Чалгата, наречена "да бъдеш себе си" | webcafe.bg
Webcafe

Чалгата, наречена "да бъдеш себе си"

5347688Антония Антонова
10.10.2016, 17:27 (обновена 12.10.2016, 13:10)
Plazza Dance Center

Снимка: © Plazza Dance Center

Истински хора се забавляват и са себе си в град София.

На планетата Земя едва ли съществува по-кичозен и чалгарски призив от "бъди себе си". Житейското мото на стотици хиляди млади българи от Горно Нанадолнище.

Под път и над път хора без никакви отличителни качества упорито настояват да останат "такива, каквито са" и оправдават непрекъснатата си и безгранична посредственост с този лишен от естествена логика лъжевъзвишен стремеж.

В разгара на новия риалити сезон, в който всички телевизии бълват "звездно" съдържание на кило, ставаме свидетели на един отдавна познат феномен - известни и неизвестни, но еднакво прости хора, си говорят "пряко в очите", казват си нещата "такива, каквито са", "прями и директни" са и най-вече са СЕБЕ СИ в национален ефир.

Разбира се, всички тези завидни и особено ценни достойнства проличават най-вече в разгара на див селски скандал, по време на който някой псува на майка и крещи на друг "Ела си ми го кажи директно, БЕЕЕ!"

Едва ли в последните 10 години се е родило интервю с поп-фолк певица, в което да не се споменава как единствена и абсолютна ценност в тоя живот в въпросното себеотстояване.

Обикновено то идва на дневен ред след въпрос от рода на: "Кажи сега защо се сбихте с бившата жена на мъжа ти в "Биад?" под формата на отговор като: "Защото съм истинска, защото съм себе си..." Моля?

Да се чифтосваме по улиците, да изпускаме шумно газове, докато се храним, да се бием за територия и да ходим чисто голи също е естествено. Хайде. Къде сте? Не ви чуваааам!

Милиони години еволюция отиват по дяволите в мига, в който човек, прочел две книги, едната от които на Наталия Кобилкина, а другата - "50 нюанса сиво" (можем да ги броим за една), реши да проповядва единственото, на което е способен - простотията си, облечена във фалшив бунт срещу лъжата, лицемерието и фалша.

Неслучайно у нас много често ще чуеш някой, попътувал малко на гурбет по Европата да твърди колко са "лицемерни" англичаните или пък германците.

Ами не, Ганьо, това се нарича култура. Култура на поведение. Нарича се възпитание и обноски. Хората са просто любезни, ама как да разбереш...

В един момент се оказа, че липсата на всякаква обща култура, елементарно възпитание, нормален по обем речников запас и умение за самоконтрол са все хубави неща, просто защото са естествени и показват истинската същност на човека.

Крещиш публично и псуваш на майка по-възрастни хора от теб? Какво от това, нали си себе си. Не знаеш коя е столицата на Белгия? Няма значение, защото си естествен. Тъп и ненужен си, но си си ти. Велико! Браво!

Не всеки умее да се променя. Промяната изисква воля, самодисциплина, компромис и все пак някакъв акъл, за да осъзнаеш, че такава е нужна, че без промяна няма прогрес. Винаги, навсякъде и за всичко. Докато едни хора се учат и променят цял живот, ние тука сме себе си и всичко е точно.

Да, понякога единственото, което можеш да направиш в този живот, е просто да си такъв, какъвто си. То не изисква никакви усилия, освен чат-пат да го напомняш на околните с осанката и тона на човек, неутрализирал джихадист в ефир. Страшна гордост. Скрийте се.

Oще: да бъдеш себе си  директност  естествено поведение  какъвто си  лицемерие  откровеност  поп-фолк  прямота  селяндури  чалга  честност  чифтосване 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.10.2014, 14:43

31 Solo | 14.05.201723:00

Съгласен съм. И в тази връзка да ви припомня една песен:
Lady Gaga: Born this way...
Ами не сме измислили ние простотията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

30 Dear Ivan | 01.12.201622:27

Медицинското описание на юношеския мозък няма нищо общо. Ако онзи фараон от цитата види сегашни 5 момчета и момичета, които са се провесили пияни по тръбите в някой автобус, размахват двулитрови бутилки с бира, крещят и като им направиш забележка, ти казват "Я си еби майката бе, боклук!", ще каже на неговите роби: "Драги роби, има ли шестима доброволци? А, чудесно! Бихте ли взели тези пет момчета и момичета заедно с бирите, да им махнете главите и да ги заровите някъде, че нещо не ми харесват много? Благодаря предварително. Вие сте едни много приятни и отзивчиви роби! Довиждане и приятен ден!" И онези просто ги няма повече.

За сравнение.

Млади хора, 1975 г., масова култура:

https://www.youtube.com/watch?v=B0_vX8A7kkw

Младо момиче, 2016 г., масова култура:

https://www.youtube.com/watch?v=JrGlNYc-AGM
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.12.2016, 00:02

29 Diana Slavcheva.1478798198816482 | 01.12.201615:06

https://curiosity.com/topics/juvenoia-is-the-belief-that-kids-today-are-worse-than-ever-curiosity/
Какво да кажа повече...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

28 Dear Ivan | 01.12.201609:06

Третата страна на въпроса и слабо утешение и успокоение, но не достатъчно:

Не всички млади са такива.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

27 Dear Ivan | 01.12.201609:05

Другата страна на въпроса:

1. Сегашните млади за първи път в историята са глупави, прости, нагли, груби, без капка умение за нещо, гордеят се с това и не искат да станат други.

