Иван: Oбичан и обречен в едноименните песни на Сашка Васева и Богдана Карадочева | webcafe.bg
Webcafe

Иван: Oбичан и обречен в едноименните песни на Сашка Васева и Богдана Карадочева

5347688Антония Антонова
06.01.2017, 19:04 (обновена 07.01.2017, 01:41)
иване иване

Двете лица на най-популярния мъж в родината.

Сашка Васева и Богдана Карадочева са сред най-именитете изпълнителки от времето на българския преход. В своите песни те често засягат въпроси, които пряко кореспондират с живота на българина в тази сложна, наситена със събития и дълбоко кризисна социално-историческа ситуация.

За мнозина двете певици нямат нищо общо помежду си. Васева се изявява в сферата на поп-фолк музиката и неслучайно е възприемана за майката на чалгата.

Сред успешните й студийни албуми са "Инфлация и любов" (1996), "Мейк лов, нот вар" (1997), "Спартакус момче" (1998) и др.

Във видеоклиповете си тя често се появява в аграрна среда или сред природата като едно непринудено народно момиче от Дупница.

Карадочева пък е гласът на естрадната бохема. През деветдесетте тя има съвместни сценични изяви със световни изпълнители като Салваторе Адамо, Жилбер Беко, Клиф Ричард, Шарл Азнавур и Джозефин Бейкър.

Нейни са мегахитовете "Дано", "Нова Година" и разбира се "София, моя любов", посветена на родния град на изпълнителката.

В репертоара и на двете изпълнителки обаче има по една песен, посветена на мъжа с името Иван, а именно "Иване' при дупнишката мадона и "Иване, Иване" при нейната естрадна колега.

Но докато Васевият Иван е обект на жив интерес от страна на лирическата героиня, на пламенно плътско желание и горещи романтични чувства, то Карадочевия Иван е обречен до живот да слуша дудненето и негативните оценки на своята отегчена съпруга, заради пръстена, с който е прикован към нея.

Ето как в една противоречива България на отворени граници и затворени магазини се очертават и двете лица на най-популярния мъж в родината, това на обичания и това на обречения Иван.

В песента на Сашка Васева вълнението от срещата с Иван е естествено и някак очаквано. Героинята е тръгнала на море. В такива моменти човек се е настроил положително и авантюристично към живота. Той съзнателно или неосъзнато търси любовна тръпка, към каквато летният бриз и горещият пясък неминуемо предразполагат:

Реших да тръгна на море, но спрях в едно кафе
и срещнах хубаво момче с широки рамене.

Още първото двустишие от текста сугестира, че предстои нещо специално, че на хоризонта има нова любов.

Като контрапункт на зараждащите се платонически чувства в песента на Васева идва отегчението и подигравателното отношение на Карадочевата героиня към нейния Иван, за когото в последствие става ясно, че й е законен съпруг.

Този снизходителен подход е застъпен като мотив още в първата строфа:

Не разбирам отдавна за какво ли се мислиш,
за герой вероятно от любовен роман.
Донжуан да играеш, така ти се иска.
А пък всъщност си само Иван.

Това е и алюзия към факта, че в средностатистическото българското семейство, особено в условията на тежка икономическа криза, жената тайно или явно ненавижда своя съпруг и го намира за пълен мухльо и тъпанар, което индиректно говори и за оценката й към самата себе си.

За да не се докара до подобна житейска ситуация, Васевата героиня е подготвена. Тя харесва раменете на своя избраник, дори вижда в него мъж и му позволява да я хване, въпреки че едва са се запознали, но в припева задава смислоопределящия за текста въпрос:

Иване, Иване, имаш ли, кажи, пари
да сбъднеш, Иване, мойте розови мечти?

Тя явно знае, че любовта не се яде и очаква да даде своите прелести на някой, който ще може да ги обгрижва подобаващо.

Богдана продължава с обидите: "Защо се стараеш, не ти ли е ясно? Посивял си и скучен като празен екран", след което самодоволно и заплашително избухва с припева:

Иване, Иване, Иване, Иване,
спасение няма
щом си с пръстен към мен прикован.

Явно удоволствието от чуждото унижение е на лице. Ако съдим по видеоклипа, в който изпълнителката е заобиколена от мъже, които се радват и усмихват, отношенията в семейната двойка вероятно са садо-мазо.

