И досега си бяха послушковци | webcafe.bg
Webcafe

И досега си бяха послушковци

Бате Гойко
07.03.2014, 11:55 (обновена 07.03.2014, 17:12)
Димитров

Председателят на Сметната палата Валери Димитров заяви, че управляващите искали да ги направят послушни. Ами те досега непокорни ли бяха

Шефът на Сметната палата Валери Симеонов заяви, че "управляващите искат да им се подмазваме".

Това - по повод дебата относно новия закон за институцията, която е задължена да проверява законосъобразността и целесъобразността на всеки един лев от публичните средства, т.е. на нашите пари.

Простичко казано, одиторите на палатата могат да проверят всяко министерство, агенция, НЗОК, обществена медия, обществена поръчка - навсякъде, където се изразходват публични пари. Стига да поискат, защото колегията й се състои от партийни квоти - така беше, така и ще бъде. Не професионализмът, а партийната дума е водеща при назначенията им.

Впрочем, част от големия дебат би трябвало да е и защо столичната общинска фирма "Паркинги и гаражи" е изключена от проверките, а не само за смяната на ръководството на Сметната палата, която неминуемо ще настъпи.

В 41 НС осем пъти левицата вкарва това предложение - Сметната палата да направи одит на "Центъра за градска мобилност", дружество с над 30 милиона годишен оборот, и осем пъти ГЕРБ го отхвърляше. Впрочем, такъв така и не е правен.

Настоящият шеф на палатата Валери Димитров я управлява от 9 години, още от времето на кабинета НДСВ-ДПС - когато беше "царски" депутат и председател на икономическата комисия в парламента - и беше преизбран при управлението на ГЕРБ.

Какво е типичното за дейността й през това време? Ами всички проверки започват да се правят, когато се смени властта - за предишен период. Така че Сметната палата на практика е един много послушен орган. И нейното послушание ни струва 15.207 милиона лева годишно - толкова е бюджетът й за 2014 г.

Всичките й одити редовно завършват с обичайното заключение - има нарушения, но няма данни за извършено престъпление.

Заради бездействието - и затворените очи и уши - на такива институции, разни току-що преобразени от какавида в пеперуда политици продават популизъм по 5 стотинки парчето, наречен "операция чисти ръце".

С новия закон Сметната палата просто ще стане още по-послушна. Освен каишка, ще има и намордник.

Oще: валери димитров  сметна палата 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.