Ще си мерим опашките ли? | webcafe.bg
Webcafe

Ще си мерим опашките ли?

Любопитен
15.02.2015, 10:47 (обновена 11.06.2016, 08:36)
емил конрад

Снимка: © https://www.facebook.com/pages/Емил-Конрад

Да, хубаво е децата да четат.
Да, хубаво е поне за малко да вдигнат кървясалите си очи от тъпите си таблети.
Но все пак няма да е лошо да прочетат нещо хубаво, нали?

„Славата е мимолетна, неизвестността е завинаги."

Знаете ли кой е казал това?

Споко бе, хора! Няма нужда да търсите в Google и след това да си кажете, че сте го знаели. Аз ще ви кажа.

Казал го е Наполеон, но не Хил (коя пък е тая?), оная дето ръси бисери за позитивизма, а ония другия Наполеон, Наполеон Бонапарт. Както и да е. Нека да си дойдем на думата.

Не мога да приема, че някой може да ми внуши какво да харесвам.

Още по-малко мога да приема, че когато не харесвам нещо, което не е кой знае колко за харесване, ще бъда обвинен в хейтърство или в някакъв нов вид модифицирана агресия.

Емил Конрад е един добре напудрен и напарфюмиран маркетингов продукт. Точка.

Пишейки в момента за него, само му правя още реклама (за която, естествено, няма да ми бъде платено). Точка.

Нека се разберем - аз не отричам съществуването на Емо (нямаше ли такъв стил в музиката или май беше някакъв определен тип обличане?), всъщност реално аз не отричам нищо.

Просто искам да сме наясно, че детската еуфория (децата са най-податливи на маркетингови манипулации и затова са най-прекрасната ниша за правене на мангизи) по някакво момче, което качва клипове със съмнителен хумор в YouTube, което е решило да напише (и о, Боже, представете си, да издаде) книга с още по-съмнителни качества (да, да, четох книгата) и от жалкия му хумор, често пъти копипейстиран (ама че дума!) от чужди сайтове, блогове и т.н., не е задължително да е заразна.

И някак си аз не успях да се заразя. Съжалявам, за което!

Нека бъда обявен за хейтър.

Да бъда набучен на сто и двайсет метров кол.

Да бъда одран.

Кръвта ми да бъде изпита от вампири. (Ооо да, вампири, вампири, вампири - с това се гони детска аудитория.)

И едва ли само аз съм този с противоотровата на манипулираната еуфория.

Да, хубаво е децата да четат.

Да, хубаво е поне за малко да вдигнат кървясалите си очи от тъпите си таблети.

Но все пак няма да е лошо да прочетат нещо хубаво, нали? Не, не, не. Не съм аз този, който ще каже кое е хубаво и кое е лошо. Това го казва Времето.

Та така, вместо да си хабят времето (тяхното си, не Времето) да четат (пък може и само да ги купуват, замисляли ли сте се?) книги без кой знае каква стойност, защо да не седнат да прочетат нещо стойностно.

Но пък, от друга страна, като се замисли човек, възможно е стойностите да са се променили.

Децата ни вече имат нови стойности. Те обичат да купуват книги на известни хора - от телевизията, от YouTube, от не знам си къде си.

Но обичат ли да ги четат? И какво научават от тях? И в крайна сметка, исках да кажа някакви неща, да хейтна някого, за да може някой да лайкне мен, но мисля, че мисията ми се провали.

Защо ли? Защото нищо няма смисъл и всичко е мимолетно.

P.S.: И ся к'во, ще си мерим опашките ли?

P.S. 2 (Все пак аз съм авторът и мога да напиша колкото си послеписа искам): Абе едно време народът не се ли редеше на опашки за евтини банани?

