Страшният проблем на българския интелектуалец със спорта | webcafe.bg
Webcafe

Страшният проблем на българския интелектуалец със спорта

5347688Антония Антонова
24.11.2017, 16:26 (обновена 26.11.2017, 19:12)
спорт

Снимка: © Getty Images

За българския интелектуален дух такова нещо като "здрав дух в здраво тяло" изглежда не съществува. Не се ли разплуеш, зарит от опаковки зрънчо, защото е много декадентски пленително и някак си буковски артистично, не заслужаваш участие в сложен философски дебат.

Понеделник. Спя 6 часа, ставам в 6 часа. Отивам на работа, бачкам, връщам се от работа, тъмно е.

Влизам в нас и от вратата мятам постелката на пода. 5x10 бърпита, 5x20 коремни, 5x10 лицеви с прибрани лакти за трицепс и 2x30 махове назад със всеки крак. Стига толкова. Няма да ставам бодибълдър, ясно е. Просто е ценно човек да се поти в тоя живот.

Междувременно от незапомнени времена слушам как всевъзможни родни стожери на мисълта подиграват физическата култура на висок глас. Защо, бе?

Само в последната седмица видях Калин Терзийски да слага Григор Димитров в един статус с Делян Пеевски и спорта в едно изречение с „Lafka", а от Петър Волгин разбрах, че „да превръщаш някакъв спортист в идол, да се възторгваш от победите му или да ревеш при загубите му е признак на много, ама наистина много нисък интелект."

Мнение, което всъщност уважавам, само защото е различно от масовото, въпреки че изобщо не разбирам и не подкрепям.

Намирам факта, че започнах да спортувам редовно (след около 10-годишна пауза) за по-голям личен успех от двете си дипломи за висше образование от Софийския университет „Св. Климент Охридски". Може би защото е.

Това, разбира се, не ми пречи да чета поезия, да слушам поезия, да пиша поезия, да гледам независимо европейско кино от време на време и по стечение на обстоятелствата да знам кой е Калин Терзийски.

България е на едно от челните места по затлъстяване в Европа. И то при децата.

Навсякъде ще видите момиченца с гърдички и момченца с гърдички на 6 годинки. Никой не може да ме убеди, че така се става по-умен.

Не е до външен вид и естетика. Да си „bootylicious" е на мода. Приветствам това и дори в известна степен го докарвам. Въпросът е, че обездвижването буквално мори народа. А не всички упадъкът ни влече по този скучен начин. Съществуват много други, далеч по-секси опции за похабяване на собствения живот от това да ползваш само асансьора.

Докога ще трябва да дъвчем клишето за безбройните нравствени качества като устойчивост, борбеност, смелост, издръжливост мъжество, търпение и хъс, които възпитава спортът у човека? Ясно е. Така е.

Ето защо да го поставяш в едно изречение с чалгата и зрелищата е просто тъпо.

Нищо повече или по-малко от това. Тъпо е особено на Балканите, където все още във всеки един момент някой може да ти извади нож на улицата за 10 лева. Не че всъщност има нещо лошо в чалгата и зрелищата, сами по себе си. Няма. Отворете си душите.

Според българския недосегаем от масите и навярно затова ням за слуха им интелектуален гуру обаче такова нещо като "здрав дух в здраво тяло" изглежда не съществува. Не се ли разплуеш, зарит от опаковки зрънчо, защото е много декадентски пленително и някак си буковски артистично, не заслужаваш участие в сложен философски дебат.

Е, па, дебатирайте си.

