Украинските "революционери" си го забиха | webcafe.bg
Webcafe

Украинските "революционери" си го забиха

MacAllister
22.03.2014, 12:41 (обновена 22.03.2014, 13:27)
владимир путин

Снимка: © Getty Images

Владимир Путин години наред въртеше на латерна концепцията за суверенитет

Украинските "революционери" си го забиха доста майсторски. Да не е имало намеци какво ще се случи - имаше, но нямаше кой да слуша. Путин години наред въртеше на латерна концепцията за суверенитет - неговата си, и според нея страна, която, по народному казано, се оплете в собствените си връзки за обувки, не е суверенна.

По-ясен намек от това публично просто няма как да се направи, но господата от Майданя не можаха да се удържат в напора си да възседнат негодуванието на народа от колегата им измамник. Повлияла е и подкрепата от запад, със сигурност на Путин пък му се налага да повтаря за нея като за нещо по-значително, отколкото е, по чисто политически причини, но предполагам на всички им е ясно от нашия си собствен български опит какво се случи в Украйна.

Съгласни или не с Путиновата интерпретация на суверенитет, предполагам на всички е ясно, че ангелчета в политиката на Украйна няма, а изкушението за цветни революцийки вместо изборни далавери изкара нещата извън рамките на контрола и фактически потвърди становището на Путин - липсата на държавност си е липса на суверенитет и от него могат да се възползват съседите ти.

Тия, които виждат съветофилия и русофилия в такива разсъждения, си затварят очите за реалността и не отчитат, че 25 години сън и спокойствие за политическия елит на Украйна не донесоха нищо освен още от същото - корупция и клептокрация. Русия си има нейните си проблеми, но те са друга тема, в случая обаче тя се оказа шамарът, който показа на украинците, че да си оставиш елита да прави каквото си иска има съвсем материална цена и това е нещо, което наистина може да донесе положителна промяна за Украйна - и то именно в посока смислена демокрация и по-кадърна държавност.

Русия няма възможности да глътне повече, независимо дали иска или не, а за Украйна остава историческия шанс да се отърве с тоя шамар и да докаже, че от нея става държава, ако не може ... е, то е ясно какво ще стане. Сега вместо да роптаят за и срещу майдановци и проруски партии, гражданите на тая страна е време да си дадат сметка искат ли да си строят стабилна държава за дом или ще бягат да живеят в чужди къщи, поради неспособност да си наредят своята.

Тук няма нищо общо това кой какъв се чувства, след 25 години дори за повечето чисти руснаци в Украйна идеята за отделна от Русия страна е достатъчно актуална, а и за Русия не е безполезна (историята го е показвала преди столетия - но това пак е друга тема). От сегашните партии само тази на Кличко (УДАР - бел.р.) и много малка част от старата Партия на регионите (на Виктор Янукович - бел.р.) имат някаква стойност и способност да функционират поне приемливо - политическият елит трябва да се омете по много повече причини, отколкото тук у нас и ако се намерят дори умерено кадърни люде да поемат тая работа разъсване няма да видим. 

Федералното решение, предлагано от Русия, не е чак толкова в интересите само на Русия. То също може да се окаже едно зло за добро, понеже ще отреже много от конците, на които се крепи сегашната олиго-политическа власт и ще направи смяната й по-лесна и безболезнена.

Независимо дали Русия бута нещата натам с надеждата за по-лесен разпад на Украйна или не, федерализацията може би има повече шансове да заздрави Украйна като държавност, отколкото напъните за единна монолитна държава, които очевидно до нищо не доведоха за толкова време.

Ще видим кое ще надделее - страхът от откъсване на автономни парчета или желанието нещо да се счупи, че да настане някаква промяна. Колкото до Путин ... ако разбирам правилно играта му, той се е подготвил да извади дивиденти и от двата изхода от ситуацията, а колкото и да го обвиняват в териториални апетити, негативният прираст на населението в Русия биха накарали дори и истински диктатор да търси повече човешки разширения, а не териториални.

Така че поне на мен ми се струва, че сега Украйна ще има време да поеме въздух и да реши иска ли да я бъде или не, но това с майдановците и сегашните "добрички" няма как да стане, поведението на Русия нищо не променя освен да поставя въпроса ребром за ония, които са склонни да се колебаят.

Държава се крепи с държавническо поведение и дори удобен за Русия политик може да направи повече за независимостта на Украйна, отколкото крещящ демокраД, който е готов да събори всичко, за да се докопа до властта. Ефектът от цялата дандания е, че сега Украйна не може да се защити по никой начин, нито пък някой може да я защити (като държава имам пред вид), а ако това се беше случило в едни други времена, то щеше да се превърне в монументална трагедия.


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

27 Bichkiiata | 24.03.201400:46

sim4o

дете мое съжалявам, че така грубо съм прозвучал, но хората са го казали: който сее ветрове ще жъне бури
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

26 sim4o | 23.03.201414:05

Моля за извинение ..
Ескуадро да морте ... съм имал пред вид, а не Бригадо морто ..