Oще: деца  емил конрад  истерия  книга  конрад  култура  млади хора  нещата на които не ни учат в училище  пазар  печалба  ученици  училище  ценности  четене 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.01.2011, 20:09

31 sherry | 17.02.201522:28

Книгата не мога да коментирам, не съм я чела. Обаче ми изглежда много неискрено това момче. Без предубеждения съм, но просто ми звучи фалшиво и много нарцистично ми изглежда. Човекът си търси публика.Да, езика на улицата е достъпен и е страхотно изкушаващо да го ползваш в такъв вид диалог, но ако целта на Конрад е да даде нещо стойностно на своите почитатели, нека им го поднесе грамотно написано и правилно изречено. В противен случай моето /а и не само моето, предполагам/ мнение е, че става въпрос за агресивна реклама.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

30 Дракон с кисело зеле | 16.02.201523:34

Субективно, нямам никаква идея за какъв дявол намесваш Христо Калчев, а, още по-субективно, не съм чел дори ред от произведенията му. Предвид това, което съм чувал за него, така и ще си остане.

Толкин, впрочем, по нормалния свят вече е със статут на класик. Което не е случайно, предвид факта, че авторите, повлияли по подобен начин на изкуството в цялост - и то преди филмите на Питър Джаксън - са много малко.

Що се отнася до останалото - написал съм и съм редактирал доста текст, който в последствие е стигнал до публикуване. Както казах, умението на автора да строи изречения може да се прецени с относителна точност от пет реда. Аз прочетох няколко страници. Емил Конрад има очевадни проблеми с това. С построяването на изреченията, тоест. Това прави впечатление още преди човек да е стигнал до идеите му, схващанията му и квототам. А за да бъдат отстранени тези проблеми, на места трябва цялостно пренаписване. На други - в почти всяко изречение от откъса - трябва редакторска ножица или най-малкото сериозна намеса.
И това не е въпрос на мнение.

Авторите, които споменах, такива проблеми нямат. Те не се целят в читатели, които лягат с Чехов и стават с Достоевски. (И той е издавал на двайсет и пет, бтв.) Целта на автори като Пратчет и Геймън е достатъчно близка до целевата група на Емил Конрад - т.е. млади/не толкова млади, непретенциозни читатели, които просто искат да се насладят на нещо написано. (Геймън, впрочем, е написал доста неща, ориентирани изцяло към деца и младежи, но сред историите му има и просто ужасяващ хорър.) Само дето те, първо, очеизбождащи стилови проблеми нямат, и, второ, подхождат интелигентно към публиката си. Нещо, което не може да се каже за Емил Конрад.
И това също не е въпрос на мнение.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

29 Galina Aleksandrova | 16.02.201521:14

Драконе, аз лично не съм срещала страници от книга по тези сайтове, които да са различни от първите 5-10-15, колкото да се види стилът на автора. Първите 5-10-15 страници е доста далеч от завръзката и обикновено дори не се разбира за какво става дума в книгата, дори тя да е от само 80 страници, като в случая.
И аз съм с литераторско образование - все пак филолог и съм учила от антична до съвременна българска литература, но не съм нито професор, нито доцент, нито дори асистент по някаква литература. Нито един от преподавателите ми не дава дори минимални индикации да харесва Пратчет като нещо повече от забавно четиво стил библиотека 'Галактика' - джобен размер фантасмагории. Ако изобщо го харесва - а нали коментираме дали го харесват? Това са хора над средната възраст, достатъчно ерудирани и достатъчно чели произведения с етикет 'класика'. Ще попитам пак по друг начин - обсъждал ли си Пратчет с университетски преподавател по литература и по каква точно литература? И в какъв аспект сте го обсъждали - като почитатели, като част от учебния план, като литературен феномен, като носител на някакво звание, като току-що прочели последната му излязла книга?
Толкин също е голяма работа според феновете си, но какво мисли за него интелектуалният кръг на катедра Теория на литературата, славистичен факултет на СУ?
Като сме тръгнали да говорим за субективно и обективно, каква според теб е литературната стойност на вулгарните романи на Христо Калчев, мир на праха му?
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

28 Дракон с кисело зеле | 16.02.201520:32

*"Умението", не "уменията" - в последното изречение. Кога ще се въведе опция за редактиране на коментари?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

27 Дракон с кисело зеле | 16.02.201520:30

Нали осъзнаваш, че говориш за човек, получил рицарско звание заради литературните си постижения? Пратчет е автор с уникална позиция в съвременната световна литература, всепризнат е за най-добрия британски хуморист от Удхаус насам и във всяка своя книга демонстрира ерудиция, каквато много малко автори имат. Сигурна ли си, че си го чела?

