Ще ме карат да им се моля | webcafe.bg
Webcafe

Ще ме карат да им се моля

Магърдич Халваджиян, Facebook
02.11.2014, 16:07 (обновена 02.11.2014, 17:26)
Гишето

Снимка: © sledobed.obshtestvo.bg

Трябва да пазим с нокти и зъби достойнството си, защото то ни прави свободни хора,а не роби на собствената ни държава

Международните ни паспорти изтичат скоро и решихме с Кремена да ги подновим. Процедурата е доста бърза и облекчена и не отнема много време. Браво на администрацията! Но....

Любезна дама зад гишето ми подаде бланка, която трябва да се попълни. С големи букви най-отгоре пишеше "МОЛБА"?!?! Онемях....за малко. Мислех, че времето, в което се МОЛИМ за каквото и да било на държавните институции е останало в "СОЦА".

Задрасках думата "МОЛБА" на бланката и я замених със "ЗАЯВЛЕНИЕ".

Може би трябваше дори да е "ИСКАНЕ". Казах на любезната дама зад гишето, че никога няма да подпиша какъвто и да било документ, в който трябва да се моля за основно мое право, дадено ми от Конституцията.

Попитах дамата дали хората не се ядосват на този документ и дали отказват да го подпишат в този вид. Тя ми отговори, че съм първият. После добави, че бланките са стари. Усмихнах се -  няма как да са на 25 години!

Просто никой не се замисля за дребните неща, които продължават да ни внушават, че сме нечии роби и винаги трябва да се молим. Аз не съм се молил и никога няма да се моля на никоя институция да си свърши работата.

Ще ИЗИСКВАМ, защото си знам правата!

Призовавам Министерство на външните работи, да си промени бланките и да не унижава хората! Призовавам всички министерства и институции да го направят и да започнат да МИСЛЯТ с главите си! Трябва да пазим с нокти и зъби достойнството си, защото то ни прави свободни хора, а не роби на собствената ни държава.

Призовавам хората да не подписват никакви документи, в които пише "МОЛБА "!

Спрете да се молите и започнете да изисквате от всички институции да си вършат работата, за която сте им платили с труда си и с данъците си.

Искате си обратно достойнството? Искате уважение? Искате да се чувствате нормални хора? Искате справедливост? Това са все неща за които се "воюва". Всеки един от нас. Всеки ден.

Oще: бюрокрация  държавна администрация  искане  магърдич халваджиян  министерство на външните работи  молба  паспорт 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

45 explorer | 10.12.201409:43

Интересно ми е като подава нещо на някого, автора какво казва Въпрос
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

44 Bichkiiata | 10.12.201406:37

въх! гледам, че борбата с/у с-та в България е достигна своята критична точка с изстрелът от упор във врагът "МОЛБАТА". край връщане няма! почна се!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

43 veselavesela | 10.12.201401:40

Категорично съм на мнението на Магърдич Халваджиян. Приветствам становището му. Декларации, искане , заявление са формите, които е нормално да бъдат използвани за нещо, което ти се полага по право. Аудиенциите при англ. кралица!
Ще се отклоня малко от тезата на Маги Халваджиян. За мен не толкова унизителна е формата / проформа/, колкото усещането за власт, което дава на бюрократите. Крайно време е да разберат, че те са облслужващ персонал поставен зад гишето в услуга на хората. И хората са тези чрез, които си заработват заплатите.
Преди време ми се наложи да отида в общината за документ ,и както и на други се е случвало предполагам, служителката беше отвън с кафе в ръка в работно време.Не само това, но се и спря да разговаря в коридора с колежка , без да удостои с поглед виещата се опашка от граждани. Ама, к'во да им гледа на тия навлеци дошли да й се молят...
Седна и започна да рови в бумаги, отново без да вдигне поглед към хората.
На моето : " Извинете, бихте ли...." , изръмжа рязко: "Ще почакате малко!".
Сиреч, тя не обслужва, тя заповядва... Е, дотам беше и моето търпение...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.03.2014, 18:38

