България, самоубиващата се държава | webcafe.bg
Webcafe

България, самоубиващата се държава

Ангелина Досева
11.06.2013, 16:39 (обновена 11.06.2013, 16:43)
сянка, силует

Протестиращите в мнозинството си на "Таксим" са млади образовани турци, които искат модерна цивилизована държава. В нашата България младите и образованите са малцинство, което се топи непрекъснато

Една основна разлика между турското общество и нашето е, че младата интелигенция на Турция, е образована и изучена през последните 10-15 години в чужбина или в чужди университети в Турция.

Младите се прибират да продължат живота си в родната си страна, защото им се дава възможност за развитие. Имам приятели турци, завършили в Лондон и Щатите, на които и през ум не им е минало да остават в чужбина.

Това са протестиращите в мнозинството си на "Таксим" - млади образовани турци, които искат модерна цивилизована държава. В нашата България това не е така, младите и образованите са малцинство, управляващите ни го знаят и успешно се възползват, за да манипулират останалата част от застаряващото население.

В Турция във всеки по-голям град има университет, образованието се поощрява и възможностите са големи, тук е при нас е абсолютно обратното, нивото ни пада с всяка година и все повече изучени деца в чужбина не се връщат тук. България е самоубиваща се държава, за съжаление, от ниска култура, да не кажа от простотия.

Oще: българия  елит  образование  протестиращи  таксим  турция 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2010, 20:02

7 азът | 14.06.201316:01

Всичко родно е негодно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 14:31

6 Vasil | 12.06.201318:58

просо тията го убива тоя народ Удивителна Удивителна
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.10.2011, 16:06

5 Old_BG | 12.06.201313:55

Кратко, ясно и точно.
Всъщност - заглавието е било напълно достатъчно.
Тъжен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

4 янаки | 12.06.201312:33

Pueblo,
не се прави на серсемин. Само с биене в гърдите „булгар, булгар”, никой не можеш да впечатлиш. Ставаш смешен.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

3 Boicho Boichev | 12.06.201312:00

Куба, която развива своя версия на социализъм под ръководството на Фидел Кастро, през 1987 г. е била с 12 места след нас, а през 2004 г. е отишла на 50-о място, т.е. изпреварва ни вече с четири позиции. При все че беше изоставена от бившия социалистически лагер и е подложена на икономическа блокада от САЩ [6].

Катастрофата през 90-те години не може да бъде обяснявана само с обективни фактори. Тя е последица и от ирационалната, некомпетентна и силно разрушителна дейност на редица български политици и правителства. По същество през целия този период България предимно е разрушавала. Затова тези 18 години са икономически загубени в историята на страната ни. Никой не носи отговорност за това и няма изглед да понесе. Да не говорим за чувство на вина.

В това време светът направи огромен скок напред. Централноевропейските страни, по-рано с близки до България показатели, очевидно са имали по-рационален, компетентен и отговорен политически елит, осъществили са много по-малко разрушителни трансформации и чувствително са ни изпреварили. Оказва се, че ръководилите на тези страни са били неизмеримо по-отговорни към своя народ.
Демокрация и пазарна икономика или гигантско икономическо насилие

В началото на прехода в България има около 80 на сто средна прослойка. 15 на сто от населението притежават кола, вила и апартамент, 35 на сто имат две от тези неща, а 40 на сто - поне едното, най-често апартамент. Само 10 процента не притежават нито едно от тях [7]. Съществуват практически пълна заетост, всеобщо неплатено образование, гарантирано и незаплащано лично ниво на здравна защита, висока защита на майчинството, достъпна почивна и спортна база, високо ниво на културно потребление, огромни обществени фондове за потребление, значими държавни ресурси за интеграция на малцинствата, несъизмеримо повече от сега средства за наука и култура.

През втората половина на 80-те години, и особено през 1989-1990 г., обаче това се съпровожда с много по-високи очаквания за рязко подобрение на положението в резултат на „демокрацията и пазарната икономика”. Тези очаквания се разминават радикално с реалната посока на промените. Равнището на потребление на основни стоки от 1989 г. няма да бъде достигнато и през 2007 г., т.е. близо две десетилетия преход няма да доведат до онова равнище на удовлетворяване на потребностите като цяло, което гражданите на България са имали в края на социализма.

