Ментета не купувам | webcafe.bg
Webcafe

Ментета не купувам

Pseudonimous
04.10.2012, 14:57 (обновена 05.10.2012, 13:07)
Българи юнаци

Снимка: © Getty Images

Не е национализъм това, което искат да ни пробутат всевъзможните партии и партийки, менте е

Национализмът е опасно нещо. По-опасно от всичко останало за продажната политика и продажните политици. Национализмът означава подчиняване на всички действия на националните цели, които всички знаят какви са, но рядко се осмеляват да кажат на глас - да се живее по-добре в тая страна, да има възможности за работа, учене, гледане и възпитание на деца, за спокойно остаряване и достойно отпътуване от тоя свят.

Най-лесният начин да се справиш с национализма е да го замениш с някое менте - дали ще е "Атака", дали ще е някоя друга глупава формация или кръжок по интереси, няма никакво значение. Така много хора ще се объркат, ще се отвратят и ще залепят клеймо на понятието "национализъм", което автоматично значи, че никога няма да се борят за споменатите идеи.

Какво следва от това? Първо, да се живее по-добре се изражда в "аз да съм си добре, за другите ме боли... апендикса". Всеки да се бори сам за спасението си, виждаш ли, така всички сме щели да се оправим. На едни млади момчета и момичета, разпръснати в няколко неправителствени организации, даже им се плаща целогодишно да струят тая мъдрост от де що медия съществува у нас. Резултатът е непрекъснато противопоставяне между хората, така че да не могат никога да "мелят брашно" заедно, а приказката за орел, рак и щука сме я слушали всички като малки.

Възможностите за работа се свързват едва ли не изключително с идването на чужди капитали, защото ние сме нямали пари (дали пък чак толкова нямаме, двадесет години се краде и още има?). Чуждите капитали били панацеята, те носели работата, те носели знанието. Никой не си дава сметка обаче, че чуждите капитали идват само за да направят печалба - и тая печалба да се изнесе навън.

Ако се вложат едни 500 лв. тук, те ще искат от тях да изкарат още 1500, пари, които ще напуснат тая страна и ще отидат за удоволствията на други нации. А ще са заработени тук и би следвало да отидат за удоволствие на местната нация. В същото време на българския предприемач на първо време му се залепя етикета "частник" (и това 20 години след "промените"), създава му се образа на изверг, отъждествява се с престъпник (въпреки че с нищо не е по-различен от западните собственици на капитал, особено тия, идващи от юг) и му се пречи по всякаква линия да прави това, което може (с изключение, разбира се, на "нашите хора", които пълнят партийните каси с отчисления).

Българският работник може да работи пет пъти повече, но все ще го изкарат по-нископроизводителен от западния. Мързеливец един вид. А истината е, че западният работник разполага с модерни машини, които тук ги няма. Тук е по-евтино да наемеш тридесет човека с лопати да копаят до безумие една един месец, отколкото да купиш машина, която да свърши работата за един ден.

Насажда се, че а искаш да учиш (ама наистина, не само за едната диплома) значи да си пълен будала. Демек, кой нормален човек иска да работи като учен, учител или преподавател за 500-1000 лева?

За раждането и гледането на деца - там всичко се прави така че да те откажат. (Спомням си даже един медийно активен "умник" беше написал, че жените, които искали да раждат, били един вид паразитиращи индивиди, които искали да смучат пари от обществото посредством майчинските). Хубавото е, че все още българите не са се отказали съвсем от тоя "мазохизъм". За състоянието на възрастните хора, няма смисъл да се говори, нещата са толкова трагични, че думите не стигат.

На фона на всичко това, новините на турски език едва ли са най-големият проблем. Една отслабена нация поради всичко описано горе е много по-уязвима от това да бъде купена "с парцалите" от това дали някой ще чуе на чужд език десет минути новини. Ако всички споменати проблеми бяха решени, едва ли някой щеше да се притеснява от чужди влияния. Затова - не е национализъм това, което искат да ни пробутат всевъзможните партии и партийки, менте е. Ментета не купувам.

Oще: атака  национализъм 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

84 Божидар Гюлмезов | 08.10.201218:12

84 Blagovest Iordanov | 08.10.201217:43
Боби, ако не сме специализирани в произвеждане на нищо, какво правим
Протекционизма дали ще ни спаси...от нас си?
------------------------------------
Ще си произвеждаме неефективните производства, обаче ще си имаме заетост. Ще изнасяме това което е ефективно и качествено, и ще внасяме това което не можем да произвеждаме.

Всъщност е въпрос на баланс - да направиш така че вноса ти да е ~ равен на износа. Когато изнасяш много - намаляш митата и можеш да си позволиш увеличаване на вноса. Когато твоя бизнес (който осигурява много работни места) не може да издържи на чужда конкуренция - увеличаваш митата.


А точно за Французите да кажеш че не са " кой чак такива националисти" просто не позна...ПП: Гледам оня специално интелигентния пак е правил опити за размишления с успеха на Марио Балотели, ма пък нямам намерение да му падам отново на нивото и да му отговарям на обидите с обиди, така че просто ще си се посмея на ограничения му мироглед muhihihihi

А като си тръгнал да говориш за КПД 300%, вземи кажи и за азис. muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

83 Blagovest Iordanov | 08.10.201217:48

@ mima

Не знам как е във Франция, но знам как е в Германия.
Стоките са от всякакви производители, не се забелязва сегрегация на не-германски стоки. Разбира се, повечето са германски по най-простата причина - немците произвеждат почти всичко, а и при внос винаги стоката се оскъпява, макар и не с много.

