Информиран избор от неинформирани хора | webcafe.bg
Webcafe

Информиран избор от неинформирани хора

Любомир Аламанов, Facebook
02.02.2015, 13:10 (обновена 04.02.2015, 12:49)
Ваксиниране на дете

Снимка: © Getty images

Не допускайте Средновековието в ежедневието ни

Бесен съм. С изумление разбрах, че депутатка* от управляващата коалиция е подкрепила инициативата на Граждански комитет срещу задължителните ваксинации. Подкрепили са искането им за "информиран избор". След тази откровено популистка позиция имам някои размисли:

  1. Откога десни партии се съобразяват с граждански комитети? Това не е ли прерогатив на левите такива? Или Патриотичният фронт вече явно си признават, че са лява популистка формация?
  2. Защо се слушат граждански комитети по научни проблеми? Ами ако утре друг граждански комитет не е съгласен с методите на хирурзите и поиска гражданска квота при операциите? А гражданският комитет за разкриване на ужасната тайна на ЯМР? Правителствата ни облъчват, вместо да изполват единственото истинско средство за мозъчни снимки - фотоапарат "Смяна Символ". Ами ако други поискат гражданска квота в самолетните екипажи? Защото разтревожени майки смятат, че пилотите не отчитат правилно тяхното мнение...
  3. Ами ако утре някой граждански комитет не приеме периода на полуразпад на горивото в АЕЦ "Козлодуй" и направи подписка за промяната му? Имат право на мнение, а и тези високи сметки...
  4. А каква е тази глупост, че разстоянието от Слънцето до Земята е 8 светлинни минути? Гражданският комитет на светлинните вегани знае много добре, че 8 /осем/ светлинни минути са времето за закуска на трева. А тъпите учени измерват, моля ви се, разстоянията в минути?!?! Веднага ще направят подписка за отмяна. На нещо. Например на разстоянието. Отвсякъде.
  5. Според други граждански организации законите на Максуел за електромагнетизма нямали преходни и заключителни разпоредби и не може така да се приемат. Ще правят подписка за Гражданско обсъждане. А дотогава електромагнетизмът да се спре. Или да се забрани. Все тая.
  6. В Интернет вече се надига подписка да се завърне в родната страна най-известният хан - Хан Соло. Верният му Сокол ще го понесе към светли бъднини. Само заговор на корпорациите му пречат. Знам го, четох го от един адаш блогър - Любо Звездев. Междудругото, в Австралия има официална религия на джедаите. Ама тамошните депутати не им обръщат внимание.
  7. Очаквам скоро новата кампания на Патриотичния фронт: "Само предателите пишат софтуера си на английски. Пиши на български, бъди патриот!"
  8. Спинът е нещо ужасно. Граждански комитет ще направи подписка защо няма здравна пътека за спина на елементарните частици. Което не е същото като спина на елементарните представи.

Мога още много така да продължа. За съжаление.

Допълнение за тези, които искат "да правят информиран избор". Ще ги помоля да използват компютър, само ако могат да дебъгват шестнайстичен дъмп или да рисуват с екологичен молив честотата на процесора. Също така да карат кола, само ако могат да кажат какви са тактовете на двигателя с вътрешно горене. Или на дизеловия. И да използват трамвай, само ако знаят какво означава името на групата AC/DC. Да не говорим за плазмените екрани на телевизорите, дигиталните камери и т.н. и т.н.

Изобщо с четене на форуми много хора искат да запълнят години мозъчна пустота.

За всичко това са виновни и медиите. Те внушиха, че всеки кретен без образование може да има мнение по всеки научен въпрос - от ядрена енергетика до бозона и далечните галактики. Те охотно дават думата на нагли и арогантни невежи да надвикват скромни и вглъбени учени и когато последните стресирано се отдръпнат, журналистите и невежите яростно заключават, че всичко е възможно.

Тъжното е, че вече става дума за медии като Нова ТВ, Дарик радио и други подобни, които имат претенция да са "сериозни" и уважавани. А фактически, в преследване на малко повече аудитория, разпръскват простотия и невежество.