Иначе, опитвал съм се и съм успявал да го обсъждам с хора с литераторско образование. И сега?

Що се отнася до пространното ми мнение, в него коментирам конкретно част от книгата - вероятно най-добрата част, след като е избрана да я рекламира. Литературните умения на автора могат да бъдат преценени от толкова голям текст достатъчно добре. Уменията за изграждане на изречения, свързани по смисъл, се вижда буквално от половин параграф, няма нужда да четеш осемдесет страници.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

26 Galina Aleksandrova | 16.02.201519:22

Кога последно опита да коментираш Пратчет с някой от литературната катедра? Иди по-далеч, опитай да говориш на тази тема с професор по руска класическа на ок.70 години.
Пропуснах ти пространното мнение още като разбрах, че не си прочел книгата. Съгласна съм, че тя не казва нищо ново, нито го казва по оригинален начин. За сметка на това казва неща, за които действително малко хора биха имали смелостта да си отворят устата публично.
На какво учи - че няма как човек да е виновен за мисленето и поведението на друг човек; че всеки сам трябва да си носи последствията от действията и мисленето, вместо да вменява вина на другите.
Прочее, ти как точно си представяш да класифицираш книга, която не си прочел? 80 страници е, ебаси. 'Съвременник' е по-дебело четиво, NG също.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 19.04.2014, 18:11

25 граф Сен-Жермен | 16.02.201519:00

Галина Александровна, сега какво,ще си мерим книгите ли? Както обичаше да казва старият ми приятел Твен, аз колкото книги съм прочел, ти толкова врабчета не си видял. Между другото, галина на италиански означава кокошка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

24 Дракон с кисело зеле | 16.02.201517:18

Но е факт, че сериозните хора смятат произведенията му за малоумни.
---
Глупости.

А нещо конкретно по моята критика от по-назад ще кажеш ли? Понеже е ясно, че в коментара си адресираш преди всичко мен.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

23 Galina Aleksandrova | 16.02.201516:48

Може ли следващия път, когато някой заговори как това не е квото трябва или не е като 'онова', или не било добра литература, или нещо друг дрън-дрън, да сподели едно списъче с книги, които лично е прочел? Просто да се знае от каква позиция го казва. Щот, сещате се, да кажете, че книгата е тъпа, но да не кажете поне 10 умни книги, е смешно и жалко.
Книжката е забавна, интересна, увлекателна, единственият минус - 10 кинта, каквато й е коричната цена, са й много. Бих я подарила на всеки над 4ти клас в комплект с 'Кратка история на времето'.
За Пратчет - адски ме кефи. Но е факт, че сериозните хора смятат произведенията му за малоумни.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

22 Bichkiiata | 16.02.201514:54

абе какъв е тоз се зачудих и го пуснах в гугъл

"Коментари
| 12/02/2015 - 14:03 #60657

Емил Конрад е отвратително пасивно хомосексуалисче, което следи всички коментари във facebook, vbox, youtube, etc. и трие и блокирва всяко едно мнение, което не го възхвалява.

Има повече блокирани хора отколкото цялата администрация на vbox.. и не се шегувам. Проверете коментарите под това видео: http://vbox7.com/play:9a813d1caa&start=26 .

Книгата му е пълна безсмислица и всеки, който я е купил е или на 12 или с IQ под 80.

Самият Емил е инфантилен и се държи като 15 годишен келеш.. на 25. Жалка история."
   

оценка

+3 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.