Не сме готови, не сме и длъжни | webcafe.bg
Webcafe

Не сме готови, не сме и длъжни

Орлин Бориславов , Facebook
03.09.2015, 20:24 (обновена 04.09.2015, 11:20)
, Facebook
будапеща, унгария, влак, мигранти, имигранти, бежанци

Снимка: © Getty Images

Трябва да приемаме емигрантите по правила, а не по задължение

Аз съм потомък на имигранти. След Илинденско-Преображенското въстание турците колят и бесят из Македония, останала извън границите на България. Кервани с бежанци (точната българска дума за емигранти) тръгват оттам. Над 50 000 души. Тези хора не тръгват към богата Европа. Те тръгват към бедна и размирна България.

Днешните имигранти старателно избягват по пътя си държави, които са им близки по култура, език, традиция, религия.

Държави, в които вероятно имат роднини и приятели. Идват в непознати места, с чужди за тях езици и култури. Защото са богати. По пътя подминават по-бедните държави. Това икономическо преселение от пропадналите държави, които от десетилетия отказват да приемат принципите на толерантността, на демокрацията, на конкуренцията, става благодарение на глобализацията, на отворените граници и откритата информация. За съжаление, не сме готови да посрещнем такава вълна. И не сме длъжни.

В света има милиарди бедни хора, живеещи в пропаднали държави.

Голяма част от тях са готови веднага да тръгнат към ЕС, САЩ, Канада, Австралия. Нова Зеландия. Няма физическа възможност да бъдат приютени, дори някои тук да се правят, че този факт не съществува.

Аз отново съм емигрант. Избрах една държава пред друга. Кандидатствах 15 години за Зелена карта. Представих дипломи, имам квалификации, които се търсят в САЩ. Минахме медицински прегледи, представихме свидетелства за съдимост. Платихме огромни пари за визи. Приеха ме не по задължение, а по правилата, които са си изработили.

Можем да приемаме, докато Европа стане толкова бедна и пренаселена, че да спре да привлича имигранти. Или още сега да приемем правила и да започнем да ги спазваме. Да приемаме имигранти, които могат да допринесат - с квалификация и умения. Да приемаме толкова, колкото преценим, че се нуждаем и можем да приемем. Не можем, просто не можем да приемем всички.

Oще: бежанска вълна  бежанци  емигранти  емигрантска криза  зелена карта  имигранти  орлин бориславов  сирийци 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.05.2015, 14:50

53 Wilhelm | 09.09.201518:32

След толкова десетки военни конфликти в историята от последните 20-30 години, никога не е имало досега в подобни размери такава организирана и целенасочена бежанска вълна! Кой използва тези хора като инструмент за дестабилизация, кой стои зад тази война с Европа?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

52 dedo adji | 09.09.201513:15

Деосвинчо, какво общо имаш с човека и родината му? Прасето няма родина, само кочина. Ти си си избрал по-обзаведената, ок, не ти завиждам. Запазил си българския паспорт защото не са ти дали американски. И бълваш антибългарска отврат, да не би да ти анулират зелената карта.
Опцията я имах още през 78-ма год. Размислях и се отказах окончателно през 82-ра. И не съжалявам за което.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2014, 01:52

51 obi1 | 09.09.201500:43

Добре, айде отиваи да прибереш прасето! А ти случайно да си бежанец или си прост емигрант? Бежанеца от снимката пита за теб! Каза че искал да гушка американса подлога. АХХАХАХАХА
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

50 deowin | 09.09.201500:33

В контекста на полуанонимен интернет форум, делата ни са практически недоказуеми и, съответно, неоценяеми. Можеш да ми говориш до безкрай колко сиропиталища си изградил с ей-тия две голи ръце, и аз бих бил точно толкова убеден, че е така, колкото че не е.
Но, виж, грамотността е ясно видима. Нивото на интелигентност - долу-горе също.
Аз лично съдя за това, което е видимо.
Оставям съденето за неща, които не могат да бъдат демонстрирани, на хора като теб.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2014, 01:52

