Що е то будител? | webcafe.bg
Webcafe

Що е то будител?

ема ивановаЕма Иванова
01.11.2016, 08:43 (обновена 01.11.2016, 18:30)
райна кабаиванска

През годините кой ли не беше нарочен за "будител". Това е като титлата "сър" за британците, но вместо от Кралицата за заслуги към короната у нас се раздава от някоя медия за дейност, която е определена като "духовна". Райна Кабаиванска - световна оперна прима, е сред любимите примери за "български будител"

Твърде широките определения оставят прекалено голяма възможност за размисъл, което не е много удобно - поне що се отнася до всенародни празници.

Денят 1 ноември, празнуван като Ден на народните будители е пример точно за това. Едно е да кажеш "празник на българското кисело мляко/ азбука/ пролетта" и дори на "съединението", но "празник на българските будители"?

Неизменно се питаме какво е това будител - как изглежда, къде живее и колко точно хора отговарят на определението?

А може би няма съвременни хора, които да могат да покрият високите изисквания, заложени от предците? Но това непременно лошо ли е, след като не знаем какви точно са тези високи изисвания и как те би трябвало да изглеждат днес?

И още: добре ли е да си "будител" или това е нещо архаично? Не се смейте - този въпрос е съвсем логичен, при условие, че в примерите за будители от историята се поставят светци до революционери, писатели и поети до енциклопедисти: Свети Иван Рилски до живелите десет века по-късно Стефан Караджа и Хаджи Димитър, Любен Каравелов и Иван Вазов до Найден Геров...

На фона на това донякъде неясно определение за будител като за човек, който се занимава с "духовното израстване на българския народ", днес различни медии постоянно обявяват нови и нови будители и кандидат-будители.

Сред тях през годините намериха място оперната прима Райна Кабаиванска, професор Минко Балкански и дори шефът на НДК Мирослав Боршош. И то в компанията на почитания като светец приживе поет Борис Христов и цирковия артист Енчо Керязов ...

Ясно, будител днес е нещо като титлата "сър" във Великобритания, но вместо за особени заслуги към империята според Кралицата, тук титлата се раздава от някоя медия за дейност, която медията прецени като особено "духовна".

А иначе е ясно - неприсъственият за всички учебни заведения ден явно е празник на учителите, учениците и преподавателите. Точно както и 24 май.

Не ме разбирайте погрешно - този български празник е чудесен, колкото и неясно да звучат параметрите му днес. Всъщност той е чудесен именно за това: защото е още един от многото празници, през който можем да си спомним за не толкова отдавна отминалите времена на създаването на съвременната българска държава, когато утвърждаването на националния дух е бил най-важното нещо.

Дали днес утвърждаването на националния дух е най-важното нещо е съвсем отделен въпрос.

И който отговори на него адекватно, без да изяде боя от развяващите националния флаг "патриоти", заслужава да бъде титулован именно като "будител".

Впрочем, знаете ли че будители има и в историята на Чехия?


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

6 Mako | 01.11.201620:28

Не ме разбирайте погрешно - този български празник е чудесен, колкото и неясно да звучат параметрите му днес.
------------------------------------------

Само като си представих ясно звучащите параметри на един празник и веднага ми се изясниха някои неща. За автора Намига
Който, според мен, има съществен проблем - търси перфектната дефиниция за нещо, което е недефинируемо в научния смисъл на думата. Защото понятието "будител" е в полето на онези интуитивно напипвани неща, които се обърсват в Божественото и поради това не се нуждаят от мерките и теглилките на пресметливи хорица!
Та така! Честит празник на всички Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

5 boris | 01.11.201616:01

Спите ли? Спите ли? Спете ваща Цецка Цачева!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 09.06.2015, 13:37

4 cheung | 01.11.201615:40

Тая кукундрела не умре ли бе?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 22.12.2013, 11:51

3 Cvetelina Pancheva | 01.11.201610:49

Какво значи "един от многото български празници"? Това е специален и особен български празник, който ни напомня за почти забравени ценности като духовност, съзидание, просвещаване и мисъл за културното образование на другите. Празник, който ни кара поне по име да да си припомним тези големи личности, които са просвещавали, учили и одухотворявали, и то безвъзмездно преди, по време и след Възраждането.
Това, че много журналисти днес раздават тази особена титла "будител" на знайни и незнайни личности доказва още по-голямата необходимост да се отбелязва този ден- но не с лозунги или голи патриотични фрази, а например с търсене и разговори с истинските будители днес- има ги на много места, в библиотеките, читалищата, училищата и извън тях. Или с разкази за будителите от миналото, те са живи, докато има кой да споменава добрите им дела!
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

2 Dear Ivan | 01.11.201609:38

Толкова ли не е ясно?

Български будител е всеки човек, който допринася с работата си, на заплата или не, за обогатяването, издигането и заздравяването на културата и националния дух на хората. Това са преди всичко учителите, също и хората на истинската култура, които я правят и разпространяват, и някои обществени дейци, но в културтната област и националното съзнание.

Затова не се учи днес, защото деня го отбелязват хората на просветата, културата и духа. Учените са малко по-различно нещо, но и те могат да бъдат поздравени, защото създават знание, макар и да не се разпространява пряко.

Не може да има "Будител на годината", защото културата и духът не се мерят. Това са търговски олелии за придаване на важност на това списание или онази фондация. Не може да се каже кой е по-важен - един учител, един певец или един краевед. Това е принизяване на нещата.

И не, не са будители една детегледачка или един акробат. Може да са прекрасни хора и да работят много, но това е друг празник.

Толкова е просто.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

1 Dear Ivan | 01.11.201609:10

Не ти е ясно какво е будител ли? Ами като ти се изясни, ела пак.
   

оценка

+1 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.