Дясното високомерие | webcafe.bg
Webcafe

Дясното високомерие

Маргарит Зюмбюлев
11.08.2014, 12:24 (обновена 11.08.2014, 13:03)
Реформаторски блок

Дясното високомерие е кофти синдром в кофти време, а политическият успех не е занимание самотно.

Реформаторският блок може да успее, ако изнамери лечение на няколко сериозни заболявания, но засега две заслужават внимание.

Едното е вирусът Бойко Борисов и неговата клика, а второто е дясното високомерие.

Ако анатемосването на Бойко Борисов и неговата клика е явен приоритет, то премахването на високомерието в това странно дясно, е много трудна задача. Трудно е да се пребориш с превъзходството над някои хора и слоеве, но приземяването на егото, би могло да е в основата на успеха за Реформаторския блок. Тази крехка формация реве като малко бебе поради причината, че не знае как да се развие адекватно, а след това да проходи уверено.

Крехката формация трябва да осъзнае съвремената народопсихология, за да намери правилния подход към съзнанието на человеците със скромни материални възможности, но с големи идеи, надежди и здрав ентусиазъм.

Митологичната средна класа след 10 ноември 1989 г. бе създадена благодарение на сложна метаморфоза, която изтъни бройката на своите съмишленици. Хората се разбиха на бизнесмени и служители. Съвсем неусетно се съзадаоха няколко такива касти, които са всъщност съвременни мутации на партийните функционери и другите.

"Ти си от село, не си от нашите"

Неуспели да се отърсят от тази дуалистичност, новите касти влязоха в един реално задочен спор. Нямам нищо против спора, но той си продължи с едно странно обществено високомерие, защо не и сегрегация. "Ти си от село, не си от нашите, ти си от червените, ти харесваш това, което аз не харесвам - мразя те." Много такива фрази захранват дясното високомерие и всеки обсебен от него ликува, когато битува с него.

Реформаторският блок не иска да знае, че своята подкрепа може да намери при наличието на широкоскроена визия, създаването на разбираеми послания до обикновения човек, който  приема така наречената дясна идея, но не се разпознава в нея, поради елитарното и дори божествено поведение на хората във формацията.

Пенсионерът Иван трябва да разбере, че парите за неговата пенсия не идват от илюзионисти като Динамо, а от данъци и такси, вливащи се в държавната хазна.

Тези ресурси пристигат най-вече от частния сектор (малък и среден бизнес предимно), който след така наречената световна криза оптимизира зверски разходи, за да оцелее. За да оцелее, той има нужда от адекватна държавна политика, която да го остави да се развива, за да пълни държаваната хазна, и разбира се да не загине. Бизнесът има нужда от стимули и акуратно поведение от държавата.

Тези няколко обяснения са крайно не разбираеми (или просто липсват) в посланията на  Реформаторския блок.

Дясното високомерие е кофти синдром в кофти време.

Ако организмът на формацията го осъзнае, ще получи шанс за изява, но ако продължава да се държи като заинатено магаре на мост, ще си остане генератор на перманентен хейт без поле на реална политическа изява.

Нещата не стават през призмата на политическата омраза, а през коридора на обещанията и гаранциите за изпълнението им. Хората вярват все по-често (трябва да) на дела, а не на безкрайно политическо говорене, увиснало от своята идеологическа тежест, и изразено от поредната изтрещяла политическа икона.

Причините за несъстоялото се дясно са много, но важна сред тях е дясното високомерие.

Oще: бойко борисов  бюджет  високомерие  данъци  десница  дясно  его  идеология  избори  омраза  разделение  реформаторски блок  социализъм 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

9 VK | 12.08.201422:16

" Като считате, че да си интелигентен и да говориш нормално е "високомерие", слушайте бате ви Бойко..."

Въобще не става дума за такъв вид високомерие!
Става дума за нещо много по-различно и много по-вредно от интелигентно говорене. Дори няма нищо общо с него .
Цяла група интелектуалци се събра за да налее малко акъл на "десните", ама не. То даже и по-зле стана...
Ако толкова хора говорят едно и също, и то не от някаква злоба, а с единствената идея да помогнат, да се обедини накрая това дясно, дали всички те бъркат и само Радан Кънев е прав?

А високомерието, в едно от проявленията му е, да отидеш да се пазариш за министерски постове, при положение, че въобще не е сигурно дали ще имаш депутати.А след всичките "интелигентни приказки" на Кънев, силно се съмнявам че ще минат 4%. Щото сигурно мисли за добруването на България, та се загрижил кои министерства ще командва...
Дали това е точно високомерие? Аз бих използвал друга дума, но ....

