Ей, хора, бясна съм! | webcafe.bg
Webcafe

Ей, хора, бясна съм!

Албена Владимирова
24.10.2013, 10:27 (обновена 24.10.2013, 10:39)
сянка, силует

За мене хубавата новина днес бяха студентите, окупирали Университета! След това се прибирам бясна и ... Ей, хора, бясна съм!

Това чух от една майка по новините, на която наложеното ни правителство обеща да увеличи детските и не го направи. Всъщност, увеличили ги били за второ дете! Да не повярваш  - второто е по-стойностно от първото!

И ако немислещите и доволни и на малкото пенсионери могат да бъдат залъгани с по пет лева увеличение на пенсията, то българските и истински майки (не тези, които продават децата си), не искат да са доволни. И няма как да са доволни.

Ей, хора, бясна съм! Това си казах днес, след първата родителска среща с нови преподаватели на дъщеря ми, която започва да учи в девети клас. Оказа се, че от десети клас спират часовете по рисуване, музика, информатика! Каквото било, било. Така е решило министерството на образованието незнайно кога.

E как да не съм бясна - ако нямам музикален талант и не разчитам, че детето ми  ще свири на нещо, как до десети клас ще научи за Райна Кабаиванска, Валя Балканска, Борис Христов, Николай Гяуров, Бийтълс, Щурците, Стоунс, Верди, Бах, Бетовен, Чайковски, Моцарт...

Ами те са безкрайно много, няма как да ги изброя! Не съм убедена, че все още може да ги разпознава, като ги чуе. Но аз ще продължа да се опитвам да въздействам. За сметка на това, тя ме научи да слушам едно тийнейджърско радио (има и такава телевизия), които в началото ме дразнеха, но после си казах, че ако аз искам да възпитавам, трябва да се науча и мене да ме възпитават - нищо, че съм на 45 г.

Да, ще кажете - обща култура. Това, което можах да й "преподам" до днес - това беше - и тя тези,  гореизброените ги знае. От тук нататък какво правим?!? Оставяме ги на произвола ли? Естествено, оставяме ги на тази „масовата" музика, няма нужда да учат повече. Няма нужда да учат информационни технологии - та това се котира извън България добре.

За рисуването - какво да кажа - може би най-силния предмет, който възпитава естетика. Не всеки може да рисува (и не е задължително), но поне се учиш да виждаш красивото, да съчетаваш цветове. Няма нужда в България и от това. Нека си "отглеждаме" едни бройлери, на които няма да им се учи, които нямат интереси,  които не знаят какво да слушат, какво да четат... Все пак прост народ се управлява много по-лесно!

Забелязала съм, че  когато един човек е заобиколен с агресия - той без да иска става агресивен.  Когато живее сред  непочистени улици и няма кошчета наоколо - не му пука къде ще хвърли боклука си.  Когато живее сред беззаконие, и вижда престъпници  на свобода или шофьори убили хора, дори без отнета книжка и пак на свобода, спира да му пука за законите и естествено не ги спазва.

Същото е с музиката при "малките" хора. Слушат музиката на мама и тати, харесват я, и после се "лефкат" по масата. Отиваш на екскурзия - масата иска чалга - и какво става! Напускаш купона?!?  Нищо подобно - оставаш и слушаш.

Масово пушат, ама ти не пушиш и си "проС", да де, ама не е модно, и тези със слабите ангели пропушват. За по-страшното не ми се мисли. Същото си мисля, че е с музиката - когато един човек е заобиколен от чалга - особено на 15 години - то малко по малко започва да я "пуска" около себе си.

Въпреки че се опитваш да го дистанцираш. И тъй като вероятно ще изригне една вълна от недоволство срещу това, което написах, - не, не искам да споря с никой - аз смятам, че нарочно ги затъпяват, като ги задължават подробно да учат химия, физика, (това безспорно са стойностни предмети, но ако не искаш да продължиш да се развиваш с тях са нужни само за обща култура и за специализираните гимназии), вместо музика, рисуване, компютри (особено компютрите -  та те са навсякъде).

Е, благодарна съм, на Министерството на образованието (хубаво е хората там да се научат да говорят на правилен български език), че не ни е забранило да посещаваме театрални постановки с децата си. И концерти на такива изпълнители, дето идват отвъд "стената". Все пак и от там можеш да прихванеш нещо "вредно"!