49 obi1 | 09.09.201500:00

По делата им щеги познаете. А не по правописа! Ама и ти не си патриот ти даже не си и патреот, ти си емигрант. Удобно отбягавш по-важните въпроси, като целенасочено хлъзгаш разговора към правописа, мен не ме притеснява това. Явно това бърка само в твоето здраве, което пак не ми пречи. Но явно нямаш и мнение по въпроса с "бежанците" от цитатите и господинът от снимката, който видно е квалифициран специалист по нещо. Също много интересно не отговаряш на въпроса, като бежанец ли замина?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

48 deowin | 08.09.201523:40

>Или за теб има значение как пиша аз?

Да, има, защото оспорвам твърдението ти, че си патриот и родолюбец. Според мен родолюбец не може да бъде човек, на когото дори не му дреме достатъчно за рода и родината, че да научи родния си език на едно поне що-годе сносно ниво. Не, твоето ниво не е сносно. Плачевно е. Това не е просто личното ми мнение, а обективен и леснонаблюдаем факт.
И, понеже явно имаш достъп до интернет, то неграмотността ти е въпрос на твой личен избор - не е като да си лишен от възможност да се ограмотиш, но явно избираш да не го правиш.
Неграмотните по личен избор хора нямате право да се назовавате патриоти.
За вас е запазена думата "патреот" с цялата й негативна конотация.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2014, 01:52

47 obi1 | 08.09.201523:39

Тя твоята родина, ти е мащеха. И определено няма нужда да се обаждаш от гъза на географията и да казваш ние какво да мислим. Стой си там и се интересувай от проблемите на негрите в родината ти, или отиди и протестирай за правата на мексиканците! Другото остави на нас неграмотниците да решим, нали за това седим, за да можеш евентуално, да долетиш да видиш мамчето си на Българска земя. Ти може би искаш, като дойдеш да видиш мама си с фередже, а татьо си със сюнет на дърти години. Ти сега ще почнеш да броиш правописните грешки, защото това е присъщо за твоя вид свини. Църкай си по американо-ислямските коментари, нали за това си заминал. Ако пък решиш да надигнеш зурличката, вземи кажи нещо градивно, стига си се правил на даскал по правопис. Аз ще пиша както си искам и ти не можеш да ми кажеш копче. Само не стана ясно ти като бежанец ли замина?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2014, 01:52

46 obi1 | 08.09.201523:22

А нещо по конкретно относно цитатите и снимката? Или за теб има значение как пиша аз? Ако е така, защо не си вземеш бежанеца от снимката и да си се гушкате двамата вечер, а защо не и нещо повече да си правите двамата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

45 deowin | 08.09.201522:36

>В тези коментари присъстват изключително дебилни хора!

Факт.
Как иначе да наречеш хора, които "бият минарета" и правят по една правописна грешка през дума?
Или тези, които са толкова объркани със значението на прости думи от майчиния си език, че си въобразяват, че човек би могъл да има повече от една родина?

Както вече споменах, ако това е нивото на българщината и патриотския дух на живеещите в България, по-добре да вкараме колкото се може повече сирийци, та барем има кой да научи българския език и да го предава на поколенията. Защото вие определено няма да сте тези хора.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 07.09.2014, 01:52

44 obi1 | 08.09.201521:57

Не се виждат нещо коментари относно БВП, както и много интересната снимка от libertynews на колегата.
Много нежно финтирате тези по-важни въпроси, като прибягвате до лични нападки.
За Мануела ясно, само като и видиш снимката и знаеш, че чака някой бежанец.
Деопрасето и той е ясен, ама той като бежанец ли отиде или вади зелена карта?
Либро, ако искаш може да ми цитираш всичко на целия свят, но факт е че в Швейцария взимат най-много!
Там работят 5 дена и взимат средно по 200 франка отгоре, спрямо Германия и Италия, където работят по 6 дни в седмицата. Съобрази си и факта,че нямат минимална работна заплата. Отхвърлиха я на референдум съвсем скоро!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.