Драги Ранобудни студенти | webcafe.bg
Webcafe

Драги Ранобудни студенти

Д-р Вера Михайлова
22.11.2013, 11:07 (обновена 22.11.2013, 11:13)
сянка, силует

И когато чудото стана, и промяната започна... за много хора от нашето поколение този подарък на съдбата, беше настъпил твърде късно, за да зачеркнат изживяното дотогава и да започнат съвсем отначало и съвсем начисто

Драги ранобудни студенти,

Пиша ви с надежда да ме чуете, защото гледам вашите млади лица с надежда и тревога. Аз съм от поколението на вашите майки и бащи, на бабите и дядовците ви. Аз съм от онези, които заливахме площадите на София ден след ден, всеки следобед, всяка вечер.

Аз съм от тези, които, въпреки огромния ентусиазъм и постоянство, не успяхме да завършим започнатото. Ние не се срамувахме, когато ни наричаха "хората от площадите", а самите ние вярвахме, че сме носители на "синята идея".

Тези две думички се оказаха нашето мото, програма и идеология - в известен смисъл абстрактна, до голяма степен метафизическа , категорично -трудна за дефиниране. но затова пък пълна с искреност и емоция! Истината е, че тези две думички свързваха съвсем непознати хора като магия и като заклинание... И ако сценарият за създаването на една напълно опитомена опозиция не успя в пълна мяра според замисъла на кукловодите на прехода, голям дял има и СИНЯТА ИДЕЯ.

Обърнете внимание, че при цялото си несъвършенство и ограниченост това, което наричахме тогава "синя идея" вместваше в себе си аморфни, но пък искрени представи; сигурно твърде непрактични, но пък възвишени мечти; и най-вероятно твърде хаотични , но пък съвсем безкористни усилията на маса стойностни хора да променят обществения живот и да го доближат до това, което може да се нарече нормалност.

Зная това, защото имам привилегията, много голяма и много тъжна, да принадлежа към онова поколение. Поколението, на което му беше отнето изначално правото да си мечтае, (освен ако не си клинично луд) че в рамките на дадения му живот застиналите грамади на "берлинските стени" във всички сфери на живота ни могат да помръднат.

Това поколение, най-ярките представители на което, (поне тези, които не успяха да се алкохолизират), за да не откачат окончателно от спарения въздух на колективизма и от баналността на ритуалните игри на режима, от малките предателства и от големите измени, станаха факири в практикуването на заместване на реалния живот с виртуално обитаване в един свой свят на книги и фантазии.

И когато чудото стана, и промяната започна... за много хора от нашето поколение този подарък на съдбата, беше настъпил твърде късно, за да зачеркнат изживяното дотогава и да започнат съвсем отначало и съвсем начисто.

И тогава ние започнахме да преправяме нещата...

Не е удивително, че при цялата си неподготвеност за възприемане на случилото си, липса на информация и силно деформирана способност за адекватна преценка на нещата и на "героите на деня" всички ние лесно можехме да бъдем лъгани. И бяхме лъгани. Многократно.

Защото ние бяхме готови да се влюбваме във всеки или почти във всеки оратор, който заставаше на стъпалата на "Александър Невски" , за да обяви, че комунизмът си е отишъл и никога вече няма да се върне...

Връщайки се мислено назад трябва с горчивина да призная, че ние не успяхме. Те, нашите опоненти, комунистите, победиха.

Ако ви разказвам всичко това, то е защото никак не ми се иска след още някакви си 23 години вие да застанете пред бунта на вашите деца с признанието, че вие не сте успели да довършите започнатото.

Не си позволявайте това, което ние направихме - да позволите вашият идеализъм да измести кълновете на прагматизма.

Ако нашият горчив опит има някакъв реален смисъл то е да бъде поука за вас.

Ето защо вашият идеализъм, за да бъде истински идеализъм, трябва да се изрази в следните прости неща:

  • да не повтаряте нашите грешки;

  • да не се страхувате да влезете в политиката;

  • да създадете партия или движение или платформа без участието на хора, които досега са участвали в партии. Регистрирайте я в съдa;

  • да напишете програма и устав;

  • да създадете екип от ПР-специалисти;

  • да излъчите няколко души за говорители;

  • да създадете Оперативно бюро;

Чух, че нямате амбиции за постове и партийно издигане и знам, че ще бъдете охулени от вашите противници, но друг начин да ги победите няма. Когато качествените хора се пазят от политиката, там се наместват некадърните и циничните.

Има огромна маса българи, които са разочаровани от всички днешни партии (управляващи и опозиционни) у нас. Тези хора реално са лишени от представителство в НС. Те ще ви бъдат благодарни, ако основете партия и ще ви подкрепят със своя вот.

Направете този жест към тях, към вас самите и към вашите деца!

На добър час, ранобудни момчета и момичета.

