Ниска еволюция | webcafe.bg
Webcafe

Ниска еволюция

Деница Сачева*
26.04.2014, 13:25 (обновена 26.04.2014, 15:49)
Сачева

Снимка: © dsb.bg

Автомобил с 4-членно семейство бе отнесен на мост край хасковското село Винево от придошла река

Пороите са отнесли три поколения хора - мъж, жена, дъщеря им и внучката им. Мостът бил на две общини, не се разбрали от прословутия "Фонд Земеделие" как да финансират проекта за неговия ремонт. Иначе за проблема се знаело от 2012 г.

А колко реки у нас плачат за укрепване - това се вижда от новините всеки ден. Само да напомня, че цяло Министерство на бедствията и авариите имаше.

И ако имаше хора с акъла си по върховете на държавната администрация, поне половината от тези трагедии нямаше да са новини във вечерните емисии.

Стигнахме до там телевизорите ни да са с висока резолюция, а животът - с ниска еволюция.

*Деница Сачева беше водач на листата на ДСБ в Хасковски избирателен район за изборите на 12 май 2013 г. Собственик и изпълнителен директор на ПР и рекламна агенция "ИнтелДей Солушънс". Член на Европейската асоциация на директорите по комуникации.

Oще: бедствия  винево  наводнения  порои  реки 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

2 Борката | 27.04.201409:21

В общи линии на МРРБ и МОСВ им е все тая, и то от години.В България никога не е имало единна карта с критичните участъци на реките-ниски брегове,обрушена облицовка,критична растителност,потенциална опасност от нарушаване на профила на речното корито и тн ,и тн.Най-голямото усилие в тази посока и то спорадично е полагано от общините по места, само преди или по време на тн висока вълна или някакъв валежен пик.В общия случай се формират комисии от експерти с констативна функция, които съставят доклад отлежаващ в общините или в съответното министерство , като в най-добрия случай пари се отпускат по линия на почистване на коритата от някой фонд за аварии и бедствия.
Проблема се усложнява още повече от факта ,че в страната, много малко общини имат възможност да използват приватизационен фонд, който се използва за реконструкции на речни профили и укрепване на брегове, по подобие на СО.
Самата схема на бюджета на общините не позволява залагането на пари за проектиране и изграждане на нови съоражения , предпазващи водната инфраструктура от компроментиране , тъй-като естествено не е ясно какво и как ще се раздържави през следващата година.Оттам на общинско ниво се залагат безумия ,като да речем, предвиждат се Х лева за ремонти, а в активния сезон се оказва,че общината разполага с половината от гласуваните пари и естествено ремонт не се започва,защото спецификата на строителството не позволява незавършване на този тип обекти.
За щастие в България има прекрасни хидрологични карти, които рисуват много точно картината на валежите и дори на потенциалните заливни площи.Т.е. по-голямата част от работата е свършена,остава само да се създаде национална комисия за оглед на урбанизираните речни участъци и създаване на списък на най-застрашените корита.
Такова нещо направихме с огромни усилия 2005 за София и за решаване на проблема ни трябваха 5 човека за един месец- не е огромен ресурс , нали?
С горното не казвам,че проблемите с реките в София е решен-напротив,но поне е ясно откъде , при големи валежи, може да се появи проблем и къде да се концентрира механизация.
Ситуацията с язовирите, предвид техният брой,около 1800 ,е още по-сложна. Оценката на състоянието на едно толкова комплексно съоръжение е огромна и скъпа задача, и в общия случай се разчита на данните получени от обслужващия персонал, който не разполага с апаратурата нужна за придобиването на общ поглед върху проблема.Персоналът измерва отклоненията на язовирната стена при короната и основата, измерва преходна и обходна филтрацията и следи за функционирането на основния изпускател и преливниците.Наред с това има ред показатели, които се измерват със специализирана техника и въз основа на тях се правят специализирани изчисления- промени в основата, изследване на бетона,изследване на контактна повърхност и тн.Ясно е,че България на този етап няма пари за такава задача, но поне би могло да се подготвят, да речем 10 мобилни лаборатории, изпълняващи тези функции.
Към този момент, ако отидете в МРРБ или МОСВ и попитате какво е състоянието на ,да речем,основната скала под язовир Кърджали, няма да имат какво да ви отговорят.Просто няма да знаят.
Това е положението.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 22.06.2012, 00:23

1 чарли | 27.04.201408:02

Права си, но цоциализмът трябва да съществува и даже да победи - какво тук някакви си хора... Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.