На Седмия ден Бог рече: Дай 5 лева | webcafe.bg
Webcafe

На Седмия ден Бог рече: Дай 5 лева

Мирослав СпасовМирослав Спасов
15.02.2016, 17:37 (обновена 16.02.2016, 17:45)
невски

Входна такса за храма „Св. Александър Невски“ от днес

Имаме новина: От днес катедралният храм „Св. Александър Невски" въвежда входна такса от 5 лева за организирани туристически посещения.

Революционна иновация, при това съобразена с водещите европейски практики, казват. Но всъщност имат предвид, че безотчетната църковна институция, освободена от данъци, отваря кесиите за посетители и от братска Русия и далечен Китай, примерно.

В името на Отца, Сина и сметките за ток.

Архимандрит Дионисий от настоятелството успокоява, че родните богомолци няма да плащат за пряка връзка с Исус Христос, защото това е действащ храм.

И все пак възникват редица въпроси. Ако семейство Къртеви от Лъки дойдат на гости в София и поискат да разгледат най-голямата църква в страната, дали ще бъдат приети като туристи или като българи?

Ами ако 20-30 гърци искат да отидат точно в храм-паметника „Св. Александър Невски" на Коледното богослужение? Ще платят или не, след като останалите не плащат, но са българи?

И нали уж търговците бяха изгонени от храма? Или това беше отдавна, когато нямаше такива работи като бюджет, представителни разходи, бодигардове, луксозни автомобили и най-вече сметки за ток.

Така става, когато църковните власти се вслушват в мъдрия съвет на Федерацията на екскурзоводите, при това без да имат представа колко приходи биха събрали на година.

Входната такса прилича на данък „уикенд" - появи се изневиделица и в незавършен вид.

Явно духовниците ще разчитат на добрата съвест (заблуждение) на хората. Ако стане - стане, по-добре от нищо.

А туристите, при това дискриминирани по национален признак, ще плащат по 5 лева отгоре на екскурзовода, организирания превод, брошурите и изобщо всички екстри, с които туроператорите ги снабдяват.

Все си мисля, че има по-интелигентни начини за издръжка на катедралния храм, който само преди седмици стана окончателно собственост на БВЦ след дългогодишен спор с държавата. Например, нека позволят отново сватбите, погребенията или поне 50-годишните.

Oще: входна такса в църква  входна такса за туристи в църква  дионисий  невски  религия  св. александър невски  сметки за ток  църква 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

1 паяка | 16.02.201614:59

Откакто са измислени парите, няма "по-интелигентни начини за издръжка". Това е единственият.
   

оценка

+0 -0