Oще: музика  родители  ученици  училище 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.10.2013, 11:51

20 Diana Kirkova | 25.10.201312:01

ДА! за съжаление,права сте!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 14:03

19 delight | 25.10.201310:15

Разбрах, че авторката нещо се вълнува, даже е бясна. Ми слаби нерви, госпожа, не е хубаво това!
Да сте чувала случайно за извънкласни форми на обучение? Курсове, школи, уроци... Има ги. Вярно струват пари, не е като в у-ще, но пък детето ще пее, рисува и развива който си иска талант. Сега като се замисля, Зл. Бояджиев не е ходил май на уроци по рисуване, а Добри Христов едва ли е учил музика до 12 клас, но това са изключения.
Разбирам, че физиката и химията не ви допадат. Преподали сте основните знания на детето си в първите 7 години. Полезни неща като:
- Дишай, мама, кислорода е полезен
- Натриевия хлорид е солен
- Олио и вода не се смесват, не ме питай защо
- Не бъркай в контактите, има ток
- Слънцето изгря и духа вятър, това е положението
- Ей, как капят тези вишни, съсипаха ми блузата!

Мразя да ходя на родителски срещи заради бесни майки, които 3 дни предварително си намислят безумни претенции, критики и задават възможно най-нелепите въпроси. Владимирова, Вие от тях ли сте?
   

оценка

+4 -4

Регистриран на: 23.03.2011, 09:26

18 Мечока | 25.10.201309:36

хм, т.е. гледаме ги до 18, и като завършат - готови за еффтина работна ръка в чужбина? Така, че за къфф ... требе да ги гледаме?! Да подмогаме световния Макдоналдс ли?
Който иска деца, да си планира как ще ги отгледа. Ако се съкратят всичките тези ненужни разходи, визирам всички ненужни разходи, и всичко се върти чрез застраховки, фондове, и т.н. знаеш ли каква богата държава ще сме?
Но, вие искате капитализъм със социалистически благини, това е проблема.
Няма как да стане, затова се тъне в мизерия - дава власт на политиците.

И последно - към гуспужъта аффторкъта - ти като не можеш само да си ги възпиташ, защото очакваш някой друг да го направи .... то какво да очаквам - домакиня ...
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 14.04.2013, 09:59

17 безжична | 25.10.201309:25

Rapidfire Lighthning, точно това се получава. Личи си кой е облагодетелстван най-вече от детските - циганите. Българите с или без детски пак имат по 1, рядко 2 деца. За къф § въобще са тия детски?!?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 16.04.2011, 12:46

16 Rapidfire Lighthning | 24.10.201323:29

Алюю, Мечката, нашия народ има една много мъдра поговорка - като не щеш да гледаш свои, ще гледаш чужди (чавета). Да точно за чавета става дума.
Като не щеш да подпомогнеш образованието и развитието на българчетата, ще храниш циганета.
И никой няма да те пита.
Толкоз.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

15 Manuela Gerenova | 24.10.201321:32

Защо сега трябва да въртим Гьоте, статии, глупотевини? Кажи си - мързи ме да пускам на децата музика и да им показвам, искам някой друг да ги дундурка. Те проблемите с училището напоследък са два вида - крайно наболелите недъзи на образователната ни система и това, че всеки счита, че даскалото не е да образова, а да му гледа и възпитава детето.
   

оценка

+6 -5

Регистриран на: 30.03.2012, 10:23

14 partci | 24.10.201321:23

Единственото безсмислено нещо под тази статия са коментарите към нея. Тесногръди, "вкаменели", слепи.
   

оценка

+5 -3

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

13 deowin | 24.10.201320:42

Ако преподаваш на учениците програмиране (конкретният език няма значение), им създаваш предпоставки да се научат на алгоритмично мислене, което е полезно абсолютно навсякъде.
Ако преподаваш на учениците Microsoft Office, им създаваш предпоставки.. да станат секретарки?
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

12 explorer | 24.10.201319:13

Специално за информатиката, на 16 години някои хора вече са хакнали ..... или имат по няколко приложения за iOS и/или Android, свалени хиляди пъти. На какво ще се научат децата??? Как да пишат цикъл for? ....това е напълно загубено време, ако детето няма интереси в тази област.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

11 Scooby Doo | 24.10.201319:02

В 9-ти клас имат 72 часа Информатика -> какво е това компютър, какво е Интернет, и основите на Microsoft Office.
Освен това в 9-ти и 10-ти клас имат по 36 часа Информационни технологии.

Все пак не може четири години (от 9-ти до 12-ти клас) да те обучават какво е компютър.
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.