Неспасяването на Ели | webcafe.bg
Webcafe

Неспасяването на Ели

Младелин Димитров
30.05.2014, 08:52 (обновена 30.05.2014, 11:14)
линейка

Младелин Димитров е човекът, който опита да спаси 40-годишната фотографка Елизабет Димитрова, получила сърден удар и издъхнала в очакване на линейка

Той описа случилото се във Facebook, посвещавайки текста на всички заинтересовани страни:

1. Искам предварително да се извиня, ако със следващите ми думи и теми засегна някого неоснователно.

2. Първо искам да разкажа за деня, в който се случи нелепият инцидент с Ели, след като цял ден бяхме заедно с Елизабет, ядохме една и съща храна, пихме едни и същи напитки. Тя нямаше никакви оплаквания до момента, в който не си тръгнахме от абитуриентския бал. Качихме се в моята кола и тя каза: "Младо, нещо не ми е добре, май ще повърна''.

В следващия момент излезe от колата, огледа се и каза: ‘'Има много хора'', и се свлече под колата. Веднага излетях и я издърпах изпод колата, едвам дишаше. Все едно си беше глътнала езика или е тичала един час и се е спряла с полуотворена уста. След броени секунди, тя се изпусна и тогава осъзнах, че нещата са много сериозни и извиках с цяло гърло някой да помогне.

Цялата се беше сковала, веднага бръкнах в устата й и установих, че не си е глътнала езика. През това време от заведението дойдоха хората, на чийто бал бяхме. Оказа се, че между тях има 2 бивши медицински сестри, работили в Реанимация и я поверих в техните вещи ръце. Извадих един брезент и възглавничка и я поставихме върху тях. През цялото това време двама човека поне вече бяха подали сигнал на тел. 112, в 20:30 ч. Исках да я кача в колата и да я закараме веднага в Пирогов, но от тел. 112 ни забраниха и ни казаха да не я местим, както и че сигналът е приет и линейката пътува към нас.

В 20:36 ч. се обадих на съпруга на Елизабет - Тони и го попитах къде е. Той отговори, че е в гр. Своге. Казах му, че Ели е припаднала и ако може веднага да тръгне към нас. Минаха още няколко минути, през което време Кристина Белчева разговаряше с някакво медицинско лице на тел. 112.

В 20:45 ч. аз лично звъннах на тел. 150, при което се свързах с оператор от 112. Попитах ги какво става с линейката за "Надежд- 2" за младата жена. Оттам ми отговориха в началото, че не знаят за какво става дума и ще ме прехврълят към Спешен мед. център. След известно изчакване без отговор, отново се обади оператор от 112 и ми каза, че от Спешния център не отговарят. И ми затвори. Осъществих още няколко тел. разговора с Тони, за да го насоча къде да дойде.

Линейката още не беше дошла. Аз говорех с Тони в 21:05 ч., когато хората се развикаха, че линейката мина. Ели на няколко пъти започваше много трудно да диша сама и спираше, докато накрая линейката пристигна реално в 21:08 ч., като преди това ни беше подминала. Момчета, спринтирайки, я настигнаха на следващото кръстовище. Имаше много афектирани хора, включително и такива, които започнаха да налитат на бой на медицинския екип, които аз издърпах настрани и извиках: "Оставете лекарите да си свършат работата и направете място''. После ще се разправяме за закъснението, като очаквах лекарският екип да започне моментална реанимация.

Докато Кристина Белчева разказваше какво се е случило на медицински език, лекарката не направи нищо друго, освен да извади уреда за ЕКГ. Когато закачи Елизабет на уреда, каза, че показва права черта и Елизабет вече е починала, а само 2-3 мин. преди да дойде линейката, аз лично видях как Елизабет направи последен опит и си пое въздух сама. Лекарката се изправи и ни каза, че е починала и че нищо повече не може да направи по въпроса.

В следващия момент я умолявахме да извади електрошок, да я интубира и да направи всичко възможно да я върне към живот, но тя не направи нищо такова

След около 2 мин. разправия медицинската сестра извади ръчен уред за обдишване и започна да обдишва Елизабет, при което лекарката се обърна към нея и каза, че нямало смисъл да продължава. През това време имах 2 пропуснати обаждания от Тони, той беше почти стигнал до "Пирогов", мислейки че Елизабет вече би трябвало да е закарана там. Това се случи в 21:14 ч.- 2-те пропуснати обаждания от него.