Колеги журналисти, демокрацията не е само свободия, а и задължение всеки да си поеме отговорност за глупостите, които показва. Моля ви, спрете да бъде проводник на мракобесие. Знам, че напоследък политиката е на дневен ред, но младото поколение сега се възпитава и трябва да се научи на уважение към науката. Вие сте важни в този процес.

Хората правят научни открития, ние слушаме хахавата Рудолф за ядене на космическа енергия. Ей, хора, върнахте ни в Средновековието.

Още един аспект. Докторката от ВМРО, която е обърнала сериозно внимание на горецитирания граждански комитет, е доктор по педагогически науки. А не медицински доктор. Само за пълнота на изложението го казвам.

Интересно е къде е министър Москов. Защо не вземе отношение по темата? Или е малко неудобно да каже, че един граждански комитет говори глупости. Фактически ДСБ лява или дясна партия е? И изобщо партия ли е? Аман! За другия министър, фен на Ломоносов, Кюри и Наполеон, даже не повдигам дума.

Няколко преходни и заключителни думи.

Както казах в началото, бесен съм. Извинявам се за емоционалния и накъсан разказ, с елементи на скрита или по-явна обида на моменти. Но не трябва вместо за дълбините на космоса, да четем за Кемтрейлс. Не трябва вместо за следващи научни изследвания, да налагаме страх и омраза към учените. Не трябва вместо да мислим за човека на бъдещето, да се връщаме към времената на едрата шарка и полиомиелита.

Предварително моля тези, които се разпознават в написаното и не го харесват, сами да ме блокират. Приемам по тази тема само разумни доводи. Луди хора, стоящи без работа и ровещи по кретенски сайтове, не мога да толерирам.

И последно: интелигентна специализация не се прави само с оперативни програми, награждаване на странни очилати ученици или снизходително отношение към "синодалните старци". А с недопускане на Средновековието в ежедневието ни. За което сме отговорни всички.

* Става дума за изказванията на Султанка Петрова от ПФ.

Тексът е публикуван във Facebook от Любомир Аламанов, препубликуваме го тук с леки корекции. Заглавието е на редакцията

Oще: бг мама  ваксинация  ваксини  вмро  граждански комитет срещу задължителните ваксинации  информиран избор  конспиративни теории за ваксини  любомир аламанов  петкана бакалова  петър москов  реформаторски блок 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.09.2012, 15:14

241 Geri Beri | 15.03.201523:23

Преди да се пише и публикува статия, трябва малко да се попрочете. Не може така подвластни на емоцията, а може би и на ракията, да се мятаме да плюем за нещо, за което не сме осведомени. Наясно ли сте, че в най-развитите държави - САЩ, Великобритания и т.н. можеш да откажеш ваксина по лични или религиозни причини? Т.е. имаш право на избор. Чували ли сте там за избухнала епидемия от едра шарка или детски паралич? В същото време информирани ли сте, колко деца са починали или са получили аутизъм и т.н. след поставяне на ваксина? Имате ли понятие какво значи това за едни родител, тези подписки мислите ли, че са направени от случайни хора или такива, чиито деца ваксините са засегнали? И какъв ви е проблема с вероятно избухващата епидемия, след като вие сте избрали да се ваксинирате? Че така утре ще ни задължат да пием всички антибиотик по грипно време, за да няма епидемия.. ама, че примати! Бесен
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

240 Божидар Гюлмезов | 08.02.201519:52

Разстрел и плитък гроб за боклука когото са цитирали в тази статия.

Да вземе да се осведоми в една Германия например абсолютно всички ваксини са в техният списък са ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ а не ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ!

Даже малко повече информация:

http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=20183
и направо списъка с информацията.
http://www.eurosurveillance.org/images/dynamic/EE/V17N22/DAncona_tab1.jpg

И се вижда как в повечето държави повечето ваксини са ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ, а задължителните са много по-малко... Само в нашата жалка татковина (и прибалтийските държави) под диктата на американските фармацевтични компании всяка следваща година задължителните ваксини са повече и повече.