Ваша:

Д-р Вера Михайлова

Oще: писмо  поколение  политика  студенти  тревога 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.10.2010, 05:58

16 Lucky Stike | 24.11.201320:51

реститутка Въпрос Идея Стрелка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

15 Von Bl | 23.11.201306:37

6 Прокопи | 22.11.201315:39
Михайлова,

>Нали си реституира имота в центъра. За това беше ти по площадите. Е... получиси го. Ама сега му била паднала цената, а нямаше кой да те предупреди тогава< ????? Прочетох няколко пъти посланието на авторката обаче никъде не видях да става въпрос за, цени на имоти,реституция или наеми. Ама всеки с болката си и неговите лични проблеми. не разбирам
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

14 Frida | 23.11.201302:51

-синята идея- е символ на загубеното поколение на прехода. синята идея е реакция на провалената червена. и като такава, е обречена. но, гледам, все още подхвърча в нечии глави.
още веднъж, сегашните млади са родени и израснали в съвсем друга среда - най-вече информационна. ако мислете, че е толкова лесно да ги манипулирате - грешите. още повече, че в беге няма -партия- достатъчно атрактивна, да ги привлече дори чисто житейски практично - да им предложи кариера и облаги. няма. самите властници се срамуват от и заради електората си. представям си униженията, които преглъщат, като представители на най-бедната и корумпирана държава в европа. тъй че, не съдете според миниатюрния аршин на отминало безславно поколение. за сегашните всеки ден е орлов мост, всеки ден е луканова зима, всеки ден е 97-ма. те са калени от деца. нашите върхове са техни стъпки. терминал 2 не е решение за тях. значи има бъдеще. не им пречете с мънкане, сиромахомилство и мухляви поучения. само ги пазете.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 13.09.2013, 21:13

13 Шрайка | 22.11.201323:31

Извинявам се за грешните шпации Отегчен Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.09.2013, 21:13

12 Шрайка | 22.11.201322:36

Този път няма да изкажа мнение по темата.

Искам да поздравя (почти) всички участници във коментарите. За първи път от доста време на сам, чета мнения по темата, без лични обиди и нападки (с едно изключение). Слагам на всякъде плюсчета и призовавам за подобни нормални дискусии по темите. Без присмех, квалификации, обиди и argumentum ad hominem.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 15:07

11 Teodora Boqdjiewa | 22.11.201322:15

Ролинс, свобода на словото и печата няма никъде в света. Пазарна икономика също.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

10 Ролинс | 22.11.201318:35

2Boicho Boichev | 22.11.201312:46

1. Свобода на словото и печата имаме само формално. Нали се сещаш, че сме на 87-мо място в тази категория. Като доказателство - почти всеки журналист задал въпроса "кой предложи Пеевски" беше уволнен. Някои даже получаваха заплахи. Та как е изпълнена тази част от синята идея?

2. Пазарна икономика почти няма в България. Ако имаше, чуждестранните инвестиции щяха да са в пъти повече, а монополи почти нямаше да има. Приватизацията не е достатъчна (не и по начина, по който се случи). Ти въобще живял ли си в страна с развита Пазарна икономика, за да знаеш за какво иде реч?

Ето виж кой е на 60-то място: http://www.heritage.org/index/ranking
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

9 peta_wawa | 22.11.201318:09

Има цяло поколение като Др. Михайлова, за съжаление, както тя безкомпромисно точно го описва, вече е шепа хора - останалите в бг, оживелите след години пиянство или по-точно малката част от тях все още със всичкия си. Добрите намерения и молитвите за успех са хубаво нещо, за съжаление не виреят на наша почва. Както тогавашните 20-годишни, така и сегашните ще бъдат манипулирани, набутани и убедени да влязат в стария калъп, оттам добре утъпкания път другарите си го знаят. 20-годишните са стихията, не организацията. Ако другите поколения не се включат, нищо няма да стане. Но както се вижда, тук не е прието да се греши (ха-ха). Ако си реститутка, имал си различно мнение, бил си лъган и мамен от други, си отписан. Комунист или глупак, няма друга възможност. Затова народното щастие ще е все на върха на копието на двайсетгодишните, за които вече доказахме че нямат опит, не са в състояние, няма да бъдат оставени да довършат нешо до успешен край. Та така, вечно в елементарния стадий на човешките взаимоотношения ще си останем, в черно-белия, синьо-червения филм. Даже мастърмайндовете станаха тъпаци, защото и на тях не им се налага вече да се напрягат, манипулирането е толкова лесно Объркан ...
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

8 Frida | 22.11.201317:04

о, нее. синята идея пфуй.
д-р Вера нека не говори от името на поколението си. и да не дава глупави съвети на младите. те си знаят - първо трябва да се учи здраво - защото двайсегодишни да правят партия - сори, не струва. после трябва да се работи здраво - защото партии с безработни и неуки начело - виждате резултатите. и едва тогава - когато докажеш себе си в живота - може и да станеш партиен активист. иначе с консомолски устрем стигаш до мрън мрън -синята идея-.
честно казано, когато излезе тая глупост -. синята идея -, свърши надеждата за промяна. консомолците я обсебиха и сега леят сълзи и сополи.
интересно, че всички искат да вкарат младежите в тоя коловоз - партия, организация, пи ари и пр. апаратура. т.е. да ги издигнат на власт, като материализирано ново поколение, за да ги вкарат в омръзналите схемички и дребни игрички на барековци, сидеровци, догановци и пр. лилипути. грешка или зла умисъл. въпросът не е да се вземе властта, въпросът е, как се упражнява властта. мисля, че това е моралния бунт на младите, техният разумен граждански коректив и тяхната честна позиция, за което ги поздравявам.
и по-добре да не слушат провалили се съветници, набутващи ги в повторение на собствените грешки.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

7 Оня Дето Го Трият | 22.11.201315:55

Как чии, всичко на тоя свят се плаща с пари на Сорос.
Сорос плаща и на слънцето за да свети.
   

оценка

+1 -5

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.