Oще: антония антонова  григор димитров  здрав дух в здраво тяло  зрелища  интелектуалци  калин терзийски  петър волгин  спорт  чалга 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

13 peta_wawa | 26.11.201718:36

Eee, глупости сега, от приказките на някакво пияно хахо и откачалка - радиоводещ без слушатели ще си вадим генерални изводи? Изпуснала си "псевдо" в заглавието!
А и защо интелектуалците трябва да дават тон? За какво досега за помогнали Усмивка? Тe заети със свои вътрешни конфликти и работят за да се говори за тях, не за да помагат.
Но я виж президента, премиера, физкултурника! Само за спорт говорят и стадиони строят. Народа какво, чака Терзийски или Недялко Йорданов да го поканят да потича Смее се? Премахнете лафките с боклуци в училищата и ще се оправи положението. В Канада до 8 клас няма какво да си купиш, или храна от къщи или кетъринг, който е толкова здравословен, че всички го мразят Смее се ... Освен това няма евтини боклуци, има ги де, но са скъпи като за боклуци, така че не се купуват много Смее се ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2017, 22:26

12 9060 | 25.11.201715:59

Много добра статия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

11 паяка | 25.11.201715:45

С две дипломи за висше образование ( в каква ли специалност? ), а пишеш "в нас"!? Казва се " вкъщи" или "у нас".
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

10 dedo adji | 25.11.201711:14

Благодаря, крв, не бях сигурен за падежното окончание и затова го съкратих. Не претендирам да знам латински, макар че съм ходил много по Латинска Америка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

9 Mako | 25.11.201711:14

Страшният проблем на българския интелектуалец със спорта
=========================

Не ми пука за проблемите на визираните сънародници със спорта, но онзи ден умрях от смях, когато разбрах, че пияндето Терзийски се било сънувало публично като Номер3 в световната литература, поради което настоявало за адекватно заплащане на труда си!
Готино!
Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

8 iii_krv | 25.11.201711:07

Barba non facit philosoph(um), така е дедо (наборе) Аджи, ама такива убавици като Антония го това не разбират, както и много други неща, въпреки две- три диплОми.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

7 dedo adji | 25.11.201710:36

А откъде тонито има хабер какви проблеми вълнуват интелектуалците? Може да е срещнала някои в СУ, но цитира не тях, а Волгин, опонент на своето равнище. Изпада в стандартната грешка да бърка интелектуалци с лумпен-интелигенти, на които не пречат да бъдат такива и две дипломи, ако ще от Оксфорд. Barba non facit philosoph.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

6 pixie | 25.11.201710:35

Понеже афторката е зачекнала най-различни теми оттук-оттам, и аз така да покоментирам.
Ако темата на статията (доколкото изобщо става ясно коя е) е защо децата не спортуват, а са дебели, има няколко обяснения. Първо, спортът не се рекламира никъде, освен индиректно в спортната емисия, която децата едва ли гледат. Никой не ходи в училищата, като едно време, за да ги зариби за даден спорт. А ако решат да започнат, повечето треньори им изваждат душите, тъй като искат да направят от всеки трениращ поне световен шампион, т.е. децата не могат да тренират за удоволствие и здраве, а трябва на всяка цена. Затова и се отказват.
Второ, ако в София има много места, където да се тренират различни спортове, в провинцията спортните бази са изоставени или яко занемарени, т.е. условията са лоши. Е, няма как децата да искат да тренират на студ или в мизерия.
И трето, но не на последно място по важност, не забравяйте, че в днешно време не само децата, никой не иска да си дава зор.
Наблюденията ми показват, че хората, които отделят време и усилия за физически дейности с цел поддържане на форма или просто за здраве, са над 25-годишни, за по-малките явно не е модерно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

5 explorer | 25.11.201710:05

Безспорно имаме повод за радост и гордост от представянето не Гришо и не само на него.
Въпроса е за кой спорт говорим. Да поддържаш форма е едно, да си животно, което само зоби и блъска - друго, а съвсем друго е да оставиш националната гордост да се крепи на нечия ракета или нечии крака.
Едно време е имало междуплеменни сблъсъци, после тези сблъсъци са пренесени на спортните арени. Въпроса в наши дни е, кое ни дава самочувствие, дали това което правим или това което някой прави, докато ние люпим семки и/или псуваме.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2014, 17:55

4 jordani | 24.11.201719:56

Тони, Тони - кой ли те гони?
Ама и аз докарвам поезията, а?
Да ядеш бих мак и после да блъскаш кофички не извисява.
Стани овчарка, както те посъветва премиера - формата ти е в кърпа вързана, а пък от съроундинга докато чуваш гадинките ще ти дойде вдъхновение за поезията. Шокиран Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.