Равносметката за 2016 и поглед в 2017 с Иван Стамболов - Сула | webcafe.bg
Webcafe

Равносметката за 2016 и поглед в 2017 с Иван Стамболов - Сула

Webcafe
24.12.2016, 12:42 (обновена 25.12.2016, 15:42)
иван стамболов сула

Снимка: © личен архив

Годината според Иван Стамболов- Сула

За един добра, за друг - лоша, за трети - безразлична, за четвърти - вълнуваща, 2016-та е на път да си отиде. Заедно с нея изчезват и всичките ни тревоги и притеснения, но и радостите, а и незабравимите спомени. С настъпването на последните дни на годината, настъпва и времето за равносметка в личен и обществен план.

За втора поредна година Webcafe.bg зададе своите въпроси на утвърдени в областта си, популярни, но най-вече - интересни личности, които се осмелиха да споделят публично своята равносметка.

Добре познат на читателите на Webcafe.bg Иван Стамболов-Сула e многостранна личност: писател, общественик, блогър, рекламист. През изминалата година той издадее новата си книга "Янаки Богомил", която представлява политическа сатира с криминален елемент. А ето и каква беше годината според него:

Добра или лоша година беше за България 2016-та?

Беше добра, слава Богу. Нямаше мор, нямаше война, икономическият растеж беше положителен. Използвам случая да припомня на песимистите и апокалиптиците, че не всяко нещо, което не се покрива с представите им за съвършенство и идеалите им за справедливост, е лошо. Апелът ми е към вечно протестиращите и недоволстващите. Моля се да не доживеят година, която наистина да бъде лоша.

Коя беше важната новина на 2016-та, която всички "проспаха"?

Ако всички са я проспали, значи съм я проспал и аз. Да не би някой да е открил цивилизация на Марс?

Извън кръга на шегата, важността на новините се определя по резултатите от събитията, които те отразяват. А да се видят тези резултати е необходимо време.

Осмелявам се да предположа, че най-знаковото събитие за 2016-та е избирането на Тръмп за президент на Америка. То материализира глобални тенденции, които наблюдаваме поне от 10 години.

Виждаме желание на човечеството да се отърси от някои илюзии и да потърси отново здравия разум. Само трябва да се пазим от лозунгите. Ако издигнем плакати с надписи "Да се върнем дружно към здравия разум!!!" и "Който не се върне към здравия разум е боклук!!!", то значи сме подминали целта си, без да я забележим, и сме се отплеснали в кой знае какви нови сфери на идиотизма.

Кои бяха трите най-добри книги, които прочетохте през 2016 (независимо от жанра)?

Теофилакт Охридски - "Тълкувание на Евангелията", Владимир Лоски - "Догматическо богословие", Дейвид Лодж - "Добра работа".

Как изглеждаше десетилетието на България като "пълноправен член на ЕС"?

Точно като такъв, без излишни илюзии и нереални очаквания. Членството в ЕС има плюсове и минуси.

Положително е, че имаме достъп до финансиращите фондове, без тях сме загубени. Положително е, че пътуваме без визи. Положително е, че нашата здравна каса може да плаща лечението ни навсякъде в Европа.

Отрицателно е, че същите тези фондове родиха нов вид корупция - "източване на фондове". Отрицателно е, че се увеличи регулацията и бюрократичният натиск над бизнеса: за сделка, която през 90-те се случваше с джентълменско стискане на ръце, сега трябва да се явяваш на конкурс за обществена поръчка, като явяването е по-трудно от същинското изпълнение.

Отрицателно е, че ни се налага да строим огради по границите си, но добре поне че се паднахме от "тази", а не от "онази" страна на оградата. Отрицателно е, че губим някои свои ценности, които са традиционно в Истината, за да ги заместим с розови илюзии.

Но като цяло плюсовете на членството са повече и по-големи от минусите. На мен ми стига само това, че има инстанция над нашите власти, която малко да ги озаптява за някои неща. Иначе ситуацията ще стане "майко мила".

Как си представяте България на 31 декември 2017 година?

След дълги кандърми и тънки сметки, министър-председател е Лукарски. Бойко Борисов (хитрата Митра) го е назначил, за да му приеме нов изборен кодекс с мажоритарен вот (да не одумват клюкарите, че Бойко сам си го е приел, де).

Обаче на следващите избори по мажоритарната система социалистите ще имат пълно мнозинство, защото такъв вот по замисъл е популистки и протестен, а г-н Борисов с огромно учудване ще емигрира да се крие в Белград.

Ще се създаде нова партия на веганите, публичните кърмачки и преброителите на делфини, ще влезе в парламента и ще се разпадне на независими депутати.

Полярните шапки ще се стопят, нивото на световния океан ще се покачи и столичани ще ходят на море в Пазарджик. Това обаче ще уталожи притесненията с прекомерно многото имоти на руски граждани по Черноморието. Шегувам се, разбира се! Макар че знае ли човек...

Личният урок от тази година, който няма да забравите?

Когато кучето ти остарее - премести се да живееш на по-нисък етаж и по-близо до "Свети Георги". И не се карай с човек, който има да ти дава пари.

Илюзията, с която се разделихте през 2016 година?

Че съм нещо повече от другите хора. Но не съм съвсем сигурен дали съм се разделил окончателно.

Страната/градът/мястото, което бихте искали да посетите през следващата година?

Село Неа Ираклица в Гърция. А също и Света Гора, разбира се.

Oще: 2016  2016-та според сула  българия  годината на...  годината според  годишна равносметка  иван стамболов  иван стамболов сула  равносметка 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

3 Manuela Gerenova | 25.12.201613:26

"Добра или лоша година беше за България 2016-та?

Беше добра, слава Богу. Нямаше мор, нямаше война, икономическият растеж беше положителен."

Малееееееее, те сега го разчекнаха!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

2 Dear Ivan | 25.12.201612:51

Оу йес, приятелят и поддръжникът на Меглена Кунева-Пръмова. Ай сий.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

1 Ivan Bardarov | 25.12.201609:57

"Отрицателно е, че се увеличи регулацията и бюрократичният натиск над бизнеса: за сделка, която през 90-те се случваше с джентълменско стискане на ръце, сега трябва да се явяваш на конкурс за обществена поръчка, като явяването е по-трудно от същинското изпълнение."

"На мен ми стига само това, че има инстанция над нашите власти, която малко да ги озаптява за някои неща. Иначе ситуацията ще стане "майко мила"."

:)
   

оценка

+0 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.