Урокът на Чичото | webcafe.bg
Webcafe

Урокът на Чичото

Григор Гачев
27.10.2016, 12:34 (обновена 28.10.2016, 11:58)
болница

Снимка: © Getty Images

Инсултът не е голям, но ядът и горчилката ми са доста повече от обикновено. Не заслужава да го кастря така, свестните и умни като него хора са много малко. И може би точно затова го кастря - дано му дойде най-сетне акълът...

- Да ти дам епикризата да я видиш?

- Виждам я. По теб. - Увиснал ляв ъгъл на устата, леко поспаднал долен ляв клепач, поизгладени лицеви гънки отляво, леко затруднен говор, едва забележимо залитане наляво при обръщането.

Жестикулира предимно с дясната ръка, а е левичар и обикновено предпочита лявата. И мисленето му е едва доловимо мудно и разконцентрирано - да съм аз това, ще е даже над средното за мен, но познатият ми винаги е бил с ум като бръснач.

- Стисни с две ръце...

Лявата стиска прилично, но забележимо по-слабо от дясната. Темпорален инсулт, по-вероятно дълбок.

- Я да видя епикризата... Точно така. Инсултът не е голям, за щастие, но останалото в картинката не е добро. Силно втвърдени и резистентни основни мозъчни артерии, кардиомиосклероза...

Той ме гледа изпитателно:

- И сега пак ще ме караш да се отказвам от пушенето?

- Няма. Вече си се уверил на собствена глава до какво води. Оттам нататък дали искаш да си жив и относително здрав си решаваш ти. Ако не искаш, аз не мога да ти помогна. Както се вижда. - Ядът и горчилката ми са доста повече от обикновено. Не заслужава да го кастря така, свестните и умни като него хора са много малко. И може би точно затова го кастря - дано му дойде най-сетне акълът.

- Колко време имам да ги спра?

- Нямаш. Последната си я изпушил вече.

- Знаеш ли какво е моето пушене да го спреш отведнъж?

- Знам. (За любопитните - описвал съм го тук. Не е приятно, но алтернативата е още по-неприятна. Приятно можеше да е, ако ме беше слушал при толкова години повтаряне...

Още малко разговор, допълване на терапията му, обяснение какво да очаква и от какво да се пази. След разговора обаче, докато пътувах към нас, си спомних разказа на един мой познат. Ето го, предаден с неговите думи:

"Имахме навремето един състудент, известен като Чичото. Веднъж си беше довел племенника, връчили му го да го забавлява. И понеже беше година по-голям от нас, солиден на вид, ходеше с костюм и беше зрял не по годините си, му остана като прякор.

Бащата на Чичото беше починал на четиридесет и седем години. Докато следвахме на петдесет и една почина майка му. И двамата от усложненията на изключително тежък диабет. Бяха лекари и бяха направили всичко възможно да противостоят на болестта, но толкова бяха могли. Така че наследствеността на Чичото в това отношение беше ужасна. Нормално беше да очаква да развие диабет още преди двадесет и пет и да не доживее четиридесет и пет въпреки лечението.

Родителите му обаче се бяха оказали мъдри. Поставили го бяха на строга диабетна диета още с раждането му.

Когато беше станал на възраст да разбира нещата му бяха обяснили - когато пестиш наистина както трябва, и много малкото често се оказва достатъчно... А той беше имал мъдростта да го разбере и спазва.

След като завършихме, дълги години не бях срещал Чичото. Но преди година го видях на улицата. Седнахме на кафе, поговорихме си, припомнихме си студентството. Не се сдържах и го попитах как е.

- Читав! - похвали се той. - Даже без лекарства захарта ми е на горна граница, но не е над нея. А пия редовно манинил, даже още не съм на инсулин. Регулирам си физическото натоварване, следя си холестерола и липидите, замервам си състояние на артериите, изобщо грижа се за биологията си много старателно. И тя се отплаща. На петдесет и две още нямам диабет, при моята наследственост! Ако не се случи нещо непредвидено, очаквам да стигна нормална продължителност на живота.

Напоследък здравето вече може да се купува, в това или онова отношение. За в бъдеще ще може и в повече. Но нищо не може да замени мъдростта в грижата за здравето си, или да се сравни с нея.

Бъдете мъдри.

Текстът е от блога на Григор Гачев

Oще: болест  болести  болници  внимание  диабет  доктор  доктори  епикриза  заболяване  инсулт  лекари  мъдрост  чичо 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

1 Виктория Пенелопова 07 | 27.10.201620:51

Кафето, харесахте ми. Най-сетне нещо, което да покаже на бг-Дънкън Маклауд, че здравето е лична отговорност, дори и при кофти наследственост.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.