А в "назадничава" Европа на хората е даден избора за какво да се ваксинират.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

239 паяка | 07.02.201514:22

дедогош, сОпри се, че тава жалко вече

http://srzi.bg/Pages/prophylaxis/28/Default.aspx?evntid=RoRRspZGYgI%3D

http://www.mh.government.bg/ForThePacient.aspx?pageid=482&home=true&categoryid=4135&articleid=3831
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

238 dedogo6 | 07.02.201513:33

Аре стига глупости.Аман от тролове.
Квото искате правете със себе си, и с децата си.Ако заради такива прости хора избухне някоя епидемия, ще се опитам да събера достатъчно голяма група хора , които да внесем предложение в парламента, с което да се отнемат всякакви права на всеки, който чрез собствените си действия , вреди на здравето на обществото.
Бесен Лош или много луд Палав Чуди се цензура цензура ядосан Подозрителен

http://www.gatchev.info/blog/?p=1811
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 02.09.2013, 02:58

237 Кокошият трън на delight | 07.02.201500:53

Сфинчо, солта е вредна, но не толкова за сърцето
в големи количества, колкото за бъбреците и зрението. Идея

Но ти няма да ослепееш никога и ше продължаваш
да си пикаш на воля, за теб няма такава опасност Отегчен

Защото нямаш сърце и нито един път досега не си
близкал само дори соленото пути на Северина Биберон

Тъжен Уви Реве или много тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

236 deowin | 07.02.201500:42

А можеш да цитираш Сенека и все още да не си научил пълния член.
Личната обида на "счетоводител" беше мила.
За твое съжаление хора като мен, които са абсолютно наясно и комфортно с това, което са, нямат никаква нужда взимат под внимание чиито и да било външни оценки.
Нито имат нужда да цитират Сенека.
Пожелавам на всеки човек, включително на теб, някога да разбере пълната, неограничена и безусловна свобода и независимост, които това състояние на духа дава.
Но засега ми изглежда, че ти грешно си си въобразил, че това е същото като арогантност и самовлюбеност - ти самият ги демонстрираш, и държиш да ги виждаш в другите. Но не е същото. Никак. Да си наясно със себе си означава да разбираш огромното количество грешки, отклонения, предразсъдъци, които са привични за всеки човек, а не истерично да ги прикриваш и замазваш под претенциите, че ти не си "всеки човек". Защото всеки човек е "всеки човек".
Успех.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

235 dedogo6 | 07.02.201500:22

Здрасти Роуън.Сектанта ти пише.
4.5 гр сол е под максимума на ден за човек.Чети.
А в кое колко сол се съдържа, е друг момент.
Не си обективен.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

234 Rowan | 07.02.201500:12

"А можеш и да си на 90 с акъла на дете" - Сенека

Счетоводителя, дето вЕрва на УСА официалните институции, кълве здраво. Гламав, дали това издание е неавторитетно?

He, FJ и др. A comprehensive review on salt and health and current experience of worldwide salt reduction programmes.. // Journal of human hypertension 23 (6). 2009 Jun. с. 363-84.

Излиза ти като линк в Уикито, ако беше си направил труда да провериш. Същото казват и всички практикуващи кардиолози, обаче щом УСА казват, че няма твърди доказателства, значи няма. Точка. Българските кардиолози вярват в митове...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

233 Дракон с кисело зеле | 06.02.201523:13

Искрено се надявам да успея да избегна подобна зла участ в моята старост.
---
Забавното е, че Rowan наистина оставя такова впечатление, а, ако съм чел достатъчно внимателно, не е с повече от пет години по-възрастен от теб. Усмивка
Явно някои хора остаряват, преди да пораснат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

232 peta_wawa | 06.02.201522:07

Роуан, толкова искаш да излезеш най-всичкознаещ и то отдавна, че е чак смешно. То половината тук са така, само да се появи мнение и ще се появят още десет, които започват с "байно", "чиче", "момче", "синко" и други умалителни и унижаващи обръщения Много щастлив, целящи да зачеркнат опонента преди дори за е започнала същинската пледоария.
Ако всички спазваха диета, нямаше да има и кардиолози сигурно. Тъй като всички плющят и пият, има създадени медикаменти. Които не е задължително да се пият, просто минете на диета и да не се тровим, братя, хайде да разорим фарма-мафията!
Чуди се
   

оценка

+4 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.