А къде е гражданското общество? | webcafe.bg
Webcafe

Промяната трябва да дойде от самите нас

Валентина Петкова
02.03.2012, 19:37 (обновена 02.03.2012, 19:55)
Жена сянка

Вече почти 3 г. се водя жител на Син Сити...

Докато четях статията ми изникнаха много въпроси в съзнанието. Едни от тях бяха свързани с това, коя е пък тази Елена Кодинова, която толкова много разбира?

Порових се малко из интернет пространството, за да се запозная набързо с дадената личност. Прочетох няколко нейни статии и още повече затвърдих мнението си за нея. Родена по 'онова време', преди 89-та (много ми се иска и аз да съм видяла какво е било тогава), с диплома (за която тя много се хвали в една публикации) по филология, и то диплома от ВТУ. Супер престижно, няма що. Работила на много места, помрънкала, че държавата не иска да я лекува. И сега почнала да мисли за решения на проблеми, които хич не ми се струват от нейната компетенция.

Интересно ми е Г-жа Кодинова кога е живяла в Студентски град и е направила такава дисекция на обществото там? Само с чул и разбрал от някого за нещо не става.

Аз лично съм далеч от мисълта, че мога да предложа компетентно предложение за решението на проблема относно СГ. На 22 г. съм, вече почти 3 г. се водя жител на "Син Сити". Уча Бизнес Администрация, 3 курс съм. Не се нашмърквам, не се напивам всеки ден по дискотеките. Не спя с нож под възглавницата, готова да нападна съквартирантките си. Ще излъжа, ако кажа обаче че никога не съм прекалявала (ако мога така да го нарека) със забавленията в СГ. Болно ми е, че няма откъде да си купя книга в Студентски. Съгласна съм, че има много нощни заведения там. Но не смятам, че в това се корени проблемът.

Когато отиваш в една съвсем нова общност, сред съвсем нови хора ти, не само че се опитваш да се впишеш сред тях, ти носиш своята идентичност там. Ти носиш това, което те изградило като човек последните 18(9) г. от твоя живот. Там откъдето идваме ние може да сме били велики, единствени и неповторими. Но в по-голяма общност ти виждаш, че вече не си неповторим.

И там идва тънкият момент дали ще можеш да се надградиш, да искаш да си по-умен, по-можещ, или ще почнеш да си избиваш комплексите, я с насилие, я с мрънкане и оплакване, че в университета не ни учат както трябва и т.н. Ти, ако сам нямаш възпитанието и мотивацията, да станеш една по-добра версия на себе си, нито забраната на дискотеките, нито 50-те библиотеки или целите дни прекарани в институцията университет ще ти помогнат.

В университета се поставят основите, там някой идва, дава ти насоки. Ти сам решаваш дали след това ще прочетеш книга, ще направиш по-задълбочено проучване по тематиката или пък ще излезеш да се направиш на "маймуна". Спор няма, че има много какво още да се иска от преподавателите във ВУЗ-овете. Но първо трябва да се промени мисленето на една цяла нация, не само на младото поколение. Защото аз и от предното не виждам някакви отличили се личности, постигнали нещо важно. Правителството виновно, преходът виновен, а къде е гражданското общество в цялата тази история? Г-жа авторката беше критикувала младите писатели, еми то и от по-старите няма нищо интересно. Значи има някъде проблем в цялата система.

Да речем, че се направят кампуси по различните специалности, които изучаваме в университета. Докато сме затворени в една среда, която е еднаква, ние кога ще разширим кръгозора си и кога ще обогатим общата си култура? Ние не сме коне с капаци, които да гледаме в едно направление само. Аз искам да си говоря и с художника, и с лекаря, и с футболиста. Аз съм дете на света, не искам да бъда затворена в моята клика, само с еднакви лица около мен.

По въпроса за лесното вземане на изпити, за подкупите и прочие. Че и преди е било същото, с няколко шишета ракия, някоя кутия бонбони пак се е зимало изпит (родителите ми са ми го казвали). И пак въпросът е до морал. Моралът на тия хора, които се опитват да направят човек от теб и те учат.

Не може да се изисква от ВУЗ-овете да заемат всяка минута от нашето време. Ние имаме и странични интереси. Аз за себе си мога да кажа, че доста добре ми уплътняват свободното време, имам си по всеки един предмет по няколко странични курсови работи, проекти, изследвания или както искате ги наречете. Но защо пък да няма клуб, в който аз да мога да отпусна, защо да няма кафенета, където да мога да се разсея. Аз разполагам с времето си, аз определям как да го оползотворявам. Дали заведенията ще са в Центъра на града или в центъра на СГ, искаш ли, пак ще се напиеш. Но мислиш ли, ти ще знаеш кога да спреш!

В заключение ще кажа, че промяната трябва да дойде от самите нас.

Oще: висше образование  образование  студенти  студентски град 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

6 Гризли | 04.03.201216:03

"Да речем, че се направят кампуси по различните специалности, които изучаваме в университета. Докато сме затворени в една среда, която е еднаква, ние кога ще разширим кръгозора си и кога ще обогатим общата си култура? Ние не сме коне с капаци, които да гледаме в едно направление само. Аз искам да си говоря и с художника, и с лекаря, и с футболиста. Аз съм дете на света, не искам да бъда затворена в моята клика, само с еднакви лица около мен."

