И аз не знам как е, ама не е така | webcafe.bg
Webcafe

И аз не знам как е, ама не е така

Любомир Аламанов*
10.08.2015, 16:17 (обновена 10.08.2015, 17:28)
online hate

Снимка: © Getty Images

Лично мнение може да има по теми, свързани с емоциите: кино, книги, картини, музика, жени, мъже, ястия и т.н. Лично мнение не може да има по теми като: математика, природни науки и т.н.

Опит за кратка класификация на хейта и критиката в нета.

(псевдо-научно изследване)

1. Лични обиди.

Примери: "Човекът Х е урод." Или кретен, олигофрен, капут, нещастник и т.н. Може и в анималистична гама: патка, овца, коза и т.н.

Характеристика: ниска обща култура, пишещият няма интелектуалния потенциал да води диалог с отсрещната страна и преминава към описание на личностни характеристики. Сякаш това ще запълни празнотата в душата му.

Препоръка: Не се занимавайте с тъжни, лоши, объркани хора. Избягвайте ги. Ънфолоувайте ги. Репортвайте си. Блокирайте ги. И други такива.

2. Хейтър

Примери: "Всички не харесват човекът Х." или "Всички смятат, че произведението У е слабо."

Характеристики: крие се зад тълпата. Симулира "обществен интерес". Дистанциран. Крие колко е комплексиран.

Препоръка: Част от тези хора са интелигентни. Може да се опитате да откриете какво ги трови. И евентуално да им помогнете. В повечето случаи ще е кауза пердута, тези хора не си признават, че имат проблем. И не искат помощ.

3. Лично мнение.

Примери: "Човекът Х не ми харесва, защото пее силно и от това ме боли главата." или "Човекът Х не ме кефи, защото има много пари, готин е и сваля гаджето ми. И най-вероятно ще успее" или "Човекът Х не ме кефи, защото всеки ден така си паркира колата на тротоара, че няма място и - като минавам - ключовете ми няма какво да направят и са принудени да се отъркат в боята на вратите. По цялата дължина."

Характеристики: осъзнава действията си, поема отговорност, не се крие зад масовките, търси обективни предпоставки за внезапно възникналото субективно желание да извади гръкляна на опонента си.

Препоръки: забавлявайте се с него, насочете енергията му в конструктивна посока.

Забележка: Трябва да се внимава за какво се дава "лично мнение". Лично мнение може да има по теми, свързани с емоциите: кино, книги, картини, музика, жени, мъже, ястия и т.н. Лично мнение не може да има по теми като: математика, природни науки и т.н.

При тях има експертност в тълкуване на факти. Няма "лично мнение" при решаването на диференциални уравнения. Колкото и да не ви харесва.

Забележка 2: И другите имат право на "лично мнение". Ако вие харесвате Верди, дайте право на друг да харесва Ванеса Паради. Ако вие харесвате Джесика Алба, дайте право на друг да харесва Джорджано. И ако е умен, сам ще се откаже.

А ако не се откаже, всичко е напразно и преминете към точка едно от настоящето изследване.

4. Мила и конструктивна критика.

Пример: "Човекът Х щеше да ми хареса, ако се съобразява с другите и пее по-тихо." или "Политикът У щеше да ми хареса и щях да гласувам за него, ако беше спазил поне едно обещание" или "Ако човекът Х беше спрял на паркинга само на 50 м, дето нашият кмет, да се свети името му и да го поливат с вълшебна вода всеки ден, най-накрая направи, вместо да взима комисионни и да тъпче блок до блок, то моите ключове нямаше да се налага да се отъркват по дължината на вратите му и той, човекът Х това, щеше да ми е много симпатичен."

Особености: правят се конкретни конструктивни предложения какво може да се подобри, не се отива в зоната: "И аз не знам как е, ама не е така".

Характеристики: хората са наясно какво искат, не ги е страх да го заявят, загубили са време в обмисляне на проблема, достойни са за уважение.

Препоръки: помагайте им да разпространят или реализират предложенията си и ги предпазвайте от налудничави идеи, че могат да променят всичко за секунда.

Заключение: Не се взимайте на сериозно. И мен не ме взимайте на сериозно. Забавлявайте се, както аз се забавлявам. Усмихнат ден!

 

* Текстът е публикуван във Facebook-профила на Любомир Аламанов.

Oще: facebook  как да се справяме с хейтърите  класификация на хейта  коментари  критика  лично мнение  социални мрежи  тролове  фейсбук  хейт  хейтъри 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.