42 Al Kl | 08.12.201414:56

"ЗАКОН ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ
Чл. 2. Българските документи за самоличност са собственост на държавата
Чл. 4. (1) Всеки български гражданин има право на документ за самоличност
Чл. 7. (1) Гражданите, притежатели на български документи за самоличност, са длъжни да ги пазят от повреждане, унищожаване или загубване.Гражданин, намерил документ за самоличност, е длъжен да го предаде на органите на Министерството на вътрешните работи
(2) При загубване, кражба или унищожаване на български документ за самоличност лицата са длъжни в срок до 3 дни да заявят това пред най-близката служба на Министерството на вътрешните работи.
Чл. 17. (1) За издаване на български документи за самоличност лицата подават заявление до компетентните органи.
Чл. 43. Паспорт или заместващ го документ се издава по заявление до съответния орган, след като лицето удостовери своята самоличност."

– Нормално е да се молиш, на Господ. – Нормално е да се молиш, на Президента за помилване. – Нормално е да се молиш, за помощ .
– Но да се молиш, на системата не е нормално.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

41 Citizen X | 04.11.201413:58

Гъдьо е завършил съвецка школа с профил "Цирк". Ние всички виждаме, колко е внимавал Гъдьп в час... Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

40 МарКом | 04.11.201403:55

deowin Усмивка наистина се отплеснах и смятах да те помоля да престанеш с тъпотиите и да слагаш хаштагове. Все пак не сме в Twitter.
Ама личните обиди ще вземат да ме накарат и аз да те метна...
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

39 deowin | 04.11.201402:47

МарКом, всичката си я втасал, виждам, та ти се наложи да се изтропаш на английския по сходен начин, по който го правиш с родния си език.
Споко, твое право си е, не го оспорвам.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

38 МарКом | 04.11.201402:06

Оооох каква глупост!!!
Написал съм: It are totally different!
Моля да се чете като: They are totally different!
...разсеях се с хаш таговите глупости на deowin ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

37 МарКом | 04.11.201401:59

deo... яко издишаш брат.... направо ставаш смешен.
Ама ти си карай както си искаш ...
Както казваше един певец "Давай моето момче - ти го знаеш, тебе не ти трябва жокер! Ти си от там"
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

36 МарКом | 04.11.201401:53

Драги списватели, съгласни, не съгласни и deowin+Оня дето го трият.
Забелязох и някои други коментари които породиха в мен веселие и радост от това че има още нормални хора в Абсурдистанската земя.
Както казах ние не сме идиоти (с някои изключения - те си знаят) и знаем какво и как да пишем.
Когато е необходимо пишем "Заявление", "Справка", "Искане" и прочее но има случаи в които и "Молба" се налага да пишем. Да не ставаме педанти - това е признак на видиотяване.
Но си трябва да си пазим правата иначе винаги ще ни ги погазват.
Последния пример който мога да дам бе след като познати ме убедиха да ползвам предлаган безлихвен заем за покупка на техника.
Процедурата започна благо и след като изкопчиха информация за доходите ми (всички банки имат достъп до кредитното ви досие: рейтинг, приоди, стабилност на вземанията, имотен статус). Приведения доход бе достатъчен в пъти да покрие покупката. Тогава се прокрадна и коварният въпрос за общият доход на семейството. И тук се почна - най-културно обясних че няма да дам подобна информация. Опитаха още 4 пъти :-) - всуе. Любезно ги попитах дали разговора се записва (винаги е така) и им казах че ги съветвам да подобрят процедурата си за да не се налага да ме питат за номера на обувките ми и света на чорапите. Казаха ми че може и да не ме одобрят без тази информация. Аз доволно посочих че, именно те са институцията която има право да вземе това решение. Обясних им и колко имам нужда от кредита им. Бяха ми много сърдити и пак ме одобриха..... аз обаче не ги одобрих.
Предстои писмо до "Комисията за защита на потребителите" за "използване на порочни практики и изискване на прекомерна информация".
Ето за това говорим...
Не се ли защитаваме ще ни газят по всеки мазол.
Хайде сега не бъркайте "Моля" с "Молба".
Just for :deowin: and :One who they erase: - Kindly do not mistake words "Please" with "Pray". It are totally different. (please excuse my poor English)
   

оценка

+5 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.