Има два типа емигранти | webcafe.bg
Webcafe

Има два типа емигранти

baba Jaga
08.10.2013, 11:13 (обновена 08.10.2013, 11:18)
сянка, силует

А сега да ти напиша и аз нещо: аз съм стар емигрант. Стар съм като емигрант, стар съм и на възраст. Виждал съм много съдби, виждал съм живота на много хора, виждал съм много успехи и много неуспехи.

Има два типа хора, които се броят "емигранти". Едните са сериозните емигранти, които от млада възраст се подготвят да емигрират. Те се подготвят за това цял живот, нямат време за два часа клюки по телефона, нито за безкрайни кафета, нито за светски разговори.

Те знаят много добре къде отиват, какво могат да очакват там, подготвят си работата предварително, и знаят най-важното - че те няма да се върнат. Затова те много бързо, за година - две навлизат в живота там и там се чувстват у дома си. Те вече не се чустват българи, те се чувстват туземци.

Има един сигурен белег кога си се адаптирал като имигрант: когато се съюзиш с една група туземци, за да действаш срещу друга група туземци. Под "група" тук разбирам всичко: политическа партия, футболен клуб, социална група, клуб по интереси и т.н. Нормалните емигранти стигат до това ниво за около 5 години. Тези хора заслужават дълбоко уважение.

Има и други едни "емигранти", които са гастарбайтери. Те знаят, че отиват в дадена страна временно, за да спестят пари за къща, кола, сватба, и т.н. Те не са емигранти, и го знаят. Те са си българи, и си остават българи. Работят упорито, и знаят, че работят, за да могат техните близки да живеят по-добре. Те също заслужават уважение. 

Има една друга група, която условно мога да нарека "мъркачи". Авторката е от тях. Това са хора, които за чеп за зеле не стават. Този златен медал вероятно си го получила в някакъв кирлив университет по специалност от типа на: психология, антропология, социология, политология и други безполезни специалности.

Ако не беше завършила това "вишо", щеше да се чувстваш много по-добре. Сега ти си с високо самомнение без никакъв фундамент. Всички са ти виновни, правителството на туземната страна на първо място. За теб туземците са глупаци, реднеци, идиоти и т.н. Ти винаги си мислиш, че си много по-умна от тях, че просто те не забелязват какъв голям "Спецялист" имат срещу себе си.

Тебе светът не те заслужава, но просто туземците са безкрайно тъпи и не могат да видят гения в тебе. Твоята съдба е ясна: 1. или ще се върнеш в България за да разправяш как "тамошните" не са те оценили на чаша кафе и с цигара в уста (сигурен съм че пушиш), или 2. ще останеш в Канада и ще бършеш задници (или нещо подобно) цял живот, но вечно ще си недоволна от съдбата си.

Но във всички случаи животът ти е загубен, пропилян. И то не по някаква случайност - не, просто ти си това, това е твоята същност: вечният лузър.

Oще: българин  емигрант  имигрант  работа  чужбина 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

22 Бягащ Вълк | 11.10.201300:10

Рибок, сутрин са ми потни само таш...ците, но от две хиляди км няма как да изразя страсста си към теб някъде около мястото, където гърба ти губи своето почтено име... както и да е бъди здрав, бих те светнал само че и модерният напоследък чикагски българин пламен вълнев и шефкет чападжиев, и който и да е в общи линии е ревал заради невъзможността си да упражнява квалифицираната си професия - няма да е като на английските ягодки по пет паунда на час, нали?! вероятНо нищо ново и за теб, и за мен...българските работодатели са същите нагли тарикати
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2010, 01:41

21 thefish33 | 09.10.201323:45

Вълк, я се събуди... .
Кат се събудиш, само те моля да провериш кои точно хапчета си пил, и дали не риткаш с потни крачета изпод одеялото. Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

20 Бягащ Вълк | 09.10.201320:06

И да оставим мъжете и жените, разделящи останалите на два типа и такива, които не го правят - не води до нищо полезно! Иде реч за хора, които работят в чужбина - дали за себе си или за някой друг е вече отделен въпрос.

Просто работа, каквато може да се намери или съзнателно планиране на живота! Забавното, което виждам особено при българина е кАк всеки се преструва на щастлив - една усмивка като че вижда най-добрия си приятел и едно мазнене, мазнене а зад гърба е готов да извади нож! От тази гледна точка и голяма част от чужденците бягат от контакти с "топлите" и много гладни българи, мога да ви уверя!
Такъв българин е в състояние да ви завлече мно"о мощно, макар и оставен сам на себе си да е кръгла нула - вече посочих, че в чужбина неквалифицираните българи са на стада, а мисленето е колективен процес.
Виждам и зрелите коментари под статията - не си в състояние да го правиш в Булгаристан - ами не съм. Няма откъде да се вземе нито квалифицирана работа, нито стартов капитал. И не че съм толкоооооова неспособен, ми местата малко и заплатите ниски! Какъв е извода - няма работа за всички! Глупаво е да се дрънкаме кое е по-добре, защото няма правилен и неправилен избор, просто здрава работа и надежди за успех!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

