Наръчник за еврочиновници по оцеляване в София | webcafe.bg
Webcafe

Наръчник за еврочиновници по оцеляване в София

Webcafe по Politico
02.01.2018, 14:28 (обновена 03.01.2018, 16:02)
Гледка към "Св. Александър Невски

Снимка: © Getty Images

Какво е важно да знаят преди началото на председателството

Скъпи Еврократи,

Разбираме, че вероятно сте нервни от факта, че трябва да напуснете приятните бирарии на Брюксел и да се насочите към Дивия изток на Европа за българското председателство. Отпуснете се. София има своите трески за дялане, но ще се оправите съвсем добре, докато спазвате ключовите правила в това кратко ръководство за оцеляване.

Така старшият редактор на Politico Крисчън Оливър започва ръководството си за оцеляване в София за изнервените европейски бюрократи, които тепърва трябва да прекарат 6 месеца в българската столицата заради председателството на Съвета на ЕС.*

Никой няма да се преструва, че столицата на България е земният рай. Наистина, това е един пищен град на блокове от соц ерата, дребни бездомни кучета, потрошени тротоари и понякога опасни подлези. По-близък поглед обаче показва, че София има дълбоко очарование и изобилен балкански дух, пише Оливър и започва с важните уроци, които чужденците трябва да знаят за България, София и културата наоколо - от тракийски златни съкровища и билети за опера за 5 евро, до копърките на летището и "някак неочаквания бум на органичната храна".

1. Преди да опаковате, поклатете глава в знак на съгласие

Може да си представите, че тази обърната с краката нагоре българска особеност е лесна за свикване, но често е особено изнервяща. Проблемът се усложнява от факта, че софиянци не са особено усмихнати хора. Попитайте сервитьора за чаша вода или таксиметровия шофьор да ви закара в центъра и често ще получите просто поклащане на главата. Първите няколко пъти ще се почувствате сякаш ви карат да вървите по дяволите, но реално се съгласяват.

"Аномалията с поклащането на главата ще бъде двойно по-тревожна в официалните ви срещи. Точно представяте най-добрия си слайд от PowerPoint презентацията и забелязвате как дебеловратите български апаратчици поклащат главите ви. За непросветените това действа заплашително, така че най-добре тренирайте още от Брюксел. Помолете например приятелите и семейството ви да клатят глави отрицателно на всичко, което им казвате.

2. Вие сте кацнали! Добре дошли! Сега внимавайте за такситата-менте.

Не се страхувайте от тромавата лента от таксита, докато се движите през снежната киша извън терминала на летището. Някои от тях може да изглеждат като насилници от нощните клубове, но обикновено става въпрос за обикновени хипохондрици, които звънят на майка си най-малко два пъти на ден.

Човек може да срещне всякакъв тип шофьори - някой, който години наред е работил в африканската петролна индустрия; друг, който обяснява тънкостите на банковото дело или трети, който е експерт по всички въпроси на канализацията. Има, разбира се, и акули, които прилагат номера, за да надуят крайната сметка.

Още един от номерата на таксиметровите шофьори е да ви кажат, че нямат да ви върнат ресто. За да се предпазите от това, по-добре още на летището си купете нещо малко за хапване, за да имате и дребни за таксито.

3. Гладни сте? Дошли сте на правилното място

Нека ви издам една тайна - българите имат най-добрата кухня в Европа. Ако някои французи ви оспорват този очевиден факт, изтъкнете им просто, че когато ядат от любимото си escargots à l'ail в Париж, вероятно дъвчат висококачествени славянски охлюви, внесени от България.

Мекотелите настрана, българите са великолепни, когато става дума за скара или за сготвени на бавен огън ястия (гювеч и кавърма, например), прекарани с ракия - силен ликьор от грозде или сливи.

4. А за вегетарианците? Ще гладуват ли те в София?