Аз го набрах да видя къде е и къде се бави. Не можех да му кажа, че Елизабет вече беше обявена за мъртва и му казах къде сме точно, да идва по най-бързия начин, през което време Денис-син на Кристина Белчева се изцепи с пълно гърло, че напипва пулс, макар и слаб, но лекарката не обърна внимание на думите на Денис, качи се в линейката и си тръгнаха.

Междувременно пристигнаха и полицаите, от които получихме много по-човечно отношение, отколкото от медицинския екип, пристигнал с 40 мин. закъснение. Около 21:20 ч. пристигна Тони и дъщеря му Роберта Димитрови.

Когато ги информирах какво се е случило, Тони отиде до Елизабет. Погледна я, неможейки да повярва какво се е случило и се свлече на земята, някой се обади да дойде линейка за него и дъщеря му.

Върна се същата тази медицинска група

Слизайки от линейката, д-р Чакърова се изказа нещо от сорта: "Вие за какво пак ни потърсихте и ни безпокоите, само ни губите времето" - и ни се изсмя в лицето на мен и Тони. Не направиха нищо и си замина.

Цялата тази хронология е проследена спрямо тел. обаждания от моя тел., тел. на Тони и на останалите присъстващи лица, а те бяха между 30-40 човека. През цялото време на чакане на линейката дори за миг не е спирано да се прави сърдечен масаж и обдишване. Това е, което мога да кажа по въпроса с нелепата смърт на Елизабет на 26.05 вечерта, когато загубих прекрасен човек и колежка, и 10 годишно приятелсто. През деня обмисляхме другия месец да отпразнуваме 10 години, откакто сме заедно като екип.

3. Как така шефът на Бърза помощ изведнъж се разболя, като разбра, че може да бъде уволнен и си пусна дълъг болничен лист. Как така същият този г-н каза, че не се чувства виновен, след като на 27.05 застана пред всички камери и заяви, че линейката е била пристигнала на 18 мин. и са били спазени всички нормативни разпоредби за реагиране в такива ситуации, а в следващия момент стана ясно, че времето е повече от двойно и има редица други нарушения. Много хора видяха на живо по друга телевизия как се държи екип на Спешна медицинска помощ на 28.05.2014г. сутринта.

4. Не е истина на какво са способни някои спешни медици, за да се измъкнат, когато се усетят, че са "СГАФИЛИ" пред цяла България, след като са отказали първа помощ на пациент в тежко състояние.

Докато бях пред линейката, Тони се обърна към мен с думите: "Младо, не ме оставяй сам, моля те не ме оставяй". Надявам се, разбирате защо влязох в линейката. Многократно молех ДОКТОРКАТА да го прегледа и да му даде успокоителни, на което тя отвърна: "Няма да направя нищо в този цирк", след което го накара почти на сила да си напише ЕГН-то и да се подпише, че не желае да му бъде оказана медицинска помощ.

На сигнала, подаден от ДОКТОРКАТА към полицията, се отзовава патрулен автомобил, на който екип аз лично оставих личните си данни ( Три имена и ЕГН ), както и мобилния телефон, за да се свържат с мен, ако докторката или други хора имат някакви претенции към мен. Изчаках до последния момент преди да потегля, след изричното разрешение на полицаите. И също така не съм изчезнал, а оказах първа помощ на приятел с помощта на случайни минувачи, които дадоха "валериан, мента и глог", "валидол" и "магнезий" в моята кола.

Можете да питате и полицаите от 6-то РПУ, които се отзоваха на сигнала, за моето, както и нейното "докторско" отношение към тях. Нека да обърна внимание и на листа, който докторката представи пред органите на реда, пълни драсканици, и полицаите ме попитаха какво е това, но аз вдигнах рамене. ( Не искам да злословя към никой). Аз лично искам пълно разследване на цялата ситуация около това събитие пред ТВ 7 на ул. "Генерал Суворов" и "бул. Цар Борис 3". Не искам всичко това да остане потулено и забравено след време. Имам много креативни предложения по цялата ситуация, които ще изложа след малко, само ми дайте възможност и време.

5. Защо в момента само се мъти водата и се дава възможност на ''Големите риби"(визирам политиците ) да се скрият? Най-накрая в тази държава, трябва да започне да се прави нещо за народа, а не само празни предизборни обещания.