19 Бягащ Вълк | 09.10.201319:13

Трудно бих се съгласил с много от принципните положения в тази статия и в онази която я предизвика. Емиграцията не е от вчера като културен политически и икономически феномен - предизвикана е от някакво неудовлетворение или откровени репресии на локално ниво което кара мнозина да изоставят мястото на раждане и да потърсят друго местообитание.
Тъй като и аз съм стар емигрант бих посочил че повечето българи които съм срещал в чужбина са хора припечелващи за апартамент кола или каквото и да е. Като правило те са нискоквалифицирани и полуграмотни мрънкащи индивиди живеещи на стада и мразещи всеки който има потенциал да успее. Колко нерви и психически тормоз ми е струвал досега с некадърниците от тази група! Аз лично съм висококвалифициран говоря чужди езици включително местния имам и опит а вече и свой бизнес но докато стигна до това време е жесток бой - най-напред с некадърниците от Булгаристан мъчещи се да ме очернят - замерват ви с фекалии дебнат ви настройват всякакви хора срещу вас. Не си мислете че всички местни ще посрещнат с радост вашето желание за интеграция - мнозина мразят чужденци да не говорим образовани! Тяхното желание е да ви ползват на колкото е възможно по-ниска цена така че ако не си създадете устойчив собствен бизнес просто забравете за дипломката си!
И недейте псува българското Висше образование - не всички по света завършват Харвард и Принстън Колдуел или Масачузетския Технологичен институт! Повечето са с някакви школки и никому неизвестни уни-та. Далеч по-важни са знанията опитът и уменията. За съжаление на местна почва могат да ви разиграват с години и да блЪскате само неквалифицирана работа с мизерно заплащане. Но така е и в Булгаристан нали?!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

18 Прокопи | 09.10.201318:06

А що се отнася до баба Яга мога да кажа следното:

Има два типа мъже:
Едните искат да чукат млади и готини мацки но нямат нито акъла, нито парите нито възможностите да го направят. Затова те правят това, което умеят най добре - сер@т.

Другите искат да чукат млади и готини мацки и имат поне акъл или пари, или и двете и съответно правят това, което умеят най-добре.

Сега някой ще философства, че имало такива мъже с други ценности и т.н. Да има такива - на 2 метра под земята.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

17 Citizen X | 09.10.201318:05

Е, що толко хаплив отговор, бе, човек? Вярно че девойчето се хвали с баналности, но не значи че не се старае да и тръгне нанякъде живота (с голям шанс да свърши в подобна институция)...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

16 Прокопи | 09.10.201317:29

Дени, сладурче, аз пък съм ти по-голям фен и от скучко-то.
Докато си млада и красива, винаги ще има дърти и грозни, които да ти завиждат.

Тъй че, тури си ги на..... а ти пък нямаш на какво Усмивка Нищо аз си ги слагам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

15 скучко | 09.10.201317:05

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/76061_103491549838418_213188010_n.jpg Ща схрускам

Дени, мани ги тия мизерници! Тия сички ти завиждат! Само аз съм ти истински фен Палав

Бе ако знаеш колко по- смотани и грозни са преуспяващи журналистки тука, в България... Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

14 KingoftheROAD | 09.10.201316:52

ДА! Точно така, трябва да се бачка, безплатен обяд няма, ако не го плащаш ти, тогава го плаща някой друг. Но къде ти такава далновидност у българина? Келепира е по-важен от бачкането.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

13 dedogo6 | 09.10.201316:52

Никова, а не може ли да предположиш, че седейки зад служебните си компютри (при мен това е относително, защото поддържам и ремонтирам над 500 такива, с 4-ма колеги) ние си вършим работата?Или че работата ни е свързана с компютри?Или може би смяташ, че не сме дорасли за висококвалифициран труд в България?Или че сме прости, щото по цял ден четем писанията на такива като теб, и после яко ги хейтваме, щото сме мрънкачи и не желаем да си намерим нещо по трудоемко , като твоето, за да си заслужим по високи заплати, и да не седим пред компютри?
Аз помня една стара истина - по добре паднал зад бара , от колкото прав пред струга... Чуди се
И пред струг съм стоял, когато не е имало какво друго да работя.
Бъди жива и здрава, имай си там двата апартамента (видя ли, не се сдържа да изтъкнеш колко си по напред материално от нас, простите мрънкачи компютърджии, счетоводители, и всички които работим) и живей живота ,който си си избрала.
Ние с теб не можем да се мерим, а аз лично нямам и намерение.Аз постигам желаното тук, в България.Ти си постигнала желаното в чужбина.Пожелавам ти успех..
Между другото - казвам се Димитър. Намига
   

оценка

+5 -2

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.