2. Чалгата е антикултура.

3. От некултурен и прост човек повече може да се очаква лоша работа, лошо поведение и лошо отношение към или със другите.

Виновните се знаят: научно-техническата революция, компютрите и Интернет, Холивуд и простите родители. Като някои от тези неща не са лоши или вредни по принцип. Но това са фактите и те могат да станат необратими.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

26 Dear Ivan | 01.12.201608:55

Диана Славчева, едната страна на въпроса (цитатите не са проверени, взех ги от мрежата):

Младите са опърничави, без послушание и уважение към по-старите. Отхвърлят истината, не почитат обичаите. Никой не ги разбира, а и те не искат да бъдат разбрани.
(Надпис в гробница на фараон, преди повече от 5000 години)

Тази младеж е развратена до дъното на душата си. Младите хора са лукави и нехайни. Никога няма да заприличат на младежите в миналото. Сегашното младо поколение няма да може да съхрани нашата култура.
(Древен Вавилон, преди 5000 години)


Светът достигна критически стадий. Децата вече не слушат своите родители. Очевидно края на света наближава.
(Древен Египет, преди 4000 години)


Ще изгубя всякаква надежда за бъдещето на нашата държава, ако днешната младеж утре вземе в свои ръце управлението на страната, защото младите са непоносими, невъздържани, просто ужасни.
(Хезиод, Древна Гърция, преди повече от 2000 години)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.12.2016, 00:02

25 Diana Slavcheva.1478798198816482 | 01.12.201600:13

А не ви ли писна да мрънкате от "младите"? Писна ми да слушам как за нищо не ставам, защото съм от еди-си-кое поколение и чета някоя си книга или ползвам някаква чуждица. Във всяко поколение има и кофти хора - шокиращо, знам. А да не говорим за хората, които са заклети чалгари и тези, които ги плюят. Очевидно е, че и едните и другите не правят разлика между материал, създаден с цел забавление и начин на живот. Втората шокираща новина - може човек да е интелигентен и да слуша и чалга понякога. Уау! И трета изненада - да бъдеш себе си не означава да не се развиваш и да си останеш куха лейка.
Ако не намирате за какво да се заядете, чувствайте се свободни да търсите пунктуационни грешки в поста.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.10.2016, 18:32

24 Мартин Илчев | 14.10.201618:49

Напълно съм съгласен, що се отнася до онези които използват въпросния девиз за да оправдаят с него простотията си.
Но иначе, "да бъдеш себе си" не е лошажитейска максима.Всеки човек сам по себе си е уникален и притежава своя субективна нагласа, различна от тази на останалите.Лошото е, че от малки ни вкарват в някакъв калъп и ни налагат множество убеждения, разбирания и модели ,които често са в противоречие с нашата истинска същност, но постепенно ги приемаме като свои.Резултатът е, че по този начин преставаме да бъдем себе си и това ни пречи да бъдем щастливи
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

23 Ivan Bardarov | 12.10.201617:57

Четирите часа изтекоха :)

И така, ето моята контраоферта:

Изказванията на много участнички в конкурси за красота, в които обявяват как ще работят за световен мир и за намаляване бедността по света. И как ненавиждат фалша и лицемерието.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.10.2016, 14:27

22 Тотка | 12.10.201614:58

Ами не е проблем само на чалга-съзнанието май...Гледам, има удивителни прилики в мисленето, държанието на тези уж уникални, "себеотстоили се" 20-30 годишни хора. И те могат да се обобщят така: егоизъм до крайна степен, мнителност и невъздържаност, лошо възпитание, клишета в речника и мисленето, пози и позьорство в стил "виш сиа кой съм аз"...Не съм забравила какво е да съм млад, ама такова арогантно отношение към обществото (някакво там общество), не сме имали преди години! Някого, дали поради социалната система или зрелостта на някогашните родители, но ни се набиваше в канчетата, че не обществото е длъжно да се събразява с прищевките на един-двама, а напротив - всеки е длъжен да се вписва в това общество и бъде част от него. И това влючваше от елементарни хигиенни правила,от елементарни правила за държание на масата, правила в държанието -да не се зъбиш на хората за дреболии,до кавалерство и това как да отстъпваш място на бременни и болни в обществения транспорт! Включваше 1-2 купона годишно, за да не подлудяваш съседите, и то, с музика до определен час, защото никой не ти е длъжен, понеже, ръйш ли, ти сега си млад!!! Казвам го, защото с горчевина мога да обобщя цяло поколение под общ знаменател - всички са ми много еднакви, с равно мисловно поле - нагли, бездарни, нахакани, без покритие! Преди няколко години трябваше да споделям апартамент с точно такива "млади хора" в чужбина. От къде да почна ?! От полицията, която чужденците викаха заради средношните безкрайни чалга купони, от препиване до повръщане, от пълна безотговорност, нагло изпозвачество, курвенско поведение....и когато малцинството зрели хора тотално не може да озапти вакханалията! Мда, нека не говорим просто за чалга културата, нека поговорим за деградацията на цели поколения вече!!!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.