Че причината за този тип общуване се корени във финансовото неблагополучие става окончателно ясно във втория куплет от песента, където се описва материалната действителност, в която лирическите герои съществуват, очертана от овехтелия сватбен диван, котлонът с един реотан и семейното панелно жилище като цяло.

Междувременно Сашка Васева обещава орална любов на своя Иван, с когото отиват заедно на море - нещо, за което са необходими финансови средства и явно той притежава такива. Факт, който съдържа и отговора на основния въпрос в текста.

Разликата между образа на обичания и този на обречения Иван в песните "Иване" и "Иване, Иване" на Сашка Васева и Богдана Карадочева всъщност е в относително материалното благополучие на единия за сметка на другия.

То обаче не определя екзистенциалното щастие на героите, тъй като не става ясно какво се случва на морето и дали меркантилната прясно влюбена девойка не злоупотребява с чувствата на своя избраник в парчето на Васева.

Нито пък садо-мазо съюзът в произведението, изпълнено от Карадочева, е нещо категорично лошо на фона на нежните ласки, за които Васева само намеква. Изобщо и двата текста предоставят един отворен финал, една неяснота и оставят множество въпроси подобно на историческата ситуация, в която героите им са ситуирани.

Oще: богдана карадочева  естрада  иван  ивановден  песни  поп-фолк  сашка васева 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

8 паяка | 07.01.201722:21

Ниемен, архаично звучиш. Какво ще кажеш за варианта:
"Който лютеница не яде, скучен и безсънен животът му Е."?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

7 niemen | 07.01.201719:14

Да, наистина финалът е отворен и предполага много въпроси и мъчителни отговори. Ще спази ли Сашка обещанието си за орална любов? Ще успее ли лирическият грерой на Карадочева да спести от инженерската си заплати и да подмени "котлона с един реотан" (каквото и да означава това)? Какво е времето на морето и дали и тази година ще вилнее ешерихия коли?Тези и още въпроси терзаят измъчената ми душа и не й дават покой. Но е дошло време разделно и трябва да си го кажем направо - който лютеница не яде, той голям не ще да порасте.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

6 vanko | 07.01.201711:55

Я да се изкажа като пряко засегнат Много щастлив

И двата текста са тотален боклук!
Единият - стопроцентова чалга, другият - стопроцентрова соцестрада. Подобни безсмислени "творби" са срам за всеки текстописец и обида за всеки Иван.


За първосигналниците като фалшивата Пенелопова 07 - в горният текст се сравняват текстовете, а не изпълнителките (да, това са обикновени изпълнителки - изпълняват чужди текстове!).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

5 паяка | 07.01.201710:31

Предложен ни е изчерпателен литературен анализ на двете произведения, достоен за кандидатстудентско ниво за ЮЗУ и подобните му.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.02.2011, 15:02

4 kakao | 07.01.201710:31

Обичайно се отнасям със снизхождение към напъните на Антония.
Но не мога да подмина липста на елементарна обща култура, която я кара да постави под общия знаменател "най-именитЕте изпълнителки от времето на българския преход" една от иконите на българската музка и една от емблемите на чалга-простащината...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

3 Виктория Пенелопова 07 | 06.01.201722:53

Ах, така ли, Александра?
"..Нито пък садо-мазо съюзът в произведението, изпълнено от Карадочева, е нещо категорично лошо на фона на нежните ласки, за които Васева само намеква. Изобщо и двата текста предоставят един отворен финал, една неяснота и оставят множество въпроси подобно на историческата ситуация, в които героите им са ситуирани..."
Инфертилни напъни за оригиналност, примитивна, но за сметка на това - зла ирония, надраскани набързо аналогии, от които единствено вярно е "Иван".
Садо-мазото, вероятно е препъни камъчето на разбирането на текста.Или само намекнатите нежни ласки. Но, какво пък, както се вижда, има разбирачи и по тези теми.


Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.01.2017, 21:58

2 Alexandra Has.10207424340262512 | 06.01.201721:59

А на вас, уважаема, май не ви се отдава четенето с разбиране. Статията по никакъв начин не слага едната певица на кантар с другата. Но кой да чете....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

1 Виктория Пенелопова 07 | 06.01.201720:25

Госпожице Антонова, да сложиш на един кантар сашка васева и БОГДАНА КАРАДОЧЕВА, означава, че имате дефицит на информация и мегадефицит на чувствителност. Толкова посредствено четиво!
Бесен
   

оценка

+1 -0