Да пазят моториста ли? Че защо? | webcafe.bg
Webcafe

Да пазят моториста ли? Че защо?

Ангел Димитров, hora.bmm.bike
09.08.2016, 12:55 (обновена 10.08.2016, 17:46)
Пази моториста

Снимка: © BMM

А тези на две колела, които смятат, че са безсмъртни и другите са длъжни да ги пазят, са причината "моторист" да е мръсна дума за средностатистическия човек.

От доста време се ядосвам на призивите "Пази моториста". Аз, мотористът! Защото целта на този призив е да ни направи специални, а не сме. Ние сме нормални участници в движението.

Да, по-уязвими сме спрямо колите, но все пак сме нормални участници. И е наше задължение да се пазим сами! Да пазим себе си и другите. А не да очакваме другите ни пазят, докато ние се държим сякаш сме безсмъртни и останалите са ни длъжни.

Та, искаме да ни пазят? Чудесно! А какво даваме в замяна? Караме културно и по правилата? Само да вметна, че по ЗЗДП карането между колите, т.нар. lane splitting, е забранено и е нарушение.

Спазваме ограниченията на скоростта? Ние като не ги спазваме, как да очакваме и да искаме някой друг да ги спазва?

Караме екипирани? Е, това последното било въпрос на личен избор. Да речем. Но всъщност това е твоят малък принос за опазването на твоя собствен живот, докато си караш мотора.

Искаме колите да дават мигач, да "намигнат" на моториста. А ние даваме ли мигач?

И тъй като 98% от мотористите караме и коли, видът на МПС-то е без значение. А номерата на моторите ни? По закон номерата трябва да се виждат. Колко мотора сте виждали със скрити или зацапани регистрационни табели? И защо? За да могат собствениците им да си карат както им харесва, с колкото им харесва, и да не могат да бъдат заснети на камери. Ама иначе мотористите сме много културни, спазваме правилата (или си намираме удобно извинение, че ги нарушаваме) и другите са длъжни да ни пазят.

А на полицаи спираме ли? Когато караш с 200 км/ч е по-трудничко да спреш на палката.

Пък после си е и повод за гордост и хвалби пред приятели. И, разбира се, на всяка цена да псуваш полицията на "свине" и подобни, защото "A.C.A.B" ("All Cops Are Bastards" - "Всички полицаи са копелета"). Мен са ме спирали за проверка достатъчно пъти - и с мотора, и с колата. За рутинна проверка, а не за нарушение. Досега не съм имал повод да се възмущавам от действията на полицая, който ме е спрял. Разбира се, всяко стадо си има мърша, но аз не съм попадал на такава. Но е по-лесно да слагаме всички под общ знаменател, нали? Нищо че се дразним, че нас ни слагат под общ знаменател.

Спираме ли на пешеходни пътеки или сме прекалено бързи, за да го направим?

Пропускаме ли коли пред себе си, които чакат да се включат в движението? Това е колегиалност, де, но прави добро впечатление. По повод доброто впечатление, ще си позволя да ви разкажа за първото ми каране в града с Аня (същата Аня - главен редактор на BMM и организатор на кампанията Ние сме хора, не "донори"). Тя маха като вятърна мелница на всеки, който й даде път, а после пуска и аварийки, за да благодари. Първоначално много се смях, а после забелязах, че хората й отвръщат - усмихват се, махат й. Ей така, защото им е благодарила. Останалите благодарим ли на колите, които ни правят път?

Както вметнах, у нас карането между колите (lane splitting) е забранено, но в Англия е част от курсовете и изпита за придобиване на категория за мотоциклет. Следователно там и мотористите знаят как да го правят, и автомобилистите очакват моторите да го правят. А тук ние се врем отвсякъде, колите не знаят откъде и с каква скорост ще им изскочи моторист. Това изнервя шофьорите. Обаче сме били облекчавали трафика! Да, наистина 20 мотора заемат по-малко място, отколкото 20 коли. Но 20 мотористи, които не се съобразяват с останалите, а очакват останалите да се съобразяват с тях, утежняват пътната обстановка, защото я изнервят. И създават лош имидж на всички на две колела.

Мразели ни били автомобилистите! Ами всяка крушка си има опашка! Защо ли ни мразят? Защото мършата в нашето стадо е повечко. И точно тази мърша е дала повод да ни мразят - лошото прави по-силно впечатление от доброто.

А тези на две колела, които смятат, че са безсмъртни и другите са длъжни да ги пазят, са причината "моторист" да е мръсна дума за средностатистическия човек.