Далеч не. Българската кухня е богата на вегетариански възможности - от бобена чорба до пълнени чушки. Градът вече е завладян и от вълната на био-храните. Това може би не е особена изненада в страна на градинари, които дори са били сред пионерите в създаването в отглеждането на зеленчуци в Космоса.

Една от знаменитостите, които прокарват тренда за еко храненето е бившата световна тенис звезда Магдалена Малеева, която не само е създала екологичния форум gorichka.bg, но и марката храна Harmonica и свързаните с нея биомагазини BIOMAG.

Трябва също така да опитате бозата - кисела, леко ферментирала напитка, произведена от различни зърна. Специфичен вкус е, гаранция.

5. Влезте в местната култура

Безплатните обиколки на града са изключително популярни и отличен начин да опознаете сърцето на града и неговата история. Просто трябва да се появиш на място. Едно от най-хубавите неща за тези градски разходки е, че вашите водачи са умни будни млади българи, които говорят със страст за страната си. Те ще бъдат окуражаващ антидот на някои от динозаврите, които ще се срещнете в коридорите на властта.

Докато обиколката на центъра на града ще бъде забавна, две от бижутата в короната на София са разположени в покрайнините - към Витоша: Национален исторически музей и Боянската църква.

Най-интересното нещо, което може да се види в музеите, е Тракийското златно съкровище. Траките са най-интригуващите (или дори енигматични) предци на българите, като техните "суперзвезди" са бардът Орфей и въстаналият гладиатор Спартак. Известно е разочароващо малко за древните тракийски племена, но сложните им златни и сребърни изделия предлагат талантлив поглед върху едно много сложно изчезнало общество.

Музеят е сам по себе си артефакт, тъй като е бил резиденция на последния диктатор на комунистическата партия в страната - глуповатият, но хитър Тодор Живков. Вътре човек има странно усещане, че часовникът сякаш е спрял, а светлите и ефирни помещения често са пусти. Като ехо на социалистическия разцвет посетителите могат да се почувстват превъзхождани числено от клюкарстващите жени на средна възраст, наети да... не е ясно за какво, но музеят изглежда съществува заради тях толкова колкото и за посетителите.

Много от пътеводителите на София мистериозно се фиксират върху посещенията на църкви. Култов е образът на софийската катедрала "Св. Александър Невкси" - огромна сграда, напомняща сватбена торта, която не бива да се чувствате задължени да посетите.

Бояна обаче не трябва да се пропуска. Поставен под закрилата на ЮНЕСКО, дискретният червеникав параклис е известен с деликатността и перспективата на своите стенописи. За да си спечелите точки в България, трябва да посочите многократно, че параклисът предшества работата на Джото ди Бондоне. Българите ще поклатят енергично главите си при това наблюдение. Един или двама може дори да се усмихнат. Лекичко.

Ако пътувате с деца, Музейко е забавен интерактивен научен музей, където можете да летите през космоса, да научите повече за тези зеленчуци, отглеждани в Космоса и да изградите блокове, устойчиви на земетресения.

6. Достатъчно за храната и културата, какво може да се каже за българските политици и държавни служители?

Българите са умни. Играят шах, участват на математически олимпиади и отиват да работят в Силициевата долина. Вашият проблем е, че старият пазач остави в политиката и министерствата могат да бъдат строго формални, снизходителни, обструктивни и не малко корумпирани. Вашият проблем е, че старите пазачи оставени в политиката и министерствата могат да бъдат строго формални, снизходителни, обструктивни и не малко корумпирани.

Малко може да се постигне в работата с тези хора. Някои ще работят за мафията, други за Кремъл, трети - и за двете. Докато чакате някоя от излишните ви срещи да приключи, е добре да се занимавате с нещо странично - като да гледате птиците или да се определите от кой точно вид апаратчик е събеседникът ви.

Тук е вашият първи урок по полезен български:

"Дървен философ": Изключителен досадник, който захожда винаги от позицията на превъзходстовто. Често срещан вид.

"Тутманик": Буквално - руло със сирене. Иначе просто глупак. Далеч от изчезване.