Така е организацията ... - Ескуадро ...

П.П. за мене няма значение , като коментирам, МакАлистър дали е сподвижник на Сендеро Луминосо или Ескуадро да морте и не смятам, че съм длъжен да обявя на всеослушание, какво съм разкрил с упорито мислене и безупречна логика за неговото отношение и принадлежност , към гореупоменатите организации ... гледам да коментирам мислите му ..!
Та кротичко, споменах на Фрида, за вижданията ми ...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

25 sim4o | 23.03.201413:56

"Frida | 23.03.201411:00
и не мога да се начудя, защо скачате .."
---------------------
Скачам, Фриде , по процедурен въпрос ..
МакАлистър пише КОНКРЕТНО и е хубаво КОНКРЕТНО да му се отговаря .. а дали е член и сподвижник на "Сендеро Луминосо" или е Сандинист , или пък напротив, споделя виждания на "Бригадо Морте (Бригадо моторизадо) " и дали той самият , иска да разбере, на какво е фен ... това според мене не е в рамките на Дискусията , тукана у форумо, и ти изместваш, може би без да искаш, опорната точка на разговора ни ..
--------------------
А за русофилство - ами лошо няма ... голяма култура, голям народ - лично аз съм обяснявал, че И НИЕ , БЪЛГАРИТЕ ИМАМЕ някаква ДАН И ЗАСЛУГА за Руската Култура и Държавност ...
Ей го, ти самата, като се опитваш да изразиш на Руски Език , потока на мислите, преминаващ през Съзнанието ти - какво получи от мене??
Ами Похвала, Фриде ...
"Колкото езика знаеш - толкова пъти Човек си" .. така ти написах възторгнат, нали ..
Пиши , Фриде на руски , щом смяташ, че така се изявяваш по-добре .. чети и книги, гледай руски филми - лошо няма ... "Когато човек не знае добре един език, той, вместо да каже това, което мисли, мисли това, което да каже." — Атанас Далчев ... "Чуждият език е оръжие в житейската борба." — Карл Маркс
Лошо няма, че си Русофилка и ползваш езика и плодовете на Руската Култура ...
-----------------------
Забележката ми е по Процедурата ... няма нужда, да му се обяснява , според мене, на МакАлистър, без да е питало момчето, дали е Сандинист, или е от Сендеро Луминосо, или е Путиновист и няма нужда излишно да се лепят на тоя и оня етикети - като може по същество да се разсъждава- ОК .. като няма какво да се каже - ами да се замълчи! ..
Но ти си знаеш .. като си преценила, че трябва непременно да обясниш, дали някой е джихадист , и сандинист и сендеролуминовист ... ОК- обяснявай на здорове !
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

24 pepe | 23.03.201413:27

МакАлистър, и Хитлер и японците така са направили майсторски изпълнения в началото на Втората световна война, а виж как са свършили. Разбира се аз не зная какво ще се случи от тук нататък, само ми се струва, че Путин с един ход върна международната политика с 20 и няколко години назад – до едно състояние в което Русия – по онова врене СССР и съюзници, вече са пребивавали и в което са губили – само дето ми се струва че сега са по-слаби и още по-сами срещу света – успяха да си създадат и поредния враг в лицето на Украйна /звучи направо невероятно, но съумяха да настроят Украйна срещу себе си!/
Само мога да кажа една друга възможна гледна точка към нещата в момента:
За руснаците не зная какво му е толкова "стратегическото" на този полуостров имайки предвид че е в едно малко вътрешно море, но ми се вижда като ужасно недоразумение сравнен със загубата на Украйна - поне да бяха вдигнали бунтове във Харков и Днепропетровск и да ги бяха отцепили, та човек да си помили, че може би си заслужава, а те взеха един кирлив полуостров, който изглежда така, сякаш не би трябвало никой да го иска особено – направо имам чувството, че някой им изигра страхотен номер, на който те не просто се хванаха, ами направо се хвърлиха с главата надолу.
Американците пък тъкмо бяха започнали да дават признаци че може би могат да станат малко по-малко арогантни и да се държат нормално и да не бомбардират всеки, който по някаква причина дръзне да не им е особено симпатичен, сега ще имат възможност да се развихрят истински /след като сменят Обама с някой нов Буш, понеже Обама е твърде "мекушав"/. Бързо ще върнат и Европа в строя под страхуването от съветската/руска заплаха.
Украйна бързо ще я НАТО-визират – украинците няма да имат особен избор, така че ще трябва да слушкат – може и ракети да им инсталират набързо – вече се спомена, че руснаците били нарушили договора сключен срещу това Украйна да стане безядрена.
А ние ще купуваме газ от Катар "бутилиран" вероятно в американски заводи или ще ни го доставят по тръби, изградени със заеми от Световната банка, а цените разбира се ще скочат заради "влошената международна обстановка" и изолирането на голям доставчик като Русия
/не че му бях фен на "Потока", щото и руските условия бяха шит, ама сега едва ли ще ни дадат възможност да избираме/.
И как това успя да се случи точно преди руснаците да започнат да осъществяват плановете си за най- големия си нов газопровод а проекти като "Набуко" каточели напълно изчезнаха от новините си е направо необяснима мистерия.

