Лисици за канабис, лисици за канабис! | webcafe.bg
Webcafe

Лисици за канабис, лисици за канабис!

Вучето
11.03.2019, 13:44 (обновена 13.03.2019, 09:40)
Ферма за канабис

Снимка: © Getty Images

Норвегия обмисля да замени фермите за кожи с такива за...марихуана

Един селянин, нашенски, намислил да ожени сина си за добро и работно момиче. Натоварил кола със сливи и тръгнал по селата да ги продава. И викал:

Сливи за смет! Хайде на сливите за смет!

Разбързали се жени, моми, баби да метат къщите, че то далаверата си заслужавала усилието. Селянинът вземал смет, давал сливи... И знаете как продължава по-нататък историята. Само че сега ще я разкажа в малко по-различен вариант. Скандинавски.

Няма да има бели мечки, пушена сьомга и руси момичета по бикини (сори!), но затова пък заменяме сметта с порове, а сливите с марихуана.

Aко в Европа се чуе за нещо ново, чупещо стереотипите и дори скандално, то почти сигурно е тръгнало от северните държави. След ИКЕА, еднополовите бракове, евтаназията, H&M, АББА и Ингмар Бергман, сега Скандинавия е на път да революционизира още един бранш с доскоро изцяло криминален профил. Производството на марихуана. Но със задължителното уточнение: за медицински цели.

На фона на другите скандинавски държави Норвегия изглежда крайно консервативна държава по отношение на всичко, което прави живота по-поносим: тютюнопушене, употреба на алкохол, импортни стоки на евтини цени, марихуана за рекреативни цели. Напоследък обаче управляващите политици започнаха да се ослушват за възможности да се включат в конопения бизнес, вдъхновени от почина на своите датски съседи.

В Дания да се сдобиеш с марихуана за лични нужди посред бял ден е толкова лесно (и евтино!), колкото да си купиш баничка с праз от турска пекарна в хипстърския квартал Ньоребро. Нещата се получват още по-лесно, ако си с диагноза Паркинсон или след катастрофа гръбначният ти стълб е увреден. Тогава отиваш при личния, казваш му какви са ти оплакванията (болката сутрин е нетърпима, треморите те вбесяват и пречат на социалния ти живот, и т.н.) и той безпроблемно ти предписва Х пъти прием на канабис перорално на седмица. Датчаните са си добре. Освен че употребата на марихуана във всичките й проявления и форми е лежерно толерирана от закона, на правителствено ниво от няколко години насам се поощрява отглеждането от частни фермери на ценното растение за медицински цели. Затова и не е изненада, че датският клон на канадската фирма Aurora Nordic със седалище в град Одензе е в центъра на производството на канабис в Европа, с оранжерии, които се простират на 60 хиляди кв. м. площ и с клиенти като Германия, Франция и Италия.

В Норвегия обаче идеята за отглеждане на канабис има доста по-неконвенционална мотивация от очакваната. Идеята страната да произвежда канабис за нуждите на собствения си пазар, вместо да внася отвън, идва от представители на Лявата партия.

Норвежците мислят за лисиците! Е, и за болните от рак, разбира се, но най-вече за лисиците. Идеята е срещу сериозно държавно субсидиране фермерите, които отглеждат животни заради кожата им, да зарежат сегашния си бизнес и да го заменят с отглеждането на Cannabis indica. Защо? По чисто хуманни причини.

Норвежците са луди по дивата природа. Представата на много за перфектния уикенд е дървена хижа вдън гори тилилейски, без течаща вода и електричество. Те рециклират и най-малкото боклуче, възмущават се, ако дрехата им е изработена от слепи камбоджански деца, и, разбира се, много ги е срам, ако някой с възмутен тон ги попита: "Тези ботушки от крокодилска кожа ли са?" Дори кифлите им отговарят с извинителното: "Ама аз не знаех... Подарък са ми от едно гадже."


Getty Images

Разбира се, заради предизвикателствата на северния климат, още от викингските времена алъш-веришът с животински кожи винаги е вървял по тези земи. Понастоящем на територията на страната функционират около 270 ферми за животински кожи. В тях се отглеждат главно черни порове, белки и лисици. Палачинката обаче отдавна вече се е обърнала с хубавичкото надолу (главно заради агресивните действия на много местни и международни организации за защита на животните) и почти никой вече не гледа с добро око на бизнес, чийто предмет на дейност е дрането на животни.

Редица социологически проучвания в страната показаха, че мнозинството от норвежците (62%) са против отглеждането на лисици и белки заради ценната им кожа. Разбира се, едно крайно демократично правителство, каквото е норвежкото, няма как да пренебрегне гласа народен. Не е изненада, че повечето партии (освен две), участващи в управлението на страната, пожелаха да се забрани със закон отглеждането на животни за добив на кожи. Гласуваният вече закон предвижда това да се случи до 2025.

Само за справка: Подобен закон съществува отдавна в Англия, Уелс, Шотландия, Северна Ирландия, Ейре, Босна и Херцеговина, Австрия, Словения, Хърватска, и дори Сърбия и Македония. В други държави забраната е все още частична и обхваща само отглеждането на определени билоогични видове, най-често лисици.

Порове, белки и лисици срещу марихуана. Доколко ще са склонни фермерите да се захванат с новия бизнес за сметка на това, което е бил техен поминък от десетилетия? Засега настроенията в бранша са повече от минорни, но правитеството се надява с подходящата мотивация, както финансова, така и емоционална, да постигне желания резултат.

Oще: webcafe  анализи  бизнес  българия  дания  забавление  кожи  коментари  лайфстайл  марихуана  марихуана за медицински цели  медии  медицинска трева  новини  норвегия  политика  развлечение  трева  ферма за кожи 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.