Не се маскирайте като чудовища, маскирайте се като хора | webcafe.bg
Webcafe

Не се маскирайте като чудовища, маскирайте се като хора

Цветелина ВътеваЦветелина Вътева
31.10.2017, 16:16 (обновена 01.11.2017, 17:13)
Болница

Снимка: © Getty Images

Вярвате или не, има ужасно много хора, които се радват на смъртта на един млад човек

Хелоуин е и трябва да си сложим страшни маски, за да прогоним злите духове. По улиците бродят чудовища, вещици, изроди...страшна работа. После сваляме маските, костюмите - прибрани в гардероба за догодина, гримът - измит.

Но знаете ли какво? По улиците ще продължат да бродят чудовища, вещици и изроди.

Може да не ги разпознаете на улицата или в бара, но ако влезете във Facebook и се зачетете в коментарите по повод случая от Пирогов, когато 18-годишен младеж преби медицинска сестра и се самоуби, ще ги видите.

"Божие възмездие", "Едно наркоманче по-малко", "Свършил е работата на съда", "Тоя са го осъдили по бързата процедура", "Божия промисъл", "И реши се всичко, констатира Величко", "Медсестрата си е заслужила пердаха", " Daaaa edin nakoman po malko edin xlqb pove4e" т.н., т.н.

Вярвате или не, има ужасно много хора, които се радват на смъртта на един млад човек.

Хора, които не са наясно със случилото се, тъй като информацията е оскъдна и объркваща. Хора, които изживяват себе си като демиурзи, като върховни съдници без тоги, заели удобните места зад клавиатурите си, нагъващи пуканки и кока-кола вместо нектар от амброзия.

Идеята на Хелоуин е хората да изглеждат страшни, за да прогонят едно имагинерно зло. Но обикновеното, ежедневно, реално зло си няма ден, в който да се борим с него. И това ежедневно зло не е българско. То е човешко. От онази човешка част, която Юнг нарича "сянката", тъмната страна. Тя е излязла напред, хванала е мегафона на социалните мрежи, разбира от смърт и омраза и не се срамува да съди. Не се срамува да крещи, да мрази, да погребва, да обижда и да хули.

Дори Калоян Милев да е бил наркозависим, нещо, в което не сме сигурни, тъй като след смъртта му се заговори за промяна на поведението, която е предшествала инцидента, свидетели на Йехова и странни религиозни залитания, прави ли го това престъпник? Не, престъпник го прави деянието му, което може да се дължи на наркотични вещества. А дори след като е извършил престъпление, прави ли го това заслужил смъртта си на 18 години? Почти целият свят забрани смъртното наказание за престъпници от ранга на Чикатило, но ние явно сме доволни, че то е било самоприложено от един млад човек.

Кои са фактите по случая?

Много хора все още не правят разлика между марихуана и твърди наркотици и смятат, че употребата на канабис може да доведе до агресивно поведение. Жалко, но факт. Неграмотността по отношение на наркотиците е повсеместна и подобна на неграмотността по отношение на психичните заболявания, върви в комплект с яростно стигматизиране на жертвите.

Държавата от години води крайно неадекватна наркополитика. В последните 15 години националният съвет за наркотични вещества - органът, който произвежда политиката по отношение на наркотиците, вкарва пакет от действия, наречени „нулева толерантност към наркотиците", която отдавна е отречена от повечето европейски държави поради създаване на обратния ефект.

Изобщо не е сигурно, че Калоян Милев е взимал наркотици.

Родителската реакция е била неадекватна. Когато 18-годишното ти дете рязко промени обичайното си поведение, това е симптом на назряващ проблем. Може да е употреба на наркотици, замесване в секта или сигнал за предстоящ психотичен епизод. Може да е нещо друго. Но със сигурност изисква внимание и своевременна намеса. А буйстването не е повод някой да бъде закаран в Пирогов. С подобна симптоматика най-добре се справят в психодиспансера, но в обществото ни нямаме съзнание за това, защото "психото" за нас е само за лудите.

Кои са изводите?

Целият случай е трагичен. Една медицинска сестра лежи в неврохирургията с разбито лице, а един младеж губи живота си. Но има нещо още по-трагично: хората са лоши, масово.

Хората са изгубили способността да бъдат емпатични. Те са се осакатили откъм възможността да влизат в чуждите обувки. Не е нужно да имаш тежко сърдечно заболяване или множествена склероза, за да бъдеш инвалид. Достатъчно е да напишеш, че самоубийството на един "наркоман" е "божия промисъл".

И докато връзките на злото, което живее в "обикновените" хора не се разхерметизират, не ни чака нищо добро. Ако ще да се маскираме като клоуна Пениуайз, Фреди Крюгер и ламята Спаска накуп.

 

Текстът е публикуван в Chronicle.bg

Oще: зависимост от наркотици  калоян милев  наркомания  наркотици  пирогов  социални мрежи  чудовища 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

2 explorer | 01.11.201710:16

"Много хора все още не правят разлика между марихуана и твърди наркотици и смятат, че употребата на канабис може да доведе до агресивно поведение. Жалко, но факт."
Проблема не бива да се разглежда толкова едностранно. Въпросът е че употребата на всякакви вещества водещи до пристрастяване или абстиненция, от лица без стабилни собствени доходи, води до агресивно поведение, когато въпросната субстанция не може да бъде набавена. Как се проявява агресията е друга тема Идея
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.06.2017, 01:00

1 viking | 31.10.201723:51

God Bless the victims!!!
   

оценка

+0 -0