Г-це Петкова, изобщо нямате представа колко извън нещата сте! Това, че има отделни кампуси не означава, че ще има огради около всички останали такива!!!
Как точно ще Ви се попречи да се срещате с други хора?! И кой въобще и сега Ви спира да го правите?! Извън заведенията и постоянните купони?

Затворена сте в своята "клика, само с еднакви лица около" теб, защото сте точно клика! Не сте различни млади хора, всеки отстояващ индивидуалността си, и търсещ най-доброто у отсрещния - нещо, което да му е полезно и което да разшири собствения мироглед! Дори сега, когато можете правите каквото си искате, продължавате да сте толкова еднакви...

А само да попитам - ние, от т.нар. от вас старо поколение, т.нар. "коне с капаци" как точно сме разширили мирогледа си?! Как точно обогатихме общата си култура?! Къде точно успяхме да ги намерим всичките тези художници, лекари и футболисти, за да си изградим някакво мнение за света?!
И които Вие няма да можете да намерите, ако ви разделят в кампуси и вкарат ред, както беше някога?
А как точно младежите в кампусите в чужбина обогатяват мирогледа си?! Вярно, забравих, че там са пълни неудачници, които стават само да идват тук и да ни мият чиниите!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.08.2011, 13:43

5 ColdAsLife | 03.03.201220:07

Да си им оставят заведенията, че иначе ще плъзнат сума орки в центъра, а така се привличат и разни други получовеци от другите части на София. Пък те повечето нормални хора от тама така или иначе си ходят на човешки заведения извън студентски град.

Частта с подлагането на съмнение на "престижността" на филологията от ВТУ и после заявяването с гордост, че следва Бизнес администрация в София беше силна определено Смее се

Иначе поздравления, че си напипала момента с приобщаването на ново място. Но точно там се явява и проблемът с прословутия нощен живот там, че като отидеш и видиш как масово хората се правят на мотика през ден, един от начините да се приобщиш към тази група е да правиш същото. А ако ги махнат няма да си остане съвсем същото, защото да ходиш да пиеш в центъра, а не пред блока ти, изисква малко повече средства, които обикновено са кът, а и там ще попаднеш в по-различна обстановка и няма да си заобиколен изцяло с хора като теб.

Там в абзаците, където говориш за приобщаването, малко ти прескача логиката де, хем носиш и това което си бил, хем разбираш че си никой, та ми беше малко трудно да разбера, точно каква ти е тезата.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

4 MacAllister | 03.03.201215:25

Администрация - бъдещето на цивилизацията. Те ще създават нови технологии, нови идеи, нови теории, ще бъдат велики организатори на проекти, по които да работят разпознатите от тях най-велики умове... бла, бла. Половината специалности в съвременото висше образование са призвани единствено да дадат самочувствие за статус. Не обичам да съм категоричен, но това е един въпросите, по които нямам съмнения. Нямате дори бегла представа колко наивни изглеждате, когато се наложи да работите с хора, които са посветили живота си на учене и мислене - само пречите, мислите си, че нещо преценявате, но не сте дори способни да забележите 90% от факторите, които трябва поне да се отчетат, мислите, че повърхностните ви понятия за организация са някакво велико достижение на човечеството и въобще не сте готови и да допуснете, че и най-големия нърд има доста повече познания по социални и психологически въпроси, да не говорим за неговите области, където вие имате навика нагло да се правите на шефове, които, разбираш ли, като имат експерти и все едно всичко знаят. Базата ви за оценка на всичко около вас е примитивна, детинска, но вие си мислете, че можете да зададете правилни въпроси на експерти - да бе, нямате си и представа колко време губят последните да намерят дебилски начин да ви кажат нещо, което да ви накара да млъкнете - не да разберете, да млъкнете. Сигурно има нужда от обучени администратори и ред други подобни специалности, но едва ли тия нужди са по-големи от нуждите от хора, които да създават нещо за администриране, а напоследък баланса не е в тяхна полза, а и кой кому трябва да е шеф е много интересен - по-умния на по-ограничения или обратното и ако това има значение, кой от кои е? Най-лошото е, че вече и другите специалности са просмукани с празна показност и все по-малко и по-некачествени знания - манталитета на масовата интелигенция. Няма лоши, бих искал всички да са умни и учени, но когато това се заменя със самомнение и празно самочувствие, всеки който може повече постепено става враг, а каруцата се раздрънква все повече и боя се, че докато не ви се тупнат задниците на каменистата земя няма да раберете колко "безценни" сте всичките.

Въпреки, че звучи злобно, гарантирам ви не изпитвам злоба към никого от вас, само съжаление за пропуснатите десетилетия за цялата ни раса ...
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 07.02.2012, 07:03

3 Geo | 03.03.201212:44

хахах случи се, в държава в която всеки 3ти учи бизнес администрация и икономика чудно как най великото нещо е да се изплющиш.
Ред и това е. И студентите ще намалеят още повече, а нивото ще се вдигне!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

2 AlahAkbar | 03.03.201211:48

Да ти пикам на бизнес администрацията. Докато сте такива тъпанари, няма да прокопсате.
А книги, дет викаш - на кой ли са му потрябвали?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 03.03.2012, 03:08

1 Люси Харизанова | 03.03.201203:09

Кога се случи така, че филологиите да са непрестижни специалности, а ВТУ да е долнопробен университет?
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.