Ама карай, както е тръгнало, може и да е за добре. Поне да не се разпиляват напразно гласовете на хората.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

8 Manuela Gerenova | 12.08.201412:19

И аз не съм съгласна със статията.
Хайде стига с това "близо до масите", "хора от народа" и прочее соц али-бали. И без това политиците ни в голямата си част са диви аграри, защо трябва да го поощряваме? Като считате, че да си интелигентен и да говориш нормално е "високомерие", слушайте бате ви Бойко - той говори простичко, вика ви "мат'рял" и е чел "Винету".
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.06.2014, 08:17

7 Дойчев | 12.08.201408:39

Глупости, на квадратни търкалета!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

6 Borracho | 11.08.201422:55

Статии, коментиращи политиката, написани под псевдоним - не чета.
Не знам защо, но след като написах предното изречение в потока ми от хаотични мисли изплува думата "глист" (излезе и картинка даже) брррррр
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

5 Прокопи | 11.08.201419:58

Не е високомерие. Отказали са се да се борят за власт и това ще ги погуби.
Да ходят по-добре да легнат на ББ, докато там не са се намърдали ДПС. Това ако искат да ги споменават в новините де. muhihihihi
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

4 daysydogy | 11.08.201418:55

На Магарит, Зюмбюлчо и ко ще кажа само едно:
ту му млякото горещо, ту пък друго нещо...
А, и още нещо - състоянието на едно държава зависи от степента на развитието на общественото съзнание, драги ми Маргаритко...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

3 YOLE | 11.08.201417:49

Тези толкова щастливи \на снимката\ хора трудно биха накарали нормалният човек да повярва , че могат да направят каквито и да е реформи в негов интерес . А и изглеждат толкова ретро.....Рб и БСП са двете страни на една и съща монета . Едни те `` щели да реформират ``, а другите все се реформират , реформират. Защото монетата е в ръцете хора с нереформаторски намерения . Нъли ве Harreee
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

2 deowin | 11.08.201417:19

Доста гнусна статийка.
Авторът явно няма идея, че кавичките означават цитат. Когато напишеш "Ти си от село, не си от нашите" (с кавичките), то излиза, че някой го е казал. Буквално. А ти просто го цитираш. Което, в случая, е съществено различно от обективната реалност - че те всъщност не са казали това, но авторът го интерпретира по този начин, защото така му е угодно на дневния ред, което е счел за достатъчна причина да им го сложи в устата с мним цитат. А това вече не е журналистика, пропаганда е.

Пояснение: горното ми мнение се отнася към некоректността на подходите, избрани от автора, и няма нищо общо с негативността на мнението му относно десните.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

1 VK | 11.08.201414:57

"Тази крехка формация реве като малко бебе поради причината, че не знае как да се развие адекватно, а след това да проходи уверено."

Тази крехка формация "реве" доста дирижирано и умело в една посока, далеч не като малко бебе. Не е толкова невинна душичка. Но едва ли си дава сметка, че това не само няма да донесе повече гласове от последните избори, ами едва ли ще събере и наполовина на тях. Щото посоката на движение е доста съмнителна!

"Едното е вирусът Бойко Борисов и неговата клика..."
"Ако анатемосването на Бойко Борисов и неговата клика е явен приоритет..."

Тука нещо не мога да схвана тънката мисъл на автора, но ако е това което разбирам ....
Като начало, не му прави чест използването на "тролския" език, характерен за платени коментари, под статиите в нета.
Ако автора симпатизра на РБ, то не знам защо подкрепя говоренето срещу друг член на ЕРП . Нима СДС , ДСБ са решили да напуснат, или по точно да бъдат изритани от ЕНП, както се случи с Земеделския народен съюз, или опита на Кунева за членство . От ЕНП ясно казаха, че ще се разделят с всеки който е против ГЕРБ. Това ли е идеята?

За какво отива РБ на избори? Да управлява? Може би се надяват да получат над 50% и да съставят самостоятелно правителство? Това е по-скоро от сферата на фантастиката, а не на политиката...
Ако ще търсят партньорство - с кого? След като основен враг е явно ГЕРБ, то няма много алтернативи. Нека кажат на своите избиратели, ако имат тази смелост, че са избрали коалиция с БСП и да видят каква случка ще им се случи....
Или всичко е просто борба за кокала, за държавната субсидия?
Е , това вече съм сигурен, че няма да споделят със своите избиратели! Но, ако си мислят, че те(избирателите им) са абдали и няма да усетят игричките, просто са "объркали рейса" и ще се окажат в небитието толкова скоропостижно, че даже няма да разберат от къде им е дошло!

Впрочем, тия дни РБ се озоваха в една група, с едни другари....
Може би, не е било случайно? Може би е реална коалицията с "БСП и ортаци"?
   

оценка

+1 -2

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.