Един ден в тролея | webcafe.bg
Webcafe

Един ден в тролея

Ивайло Гюров
17.05.2016, 17:35 (обновена 18.05.2016, 19:00)
градски транспорт, трамвай, тролей

Снимка: © Getty images

„Всичко съсипаха.....Едно време с 20 стотинки можеше един хляб, един билет за кино и една ЛАДА да си купиш ..."

Щом научих за увеличението на билетчето осъзнах, че ще трябва да намаля едно от най-честите си занимания. За хората като мен, които живеят в крайните квартали, пътуването с градския транспорт сумарно отнема по няколко часа на седмица.

Нюансите на всяко пътуване, които украсяват придвижването между точки А и Б, за неизвестен период ще разредят срещите си с мен - препускането през трафика, тъпканицата в пиковите часове, пронизващия писък на вратите в новите тролеи, дори приятелския глас, който съобщава спирките. Но най-ярки са разговорите на пътниците.

Ако сте посещавали София, непременно сте ги чули. Ако пък живеете в София, 99 процента вероятно е да сте ги наизустили. В автобуса, в тролея, в метрото, на спирката. Те са навсякъде и винаги едни и същи и докато сам не слезеш, няма как да ги избегнеш. Ежедневна част от градския пейзаж, с която бързо се свиква.

Разбира се, откакто у нас има смартфони, разговорите чувствително намаляха, но не изчезнаха. Говоренето в транспорта не е проява на лош вкус. Напротив, то е солта и пиперът на всяко градско пътешествие. Затова ви споделям своята антология на най-често срещаните разговори.
***

1. Гръмогласният разговор

„АЛО!..............ДА!.......ДА!........ДА!........АБЕ, СЕГА СЕ КАЧИХ. НА ***** СЪМ....."

Пътникът, който винаги рапортува на висок глас къде се намира, какво е закусвал, какво е свършил в общината и какво ще прави като се прибере вкъщи. Понякога отчета започва още по време на качването и в случаи може да бъде повторен и потретен в рамките на само няколко спирки.

2. Носталгичният разговор

„Всичко съсипаха.....Едно време с 20 стотинки можеше един хляб, един билет за кино и една ЛАДА да си купиш ..."

Въпросната картинка обикновено е във възрастова категория (60+) и по принцип е запазена марка на пътуванията с влак. В града обаче жалеещите за соца често се засичат по линните обслужващи големите пазари и районите с минерална вода. За инакомислещите не е разумно да стават част от разговора, защото вероятността за удовлетворение е -2%, а за загуба на нерви - +102%.

3. Себедостатъчният разговор

„Мммм............ИСКАХА ДА МЕ УБИЯТ!............СЛЕДЯТ МЕ......@%$*§№@%......какво ме зяпаш, бе!...."
Или „монолога" е приом на алкохоно почерпилите се и бездомниците, които авантаджийски кръстосват столицата. Въпросното явление е най-често срещано в късните часове и е непременно придружено със силни телесни аромати. Продължава до последната спирка. После до следващата последна.

4. Тинейджърският разговор

„Копеле, кога ще ходим на казино?"

Може би най-шумният, тинейджърският разговор обхваща на вчерашното напиване и изцепки на еди-кого си, уточняване на следващата сварка и мъката на последния изпит по история/ математика/ български. Заради възрастта на участниците този тип разговор често е накъсан от паузи, но за разлика от останалите дава повече емоции на слушателя - носталгия, депресия, взхищение и завист.

5. Драма разговор

„Абе, ****** защо не ми вдига?..."

Драма разговорът няма полова преференция и редовно включва нервничене, викане и дори псувни. Въпреки невъзможността за разбиране на смисъла му, той често стига до нашите уши заради на диапазона на емоции на говорещия.

6. Родителският разговор

„Ми, той сега е в Англия/Германия/Америка. Още не работи, ама съм му казала да не се връща."
Тук гордият родител споделя премеждията на наследника/цата в далечни страни, които в разговор на събеседника трябва да изглеждат екзотично и да надуват егото на разказващия. Най-интересно става, когато и двамата родители имат дете в чужбина, което може да принуди съревнование.

***

П.С.: Ако съм изпуснал някого, чувствайте се свободни да го добавите в коментарите.

П.С. 2: Всяка прилика с действителни лица е търсена.

Oще: автобус  автобуси  градски транспорт  движение  ивайло гюров  метро  софийски градси транспорт  софия  столична община  транспорт  цена на билетчето в градския транспорт 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.01.2015, 18:38

1 Winora | 17.05.201619:28

Ивайло, много тъпо. Залагам чантата си, че си в категорията 65+. Изказът ти е на човек, който се вози редовно в градския транспорт.
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.