Бебета абитуриенти | webcafe.bg
Webcafe

Бебета абитуриенти

webcafeМария Панайотова
30.05.2019, 14:02 (обновена 31.05.2019, 12:26)
Детски празник

Снимка: © iStock

След баловете на 12-класцнитие идва време и за балове в детската градина. И не, това не е шега...

Две редици деца от първа група в детската градина, строени чинно под жаркото слънце. Тригодишните малчовци си бъркат в носа и се въртят, докато празнично облечените госпожи им раздават разноцветни конфети.

След малко покрай тях ще минат "абитуриентите" - предучилищната група, напускаща детската градина, за да навлезе, оставила безгрижните игри, на училищните чинове. Родителите се вълнуват, телефоните са готови да запечатат този паметен миг.

Най-накрая "абитуриентите" слизат, нареждат се пред детската градина и започват да викат, окуражавани от госпожите "Едно, две, три, четириии...".

Купонът продължава с пълна пара в съседната празнична зала с раздаване на дипломи и медали, сълзи от госпожи и майки, много танци и шоколадов фонтан. Резултатът е нащурели се седемгодишни, целите омазани с шоколад.

Не, това не е виц, а жестоката реалност на българското общество. И колкото и да не ви се вярва, да, вече има празненство и за завършване на детската градина, което се превръща в мини-абитуриентски бал с подаръци за учителите във вид на ваучери за спа, злато и други придобивки, албум за завършване, а на места и роби и шапки като за абсолвенти.

Какво празнуваме? Фактът, че детето е готово да прекрачи прага на училището. А нужен ли е целия този маскарад още в ранна детска възраст?

12 години по-късно става още по-весело. И ако мини-детския абитуриентски бал ще ви излезе от 100 до 200 лв, за истинския абитуриентски минималната вноска е с три или четири нули.

Същата вечер бяхме в Шератон, където бяха отседнали мои колеги чужденци, доста заможни бизнесмени. Отпред бяха щастливите абитуриенти с рокли за по 10-15 хиляди, докарани от автомобили като за милионери. Те крещяха, разбира се, 1-2-3...12.

В края на вечерта същите тези абитуриенти седяха по стълбите с прекрасните омачкани и прогорени от цигари тоалети и пушеха. Едно момиче, облечено с розов шифон, прегръщаше приятеля си, дошъл да я поздрави с колелото, с къси гащи и потник.

Чужденците гледаха и не вярваха на очите си, за тях остана непонятна дълбоката нашенска народопсихология, насърчаваща подобни традиции в най-бедната страна на ЕС. Да, тези мероприятия не са задължителни, но малцина имат куража да се отцепят от колектива.

15 хиляди лева за една вечер е добра равносметка. Особено ако родителите ти са взели заем за абитуриентския бал.

Има и един друг по-важен въпрос обаче. Ако приемем, че възпитанието и образованието са ключови за развитието на една човешка личност, на какво учим малките и големи абитуриенти? Че най-важните моменти от живота ти трябва да бъдат отбелязани с пищност, която се получава чрез даването на много пари.

Не трябва ли да им разкажем, че този свят е изграден благодарение на отговорността и загрижеността към другите, не е ли оправдано, част от средствата, предназначени за бала, да отидат за хора в нужда, с които е пълно в България?

Или за екскурзия на самите завършващи, които да направят нещо заедно, което да им остане за спомен за цял живот, отвъд забавно-развлекателната индустрия?

Не знам да плача ли да се смея ли, защото с мъжа ми имаме три деца, а до момента първото едва завърши детската градина. Открих сметка абитуриентски бал в банката, след десет години лишения и малка ипотека, може и да събера за по един ръкав за всяко дете.

Oще: абитуриенти  абитуриентски бал  бал  бал в детската градина  балове  бебета абитуриенти  детска градина  деца  конфети  празненства  рокли 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

3 straight | 31.05.201900:29

Крайно време е, средно-статистическият българин да се отърси от провинциалния си комплекс - да не се излагаме пред чужденците. Абе, хора, майната им на чужденците, много важно какво ще си помислят. Знаете ли точно колко добре са възпитани, образовани и, всъщност, заможни? Виждали ли сте ги в обичайната им среда?
Видях абитуриентския бал на големия ми син в Манчестър. Същата работа, като в България - младежи в скъпи тоалети и екзотични коли. Само дето не крещяха пред хотела. Пък никой не чух да критикува! Това са обичаи, традиции и, както казват англичаните - това са техните културни обичаи. Та, поради що се срамите толкова пред чужденците? Освен това, който не желае, минава скромно и тънко.
Живейте без комплекси и с вдигната глава.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

2 peta_wawa | 30.05.201921:02

Жестоката реалност на българстката действителност Чуди се ...
Малко пресолено, ако не живееш на някой Здравец, Латинка или Незабравка, ако децата ти не учат в италианския лицей или някакво друго там парвенюшко училище, не вярвам да ти се налага чааак толкова да се охарчиш за една рокличка за 6-годишно. Оставете децата да си празнуват, няма да имат много поводи след това.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

1 Дракон с кисело зеле | 30.05.201917:17

Моля ви се, кой дава петнайсет хиляди лева за рокля за бал? Освен Каролина-Клер, де, която влезе в новините с най-скъпата рокля преди три години.

Пък и нали осъзнавате, че решението е доста елементарно? Просто не участвайте в целия маскарад. Еле па като става дума за деца в детската градина. На никого няма да му пука, дори на самото дете.

Мен, бтв, едно време, в древността, далеч не ми беше до абитуриентски бал. Накрая отидох, де - добре облечен, с достатъчно пари в джоба, в скъпичък хотел. Цялото нещо мисля, че ми излезе около триста лева. Сега, ситуацията със сигурност се е попроменила в изминалото десетилетие и нещо, ама пак - тийнчето може да изкара бала добре, без да прогори дупка в семейния бюджет за години напред. А ако не може, просто да не ходи. Толкова е просто, да.
   

оценка

+0 -0