"Бай Ганьо": Име, извлечено от романа на Алеко Константинов от 19-ти век за най-лошия българин, който търси облага винаги. Безсрамен опортюнист, който ще потърси щедра печалба за себе си във всяко предложение. Трагично често срещан.

"Мутра": Дебеловрат мафиот. Лошият му вкус се надминава само от женските от вида: "мутреса".

"Некадърник": Абсолютно бездарен човек. Почти универсален вид. Гълъбът на бюрократичния свят.

Ако наистина ви дойде до гуша, използвайте тези думички свободно.

7. Малка нощна музика

След разрушителната ви среща с българските политици, ще ви е нужна музика, за да вдигнете духа си. В точния град за това сте. София трябва да е най-евтиното място в Европа, където можете да се наслаждавате на културата с цени на билетите за балет и оперни билети, започващи от само 5 и 10 евро. Можете да гледате класики като "Турандот, "Травиата" и "Риголето" в началото на годината.

Ако това не е вашата сцена, българите имат наистина забавна фолк-джаз сцена. "Оратница", например, успяват да намерят място дори за диджериду в българската фолклорна традиция. Внимавайте и за всяко събитие на легендарния кларинетист Иво Папазов или на маестрото на кавала - Теодосий Спасов. Няма да чуете нищо подобно където и да е другаде по света, затова се възползвайте от възможността в България.

8. Връщате се в Брюксел

Наистина ли сте сигурни, че искате?


*Текстът е препечатан със съкращения от Politico.com

Oще: българското председателство  еврократи  европредседателство  еврочиновници  наръчник за еврочиновници  наръчник за оцеляване  оцеляване в софия  председателство  председателство на съвета на ес  председателството  софия 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

6 Dox | 03.01.201821:37

Луцифериус,
Както аз, така според мен и останалите коментиращи, не се чувстваме обидени. Просто преценяваме и коментираме "статията" на еди кой си от Политико. А тя е много далеч от типичното английско чувство за хумор.

На теб тя ти изглежда едва ли не хвалебствена, на мен ми изглежда тъпа, писана от некадърник. И, с какво толкова ни "хвалебстват", Луцифериус? С дребни, маловажни и незначителни неща като кулинарията, ракията, древните траки, но за НИМ думите са пропити със злобна ирония. Парите, Луцифериус! Това са важните неща, за които от Политико нищо не казват. Няма и да кажат. Къде и колко пари отиват е важно, а не кой как клател глава и как се секнел.

И е добре да знаеш, че този, който "се осмели" да те нарече дебил /съвсем заслужено/, никога не е бил политик, няма и да бъде, именно защото е смел.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

5 паяка | 03.01.201817:50

" Вашият проблем е, че старият пазач остави в политиката и министерствата могат да бъдат строго формални, снизходителни, обструктивни и не малко корумпирани. Вашият проблем е, че старите пазачи оставени в политиката и министерствата могат да бъдат строго формални, снизходителни, обструктивни и не малко корумпирани."


Преводачът, коректорът, редакторът и които там още сте, не сте изтрезнели ли още ? Я пробвайте трети път, може пък и да ви се получи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.08.2017, 22:10

4 Lucius | 03.01.201814:42

Не знам защо има хора, които се обиждат от подобна статия! Ами че тя направо може да мине за хвалебствена, ако се погледне през призмата на леко саркастичното чувство за хумор, с което е пропита (авторът англичанин ли е или просто е поклонник на типичното английско чувство за хумор?).
Според мен, всички си знаем какви са ни проблемите, така че няма защо да се се чувстваме наранени от това, че някой е изброил една минимална част от тях.
Но колко често ни сравняват с Франция по кулинарни способности?!? Колко често признават (макар и малко завоялирано), че Орфей и Спартак са българи, че сме умни и че никъде по света няма музиканти като Теодоси Спасов! И дори противопоставя образът на будния, млад българин на недолюбваната дори от нас фигура на българския политик (тук е време да се припомни на забравилите, че не отдавна една от тези фигури се осмели да ни нарече дебили).
И, освен това, искам да ви уверя, че само "западноевропейци", които са прекарали поне малко качествено време в България, не ни мислят за диви Балканки субекти, за съжаление. Явно авторът е човек, който е "прогледнал", че това е доста далеч от истината (поне за хората извън политиката, щото Бат Бойко доста добре се вписва в описанието на автора за мутрата - дебел врат, нагло държание, тука всички парле-ву-франсе и т.н.).
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

