Оставаше само да го щипне по бузката | webcafe.bg
Webcafe

Оставаше само да го щипне по бузката

Мария КасимоваМария Касимова
13.03.2019, 18:06 (обновена 14.03.2019, 18:16)
десислава радева

Снимка: © Instagram @ Borut Pahor

Политическите фигури са винаги в окото на обществото и техните действия непрекъснато са под лупа. Отнася се и за съпругата на президента, уви

Протоколът е мъдра работа, дипломатическа. Той е инструмент за безпроблемно общуване, система от правила и процедури, които се спазват в определен вид комуникация.

Представете си само, ако протоколната практика не изискваше държавните глави да се срещат, облечени в костюми, какви недоразумения можеше да има на световния политически хоризонт!

Твърде възможно щеше да бъде да видим заедно на един и същи висок форум Тръмп с бейзболна шапка и анцуг, Путин - гол до кръста и на кон, а президента Радев - в оня аутфит на продавач на дини с фалнелката без ръкави, три-четвъртите панталони и босите крака.

Като имате предвид колко много и разнообразни могат да са интерпретациите само от този факт, можете да си дадете сметка, че обявяването на световна война след едно такова разюздано президентско появяване съвсем няма да е в сферата на фантастиката.

Това идва само като пример защо не приемливо в една официална ситуация съпруга на президент да целува другарски друг президент, а след това съвсем по майчински да изтрие с ръчица червилото си от бузата му.

Става дума за Десислава Радева, съпруга на българския президент Румен Радев, която с този мил жест изненада словенския президент Борут Пахор и съпругата му по време на посещението на българския държавен глава в Словения. Оставаше само да го щипне по бузката...

Защо това е гаф?

Защото добрата дипломация не предполага интимничене, нарушаване на личното пространство, демонстрация на фамилиарност или близост. В този смисъл воплите от типа "какво толкова - така не е ли по-човешко" са израз на дълбоко непознаване и арогантно низвергване на протоколната практика, която базира това правило на установената истина, че никой не обича просто така да го пипат, прегръщат и целуват разни непознати, че и на публични мяста.

Може да е човешко, но между майка и син, баба и внук, леля и племенник. Баба ти да се метне да ти трие бузата с палец също си е вид протокол (приемлив ред за правене на нещата), ама за у дома, в семейството, на родовите сбирки.

Въпросният "протокол", упражняван на село обаче, може да включва още по-неприемлива иначе свобода - например там бабата да си наплюнчи едно хубаво пръста, че да трие червилото от бузата на мокро. Дори в тези два обикновени примера си личи колко важна и ясно осезаема е разликата в онова нещо, което наричаме "протокол".

Защото ако на село е приемливо за всички бабите да правят така с внуците си, в града вече това би се възприело, ако не като необразованост, то поне като дефинитивна черта на произхода. Не всички са длъжни да познават точно протокола, но всеки усеща разликите, благодарение на социалната си култура. 
И в подобен случай на несъответствие на място, цел и действащи лица, категорично би определил грешката с една дума  - простотия.

За разликата между простотия и спонтанност

Всъщност тя е огромна и се нарича цивилизованост. Спонтанността е надделяването на чувствата над правилата, които обаче добре познаваш. Тя е емоционален жест, който очовечава строгата формалност и я прави по-достъпна, по-разбираема и следователно и по-запомняща се.

Спонтанни действия правят интелигентните хора, тези, които дори в момент на силна емоция, имат дълбоко възпитани у себе си критерии за поведение. Хората, които познават кодовете в общуването и се опитват да разберат адекватните кодове от другата страна, а не да налагат своите като единствено правилни. 
Спонтанността веднага може да те дефинира като ниво - тя не е еднаква за интелигентния човек и за простака.

В този смисъл лично аз не бих определила жеста на г-жа Радева просто като спонтанно нарушаване на протокола, защото съм убедена, че тя не го познава.  Ако го познаваше, щеше да знае, че целуването в такава формална ситуация представлява само докосване на бузите.

Пък ако мощното й червило все пак се разпростре по страните на г-н Пахор, адекватният начин да му помогне да не ходи маркиран като дете цигуларче след училищна продукция, е деликатно да каже на него или съпругата му, които да се погрижат за последствията.

Не и услужливо да търка президенстката буза насред високопоставени фигури, камери и фотообективи. Дори и само заради информационния шум, който предизвика с това и на който реагираме в момента.  

Важността на един необмислен жест

В практиката си на консултант по етикет и протокол съм установила, че тази услуга търсят хора, които реално най-малко имат нужда от нея - образовани хора, със социален живот, кариера и визия за бъдещето си.