И винаги, когато стане инцидент, по презумция ние да сме виновни.

Не! Мотористът невинаги е виновен. За сметка на това винаги (!) има избор - да намали скоростта и да увеличи времето си за реакция. Или да даде газ и да плаща за грешките на останалите участници в движението.

Обратно на "Пази моториста". Всичко започва от главата и от манталитета.

Дай, за да получиш. Време е да се замислим - всички ние - какво правим и какъв пример даваме. Как да подобрим общото ниво на културата по пътищата ни, за да стане карането на мотор у нас по-безопасно.

Безопасността започва от нас самите. От нашата глава, от нашите действия. Когато ние започнем да караме по правилата, общественото мнение за нас ще се промени. И тогава, след като сме дали, ще можем и да искаме. След като сме си сложили екипа, спазили сме ограничението на скоростта, дали сме мигач преди маневра, благодарили сме на колата, която ни е пропуснала и редицата други дребни неща, които сме направили за себе си, за обществото ни, за културата на движение. Тогава ще можем да искаме.

А ти? Какво правиш ТИ, преди да поискаш да те пазят?

P.S. Написаното тук по никакъв начин не се отнася до убитите ни приятели и близки на мотори! За тях ще търсим справедливост!

Текстът на Ангел Димитров е публикуван в сайта на инициативата "Ние сме хора, не "донори" на Bulgarian Motorcycle Magazine. Заглавието е на Webcafe.bg

Oще: line splitting  ангел димитров  донори  етика на каране  катастрофа  мигач  мотор  мотори  моторист  нагли  нарушения на пътя  ние сме хора не донори  полицаи  правила на пътя  рокери 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.02.2018, 23:45

24 Людмил Бладимиров Недков.166657807416794 | 18.02.201823:46

Пази моториста , че да не ги видиш на куп и ядосани !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2016, 02:08

23 biker | 13.08.201602:37

Много ви е лесно да кажете карайте по правилата!
А някой иска ли да го повозя по правилата? Някой иска ли да му минават два тона железа на една педя от него? Или да го натискат с пикап към мантинелата на скоростен булевард при скорост 80 (позволената е толкова). Всеки втори път, когато не се провра на светофара се намира някой, който да ми се качи на номера! Знаете ли колко сте неадекватни, като говорите по телефона шофирайки? Колите ги виждате, ами другите? Знаете ли, че заради габаритите на мотора не можете нито скоростта да му определите, нито разстоянието, на което се намира? Знаете ли, че за това през кръстовища, на които колите отсреща могат да правят ляв завой минавам два пъти по-бавно, отколкото с кола? Знаете ли, че ако се качите на мотор, и карате така, както карате кола ще ви блъсне някой след броени дни? Знаете ли какво пише в чл. 5 ал. 2 на ЗДвП?
(2) Водачът на пътно превозно средство е длъжен:
1. да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни пътни превозни средства;
Това за украса ли го пише? Моят мотор не вдига 200! Знаете ли колко пъти са ме питали вдига ли 200?
Знаете ли, че ПТП-то в Симеоновград е убило повече пешеходци отколкото мотористите са убили за 5 години, а може и повече?
Голяма част от произшествията с мотористи са непредизвикани, и без участие на друг участник в движението. Нерядко с летален изход за моториста. При другите много често виновният не е моториста, близо два пъти по-често, отколкото обратното. Мен например ме блъсна говорещ по телефона неадекватник докато карах с 30. Не ви ли се ще идиотите с автомобили да се самоубиват сами, без да има пострадали невинни?
Тогава какво против имате мотористите? Мотористите, дори идиотите са много по-малко опасни от тия в автомобилите! Това са фактите.
Минавам между колите, никога не съм имал ситуация при минаване между колите. Всеки път, когато са ме засичали съм се движил със скорост, нормална за съответното място, или по-ниска. Да не е всеки път, в 80% от случаите.
За разлика от автора, аз карам мотоциклет всекидневно и кола не притежавам от доста време. Незапознатите го определят като "пистов", какъвто той не е, дори няма нищо спортно в него. И не вдига 200.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 12.08.2016, 19:24

22 Иво Георгиев.1332661433428125 | 12.08.201619:29

Много добре написано, наглеещите да си вземат поука!
Не съм видял до сега един да не се вре между колите, бързате повече от всички ли?
Да ви пазим по магистралите, като карате с 200, или в града да ви слушаме как си форсирате нещасните боклуци по светофарите?
Пазете си се сами, не сте богопомазани!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.08.2016, 21:54