Явно тези хора не са и големи националисти - правеше ми впечатление, че купуваха това, което беше най-изгодно (винаги имаше интерес към намаленията, и странно, не гледаха къде са произведени).

Французите ходят с предпочитания в Карфур най-вероятно защото го познават като марка. Отделно, магазина е доста сносен като предлаган асортимент и цена. Не вярвам да проявяват ЧАК ТАКЪВ национализъм.

Направи ми впечатление като пътувах последния път как австрийските селяни си косят тревата по китните алпийски поляни и какви места са окосени. Или това е поради наложените рестриктивни мерки върху вноса от правителството?

Простотията, невежеството, липсата на желание да се работи не можеш ги компенсира с нищо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

82 Blagovest Iordanov | 08.10.201217:43

Боби, ако не сме специализирани в произвеждане на нищо, какво правим Усмивка
Протекционизма дали ще ни спаси...от нас си?

Защо пък всички бизнеси да са обречени на неуспех? Няма ли успели предприемачи и дали причината за неуспеха на повечето не е вътрешна, а не външна?

Харчат повече, защото някои им дава на заем, не защото местните фирми са затворили. Ако не им дава никой на заем или като социална помощ, ще им се наложи да работят. Нямало работа ли? Друг път. Работа има за целия китайски народ, ама никой не иска да я върши за къшей хляб и паница с леща.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

81 mima | 08.10.201213:38

Усмивка
Това за КПД-то го казах аз и поясних, че от физика не разбирам. Има умни българи, изповядващи националистическа идея, но няма да ги намериш в партията на Сидеров. Не мисля, че чешейки езици във форум ще открием най-добрата посока или най-добрия премиер. ...но пък денят минава. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

80 Оня Дето Го Трият | 08.10.201213:30

Ми тогава - див национализъм.
Да сложим Бобчо да ни управлява, на който познанията за света се изчерпват с "Ти си дебил" ,
икономическите му познания са като на петокласник,
а технически е с "КПД 300 %".....
И да си мислим, че така спасяваме България луд!?!?!
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

79 mima | 08.10.201213:08

Естествено, че се искат умни политици, хора с умения. Доган е много умен наистина, но не му дреме за България. Костов е умен, обаче следва политика на сателит на САЩ, а ние съвсем доскоро бяхме руски такъв, а сега сме в евросъюза. Просто няма как да ни се получи това със САЩ, твърде зависими сме и от Русия и от Европа. По пътя на изключването няма чичко, за който да се хванем и ни остава само сами да се оправяме. По-трудно е, по-бавно с повече лишения, но не виждам да има някоя добричка държава дето да ни вземе на издръжка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

78 Оня Дето Го Трият | 08.10.201212:54

Див национализъм е много готино определение!
Всъщност празнувай, ние точно това имаме - полуграмотни икономически и технически националистчета, като Бобчо, които мислят, че държава се управлява с лозунги "Да живее България" смешник
Да де, ама нещата са много по-сложни и за тая работа акъл трябва - то не може маймуна да кара космически кораб.
Един доказан анти-българин - Доган, има повече мозък и държавнически умения от всичките тия патриотари взети накуп.
Но щом се кефите на див национализъм - нА ви див национализъм!
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

77 Bobby_gBG | 08.10.201212:37

В момента смятам, че единственият изход на една малка държава, която всички искат да стрижат (САЩ, Русия и Германия), а никой не желае да се грижи за нея е див национализъм и лобиране между горните три. Защото кой би полагал грижи за една обща овца, за която не е много наясно дали ще му даде вълна точно на него?
-------------------------------------------
ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

76 mima | 08.10.201212:30

Боби е бил достатъчно наивен, за да им се върже на лъжите. Това не го прави атакист до края на живота, а само до момента, в който разбере, че е вкаран в една измама. А нещата в политиката ни винаги са такива, че ако се зароди някаква обединяваща идея в народа, нещо което би могло да промени статуквото в дъжавата, веднага се създава и партия, която да обере тези настроения и да прилъже хората, че прави нещо. Волен Сидеров е нечия креатура като кукла на конци разбирай и той идеално си изпълнява тази роля, за която му се плаща.

Всеки може да се заблуди в нещо, особено ако е по-наивен по душа. Аз допреди 2-3 години бях луд фен на Костов. Вече не съм, защото той всъщност не води и не е водил пробългарска политика. Дали е нарочно или просто такива са разбиранията му, не знам. В момента смятам, че единственият изход на една малка държава, която всички искат да стрижат (САЩ, Русия и Германия), а никой не желае да се грижи за нея е див национализъм и лобиране между горните три. Защото кой би полагал грижи за една обща овца, за която не е много наясно дали ще му даде вълна точно на него?
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

75 Оня Дето Го Трият | 08.10.201211:31

mima

Че е прав, прав е, ама къде е нашето производство?
Какво произвеждаме ние, та да го има в магазина ида говорим за протекции вече?
И тук идва най-интересната част:
Нито аз, нито ти сме в Парламента, но на Боби хората вече 2 мандата са в Парламента и за разлика от другите партии не съм ги чул да дадат

НИТО ЕДНА РАЗУМНА ИКОНОМИЧЕСКА ИДЕЯ

за развитие на България. Освен това дето чакали Турция да им дадяла някакви митични 2 млрд. Шокиран
Другото са кьорфишеци за новини на турски и национализации някакви....
Така че разни националистчета да не отварят дума за икономика точно, щото е нахално а, не не не!!
   

оценка

+0 -4

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.