По същество протича процес на гигантско икономическо насилие над обикновения гражданин с методи, типични за първоначалното натрупване на капитала – експроприация на собственост и бързо увеличаване на социалното неравенство, свързано с крайна липса на ресурси. Извършва се експроприация на два вида собственост. Първата са личните спестявания, унищожавани чрез взривна либерализация на цените, инфлация и създаване на безконтролна банкова система, чието рухване ги стопява. Втората е гигантската собственост, принадлежаща на всички граждани, която се присвоява от едно малцинство.

В периода след 1944 г. в България се одържавява собствеността на немалка част от населението. Тя обаче след това се умножава и на нейна основа се развива една българска версия на социална държава. В периода 1989-2001 г. отново протича процес на отнемане на собственост. Това са основните фондове, с които разполага държавата; собственост, близо сто пъти по-голяма от експроприираната от частни лица след 1944 г. Тези средства са принадлежали на всички българи, но са отнети от тях, а след това - унищожени, разграбени и разпределени между хора, съставляващи малък процент от населението. Извършена е експроприация на собственост, несъпоставима по размери с тази от 1944-1956 г. Тъй като този процес се извършва официално от политици, политически сили, правителства, той води до криминализация на не малка част от новопоявилия се политически елит, което от своя страна има силни деморализиращи последствия за най-широки слоеве от обществото. Криминализирани са всички сфери на човешкото битие.

В резултат на всичко това над 800 хиляди души (съставляващи една десета от населението) по същество икономически насилствено напускат България. Загубата на човешки ресурси е по-голяма, отколкото във всички войни, водени преди това от буржоазна България.

Българска редакция
Бележки под линия

[1] Вж. Рангелова, Росица. България в Европа: Икономически растеж през ХХ век, С., Акад. изд. „Марин Дринов”, 2006, с. 174-174.

[2] Вж. Рангелова, Росица. България в Европа: Икономически растеж през ХХ век, С., Акад. изд. „Марин Дринов”, 2006, с. 60, 61, 109.

[3] Вж. Рангелова, Росица. България в Европа: Икономически растеж през ХХ век, С., Акад. изд. „Марин Дринов”, 2006, с. 166.

[4] Вж. България е № 56 в света по икономическа свобода, в. Труд, 5 септември 2007, с. 9.

[5] Human Development Report 1990, New York-Oxford: Oxford University Press, 1990, р. 111.

[6] Human Development Report 2006. Beyond scarcity: Power, poverty and the global water crisis, New York: United Nations Development Programme, 2006, pp. 283-284.

[7] Райчев, А. и К. Стойчев. Какво се случи? Разказ за прехода в България 1989-2004, С., Изток-Запад, 2004, с. 63.
"Монд дипломатик"
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

2 Boicho Boichev | 12.06.201311:57

Разрушителният български преход

октомври 2007, от Васил Проданов

На 27 ноември 1989 г. случайността ме беше отвела, заедно с колега професор, на международна конференция в Прага. Бяхме решили да разгледаме града, когато ни предупредиха да не излизаме, защото в 12 часа започва революция и ще бъде опасно. Останахме пред телевизора в хотела на Чехословашката академия на науките. В 12 страната наистина спря, заводи и предприятия, магазини и превозни средства преустановиха работа. Милиони излязоха на улиците. Митинги, речи, скандирания. В 14 часа всичко свърши и хората се върнаха на работа. В резултат на случилото се Комунистическата партия на Чехословакия обяви, че ще предаде монопола си върху политическата власт.

Излязохме с колегата да се разходим. Магазините бяха отворени, превозните средства се движеха, течеше обичайният живот, все едно нищо не се беше случило. По улиците - чисто и подредено. Няма дори хвърлени хартийки по тротоарите, да не говорим за обърнати боклукчийски кофи или някакви разрушения.
Революцията беше свършила в обедната почивка

И хората бяха продължили работата си. По-късно у нас тези спомени изплуваха от съзнанието ми, когато наблюдавах как през 1990 г. опожаряват Партийния дом и вилнеещата тълпа изнася оттам компютри, колбаси, безсмислени вещи. Гледката се повтори при разбиването и опустошаването на Народното събрание през 1997 г. И си спомням дневника на Иречек, впечатленията на един високоинтелигентен човек от цивилизована нация, дошъл да помага на новоосвободена България. Спомням си Алековия Бай Ганьо и неговия обяд „на гости у Иречек”. А също и една знаменита фраза на Монтескьо за разликата между варварина и цивилизования човек. Варваринът според него, ако трябва да се добере до плодовете на едно дърво, ще го отсече или счупи, докато цивилизованият човек ще откъсне плодовете и ще запази дървото.