Онези, на които това познание най-много им куца, най-малко осъзнават, че имат спешна нужда от обучение. Лошото е, че когато става дума за публични фигури и особено за хора, които ежедневно, без почивка, градят имиджа на държавата ни, такова непознаване вреди на всички ни.

В този смисъл, окей, от това, че г-жа президентшата е изтрила бузата на словенския президент няма да пострада световният мир. Но страда представата на другите за нашата съвременна култура на общуване и ниво на образованост.

Страда, в крайна сметка, сериозността на политическото ни присъствие. Никак не е малко.

Oще: гаф  десислава радева  жест  мария касимова  политика  президент  протокол  радева  румен радев  червило 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.03.2019, 16:41

36 opener | 16.03.201918:54

Колко да ви е яд? Не се ли целуваха по 3 пъти едно време? Сега само по 1 път. Затоплят отношенията и така се прави политика. на бира
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

35 Kenny McCоrmick | 16.03.201909:54

Не бе, Дедо, не се обиждам, ама доколкото помня, Бургас е български, а не руски.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2018, 18:01

34 To | 16.03.201902:49

До Барон де Вито:

в отговор на неговия коментар: "Руснаците които най-много плюете в този сайт, първото нещо което им прави впечетление в България е именно тоталната липса на уважителна форма в изказа. Те все още я използват дори към по-възрастните в семейството. Нещо отдавна забравено в наше село."

Трябва ли да кажа общоизвестната истина, че американците ползват повсеместно НЕУВАЖИТЕЛНАТА форма на обръщение в изказа си, дори и към непознати, че дори и към шефа си?! ... но да ги простим - те просто не знаят да УВАЖАВАТ :-)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2018, 18:01

33 To | 16.03.201902:45

Допълвам се:

ИЛИ

под челюста

или

при ключицата

НО НЕ

по бузите...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2018, 18:01

32 To | 16.03.201902:38

...след по-внимателно прочитане :-)

ето това ми хареса:
"Пък ако мощното й червило все пак се разпростре по страните на г-н Пахор, адекватният начин да му помогне да не ходи маркиран като дете цигуларче след училищна продукция, е деликатно да каже на него или съпругата му, които да се погрижат за последствията."

Авторката /която претендира да познава ее-тикет-а/ би трябвало да знае, че детето цигуларче има белег на шията, при ключицата, а госпожа президеншата не е целувала /или само допирала бузи/ до шията на словенския президент....което вече ще си е направо СЕКСИ.

А от съвета й: да каже на съпругата му да му изтрие червилото - направо щях да падна под стола!...може би е трябвало да я попита има ли кърпичка за нос?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2018, 18:01

31 To | 16.03.201902:15

Авторът е забравил и да напише за токчетата на милейди - първата дама на Обединените ам шати, която отиде на бойното поле /е, не точно, но някъде, където хората страдаха от наводнение май/ с токчета....и това не е като токчетата на първата мадмуазел на Франция, чиито токчета потъваха между кал-даръма на ...коя градина беше, вече забравих.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

30 Шамито | 15.03.201917:18

Ало Хомо Сапиенс.Ние сме хора а не роби на протокола.Протокола препоръчва но не бива да налага.Защо търкането на бузи е допустимо когато те е гнус от това?Наричате Деса простакеса но този непринуден човешки жест трогна словенеца.Политиците са хора а не роботи каквито искате да бъдат.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

29 dedo adji | 15.03.201915:37

Ама кенче, ти обиждаш ли се от русофоб?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

28 Kenny McCоrmick | 15.03.201910:11

E, ти нарече "русофоб" човек, който критикува жена от Бургас. Та не знам, не знам... Чуди се Чуди се Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

27 Dox | 14.03.201923:47

Брей, сякаш някаква магия се получи. Отворих дума за профани и профанизиране и веднага изскочи един - в коментар 25.

Сега, добре е да се знае, че абсолютният селяндур се познава основно по две неща:
Първото е, че не знае какво е абсолютен селяндур. Второто е, че той по принцип не е способен да види абсолютният селяндур в себе си. Най-общо - погледът му е насочен все в една посока - извън него.
Но да се върнем на нашия профан. Той е със самочувствието на човек, владеещ в детайли и до съвършенство етикета на английския /или френския/ двор. Ама какво ти владеене бе - та той го е писал! Той го е създавал!

И не се пише "Луй", а "Луи". Ако си си мислел/а/ за "онуй" - не е това. За друго става въпрос. Много щастлив
   

оценка

+0 -0