Изборна приказка | webcafe.bg
Webcafe

Изборна приказка

Благовест Кацарски*
03.10.2015, 16:02 (обновена 03.10.2015, 17:16)
избори

Снимка: © В.Е.

Текстът на кандидат за общински съветник стана абсолютен хит в социалните мрежи. Прочетете го и вие

Благовест Кацарски е кандидат за общински съветник в гр. Радомир. Той е трети в листата на Български Демократичен Център. Като част от предизборната си кампания той публикува тази приказка, призовавайки хората да гласуват с преференция за него. По професия Кацарски е счетоводител, но вероятно обича и литературата.

Публикуваме нетрадиционния начин за привличане на избиратели без редакторска намеса. Ето приказката:

"Имало едно време малко градче в България. Хората в града живеели спокойно. Те нямали грижи. Работили и се грижели за семействата си.

Жителите се шегували между себе си, че хората в града са по-малко от работните места. Мълвата за шегата стигнала и до един от директорите на завод. Чудил се, чудил се какво да прави, че и хората в завода не достигали.

Извикал началника на строителната бригада и му казал, че трябва да започнат строителство на нови домове за работниците. Човекът пък предложил да започнат нов квартал с блокове в града. Речено сторено. За 2 години изникнал нов квартал.

Сега трябвало да привлекат нови граждани. Разпратили съобщения в близки и далечни места, че се търсят работници, защото заводът осигурява безплатни жилища. Стекли се много хора.

Вечер край огнището бабите разказвали увлекателни и интересни приказки на внучета си. В това градче сякаш нямало проблеми и хората живели задружно.

Бавно увеличаването на населението на града започнало да създава проблеми. Хората започнали да се карат и да клюкарстват един за друг. Малко по малко улиците в града започнали да имат дупки.

Хората трошели колите си и избухвали скандали между шофьорите. От човекопотока плочките по тротоарите се изронили.

Веднъж една баба паднала и си наранила крака. Местните хора започнали да ругаят по новодошлите. Те пък изпотрошили градския парк. Вече нямало осветление в него, пейките и детските площадки потънали в разруха.

Спокойният живот изчезнал. Управата в града не успявала да се справи с проблемите - препълнени кофи с боклук, разрушени улици и тротоари, унищожен парк, бездомни кучета и други.

Дошло време хората да изберат нови управници на града.

Явили се много кандидати. Хората се чудили на кого да повярват и кой ще успее да разреши проблемите. Решили и избрали местен човек.

Той събрал една група от 15 съграждани и започнали да работят задружно за възраждането на спокойствието на хората.

Създали общинска фирма да почиства и малко по малко боклука от кофите започнал да изчезва. Решили да увеличат дейността на дружеството и изградили площадка за разделяне на боклука. Част от него карали на сметището, а бутилките и скрапта предавали за вторични суровини. Някой подхвърлил идеята със събраните средства да възстановят фестивала на занаятите. Речено и сторено.

Друг пък предложил да се намалят разходите и спестените средства да се ползват за финансиране изграждането на детските площадки.

Трима създали отдел и започнали да търсят пари, за да оправят и улиците и пешеходните зони.

Трудно им било, но те не се отказвали.

В София забелязали, че хората от градчето със собствени сили се борят да оправят и благоустроят градчето. Изпратили им необходимите пари и управниците оправили и този проблем. А завода помогнал като дал пари за ново улично осветление.

Мълвата за добрите управници се разнесла из континента. В помощ се притекла и Европа. Изпратила пари да си оправят и парка.

Управниците се захванали с новата задача. Изградили нови алеи, сложили нови пейки и осветление. Изградили няколко фонтана, но нещо липсвало.

И тогава един от хората се сетил да изградят площадка за уличен фитнес, а друг предложил зоокът, трети пък да направят макет на арката от входа на града. Речено и сторено.

Хората в града започнали да се отнасят с грижа към средата около себе си и отново заживели спокойно и в разбирателство".

*Приказката е публикувана първоначално тук.

Oще: избори  изборна приказка  история за избори  оптимизъм  приказка  работа  радомир  разказ  утопична приказка  утопия 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.