Покрай организирането на погребението на Елизабет, нямах възможност да следя новините и до мен достигаха само разкази на мои близки, а именно: Че политиците обещават няколко милиона за бързата помощ, че шофьорите и медиците са вдигнали стачка и плашат с напускане, за да си върнат уволнения директор и неговия заместник, което автоматически на мен ми говори, че това управление на Бързата помощ на тях им харесва и допада. Не искат да развалят статуквото - да закъсняват редовно от 20 мин. до 2 часа на адрес ( ако поканя всеки човек, който е присъствал на закъсняла линейка, за да се съберат на eдно място примерно Сточна гара, целия площад, заедно със свързващите булеварди, няма да успеят да ги съберат и ще заприличаме на гр. София през зимата на 1997г.).

Знаете ли колко пъти ми се е случвало да шофирам по софийските улици и да изпреварвам линейки на буркан, "бързащи за адрес''. Искам да го кажа просто така: към коя камера да се обърна? "На всеки, на който не му се работи по европейски стандарти, за които ще се боря да бъдат приети като норматив и в България под името "'Каузата Елизабет ", да се чувства свободен да напусне Спешната медицинска помощ".

Аз лично бих препоръчал на всички шофьори, когато тръгват на адрес, да си представят, че бързат да помогнат на свое дете или много близък човек, за да стигнат максимално бързо. В България нямаме нужда от псевдо-шофьори и псевдо-медици, а от сериозни и отговорни хора, на които трябва да се заплаща сериозно със заплати над 1500 лева. Напълно съм наясно, че това няма как да се случи с 1 щракане на пръстите.

Това, което ще предложа сега, е, че лично аз съм готов 1 път седмично абсолютно безвъзмездно да давам дежурства по 12 часа като шофьор на линейка от Спешната медицинска помощ.

Искрено се надявам за това мое желание да няма никакви нормативни пречки и други шофьори и доктори да последват моя пример. Всеки който ме познава, знае че когато се заема с нещо го взимам присърце. Естествено с увеличаването на заплатата, съкращаването на времето за пристигането на линейката, се увеличава и отговорността на всеки екип (по-високи пари, повече отговорности). Трябва да се въведе на всяко тримесечие междинни изпити за постигане на нормативи, каквито имат полицаите, и не е лоша идеята полицейски служител да бъде шофьор на линейка.

Трябва да има и повече толерантност от страна на шофьорите, а на шофьори, които не дават предимство на линейките, да бъдат съставяни актове. Много е просто - слага се 1 камера на предното стъкло на линейката, която заснема цялото движение на линейката, отчита скоростта и има тайм код, който предполагам не може да бъде манипулиран. За съкращаване на времето за пристигане на линейката на посочения адрес, в най-кратки срокове трябва да се въведе т.нар. Райониране на гр. София.

8-ма поликлиника в кв." Надежда" е в централната част на квартала, има гаражни клетки и там може да има постоянно 2 или 3 екипа с реанимационни автомобили. Същото се отнася и за кварталите "Люлин", "Манастирски ливади", "Младос"т, "Дружба"," Левски" или" Хаджи Димитър", т.нар. "спални" на гр. София.

Другият ми много добър приятел Светослав Чолаков от известно време живее и работи в гр. Лондон, Англия като шофьор-парамедик. Той ми сподели как в Лондон, който е многократно по-голям от гр. София, нормативът за пристигане на линейка е макс. 8 мин., а в 95 % от случаите, те пристигат от 3 до 5 мин.

Всеки уважаващ себе си медик, знае че първите 7-8 мин. са жизненоважни за спасяването на човешкия живот в тежка ситуация. Тази нормативна уредба, която имаме - линейката да пристига до 20 мин., а както спомена и патологът - до 40 мин. е абсолютно безумие, но не съм проверил достоверността на информацията. Не случайно няма наказан медицински екип от ‘'спешната" - бавна медицинска помощ.

- Отново искам да изкажа моите извинения към засегнатите лица, ако те нямат вина. Искрено се надявам „Каузата Елизабет" да придобие голяма общественост и да поведе след себе си много последователи. С цялото си сърце и душа се моля да няма повече такива нелепи инциденти, като този случай с моята приятелка и колежка Елизабет Димитрова, която издъхна пред очите ми.

Oще: бърза  елизабет димитрова  забавяне  лекари  линейка  сърдечен удар  фотографка 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.05.2014, 10:25

12 Don Baro | 31.05.201414:13

Живея в малко градче на 25км. от Пловдив. Преди 2 месеца една моя приятелка дойде на гости. Всичко беше наред, докато една сутрин не се свлече на пода, крещейки, че много силна и остра болка я раздира в областта на корема. Пребледня и се изпоти за секунди. Не можеше да помръдне и не спираше да крещи от болка. Обадих се веднага на 112 и след като подробно описах ситуацията и поисках да изпратят линейка, получих следния отговор:

"Ми обадете се на личния лекар и спрете да окупирате линията! ", след което ми затвориха.

