Родена съм да бъда свободна | webcafe.bg
Webcafe

Родена съм да бъда свободна

Диляна Б.
13.11.2013, 10:17 (обновена 13.11.2013, 10:47)
Юмрук

Огорчена съм, че моята майка работи и дава всичко от себе си, но не получава нищо в замяна. Потресена съм, че моят баща се е предал, защото вече не вижда надежда. Аз няма да се дам

Пиша това, докато следя на живо ситуацията в София. Чувам викове, гневни възгласи, шумни свирки и вувузели. Времето навън - мрачно, ветровито. Съвсем леко проблясва слънце, дали знак за промяна или последния лъч светлина, който ще видят българите.

Обстановката е тежка, някак носталгична, но не защото ни липсва свобода, а защото не сме достигали до такава. Шумът става все по-силен, дните все по-тежки, новинарските емисии все по-негативни. Кога за последно топ новина беше научно откритие на някой българин?

А кога за последно чухте, че не ни искат в Европа, гонят ни от Великобритания, нападат съгражданите ни с ножове, българи се подпалват като последна индикация за безпомощност?

Чуваме това всеки ден. И не само. Изберете си телевизионен канал, настанете се и слушайте с ужас - думи, а не дела. Затова ли живеем? Затова ли избрах да остана в БЪЛГАРИЯ?

Чува се женски глас: "Дайде ми един камък, бе!" Отекват още много гласове - нечути, неразбрани, пренебрегвани. Сто петдесет и два дни на протест. Има ли държавата ни толкова пари, че да подкупи всички тези протестиращи? Зад виковете и разветите знамена ли се крият изчезналите пари за здравеопазване и наука? В протеста ли се изгубиха добавките към пенсиите? В хаоса и мизерията ли ще загине БЪЛГАРИЯ?

Аз съм обикновен студент. Боли ме, че семейството ми страда. Огорчена съм, че моята майка работи и дава всичко от себе си, но не получава нищо в замяна. Потресена съм, че моят баща се е предал, защото вече не вижда надежда. Аз няма да се дам, защото ще бъде честно да нямам, само ако не положа усилия, а не да влагам сърце и душа, но да не са ми предоставени възможности.

Аз няма да се дам, защото съм се родила да бъда свободна, да се развивам, да живея. Аз не се давам, защото родителите ми не заслужават да изживеят поредното страдание. Аз няма да се дам, защото съм се родила в БЪЛГАРИЯ.

Чува се мъжки глас: "Това не е живот!". Наистина не е. Вече е трудно да се каже дали ЖИВЕЕМ, но е още по-трудно да определим дали и СЪЩЕСТВУВАНЕТО ни си струва. Носим се по течението, ставаме част от безредието и вече не виждаме изход. Не е честно да се налага моето семейство да избира между сметката за парно и почивката на море.

Не е редно, да се лишиш от заслужената почивка през лятото, за да може чисто физически да се крепиш през зимата. Не е нормално краят на месеца да ти се струва като край на живота, защото парите в "семейната касичка" са свършили. Не е хуманно да съдиш младежта, вместо да спомогнеш за развитието й. НЕ на това, да ставаш сутрин с мисълта: "Дали не направих грешка, че останах?" НЕ на поругаването на БЪЛГАРИЯ.

Помните ли заканата на хан Крум: "Като не искаш мира, на ти секира!" Радикалността ли е това, което ще доведе до промяна? Нахлуването в парламента ли ще сложи край на своеобразната окупация, която е ръководена от управляващите? Не са ли и те хора? Къде остана тяхната съвест, техните сърца? Или вдигнаха ръце и поеха по утъпкания път на корупцията и бездействието? Какво бихме направили ние на тяхно място?

Историята е доказала, че българите са "послушни" единствено под контрола на едноличен владетел. Един ли трябва да ни обединява, къде и КОЙ е той? Родил ли се е онзи, който ще укроти българския нрав и ще сложи край на мъките на "българска майка юнашка"? Или трябва да дойде онзи, който не иска да укроти нрава, а ще даде почва за развитие и повод за гордост?