3 Nenimir | 03.01.201808:46

Англичаните са известни с високомерното си неподкрепено от нищо снизхождение към останалите нации (авторът, авторът)
Наскоро говорих с един англичанин, който сподели че в определен, популярен, английски град можеш да видиш наркомани отпуснати лежерно на улицата, наслаждавайки се на дозата, мръсно е и е опасно.
Таксиметраджиите са същите навсякъде, отидете на летище Леонардо да Винчи във Венеция и питайте за цените такситата спрели отпред.
Във много евро-градове църквите са център на туристическият интерес, градини паркове, музеи, същото е и в София.
Ние пък имаме Витоша, която е прекрасна по всяко време, само политическите мастодонти да измислят някак си фирмата имаща правата за Витоша да пусне лифтовете, а след това да прави втори в Банско (но това разбира се са абсурдите на нашето битие).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

2 Dox | 03.01.201807:01

Тъпо написан материал, а за превода пък да не говорим. И като нищо може да е дело на някой наш енпеошник. Ако е така, поне да беше предоставил на редакцията българския текст. Още заглавието нещо не звучи както трябва. "Наръчник по оцеляване за еврочиновници" би звучало по-добре, струва ми се. Но, когато става дума за Политико, човек не бива да се зарежда с големи очаквания. Пълно е с тъпизми. Що за израз е "висококачествени славянски охлюви", например?! И, откога Дивият Запад, както си го знаем открай време, започна да нарича Изтока див? От висотата на какво по-точно? От древните култури и цивилизации дошли именно от изтока, благодарение на които диваците на запад днес все пак приличат малко на хора или на нещо друго? Друг тъпизъм - Александър Невски приличала на сватбена торта. Авторът изглежда не е виждал църкви и катедрали, а само сватбени торти. За това и не знае, че сватбените торти често ги правят като катедрали, заради навлязла мода.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

1 dedo adji | 03.01.201800:53

Материалът съдържа достатъчно подрибности, които сочат, че не е писан от европеец, а от някой уж българин от анти българския хелзинкски комитет. Но доста калпаво. Не успява да създаде достатъчно отвратителна представа за България и в частност София.
Несъответствието на жестовете с глава беше изнесено още в българо-съветския филм "Опълченците не Шипка" от, ако не се лъжа 1948г. А между хората все още не са загубили значение простите думи "да" и "не".
Предупреждението за копърките на летището. Летя всяка година и още не съм се возил в такава. В това кафене имаше коментар от човек, пътувал доста повече от мен, че никъде по света цената на таксито от летището до града не е равна на цената от града до летището.
Кулинарните изненади да ги прескочим. Има за всякакви вкусове, трябва само да се ориентираш къде какво.
Култура колкото искаш. Ако НИМ е в бившата резиденция на Тошо, националната картинна галерия е в бившия царски дворец. А стенописите в боянската църква наистина са предтеча на Джото.
Българските политици и чиновници са копие, може би леко изкривено, на европейските. И тук и там не липсват полу грамотни и корумпирани. И от години наблюдаваме добър синхрон и приятелство между едните и другите.
И защо изобщо е нужно европейските чиновници да оцеляват? Кой, освен семействата им ще заплаче за тях? Или за българските? На достатъчно високопоставените ще се осигури охрана и обслужване, за да избягнат ужасите на София.
   

оценка

+2 -2

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.