Без да му мисля, с много зор я качих в колата, минах през къщата на единствения лекар, който всъщност работи и живее в града и почти насила го качих в колата да я погледне. Постави и обезболяваща инжекция и я откарахме до Пловдив. Там се оказа, че приятелката ми имала апендицит, който с лекота сме можели да спукаме. Изводите ги оставям на вас.

Висшист съм, със стаж, но и на мен ми се налага да работя за няма и 400лв. заплата. Причините са без значение, но това е положението. Все пак си върша съвестно работата и никой не виня за съдбата си освен себе си. Всички знаем, че медиците ни са недооценени финансово, но все пак хората ги уважават. Бих искал да ги попитам, щом са толкова недоволни, защо не напуснат? Или може би алтернативата не би била по-добра?

П.С. Доктора, който постави инжекцията ми каза, че за "мерси" не работи и ми поиска 100лв. за "консумативите и работата". Халал да са му!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

11 dedo adji | 31.05.201411:52

Не приравнявайте пияните цигани, които посягат на лекарите с възмутени граждани. Но много от лекарите са за бой, че и за по-тежко. И това не е придобивка на демокрацията.
През 1981 год., когато почина баща ми, линейката дойде след 40 мин., колкото да установи смъртта. Тогава, във Варна, в 3 ч. сутринта, нямаше никакъв трафик, а блокът е на пъпа на града. Дванадесет години по-късно, синът на мой приятел се прибира посред нощ, целият в кръв и иска 1000 лв. Натиснали се с гаджето, надървил се и скъсал кръвоносен съд на най-чувствително място. Сам отищъл в болницата и дежурният лекар му поискал 1000 лв, за да го погледне. По онова време, това бяха около $30. (между другото, повече от пенсията на майка ми) Приятелят ми може да ги извади, но не всеки винаги държеше подобни суми в къщи. Аз лично, бих платил на лекаря да си свърши работата, и само след това бих му счупил главата, пък нека ме съдят.
Всеки от нас може да разкаже десетки подобни случаи. В разказа на Младен липсват само имената на лекарката и шофьора. Публикувайте ги, защото това е единственото нака зание, което има вероятност да получат. Е, може и някое мъмрене.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.04.2013, 11:50

10 Не така | 31.05.201408:17

Нито Бърза, нито е Помощ. ДА СЕ ЗАКРИЕ, хората да се оправят, както могат, ако не могат - да мрат по улици и градинки (нещо, което и без друго правят сега). Защо да храним тези убийци? Да ходят да продават домати на пазара, за друго не стават.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2011, 18:57

9 Milen Marinov | 31.05.201401:04

Това в София и Пловдив. А в провинцията знаете ли как е? Да ви кажа- изобщо не идват. Молба за помощ от село в провинцията е молба, отправена към статуя.
А като затваряха местните болници гербаджите (или пък бесепари бяха- все същата измет) обещаваха, че от София щели да идват с хеликоптер.
Ми- не идват.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.01.2013, 13:32

8 Мъц | 30.05.201420:11

Моите съболезнования към роднините и приятелите на починалата. Наистина ми е жал за тази държава. Жал ми е за младите хора които умират тук. Жал ми е за тези които си тръгват и не се обръщат назад. Отношението на политиците е показателно за това какъв е народа. Само преди няколко дни приключиха предизборна кампания и избори. Един боклук похарчи над 30 милиона (30 000 000), обяснявайки ни колко е велик и какви промени ще направи като стане министър председател. И това за европейски избори. Представете си колко милиона ще се похарчат за парламентарни. Колко линейки могат да се купят за 30 милиона? С колко могат да се увеличат заплатите на медиците ако субсидията на партиите падне на половина? Защо никой не прави нищо в тази посока? Харесвам си страната. Искам да живея тук. Не искам да храня крадливи мангали. Не искам да храня лъжливи политици. Без да съм политолог смело мога да кажа че, ако някой се "светне" да даде парите за предизборната си кампания за обществена кауза (като купуване на линейки), няма да му трябват плакати, билбордове, платени репортажи по десет пъти на ден по всички телевизии. Няма да му трябват. Има достатъчно безплатно ефирно време преди избори за да се разбере какво са направили за хората и съм сигурен че хората ще го разберат и оценят. А това би било едно добро начало за промяна на манталитета на БГ политиците. Извинявам се че говоря за политика под тази тема. Случилото се с Ели е огромна трагедия. Сигурен съм че това не би се случило ако бяхме вървяли направо през последните 25 години, вместо да обикаляме в кръг. И сега сме пак на изходна позиция. С човек облечен в народна носия, свирещ на кавал, с маймунка на рамото и припяващ: "да си подруса п*тката руса".
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