21 Любомир Борисов Димитров.10206612168732721 | 11.08.201622:00

Имам много приятели мотористи,като повечето от тях са били блъскани от коли.На третата ракия 100%,да 100%,абе всички си признават,че вината е тяхна за инцидента.Останалите изводи са за вас.Толерантен съм към тях точно заради тези приятели,но никой от мотористите поне според мен не се съобразява с автомобилите и се държат така все едно съм длъжен да му направя път,което понякога наистина изнервя.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.08.2016, 18:16

20 Iavor Dimitrov.1042047045891424 | 11.08.201618:18

за убитите си приятели на пътя ще търсите справедливост тоест ще платите обезщетение на хората в които сте се блъснали нарушавайки всички възможни правила на пътя?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.08.2016, 22:15

19 Георги Минков.1323372074359636 | 10.08.201623:45

Такава милиционерска статия не бях чел от 86г. насам по отношение на мотористите /тогава качиха КАТ на ЕТЗ-тата и момчетата разбраха за какво иде реч/, написана в стила на "Народната" Милиция , "а ла“ 80-86г. , когато мотористите бяха „Врагове на народа" и "Социалистическия морал". Списвача явно никога не е карал мотор , защото не знае какво е да те засекат на отсечка от 1-1.5км. и 4 светофера , 5 пъти: Я някоя мацка която не знае , за какво спужат огледалата на колата; Я някоя дама която не знае за къде е тръгнала и прави завой от средна лента; Я някой новобогаташ със затъмнени джамове ,за когото човешкия живот не струва стотинка; Я някой пикльо без книжка , на който мама и тати му купили 300-350 коня кола да се учи; Я някой вчера взел книжка и се качил на бус максибаза , и го кара като „Джъмбо“ на рульожка; Я някой дядо забравил накъде е тръгнал , та ако щете и някой млад колега , яхнал резачка. Това ми е 30-я сезон на мотоциклет и преди това още две на мотопед. Толкова неща съм видял на пътя , че много от коментиращите няма да им го поберат главите. „Извинявай не те видях“ , знаете ли колко пъти съм го чул? Поне два пъти на ден. Не ми се смята за тези 29.5 моторджийски години , плюс две мотопедаджийски. Тук коментират хора , дето си чешат езиците , без да погледнат и осмислят снимката. А тя гласи „Търсете ни и ни пазете чрез страничните огледала!!! Ние сме там“ Ама аз какво ли искам от цървули , дето си секват кръстовете и вратовете докато паркират на заден!!! БОГ ДА ПРОСТИ ВСИЧКИ МОМЧЕТА , КОИТО БЯХА УБИТИ ОТ ЦЪРВУЛИ , ЗАЩОТО НЕ ГИ ВИДЯЛИ!!!
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 10.08.2016, 01:45

18 Stoian Stoianov | 10.08.201623:10

Струва ми се че си тълкувате закона от към вас си. По същата причина и аз си го тълкувам. Доста често се провирам , дори 2 случая съм спирал до коли на кат. Защо ли не ми написаха акт или поне да ми направят забележка? Не съм запознат точно със здвп като вас но ми се струва че и вие някъде бъркате. Аз ще продължавам да си се провирам.Бъдете здрави и щастливи всички.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

17 boris | 10.08.201620:59

Това разбрах го във един вертеп
сред групов секс и чувства на талази.
Презервативът може да опази теб,
но гъза си всеки трябва сам пази.

Димитър Динев
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 03.03.2015, 17:06

16 bludniq_sin | 10.08.201612:31

Георги, трябва да се пазят, но не с риск за собствената си сигурност. Няма как да ги пазиш ако не ги виждаш, а е трудно да ги видиш като карат по магистралата с 200 км в час, трудно е да ги видиш ако те не спазват закона и не подават сигнали когато се престрояват или предприемат маневри, трудно е да ги опазиш когато те самите не се пазят, трудно е да ги опазиш, когато в града се движат със 100 км. и на задна гума например .. трудно е да ги опазиш, когато нарушават ЗДвП и се врат покрай автомобилите в задръстване.. Нали, за да те опази някой трябва на първо място ти да спазваш правилата и да искаш и ти да се опазиш.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.08.2016, 11:03

15 Георги Иванов.10154488719334917 | 10.08.201611:16

Доста йезуитски написана статия, от човек, който ЯВНО не е редовен, истински моторист. Ей така, лятно, да пълни душите на джигитите на 4 колела.
А в закона ясно е казано, че пешеходци и двуколесни трябва да се пазят.
Но кой да ти гледа това, нали трябва да се пише "провокиращо".
Нали, афторе?
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.