В това се състои може би основната разлика между чехите, които преминаха през „прехода” без каквито и да е сериозни загуби и почти веднага започнаха да увеличават своя брутен вътрешен продукт (БВП), и башибозушкото разрушаване и разграбване в нашата страна, което няма прецедент в историята на модерната българска държава.
Без война – като след три войни

След разрушенията и националните катастрофи от 3 войни – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна, равнището на БВП у нас от предвоенната 1913 г. е достигнато и надминато през 1927 г. [1], т.е. за 14 години. Това е по-малко от времето, необходимо днес, за да се достигне равнището от 1989 г., без да е имало войни. За България „демократичният преход” се е оказал по-страшен и по-разрушителен, отколкото две балкански и една световна война, взети заедно.

През Втората световна война - между 1939 и 1945 г., националният доход на България по паритет на покупателна способност (ППС) пада с около 30 на сто. Още през 1950 г. страната успява да надмине равнището на национален доход на човек от населението от 1939 г., т.е. на комунистите са нужни само 6 години, за да възстановят икономиката и да тръгнат нагоре. А 18 години, след като вземат властта през 1944 г. този доход е вече около 4 пъти повече. [2]

Около 1975 г. е най-голямото приближаване на дохода на човек от населението у нас към средното тогава за страните-членки на ЕС. [3] В годините на прехода връщането назад е главоломно.
“Черна дупка” в историята

У нас изминалите 18 години между 1989 и 2007 г. са се оказали в определен смисъл „черна дупка” в историята. Страната не е направила и крачка напред в социално-икономическо отношение и днес БВП едва достига равнището от 1989 г. Производството на селскостопанска продукция не е достигнато и сигурно няма да бъде достигнато скоро.

Дори по показател, типичен за пазарните икономики, какъвто е икономическата свобода, през 1985 г. България е на 46-о място, а през 2000 г. рухва на 105-о. Независимо, че по това време голяма част от икономиката е вече приватизирана. Едва през 2006 г. страната се връща на 56-о място, но все още не може да стигне позицията, която е имала преди началото на „прехода”. ) [4]

Още по-впечатляващи са данните, ако за сравнение се използват по-модерни и комплексни показатели, като например индексът на човешко развитие, който от 1990 г. насам се прилага от Програмата на ООН за развитие. Той подрежда страните съобразно три основни критерия: 1. продължителност на човешкия живот от момента на раждането; 2. знанията, измервани с притегления показател от грамотността на възрастните и продължителността на училищното образование; 3. реалният доход на човек от населението.

През 1987 г., когато ООН за първи път мери този показател, България е поставена на 27-о място между 130 държави в света. На първо място по индекс на човешко развитие тогава е Япония, на 19-о – САЩ. Това означава, че в предходните десетилетия България се е развивала във висока степен успешно, защото по един комплексен показател се е оказала много напред в класацията. От балканските страни само Гърция е била малко по-напред – на 22-ро място, а от бившите социалистически държави – само ГДР (на 21-во) и Чехословакия (на 25-о). Югославия е на 31-во място, Унгария – на 30-о, Полша – на 33-о, Румъния – на 41-во. След България са държави като Сингапур (35-о място) и Южна Корея (34-о място). ) [5]

Класацията през последвалите години се променя радикално и държави, които са били или близко до нас, или доста след нас, сега ни изпреварват значително.

В последния доклад за човешкото развитие от 2006 г., в който са представени данни за 2004 г., България е на 54-о място, т.е. за 17 години тя е била изпреварена от 27 държави. Полша, която през 1987 г. е след нас, сега е 17 позиции преди България – на 37-о място, Чешката република ни надминава с 24 позиции. Унгария, три места след нас през 1987 г., сега е на 35-о място и ни води с цели 19 позиции. Гърция е увеличила преднината си от 3 на 30 позиции и вече е на 24-о място. Сингапур и Южна Корея, които също са били след нас, днес ни изпреварват съответно с 29 и 28 позиции. Куб
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 11.06.2013, 16:49

1 Nevena Mircheva | 11.06.201316:50

Донякъде подкрепям казаното, защото съм съгласна, че там протестират интелигентни и образовани хора, за разлика от голямата част от протестиращи у нас през зимата...
Но е факт, че и в България има десетки университети, да не кажа във всяка паланка, проблемът е какво образование дават те, как се пазаруват дипломи от там и прочие.. А след това и въпросът как се реализираш с каквато и да е диплома у нас, в българските условия за работа и роден "пазар на труда"...
   

оценка

+8 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.