Колко струва Европейската централна банка | webcafe.bg
Webcafe

ЕЦБ, дай пари

Владимир Каролев
18.03.2015, 19:28 (обновена 18.03.2015, 20:04)

1 от 7 снимки Назад Напред

Протест пред новата сграда на ЕЦБ

Снимка: © Getty images

Франкфурт. Европейската Централна Банка открива своята нова сграда. От една страна, в сградата на церемонията по откриването се министри и банкери. От друга страна, пред сградата са група от крайно левите Blockupy, които трошат околностите

Днес Европейската Централна Банка празнува откриването на своята нова сграда, която струва над 2 милиарда лева.

От една страна, в сградата на церемонията по откриването се намират една камара министри и банкери.

От друга страна, пред сградата са група от крайно левите Blockupy, които трошат околностите.

И едната, и другата група, искат ЕЦБ да печата пари и да им ги дава на тях.

Разбира се, първите естествено надделяват, тъй като имат повече власт. Но, както знаем, от 90-те години в България и хиперинфлацията, печатането и раздаването на пари "на народа" е точно толкова вредно, колкото и печатането и подпирането на големите банки и финансови пазари.

Аз пък си мисля, че държавният монопол на ЕЦБ не трябва да "помага" на когото и да било за сметка на някого другиго.

Откакто централните банки преди около век получиха мандата да възпират финансови кризи като "помагат", реално те са били малко или много в дъното на всяка една значима финансова криза (последната не прави изключение).

За съжаление, политическото омайване, че тук ще направим някаква магия с печатницата на пари и така ще помогнем на народа да забогатее без да работи повече, по-ефективно и по производително, връзва на въдичката прекалено много избиратели.

Навсякъде по света.

Oще: банка  банково дело  владимир каролев  европа  европейска централна банка  ецб  икономическа криза  нова сграда на ецб  пари  печатане на пари  протест ецб 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

3 Шамито | 19.03.201514:28

Статия на пристрастен икономически.Дайте абсолютна власт на индивида и той ще помисли за Вашия просперитет.Пълен нонсенс.Това противоречи на неговите ценности–печалбата над всичко.Нима мисли за печалбата на обществото?Геноцида на умните няма задръжки–егото им няма засищане.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.12.2013, 03:52

2 ivod | 19.03.201506:54

Аleph за заемите отново ние сме по-показателен пример - сега сме март месец , от декември до сега станаха колко заемите 4+8+16 има , няма 28 милиарда ( 4 от тях са държавна помощ за частна банкаа - странно нали сме в пазарна икономика , а 24 за да има ) . Същевременно гръцки фирми и стоки у нас колкото щеш - но нашенското го няма ( или веè не съществува или цената е поне двойна ) .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.11.2014, 23:09

1 aleph | 18.03.201523:22

Тъкмо да попитам каква е връзката между протестите във Франкфурт и българската криза от 97, но видях кой е автора - ,,либерален икономист" главен ъветник на министъра на икономиката - Владимир Каролев. Както печатането на пари, така и Трупането на дългове, поредством заеми не е градивна стратегия. Пример за едното е България през 97-ма, а другото е Гърция днес.
   

оценка

+0 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.