Бийте се, не се карайте | webcafe.bg
Webcafe

Бийте се, не се карайте

Румен Белчев, в. "Сега"
02.02.2016, 20:33 (обновена 02.02.2016, 21:11)
Fight club

Хубаво е, че някои се опитват да вкарат и малко ред в гражданските побои - през месец-два се набутват в телевизорите и призовават да се организираме в доброволни отряди, които да опазват реда в населените места

Малко се бием помежду си напоследък. Повече трябва! Както би рекъл някой политически лидер - народът с присъщата си мъдрост е констатирал, че за един бит двама небити дават.

Добре набитият човек е мъдър и опитен - той първо духа супата и чак после я сърба, внимава какво говори, как говори, на кого го говори, оглежда се, когато излиза на улицата, и ако трябва да пресече, първо изчаква да минат всички коли - да не би някой да изскочи и да го опердаши в движение.

Хубаво е, че някои се опитват да вкарат и малко ред в гражданските побои - през месец-два се набутват в телевизорите и призовават да се организираме в доброволни отряди, които да опазват реда в населените места, евентуално - да раздават правосъдие директно на местопрестъплението, а по-радикалните мислители направо мечтаят за доброволно патрулиране по границите, та да спират бежанците и да ги връщат там, откъдето са дошли.

Не е зле тези прекрасни идеи да се доразвият - гражданското ни общество вече е достатъчно зряло, за да преглътне още доброволни организации!

Може, например, да се създадат доброволни отряди, които да подпомагат образованието - да излавят кръшкачите пред гимназиите, да им прибират цигарите и да ги натирват обратно в час. Разбира се, децата днес са въоръжени - кое с боксче, кое с ножленце, така че отрядите също трябва да са екипирани - примерно с бейзболни шапчици и бухалки. Странно - у нас бейзболът е изключително непопулярен спорт, а бухалките се харчат като топъл хляб! Сигурно защото лесно се трошат при употреба.

Може да се предвиди едно малко неудобство, разбира се - родителите също може да се организират срещу доброволните просветители и да налитат на бой, но това ще бъде нерегламентирано гражданско неподчинение, подлежащо на опердашване.

Други доброволни формирования пък могат да помагат в здравеопазването - ще стоят зад вратите на спешните кабинети и a е налетял някой на доктора - a са му разказали играта. Неудобството е, че ще се създаде допълнително натоварване на травматологиите, но пък у нас правото на лекарска помощ е гарантирано от конституцията.

Трети доброволци пък ще гарантират неприкосновеността на жилищата - ще патрулират нощем и ще профилактират съмнителните типове по кривите улички.

За да има някакъв ред, разбира се, други доброволци с юридическа подготовка ще провеждат доброволно малки граждански наказателни процеси направо на място, за да се избегне маризенето на невинни. Макар че според доброволческото наказателно право всеки срещнат е виновен, докато не успее да докаже противното.

Доброволни организации ще пазят реда по митингите - да не би някой да вземе да хвърли яйце по някого, та да му оцапа костюмчето, и ще извършват граждански арести при поява на безредици. Арестуваните ще се затварят в граждански мазета и ще се държат там, върху кюмюра, законните 24 часа на хляб и вода, та да им дойде акъл в главите прости.

И както бе рекъл поетът, ще настане мир и тишина над цялата страна...

При това положение на тези, чиято работа е поета от доброволните граждански организации, няма да остане какво друго да правят, освен от време на време да излизат по площадите, за да искат повишение на заплатите.

И тук идва най-хубавото - като излязат, ще се сблъскат с доброволните отряди, които ще са принудени с наличните подръчни средства да гарантират движението на масовия градски транспорт, гражданския мир и спокойствие. Предполага се, че гражданството без специална покана също ще се включи, за да им помогне.

И ще стане такъв хубав тупаник...

И после - наистина ще цъфнем, защото, както вече казахме, битият е човек мъдър, опитен, разумен, а на милата родина точно такива държавни мъже са й нужни!

Текстът е публикуван във в. "Сега".

Oще: бейзбол  бой  бойте се  бокс  българия  гражданско общество  наказателни процеси  наказателно право  народ  нож  общество  хора 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 03.02.201608:40

Както е казал Камен Донев в пресъздадения от него образ на Даскала:
"Той, боят изгражда! Не е да разгражда! Изгражда!"
Нали се сещате? Требе си систематизирано превъзпитание на населението, 'щот иначе секи пра'и ко си ще...
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.