Това е просто друга възможна гледна точка върху това кой на кого какво е изиграл майсторски. Тя не е задължителна.

Въобще да се говори за "майсторски изпълнения" когато нещата едва започват ми изглежда малко плиткоумно.

Ти обаче очевидно имаш друго мнение за себе си – с този твой мащабен поглед се чудя дали трябва да станеш Председател на света или да ходиш при Бойко да си мерите "мащабите" Усмивка Като казваш че звучиш самохвално направо се подценяваш да ти кажа – недей така, не бива да се подлагаш на ограничения поради скромност Усмивка

Ох, също виждам си съумял да надникнеш и в моята скромна душа – не знам как си я забелязал, като е толкова малка за твоите мащаби. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

23 Frida | 23.03.201411:00

сим40, ей ся се изказа кат другарката партийна секретарка на първична партийна организация.
г-н\г-жа макалистър споделя в поста си, че е на страната на -предизвикателния към системата- путин. и обосновава защо.
не смятам, че -путинофил- го обижда, само може да събуди некакви временни реактивности. положителни.
също като останалите, изброени от мен -предизвикатели на системата-.
и не мога да се начудя, защо скачате, след като , съдейки по изразените от вас позиции, путинофил е равнозначно на русофил, т.е. няма нищо обидно.
както няма обидно да бъркаш вар, да си хамал, земеделец, кравар, чистач, банкер, брокер или журналист, заподозрени, вероятно, че им липсва -предизвикателност-. ценностната система май е изкривена, а?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

22 sim4o | 23.03.201409:17

"Frida | 23.03.201400:57
... безсилие и бездарие, доведено до абсурд
т.е. за определен отрязък от време макалистър е путинофил.
в следващ момент - вероятно джихадист, а в предишния е бил сандинист или чегеварист, маоист, хитлерист, сталинист... "
-----------------------------
Простащина и лошо възпитание ...
Да не се говори КОНКРЕТНО за нещо споменато в статията или в Дискусията на сей форум .. а да се дават лични оценки и да се навлиза в личното пространство на другия .. ей я нахалната наглост!
Ей ме мене бе - ВИНАГИ КОПИРАМ ЧАСТ ОТ СТАТИЯТА ИЛИ ЧАСТ ОТ МНЕНИЕТО НА СЪФОРУМЕЦА, и баш тези думи - КОНКРЕТНО КОМЕНТИРАМ!
Кой е джихадист , кой не .. кой и защо е бил привърженик или член на "Фронт Аугусто Сандино" , кой бърка вар и кой не бърка .. мене ми се струва , че не на място е, да се споменат разни такива лични подробности и да се разисква - без да е имало повод ...
Не основно личността , трябва да коментираме на пишещия - а това което е написал .. така мисля аз поне .. иначе е идиотско и невъзпитано!

А какво им е хубаво на Простотията и на Лошото Възпитание?
Това че не могат да се скрият!
Толкоз!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

21 Frida | 23.03.201400:57

безсилие и бездарие, доведено до абсурд - да харесваш джебчия, пребъркал рода си и посягащ на съседите.
предизвикателно, с отенък на изнудване, довеждащ до възторг извратени фенове на хаоса, безпросветната сила.
т.е. за определен отрязък от време макалистър е путинофил.
в следващ момент - вероятно джихадист, а в предишния е бил сандинист или чегеварист, маоист, хитлерист, сталинист... и тъй - по цялата възможна -предизвикателна- скала на ненормалното.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

20 sim4o | 23.03.201400:04

"Bichkiiata | 22.03.2014 20:24
малко повече атентати в московското метро, училища и тук там по някое летище, но те са свикнали..."
-------------------------
А на мене ми се ще, да не се споменават въобще, с такъв лековат тон такива трагични събития с невинни жертви.
Атентати в училища?? ..и ей така лековато да го приемаме и кой знае в каква връзка със статията да го споменаваме ?

Ами дай да се веселим и за Атентатите на ислямистите в Бостън , и че 8 човека останаха без крака ...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

19 Rowan | 22.03.201422:47

Дедо МакАлистър май е злоупотребявал с книгите на дедо Фридрих Смее се И пише точно толкова тежко и многословно, колкото и немския сифилистик Чуди се

Жалко, че малко хора ще разберат, какво точно иска да каже. Едни поради капаците на очите, други поради умствен недоимък...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2012, 16:41

18 Dian Dorev | 22.03.201421:50

Абе ония...Това не е мустак,а брада....Освен че си глупав си и кьорав. Плези се Плези се Плези се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.