7 Govedo13 | 30.05.201418:38

Тъжно е когато хора мрат като мухи за нищо.

Другата свързана статия с името Диагноза Овце явно показва къде е проблема.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.08.2012, 15:58

6 Iliya Kostadinov Shopov | 30.05.201416:45

А я си представи същата ситуация, само че в някое село на 5 км. от Пловдив.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.05.2014, 15:19

5 Hristo Kavalov | 30.05.201415:26

Преди по-малко от 10 дена човек се преби по стъпала пред очите ми. Става дума за гр. Пловдив и място което се намира на под 1,5км от спешната медицинска помощ на окръжна болница. 2 минути отне подаването на сигнала, което за мен е смешно, много смешно, 120 секунди да повтарям едни и същи думи, адрес, място, какво точно и как се е случило, човек с гърчове на земята и ме питат "в съзнание ли е". Ами слушайте, ясно точно и организирано формулирах всичко с максимална бързина но 120 секунди отне да повторя и потретя и с приоритет ме питат "а вие как се казвате?" вместо вече всичко да е предадено, екип да пътува и тогава да се обяснявам кой съм. Линейката дойде карайки бавно без включени светлинни или звукови сигнали. Изчака на кръстовище което светеше червено и дори не беше натоварено кръстовището. 10 минути отне пристигането на точка която е под 1,5км. С времето за приемане на сигнал общо, 12 мин. Ако случаят беше в друг край на града, щеше да отнеме над 20 мин. Поставих се на мястото на човека и се почувствах много жалко, критичните бяха изтекли и последната надежда която е линейката се тътри без да употребява правото си на "спешно" каране, изчаква на светофар. И идва да провери дали съм мъртъв. Не исках да ги плюя, е плюя ги. Демотивирани са.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

4 pepe | 30.05.201412:52

Не само уволнение, но и съд им се полага на тези доктори, и лишаване от права за практикуване. Също и на оператора на 112, затворил телефона.
И ниската заплата не е оправдание. Като си се наел на работа за тази заплата, трябва да я вършиш.
Моите уважения към лекарите, заради трудната им професия, но много от тях се отнасят с престъпна небрежност към пациентите /далеч не всички, но има такива/.
И не е проблема само в това, че няма пари. Има и по-бедни страни от България, много по-бедни, и все пак и там живеят хора.
Много хора, твърде много хора, в България просто отбиват номера. И се оправдават с ниските заплати, които получават. А често не вършат работа дори и за тези заплати.
И при всички положения ниската заплата не оправдава криминална небрежност.
Преди месеци имаше случаи - хора бяха били екип на Бърза помощ. Тогава се разразиха спорове по медиите, много хора надигнаха глас - гамени, как така ще посягат на доктори, благородна професия и т.н... Гласуваха се даже закони, защитаващи докторите...
Е, сега май изглежда, че тези, гамените, дето са били докторите може и да са имали основание все пак.
Самооправството трудно може да се приеме за добро, правилно решение, но като няма друго... И без това на шибаната ни държава само в случаи на ексцесии и просветва, че трябва да се намеси.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

3 lele male | 30.05.201411:32

И от мен съболезнования! Много ми е мъчно!
Младо предлага решения... Дано да има кой да ги прочете!
Снощи се замислих, че обичаните от нас политици, освен, че си подменят автопарка през година две, както споменава и съфорумникът по-долу, също така взимат и субсидии от 12 лв. на глас за година. Това прави приблизително МИНИМАЛНО 25 млн. на година... Ако субсидията им се отреже наполовина, това са 12,5 млн на година. Ако на 1000 лекари в Бърза помощ, заплатите бъдат вдигнати с 1000 лева, тези пари ще покрият заплатите на тези лекари... Ще останат пари и за оборудване и линейки... Изроди НАГЛИ! Мразя ги! Всички до един!!! Бесен
   

оценка

+4 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.