37

а също и имбецили като теб!

Оня само лека поправка в произношението на имбесил "imbecile"

im·be·cile

Бобик теа шведци от толкоз кръвосмешения тотално са изпушили щом си удраят чукалата планирано. Умствени и физически малформации от дъненето между брат и сестра викаш, чиста раса шведски крале.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

23 Оня Дето Го Трият | 30.11.201220:11

Гюлеметов

Моли се да не се възприеме такава стратегия тук, защото сред първите кастрирани ще бъдеш ти. Точно по причините описани в абзаца.
Също така моли се толерантното поведение пропагандирано от цивилизования ЕС да тържествува, щото само то ни възпира да те наричаме с истинското име - прост селянин, всеки път когато те срещнем!

С други думи цивилизацията затова е измислена, да брани слабите - циганите, а също и имбецили като теб!

Днес съм модерен и нетолерантен!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

22 deowin | 30.11.201219:09

И тук ли, Гюлмезов, проповядваш любимите си нацистки похвати?
Признавам, очарователна в наивността си е лекотата, с която умееш да фабрикуваш удобни за теб причинно-следствени връзки между произволни наблюдавани явления, които за лаици като всички нас, останалите хора, биха могли да изглеждат несвързани.
Апломбът, с който декламираш "от А следва Б" като света истина, неподлежаща на съмнение, заслужава възхищение. Същото възхищение, каквото заслужава маймуна, която умело уцелва минувач с фекалиите си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

21 Божидар Гюлмезов | 30.11.201218:18

Всъщност как са го постигнали ли? Може би като съседите си? Ако някога сте се чудели защо Норвегия, Швеция и останалите скандинавски държави са толкова богати, ето го и отговора - планиране за бъдещето.


http://www.eurozine.com/articles/2003-04-09-haavie-en.html


Newspapers reported that more than 60,000 Swedes and 40,000 Norwegians had been sterilized against their will, and that the sterilizations were motivated both by racist thinking on eugenics and by the economic interests of society. To rid society of "genetic inferiority" - ethnic minorities, the mentally retarded, the insane and other "deviants", who also taxed the social services budget of the Welfare States, had been the main objective of the policy of enforced sterilization.


Толкова по въпроса.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.01.2011, 18:50

20 александър зашев | 30.11.201217:16

Има един бог Хитлер а Брайвик е неговия пророк.
Аз съм само техен подизпълнител. Смее се
За чиста и бяла Европа.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.05.2012, 11:24

19 salmonella | 30.11.201217:08

Споделям мнението, че "проблемът" с циганите е изцяло социален. Цялата тази работа с интеграцията е пълна простотия. В момента в който кажеш на някого "аз се'а ще те интегрирам", по-скоро го сегрегираш. Това е измислица за да се наливат пари у паразитни НПО организации.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

18 stizi | 30.11.201215:38

Статийката е интересна, но Финландия не е България. Не говоря за икономика, а най-вече за социални процеси, география (изкл. важна в случая), исторически дадености и т.н.
Това което дразни много при разговоирите свързани с циганите у нас са всеобщото включване на различни националистични/нациски/расистки/шувенистични/както-искаш-наречи-иски влечения, коментари и хора. За съжаление адекватните разговори се размиват сред морето от подобни помии. Не е нормално за такъв наболял и трудно разрешим въпрос да говорим само с г**а си.

По отношение на "мизерията", която масата пропагандира. Къде точно е тя? В собствените жилища, които притежават 80% от българите ли? В огромното количество лични автомобили? В безумните милиони, които се взеха като кредити преди 2-3 години и бяха "изпукани" за нови джи-си-ем-и и хоум-тиътъри? Разбира се има много бедни хора в България, но те определено не са масата.
И защо по дяволите, са ви виновни циганите за вашата лична мизерия?
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.