Химнът на Република БЪЛГАРИЯ звучи от хиляди гърла. След него: "ОСТАВКА! ВЕДНАГА!" Нима над вратите на Народното събрание не пише: "Съединението прави силата"? Може би силата си остава в парите, а парите - в ръцете на управляващите.

Единственото сигурно нещо е, че българите са разединени. Едните, стоплени от мисълта за капитала. Другите - с горящ в сърцето огън. Огън, който подухващият навън "вятър на промяната" разпали. Изходите са два - или ние ще се "изпепелим", или парламентът ще "изгори" из основи.

П.П. Ако откривате грешки, простете. Все пак, аз съм просто част от младежта, която оставихте на произвола.

Oще: българи  младежи  протести  студенти 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.09.2012, 13:35

7 Дара | 14.11.201312:44

Не знам защо статията ми напомни стихотворението Юноша на Смирненски, писано преди близо 100 години

http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=50&WorkID=3102&Level=2

И ми стана едно такова , абе гадно.

Капитализъм, фашизъм, социализъм, комунизъм, преходизъм и всякакви -изми, а като че ли нищо не се е променило.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

6 pepe | 14.11.201309:46

Нещо не можах да прочета всичко и подробно, но правилно ли съм разбрал, че като цяло казваш нещо като - политиците не трябва да могат да правят каквото си искат, зада мога аз да правя каквото си искам? Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.06.2011, 20:23

5 vickpayne | 14.11.201300:52

Малка обява: Продавам експлозиви евтино. Внос от Турция. Оригинални от час по трудово обучение на шестокласници. Също пиратки и фойерверки. Перфектни за протестите и идващата нова година. Търсете Гошо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.06.2012, 15:50

4 Диляна Беева | 14.11.201300:05

MacAllister С цялото ми уважение, преди всичко, това е художествено произведение. Чрез него, аз изразявам просто малка част от това, което мисля.
Не се оплаквам, а съм избрала да споделя какво се случва в моят "свят" и не очаквам нито съжаление, нито целя да привлека внимание. Моите "гръмки изказвания за свобода" са просто израз на това, което съм почувствала, ставайки свидетел на всичко наоколо. Истината е, че за истинска свобода, в наши дни(а и въобще) - едва ли би могло да става въпрос.
Не мога да не се съглася със следното:"колко много други са избрали да правят онова, което им харесва, но то иска да бъдат хранени от хора правещи онова, което не обичат", но нима това не се случва с всяка наука? Нима медицината не се храни от чуждото страдание? Физиката - от човешкото любопитство? Аз съм направила своят избор и правилен или не, ще го следвам. Не ми е чудно, че "политиците правят онова, което им харесва", защото така им е изгодно. Защото властта опиянява и всеобщата ни тегоба ги храни. Неслучайно съм поставила въпроса:"Какво бихме направили ние на тяхно място?"
Не разбирам защо трябва да ме нападате и да се обръщате към мен с "бе момиче". Не съм целяла конфронтация с когото и да било, нямам намерение и да го правя. Въпреки това, вашето мнение определено ми даде ХРАНА за размисъл и го оценявам. Все пак "истината се ражда в спора".
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

3 MacAllister | 13.11.201323:40

Абе къзъм, не знам какво се оплакваш, ама дори в нашата уж популярна област не можем да намерим достатъчно кадърни хора. Честно да ти кажа, като чуя пак гръмки изказвания за свобода и после за "ама няма пари и не е честно" ... какво да си помисля? Ти какво ще си помислиш бе момиче, ако чуеш мене да говоря така? Не, не казвам, че повечето "бизнесмени" и "политици" български не са за бой, ама отговори си на какво са резултат - ти какво си избрала (сори ама лесно се събира информация по нета) и колко много други са избрали да правят онова, което им харесва, но то иска да бъдат хранени от хора правещи онова, което не обичат. После има ли чудно защо и политиците ни правят онова, "което им харесва"?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

2 Borracho | 13.11.201317:10

На терминал 2, на скенерите за заминаващи вече дори не ни претърсват и опипват по джобовете, щото си знаят че сме толкоз бедни, няма как да носим нещо в себе си Усмивка
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 03.06.2012, 15:50

1 Диляна Беева | 13.11.201315:43

https://plus.google.com/102383341649374528573/posts/63aFvcu5Uh6 Усмивка
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.