Белият мъж вече не е забавен | webcafe.bg
Webcafe

Белият мъж вече не е забавен

Драги ми Смехурко
11.07.2018, 19:18 (обновена 12.07.2018, 22:46)
Животът на Брайън

Снимка: © IMDB

Когато расата и полът станат по-важни от хумора

Едва ли някога досега в историята на света човечеството се е чувствало по-обидено, по-засегнато и по-наскърбено от когато и да било. Днес всичко в света е на социално тълкувание, на обяснения, търсене на дълбоки етнически, сексуални, полови и либерално-консервативни смисли. Дори хуморът.

Ако трябва да сме честни - особено хуморът.

Наскоро началникът на отдела за комедийни програми на BBC Шейн Алън коментира, че класическата комедийна трупа от миналото "Монти Пайтън" днес в никакъв случай не би преминала през ситото на избираните от телевизията продукции. И то не за друго, а защото са твърде бели, твърде мъже и твърде образовани.

"Ако сега събираме екип за подобно шоу, определено нямаше да включва шестима бели типа от Оксбридж (нарицателно за големите университети - Оксфорд и Кеймбридж - бел.а.). Щеше да е разнообразна група, която да отразява модерния свят и има да каже нещо ново и различно", каза Алън.

Коментарите му идват на фона на представената от BBC поредица от нови комедийни предавания, в които на преден план са изкарани жени и представители на различните малцинства в Англия.

В което няма лошо. Обществото е съставено от всякакви социални групи с всякакво чувство за хумор и различни неща са смешни на различни хора. За всеки влак си има пътници.

Това, което обаче буди онзи неспящ дявол на дразнението, е защо въобще му се налагаше на въпросния шеф в BBC да се заяжда с "Монти Пайтън". Да, те са бели, добре образовани и мъже. При това и трите наведнъж, което по някаква причина май се явява като нещо лошо.

За времето си тези хора се движат по ръба между позволеното и табуто, разчупват граници и със смях проправят същите тези прогресивни идеи за един по-добър свят, върху които днес стъпва това желание за разнообразие.

Един вид обърнат расизъм, в който потисканите маси ей сега ще въстанат срещу неправдата с искане за правата на дядовци/баби и прадядовци/прабаби.

Факт е, че да се забравя историята и да не се говори за неправдите, та били и те отминали, не е правилно. Също така обаче не е правилна и идеята за реваншизма в изкуството и хумора. Защото такива неща пораждат реакции като тази на един от членовете на "Монти Пайтън" - Тери Гилиъм, който обяви, че му се иска да е черна лесбийка, за да може да не се чувства виновен за всички неправди по света.

Изкуството е изкуство, предимно защото разчита на таланта на хората независимо от техния цвят на кожата, пол или етнос. Дори и това да значи, че зад конкретната творба стои група образовани бели мъже.

Защото "многообразие" започва да се превръща в мръсна дума, когато политическата коректност малко по малко взема надмощие над творческата част и в изкуството се прокарва злоба срещу този или онзи, просто защото не мисли достатъчно "прогресивно" и "цветно".

И да, днес "Монти Пайтън" не би минал през ситото на BBC. Далеч по-вероятно заедно със смеха да предизвикат още повече гневни коментари, брутални дискусии и протести. Защото гневът отдавна вече е по-важен от обикновения хумор.

Oще: monty python  бели мъже  бял мъж  комедия  комици  монти пайтън  расизъм  смях  хумор 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

2 Specifier | 12.07.201813:46

ТОЧНО ТАКА Е!

Черната нискоинтелигентна лезбийка е върха на човешкото развитие, а белият високообразован мъж - най-ниското. Така казват неолибералните, политкоректни левичари (известни още като "културни марксисти").

Набиращата сили Политкоректна тоталитарна идеология ще ни доведе дотам, да си спомняме за комунизма и националсоциализма, като за безобидни детински игри...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 09.04.2014, 14:00

1 citizen z | 12.07.201813:12

Вярно и това важи с пълна сила за бившите колониални и робовладелски държави, те в момента, с тази смешна политическа коректност, си плащат дълговете, които са натрупали в миналото. А ние да си направим нашите изводи и да спрем да наричаме циганите роми.
   

оценка

+0 -0