Равносметката за 2016 и поглед в 2017 с режисьора Стоян Радев | webcafe.bg
Webcafe

Равносметката за 2016 и поглед в 2017 с режисьора Стоян Радев

Webcafe
25.12.2016, 15:12 (обновена 26.12.2016, 21:09)
Стоян Радев

Снимка: © Школа за демокрация

За мен животът в общност е естествен. Изкуствено е разделението. Изминалото десетилетие беше спокойно, доколкото отговаряше на разбирането за тази естественост.

За един добра, за друг - лоша, за трети - безразлична, за четвърти - вълнуваща, 2016-та е на път да си отиде. Заедно с нея изчезват и всичките ни тревоги и притеснения, но и радостите, а и незабравимите спомени. С настъпването на последните дни на годината, настъпва и времето за равносметка в личен и обществен план.

За втора поредна година Webcafe.bg зададе своите въпроси на утвърдени в областта си, популярни, но най-вече - интересни личности, които се осмелиха да споделят публично своята равносметка.

Ето как ни отговори българският театрален и филмов режисьор Стоян Радев:

Добра или лоша година беше за България 2016-та?

Когато хората у нас решат да накажат лошото, го заместват с друго лошо, често дори с по-лошо. Изборите през 2016-та не правят изключение. Ключовата дума е "заместват". Вместо да поправят, да усъвършенстват, да създават.

Коя беше важната новина на 2016, която всички "проспаха"?

Оказа се, че бързата смяна на новините е по-важна от тяхното достоверно съдържание. Оказа се, че новините са важни, само ако сме в настроение да ги сметнем за такива.

Решенията са ирационални. В този смисъл целият новинарски поток и неговото преживяване имат съноподобни характеристики. Размишлението върху феномените на пост-истината е близко до тълкуването на сънища.

Кои бяха трите най-добри книги, които прочете през 2016?

"Уна и Селиджър" на Бегбеде, отново "По повод на Галилей" на Ортега и Гасет, "Там, където не сме" на Господинов (препрочетох и някои негови стари неща, за да се опитам да не ми харесат - по едно време много хора настояваха, че това е задължително).

Как изглеждаше твоето десетилетие като "пълноправен член на ЕС"?

За мен животът в общност е естествен. Изкуствено е разделението. Изминалото десетилетие беше спокойно, доколкото отговаряше на разбирането за тази естественост.

Културните (в широк смисъл) различия са много по-незначителни от приликите между хората. Трудностите на живота в общност са нищо в сравнение с патологията на разделението.

Опиши как си представяш България на 31 декември 2017 г.

Пред избори.

Кой е личният урок от тази година, който няма да забравиш?

Атаките на страха изкривяват възприятията и диктуват агресивни консервативни мерки - изолиране, отстраняване, затваряне, враждуване. Тези, които имат куража да удържат либералните позиции, дават добър урок. И, да, урокът е личен, защото личността има значение.

Консервативно може да бъде само отстояването на класическите либерални ценности, в които правото и редът произтичат от взаимно зачитане на човешкото достойнство. Другото е връщане много назад. Ако противниците на този възглед помислят малко, ще се съгласят.

Илюзията, с която се раздели през 2016 г.?

Нямам илюзии. Разделих се с още една година от моите.

Мястото, което би искал да посетиш през следващата година?

Бих се радвал да отида на летището и да хвана първия самолет за някъде. Бих се радвал и други да имат тази свободна възможност. Въобще, надявам се хората да се научат как се живее в мир. Войните отдавна ги можем.

Oще: 2016  бегбеде  избори  коледа  нова година  по повод на галилей  празници  равносметка  равносметка за годината  режиьор  стоян радев  уна и селинджър 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.